2009.01.03. 13:26 – lánggitár

Van Der Graaf Generator a Müpában

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A hetvenes évek elején nem csak a King Crimson, vagy a Genesis létezett a progresszív színtéren, hiába csak őket ismeri szinte mindenki. Ott volt még a Van Der Graaf Generator is (lehet a nevük miatt nem futottak be…), akik csupán népszerűségben maradtak el tőlük, minőségben nem. Ráadásul a Crimsonnal Collinsékkal ellentétben a VDGG 2005 óta újra aktív, úgyhogy semmi sem akadályozza meg őket, hogy a legutóbbi Trisector című lemezüket nekünk is bemutassák január 21-én a Művészetek Palotájában.

A Van Der Graaf Generator mindig is kerülte a felhajtást, a látványelemeket, a show-t. Sötétebb, drámaibb, spirituálisabb, személyesebb – azaz csak egy szűkebb kört érintett meg. Amúgy első három évében olyan mérföldkövekkel rukkolt ki, mint a The Least We Can Do Is Wave To Each Other, a H to He Who Am The Only One, majd a Pawn Hearts volt.

Aztán 1971-től 75-ig szünet következett. Nagyon-nagyon persze nem kellett árválkodniuk a VDGG-híveknek, hiszen Hammill újabb és újabb szólólemezekkel rukkolt elő. Kivált a punkos Nadir’s Big Chance visszhangja volt átütő. Négy év böjt viszont mégiscsak négy év böjt…, s ebből botrány támadt. 1975-ben az első angliai koncerten jóval többen rekedtek kint, mint amennyien befértek a Victoria Palace Theatre épületébe s lett egy kis törés-zúzás…

1975 és 78 között újabb öt VDGG-album jött ki: a Godbluff, a Still Life, a World Record, a The Quiet Zone / The Pleasure Dome s végül a Vital című koncertalbum, mely után újra leállt a motor. (A The Quiet Zone már Banton és a fúvós David Jackson nélkül készült – Jackson ’69-től volt a zenekar tagja, mikor is Keith Ellis odébbállt.) És bár egy-egy koncert erejéig a nyolcvanas és a kilencvenes években is felpörgött, lényegében nem volt, nem működött a Van Der Graaf Generator.

Úgy tizenöt évig. 2003-ban a Queen Elisabeth Hallban – az immár kéttucat szólólemezt jegyző – Peter Hammill a Still Life című számhoz a színpadra hívta generátoros társait. A többit sejthetik… Az alkalmi együttlétből tartós próbaidőszak kerekedett, 2005-re új album készült Present címmel, amit 2008-ban a Trisector követett. Valószínűleg utóbbi lemezek túlsúlyban lesznek, de biztos pár klasszikus darabot is kapunk majd 21-én a Művészetek Palotájában.

______________________
Van Der Graaf Generator

Előzenekar: After Crying
2009. január 21. 19:30
Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Peter Hammill – gitár, ének
Hugh Banton – orgona
Guy Evans – dob


rock program müpa progresszív van der graaf generatorKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása