2009.04.01. 08:00 – mista

Budapestre jön a legendás Grandmaster Flash (Frissítve!)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Magyarországra jön zenélni április 17-én este a hiphop történetének egyik legnagyobb hatású figurája, Joseph Saddler, ismertebb nevén Grandmaster Flash, az egyik első ember, aki hangszerként használta a lemezjátszóit. Az élő legenda két évtized után nemrég új albumot adott ki, ennek alkalmából játszik majd nagyjából két órát az A38-on, mellette pedig a hazai hiphop néhány jelentősebb képviselője is fellép. (A poszt korábbi verziójában azt írtuk, hogy a neves dj most először lép fel hazánkban. Mint olvasóinktól megtudtuk, mi is és a rendezvény szervezői is tévedtek: Grandmaster Flash 1993-ban már járt Magyarországon, akkor Kurtis Blow alá pakolta a lemezeket a híres rapper budapesti koncertjén, ha minden igaz, a Globe Disco nevű helyen. Erre a bizonyíték. Köszönjük az észrevételt a kommentelőknek, ej, mi lenne velünk nélkületek!)
(Frissítve: 2009.04.04. 07:00)

Grandmaster Flash az az ember, aki nélkül a hiphop egészen biztosan, de talán az elmúlt 30 év teljes popzenéje is teljesen máshogy alakult volna. Az idén 51 éves lemezlovas volt az egyik első ember, aki a hetvenes évek elején úgy gondolta, két lemezjátszót és egy keverőt lehet hangszerként is használni, általuk pedig két bakelitlemezt úgy lejátszani, hogy a végeredmény valami teljesen újszerű legyen. Az eredetileg még a hatvanas évek legvégén, Kool Herc által kifejlesztett Cutting Breaks névre keresztelt technikát Grandmaster Flash az elsők között tanulta el a mestertől és azt olyan tehetséggel alkalmazta, hogy a következő évtizedben neki és néhány társának sikerült vele az egész világot megfertőznie.

Az eljárás lényege, hogy a lemezlovas két lemezjátszó, egy keverő, valamint ugyanazt a zenét tartalmazó két bakelitlemez segítségével gyakorlatilag végtelen hosszú ideig tudja megismételni egy felvétel kiválasztott szegmensét, például egy dobalapot, egy szöveges, vagy egy instrumentális részt, valamint ennek az ismétlődésnek a variálásával a felvételt képes élőben újraértelmezni és ezáltal akár valami teljesen újat is alkotni belőle. Kool Herc és az általa 1969-ben kifejlesztett eljárás gyakorlatilag közvetlenül tehető felelőssé a hiphop létrejötteért, hiszen ezekre az így létrehozott új ütemekre kezdtek később a feketék lakta városrészek fiataljai, már a Grandmaster Flash és társai által fémjelzett időkben, rímekbe szedett szövegeket alkotni.

Flash pályafutásának egyik legfontosabb mozzanata minden bizonnyal az volt, hogy a hetvenes évek végén maga mellé gyűjtött néhány tehetséges rappert és megalapította a Grandmaster Flash and the Furious Five nevű együttest, akikkel 1982-ben kiadta a történelmi jelentőségű The Message című albumot, rajta a legendás The Message című számmal. A lemez és a dal teljesen megváltoztatta az addig ismert hiphop zenét, egyebek mellett megteremtette az alapokat a komoly politikai, társadalmi mondanivalóval bíró rapnek. Emellett az album záróakkordjaként Grandmaster Flash egy valamivel több, mint hét perces - többek között Queent, Sugarhill Ganget, Spoonie Gee-t és Blondie-t is felvonultató -, bámulatosan technikás mixben mutatta be végérvényesen a világnak, hogy a lemezjátszó a keze alatt tényleg hangszer.

A dal, a lemez és a banda hatását jól mutatja, hogy 2007-ben ők voltak a történelem első hiphopzenekara, akiket beiktattak a Rock and Roll Hall of Fame-be. A lemezjátszóit virtuóz módon használó Grandmaster a csapat feloszlását követően még több lemezt kiadott, majd 1988-ban jelentette meg utolsó albumát, ami után egészen az idei év márciusáig nem jelentkezett új anyaggal. Persze túl sokat idő közben nem pihent: lemezlovasként bejárta már az egész világot keresztbe-kasul, saját lemezkiadót működtetett, válogatáslemezeket jelentetett meg, mixalbumokat adott ki, időnként egy-egy remixet is elkészített, az új évezred második felében pedig összeszedett egy seregnyi rapper férfit és rapper nőt, hogy segítségére legyenek visszatérő albumán. Így jött létre 21 év után a The Bridge: The Concept of a Culture című lemez, ahol Grandmaster Flash alapjaira olyan nevek mondják el az elmondanivalót, mint Big Daddy Kane, Q-Tip, KRS-One, Busta Rhymes, Mr. Cheeks, Grandmaster Caz, valamint Snoop Dogg, a női frontot pedig többek között Hedonis Da Amazon, Byata, Princess Superstar, valamint az énekesnő Natacha Atlas erősíti.

Ennek a lemeznek a megjelenése alkalmából érkezik április 17-én este, alig néhány nappal Horace Andy és Ashley Beedle után az A38-ra a manapság már a digitális technológiát is alkalmazó Grandmaster Flash, hogy az ígéretek szerint egy különleges, nagyjából két órás dj-szettel szórakoztassa a közönséget. Mellette fellép az Animal Cannibals, MC Busa, Suhaid, DJ Bootsie, Györemix, Ozon, és Kool Kasko is.


pop hiphop hír program a38 animal cannibals grandmaster flash rock and roll hall of fame dj bootsie suhaid dj ozon mc busa györemix kool kasko



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása