2009.05.17. 12:30 – mista

Újra megjelent és ingyen letölthető a Mennyek kapui

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Valamivel több, mint nyolc évvel ezelőtt megjelent egy könyv, Mennyek kapui - az elektronikus zene évtizede címmel. A szerzők a téma hazai meghatározó figurái voltak, Pánczél Gábor, a magyar dance-kultúra egykor legfontosabb sajtóorgánumának számító Freee Magazin valamikori főszerkesztője (Dj Boolek néven egyébként ismert budapesti lemezlovas), a Re:Creation alapítója, valamint Kömlődi Ferenc, akit igen nehéz lenne egyetlen szóval jellemezni: hajdanán esztéta-kritikus-író-ujságíró-technódoktor, az Index munkatársa, jelenleg leginkább talán jövőképkészítőként definiálná önmagát, az Aitia munkatársa, az Agent Portál rovatvezetője. Szóval írtak ők egy hiánypótló könyvet, hiszen ez volt az első összegző jellegű munka magyar nyelven az elektronikus zenéről, az elektronikus zenének köszönhetően megszülető új ifjúsági kultúrákról, jelentős előadókról, stílusokról, szociokulturális jelenségekről. Most pedig, majdnem egy teljes évtizeddel a Mennyek kapui után, a könyvet újra kiadták, kizárólag ebook formájában, némileg átdolgozva, javítva, kiegészítve, ráadásul teljesen ingyen letölthető a Re:Creation oldaláról, konkrétan innen.

A szerzők egykor így nyilatkoztak munkájukról:

"Könyvünkben a nyolcvanas évek második felében kibontakozó, majd a kilencvenes évek kultúráját meghatározó elektronikus zenei (úgynevezett "techno") mozgásokat, illetve e trendek szélesebb szociokulturális vonatkozásait igyekszünk bemutatni.

Célunk nemcsak a témában már tájékozottak, hanem a kívülállók, a tágabb értelemben vett nagyközönség számára is hasznos információkkal szolgálni. Munkánk négy szerkezeti részre osztható: az elsőben az elektronikus zene általános történetét vázoljuk fel, a történelmi előzményektől a jelenig, a másodikban a nemzetközi "szín" jeles képviselőinek és kiadóinak portréit rajzoljuk meg, a harmadikban a hazai paletta kiemelkedő egyéniségeit mutatjuk be, míg a negyedikben az alirányzatok dzsungelében történő eligazodást megkönnyítő függeléket adunk.

Tudomásunk szerint ez az első és mindmáig egyetlen, a modern elektronikus zenékről szóló magyar nyelvű munka."

A jelenlegi ebookról pedig most azt mondják, hogy:

"A Mennyek Kapui 2001-es kiadásából néhány anyagunk helyhiány miatt kimaradt, ezek most az eredeti elképzeléseinknek megfelelően, a digitális változatban mind benne vannak. Jelentősen átdolgoztuk, kibővítettük továbbá könyvünk első, az elektronikus zene történetét feldolgozó részét. Ugyancsak tartalmaz a most letölthető ebook pár újabb írást, valamint kijavítottunk néhány hibát - bizony, velünk is előfordul az ilyesmi -, melyet a nyolc évvel ezelőtti kiadásban ejtettünk."

Mi pedig erősen javasoljuk a könyv letöltését!


könyv hír dance elektronikus mennyek kapui



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása