2009.05.29. 09:55 – Juhász Edina

Érzelmekkel teli zene - Dream Theater-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Július elsején a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a progresszív metal legnépszerűbb zenekara, a Dream Theater. A koncert apropója az új, Black Clouds & Silver Linings című nagylemez, ami pont egy héttel a buli előtt jelenik meg. Mindezek miatt kezdtünk el beszélgetni John Petruccival, a zenekar gitárosával.

Most, hogy végeztetek az új lemezetekkel, nincs benned egy kis gyomorgörcs, hogy talán érdemes lett volna még egy-két dolgot változtatni rajta?
Teljesen meg vagyok elégedve az új lemezzel! Remek szakembereket sikerült összegyűjtenünk az utómunkálatokra, úgyhogy momentán úgy érzem, minden részlet a helyén van, és egy hangot sem változtatnék rajta.

Ha te lennél a Dream Theater értékesítési vezetője, hogyan győznéd meg a hezitálókat, hogy vegyék meg a lemezt?
Azt emelném ki, hogy a zenénk nem jellemezhető egyszerűen, hiszen keveréke a hard rocknak, a heavy metalnak, a progresszív rocknak, de vannak benne fúziós, és instrumentális részek. Ha ebből bármelyik is bejön neki, akkor mindenképpen érdemes megvenni a lemezünket. Nagyon drámai, és érzelmekkel teli zene. Aki nyitott az ilyesmire nem fog csalódni.

Mit szólsz azokhoz a kritikákhoz, hogy elég gyakran másoltok zenekarokat?
Az a zenész, aki azt mondja, hogy rá nincs hatással egy zenekar sem azok közül, akiket hallgat, az hazudik. Minden zenésznek megvannak a maga nagy kedvencei, akiken esetleg felnőtt, vagy jelenleg is nagyon szereti, és ezek természetesen inspirálják dalírás közben.

Szerinted van egyáltalán olyan zenekar, vagy zenész, aki le tud tenni az asztalra valami nagyon újat, nagyon eredetit, amire semmilyen hatást nem lehet ráfogni?
Az emberek mindig hasonlítgatnak, hiszen csak úgy lehet felhívni a figyelmet valamire, hogy hallgasd meg ezt meg azt a zenekart, mert olyanok, mint emez vagy amaz. Néha ezek a képzettársítások elképesztően vadak, éppen ezért ma már nem hiszem, hogy sikerülne olyan zenekart találni, akikre ne lehetne ráfogni, hogy olyanok, mint egy másik együttes.

Miért van az, hogy te és Mike vagytok a fő dalszerzők? A többiek lusták?
Jordan is szokott még hozni témákat, de szoktunk együtt jammelni is, szóval azért mindenkinek van beleszólási joga.

Melyik Dream Theater lemezt szoktad hallgatni otthon is?
Amikor az album felvételével bajlódunk, akkor annyiszor hallgatjuk meg, hogy otthon már nem igazán szoktam elővenni. Viszont most – és ezt totál őszintén mondom - , ez a legutolsó annyira tetszik, hogy előveszem otthon is, meg a kocsiban is szoktam hallgatni.

Szerettek feldolgozásokat játszani, de melyik lenne az a zenekar, amelyiket szívesen hallanátok, hogy a ti dalotokat dolgozza fel?
Fú, ez jó kérdés, mert nagyon sok olyan zenekar van, akiket imádok, és örülnék, ha játszana dalokat tőlünk, de azoknak nincs billentyűse. Attól mondjuk beszarnék, ha a Rush, vagy a Metallica eljátszaná egy dalunkat.

Ki az a gitáros, akit a legjobban tisztelsz, és példaképednek tartod?
Steve Morse. Hihetetlenül játszik, és rengeteg stílusban profi. Otthon van a rockban, a klasszikusban, de countryt is hiba nélkül elboldogul.

Beszéljünk a magyar koncertről! Mit tudtok, mennyien szeretnek itt titeket?
Voltunk már ott néhányszor, és most már kezdjük érezni, hogy egész masszív rajongóbázisunk van nálatok. Tényleg jók voltak a bulik, és a közönségen mindig látszott, hogy örülnek nagyon az adott koncertnek. Ráadásul most nagyobb helyszínen is leszünk, nem?

De igen, háromszor annyian beférnek, mint eddig. Mit kell csinálni a rajongóitoknak, hogy jól érezd magad a koncerten?
Legyenek hangosak, lehessen őket énekeltetni, a többi már csak rajtunk múlik.

Hogy buliztok koncert után?
Fogjuk a laptopunkat, és internetezünk.


interjú rock metál dream theater



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása