2009.10.26. 11:00 – Dankó János

A transzvesztita és a törpe - Quimby-klippremier és interjú

Kicsit megkésve, de elkészült a Quimby legutóbbi slágerének, az Ajjajjajnak a klipje, aminek a premierjét most minden Lángoló Gitárok-olvasó élvezheti. Szokásunkhoz híven mindezt megspékeljük egy terjedelmes interjúval, ami Kiss Tiborral, a zenekar énekes-gitárosával készült.

Egy olyan dalra készült most klip, ami tulajdonképpen már kifutott, az arra hajlandó rádió leadta, a net tele volt vele. Miért csak most van premier?
Senkire nem akarom rákenni, de valóban elkéstünk vele. Nem profi stábbal készíttettük, akiknek nem is ez az irányvonaluk. Mivel egyedül dolgoztak, így elég nagy falat volt nekik, pl. szerezni állatokat, díszletet, mindent ők intéztek. Nekik nem voltak bejáratott kapcsolataik stb. Valahogy minden olyan lassan ment, de persze rengeteg mást is csináltunk mellette, egyszerre három klip készült el.

Három?!
Azt találtuk ki, hogy csinálunk low-budget videókat, mivel most már alig játszanak klipeket bárhol is, viszont nagyon izgalmas dolog youtube-ra, meg hasonló helyekre feltölteni az ilyen filmeket. Azt találtuk ki, hogy ügyes emberekkel készítünk egyszerű, szerethető dolgokat. Az egyik a Nice Day-re már fent is van a videomegosztókon, ebben Dodi a főszereplő, a trombitásunk. Aztán lesz egy animációs klip, amit a filmművészetisekkel csináltunk, és az I've Got A Girlre készült, ebben a plakátpöcsök fellázadnak, és leszállnak a plakátokról.

Az Ajjajaj klipben a cirkuszi világ jelenik meg. Te szereted a cirkuszt?

Gyerekkoromban nem szerettem, sőt inkább taszított ez a bohóc dolog. Én ezt a világot leginkább Fellini révén láttam, és az őrá jellemző figurák meg is jelennek a klipben. Olyan alakok ők, akik egyébként is feltűnnek az embereknek, egy törpe, egy transzvesztita, egy furcsa állat. Ők az életnek kicsit a perifériáján vannak. Valamiért a dalról nekünk ez ugrott be, egy kicsit vurstli, egy kicsit cirkusz, vagy vándorcigány hangulat.

Az baj, hogy ha magáról a dalról nekem Zorán ugrott be?
Ja, befogott orral énekeltem? (nevet)

Lehet, hogy a balladai hangulat miatt.
Persze, ezt én is hallottam már, viszont ne sértődj meg, de ez meglehetősen szűklátókörűségre utal. (nevet) Ha valamire hasonlít, az inkább egy Leonard Cohen szám, de arra is csak azért, mert benne van, hogy Ajjajaj. Persze a Zorán-dalban is (ezt énekelve): „Ajjajaj, volt egy tánc, volt egy tánc”, de Cohen ezt énekelte: „Ajjajaj, take this waltz”. Mindkettő ballada, ahogy a mi számunk is, meg kicsit westernes hangulatúnak is lehet mondani, mint amikor karácsony van a westernfilmekben. Az embereknek a magyar kultúrkörből inkább Zorán ugrik be róla. A beszívott információk alapján ezt dobta ki a kereső. (nevet)

Az utolsó lemezetek minialbum. Miért az?
Inkább közepes lemeznek nevezném. Amikor az új dalokat terveztük, azt vettük észre, hogy nem fog menni, hogy ha negyven-ötven számon dolgozunk, mert mire befejeztük az utolsót, elfelejtettük az elsőt. Kitűztük, hogy kevesebb dalra koncentráljunk, és működött is. Aztán jött az, hogy mi lenne, ha három-négy dalt vennénk fel, és azt oda is adnánk az embereknek. Ez volt az impressziónk. A lemezbiznisz még az elején ráfeküdt a negyven-negyvenöt perces lemezhosszra, ami a vinyl keretei miatt volt adott. A dolog megmaradt a CD-korszakban is, gondolom mert senki nem igényelte, hogy sokkal hosszabb legyen egy album. Most már ez is eltűnt. A srácok most már egy-egy dalt hallgatnak. Arra gondoltunk mi is, hogy ha nincs egy adott koncepció, akkor a keretből ki lehetne lépni, egyszerűen azért mert jobb így dolgozni. Aztán ha megnézel egy lemezt, többnyire azt látod, hogy van három jó dal, és kész. Vannak kivételek, de kevés. Mi végül öt számot vettünk fel, nem hármat. Nem is akartuk kiadni őket, csak letölthetővé tenni, de ennek van egy másik része is, hiszen valahol fel kellett venni, valakik ezen dolgoznak, hangmérnök például, akiknek van költsége. Valahogy tehát ki kellett hozni nullára, így kiadtuk a dalokat. Sok egyezkedés volt, hiszen a kiadó úgy tudta alacsonyan tartani az árat, ha a kiskereskedő, és a nagykereskedő között nincs akkora árkülönbség. Nálunk ezerötért, a boltokban ezernyolcért lehet kapni.

Lesz folytatás?

Igen, most jön ki majd egy hasonló lemez, ami megint amolyan hibrid. Ezen öt régi szám lesz. Ma már másképpen játsszuk őket, mint ahogy korábban felvettük, sokszor felismerhetetlenségig átalakítottuk őket. Mi rendszeresen feldolgozzuk saját magunkat. Belső igény is volt, de a közönség is kérdezte, hogy ezeket felvesszük-e újra. Mi megtettük, de hozzácsaptunk három teljesen újat, illetve egy DVD-t. Persze most megint megy az egyezkedés, hogy hogyan hozzuk ki olcsóra. Ne legyünk drágák, de a kiadó se bukjon rajta, hiszen egy DVD költsége még több. Van egy olyan rész, amit elképzel a „mívész”, de azt baromi nehéz úgy megvalósítani, hogy mindenkinek megérje. Gondolkodtunk, hogy milyen jó lenne, ha létezne ma is mecenatúra, vagy inkább szponzoráció, amivel nem terhelnénk a hallgatót, de jelenleg még nem létezik. Nyilván sokan letöltik, de az se baj, csak fusson ki nullára az egész.

A régi dalokat újraénekelni mennyire furcsa neked?
Amolyan Sztanyiszlavszkij módszerrel át kell újra élni a dalokat. Teljesen mindegy, hogy mikori egy dal, mindig az adott helyzetben születik meg, mondjuk egy koncerten. Teljesen mindegy, hogy milyen volt, az adott pillanatban dől el, hogy milyen lesz. A zene az egy érdekes dolog, mert kiengedi magát a levegőbe, aztán el is tűnik. A hangrögzítés inkább hazardírozás, hiszen az csak egy képet rögzít. Hiába rögzítünk egy szerelmet, egy képen, nekünk a szerelmet újra és újra át kell élni. Nem olyan, hogy pecsét, megvolt, menjünk tovább. Inkább az a necces, ha szar a szöveg, vagy a dalban valami. Azokat a dalokat, vagy nem játsszuk, vagy pihentetjük.

Csináltál már olyat, hogy átírtad később a szövegedet?
Saját magamét nem, csak a másét. (nevet) Nekem, ami nem jó, az inkább úgy nem jó, hogy egészében, nem részleteiben. Visszatérve, azzal nincs gond, ha régi számot újra kell játszani. Nem tudom, hogy a Bordély Boogie-t fogjuk-e még játszani hetvenévesen, amikor kacsákat kell vinni magunkkal.

Fogtok még hetvenévesen játszani?
Nem tudom, de ezzel a reménnyel nézünk a jövőbe. (mosolyog) Én nagyon szeretnék.

Pedig hallani olyan kritikát is, hogy a Quimby mostanában rutinkoncerteket ad.
Ennek van egy pozitív aspektusa, meg egy negatív. A negatív az, amikor a rutin kiöli belőle a lelket, az érzelmet. Az a rutin, amire felépítünk egy támaszt, amikor nem kell gondolkodni a hangokon, az kurva jó, mert tudsz a játékra figyelni. Amíg nincs meg egyfajta rutin, addig nem tudod szabadon kezelni az eszközöket. Rutin kell a muzikalitáshoz. Ahogy mondtam a dalokkal kapcsolatban, mi nem tudjuk, hogy milyen lesz egy adott koncert, ezért előtte van is egy kis szorongás, hogy bármi történhet. Dodi szokta mondani, és ez nagyon jó: „Sohasem tudhatjuk, hogy mikor megyünk fel utoljára a színpadra.” Bármi történhet, annak ellenére, hogy már sok mindent megéltünk. Nincs rajtunk az a kényszer, hogy ezt most elgurítottuk, és gurítsuk tovább. Ha jól sikerül egy koncert, akkor boldog vagyok, ha nem, az igenis elszomorít. Igyekszünk úgy egyensúlyozni, hogy ne játszunk olyan sokat, mint amit játszhatnánk.

Még ennél is többet tudnátok?

Kétszer ennyit. Sokat hívnak minket, de például a fesztiválok felét vállaltuk csak. Vannak a jól működő zenekarok között olyanok, akik száz koncertet is játszanak egy évben, mi maradtunk az ötvennél. Ki lehet egyensúlyozni, hogy néha sok, néha kevés.

A Quimby most mintha sikere csúcspontján lenne.
Sokszor hittük már ezt. Az is lehet, hogy már túl vagyunk a csúcsponton, és most csak a lendület visz minket. (nevet) Mi azt mondtuk, hogy ha fele ennyien lesznek, akkor is fogunk muzsikálni. Ha a népszerűséget nézzük, és nem a belső sikert, akkor biztos, hogy volt pozitív változás. Szerencsére ezek velünk folyamatosan történtek, semmi sem volt hírtelen, voltak lépcsőfokok. Kreatívak akartunk lenni, bevittük a zenekart teátrumba, magunkat akartuk inspirálni. Egyikünk sem papíron zenész, hogy márpedig ezt kell csinálni. Örömünket leljük benne. Észrevesszük, hogy a fesztiválokon már minket is kezdenek azok közé venni, hogy „Tankcsapda, Kispál”, és most már Quimby. Egyrészt nem vagyunk mindenhol, másrészt mi is kérjük a szervezőket, hogy találjanak már ki valamit. Mi nem szállunk el ettől. Mindenféle hülye dolgot találunk ki, amivel ezt az egészet specializálhatjuk. Szeretnénk maradni egy kísérletező, underground zenekarnak. Az undergroundot szélesítjük, ami minden underground zenekarnak jó. És mellesleg, azon meg kurvára csodálkozunk, hogy ilyen népszerű a zenekar. Egymástól kérdezzük, hogy nem tudjátok, hogy ez mér’ van. Teljesen szélsőségesek vagyunk, van minden a csilingelő giccstől kezdve az okádásig. Lehet, hogy a sok munka, és a sok belefektetett energia, illetve az odatett koncertek miatt van.

Észrevettétek, hogy közönségetek szélesebb lett? Például az én ötvenes korosztályba tartozó édesanyám is megkedvelt titeket.
Ez a Kilégzés óta van, azóta kezdtek el az ötvenesek, hatvanasok jönni a koncertjeinkre. Észrevettük mi is, és örülünk is neki, annak is örülök, hogy az anyukád szereti a zenénket. Nem szeretnénk a tinik zenekara lenni. Nekünk volt a legöregebb, és a legfiatalabb közönségünk is. A legidősebb a nagymamám volt nyolcvan évesen, aki az első sorba verekedte magát, a legfiatalabb meg az unokaöcsém volt egyhetesen.

Mi az, amivel ki akartok lépni a keretek közül a közeljövőben?
Nem azt csináljuk, hogy fellapozzuk a könyvet, hogy mit nem csináltak még. Régen csináltam, hogy van ez a hang, de inkább tegyük egy fél hanggal odébb, de ma már nem teszem. Most ugye lesz ez a kiadványunk, aztán tavasszal egy teátrum turné. Két felvonásban fogjuk csinálni, és nagyon extrém lesz. Színházakban lépünk fel, dramaturgiailag felépített műsorunk lesz, lesznek monológok, teátrális elemek, stand-up comedy, vizuális dolgok. Szokott lenni máskor is hasonló, hogy Dodi játssza az istent, én az ördögöt, nem tudom miért (nevet), a Livius meg narrátor. A dalok is másként szólalnak meg. Egy rockkoncerten feldőlhet Livius kongája, meg sem hallja a közönség, itt pedig egy kulcscsomó leejtése is hallatszik. Nagyon élvezzük ezeket a műsorokat. Lehet, hogy szívesebben öregednénk meg egy ilyen műfajban, ami experimentális, mint egy Sziget Nagyszínpadon.


interjú pop rock exkluzív klip quimbyKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tblv 2009.10.26. 11:22:51

Kiss Tibó és zenekara nagykirály. A dal tényleg kissé Cohen hangulatú, de ez egyáltalán nem baj

qakar 2009.10.26. 11:42:05

Lesz új cd :) A klipp nem különösebben tetszik, de az I've got a girl-ére kíváncsi leszek!
Amikor először hallottam az Ajjajjajt, nekem is Zorán ugrott be, de a szöveg Tibis.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.10.26. 12:43:36

Szerintem még mindig remek koncertélmenyt nyújt a Quimby, legalábbis számomra, nekem meg az a legfontosabb;)

kiss.zita · http://kisszita.spaces.live.com/ 2009.10.26. 12:53:46

a dal nagyon megfogott, viszont a klipp kiábrándító, nagyon nem jön be így elsőre!

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2009.10.26. 13:02:00

Abszolút Cohen és Zorán, de jó ez. Pedig nem vagyok Quimby-fan.

doktor.dikhed 2009.10.26. 13:02:06

Szeretem a Quimbyt, de nagyon trágya ez a klipp...

kostil_luka 2009.10.26. 13:03:32

A klipp harmatgyenge, a kép abszolút lehúzza a hangot, oldmovie effekt, rossz video lassítás, rossz fényelés, rossz karakterek, kínos hangulat. A quimby jó de a klipp kritikán aluli.Inkább a semmi mint ez..

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2009.10.26. 13:04:04

Rutinkoncert, mi? Minden fellépésük ünnep. Pedig nem ma kezdtem. Ma már a gyerekeimet is viszem néha. Az Az Ajjajjaj szövegét meg tudták már kívülről mint én.

Kusza 2009.10.26. 13:09:06

hat lehet, hogy csak mert pont tegnap lattam, de nekem ez a video tok olyan, mint egy tokeletesen bena masolasa a RHCP soul to squeeze-nek.....bocsi....

indahouse7 (törölt) 2009.10.26. 13:13:27

Kusza mondja a tutit: Ez a RED HOT CHILI PEPPERS - SOUL TO SQUEEZE kopírja!

indahouse7 (törölt) 2009.10.26. 13:15:05

de tuti a szám és a szövege is telitalálat!

Attila1234 2009.10.26. 13:21:57

A Quimbynek sajnos már rég lefőtt a kávéja, és ezt ők is tudják nagyon jól. Nem véletlen, hogy ilyen szar EP-kkel meg régi számok újrafeljátszásával maszatolnak. Lehet itt mindenféle YouTube hacket, meg színházi előadást meg kutyafaszát csinálni, ennek a zenekarnak már semmi köze ahhoz a mélységhez, szenvedélyhez, költészethez, amit a régi lemezeiken képviseltek. Már az Autók a szerpentinen lehetett érezni, hogy baj van. WTF? Ez lenne a Quimby? A CD-t megvettem, talán egyedül a Legyen vörös c. dal volt arról olyan, ami képviselte azt a színvonalat, ami miatt megszerettem ezt a zenekart.
Persze, értem én. Elfáradtak, kiégtek, megöregedtek és ami talán a legrosszabb: konszolidálodtak. Így bizony nem születik R'n'R, marad a sika, kasza, léc.

Mézga_Géza · http://autostat.hu/autos-forum 2009.10.26. 13:31:58

szerintem meg a quimby tisztelendő azért, hogy még mindig vannak ötleteik, élvezik amit csinálnak, rendesen odateszik magukat minden koncerten és folyamatosan újítanak és egyre eklektikusabb repertoárral rendelkeznek. azt meg hagy ne sajnáljam már, hogy a kiss tibi már nem heroinista és nem full betépve írja az új számokat... ugyanis a régi quimby azért volt ennyire rnr, eredeti és pszichedelikus. most pedig igényes popzene. ha ez nem tetszik ne hallgasd... (amúgy ha már rhcp-nél tartunk, ott is ugyanez történt... amióta leállt az énekes a herkáról már nem annyira "ütős" a dolog, de attól még korrekt, jó és pozitív tingli-tangli).

eso 2009.10.26. 13:34:06

Miért van az, hogy kishazánkban minden alacsonyköltségvetésű dolog SZAR? Miért kell annak lennie?!
Istenség a szám, de ótvar a klip. Én az egészet fekete-fehérben csináltam volna, lassított képpel, de oldmuvi effekt nélkül, több Holddal, ámde kevesebb mozgással, kevesebb arccal, kevesebb bénasággal. A tizede elég lett volna, ha szépen összevágják.

Mézga_Géza · http://autostat.hu/autos-forum 2009.10.26. 13:37:35

(ja és a nice day nagyon üt! most néztem csak meg :DD)

Attila1234 2009.10.26. 13:38:26

Nem mondtam, hogy hallgatom. Illetve hallgatom, csak a régi lemezeiket, mert azok még mindig kiváló alkotások, és azok is lesznek. Csak a sajnálatomat fejeztem ki, mert egy Quimbytől nem azt várom, hogy "igényes popzenét" (az olyan, mint amit a Pet Shop Boys is csinál?) készítsen, hanem azt, hogy tarkón basszon egy szívlapáttal.
Mostanában ennyire telik tőlük, pech.

qakar 2009.10.26. 13:41:12

Attila1234 azért én nem fogalmaznék ilyen szélsőségesen. rengeteget változott a zenéjük az idők folyamán, valóban kicsit konszolidálódtak, de ez egyáltalán nem baj. Felnőttek, tapasztaltak, de a kísérletező kedvüket nem veszítették el (lásd:Nice day) Pont a sokszínűségük miatt lehetnek ennyire népszerűek! Tibi szavaival élve: néha a csilingelő giccs a több, néha az okádék, de az ember így mindig megtalálhatja a hangulatához illő Quimby számot. És a Kilégzés album szövegei, szerintem összes többi albumukét üti.
Azért az újrajátszás néha jobb eredményt hoz mint az eredeti. Pl. Fekete Lamour "feldolgozott" verziója üti az eredetit.

Dr. Panasz Muki 2009.10.26. 13:42:47

Elnézést, de a Dodi nem az MHSZ-es kisdobos a Csinibabából? ;)))

Attila1234 2009.10.26. 13:46:22

@qakar: Az is lehet, hogy már nem én vagyok ennek a zenekarnak a közönsége. Nagyon közel áll(t) hozzám ez a csapat, ezért is szóltam hozzá a témához. Nekem a Kilégzés nagy csalódás volt, hiányérzetem volt a hallgatása közben, de ez már legyen az én bajom.

qakar 2009.10.26. 13:46:31

Ja és azért nem érték még el a hagyományos popzene kategóriát: játsszák a klipjeiket, vagy a számaikat a hagyományos, "népízlést formáló" országos rádiók és zenecsatornák?
Nem, csak az mr2.

qakar 2009.10.26. 13:53:11

@Attila1234: Valószínűleg hozzád az okádék áll közelebb, hozzám meg a csilingelés :) Szerinted melyik a "legtarkónbaszósabb" számuk?

Attila1234 2009.10.26. 13:55:19

@qakar: Ne haragudj, de nincs kedvem megvitatni veled a zenei ízlésemet.

Jedlik 2009.10.26. 14:03:19

Hát eléggé öreges lett.

allnitelong 2009.10.26. 14:04:14

Attila1234, hát így jártál. Nem a Quimby kávéja főtt le, csak neked már nem ízlik.

Copee 2009.10.26. 14:26:07

Szomorúan látom,hogy még mindig a jó öreg magyar "betegségben" szenvedünk. Ha egy zenekar elmúlt 5-10 éves és még sikeres is, rögtön ki kell kezdeni, hogy eladták magukat,ez már nem olyan mint....stb. Szerintem mindenki nézzen magába, és gondolkozzon el azon,hogy ő maga mennyit változott az elmúlt x év alatt. Ráadásul véleményem szerint inkább hasonlít (ének)stílusában Másik Jánoshoz, mintsem Zoránhoz, vagy máshoz. De nyilván nem mindenki van tisztában a magyar underground képviselőivel, ha lehet ezt így mondani.

spacedevil 2009.10.26. 14:27:22

Azért azt meg lehetett volna kérdezni illetve le lehetett volna írni kik is készítették ill. készítik a videoklippeket.

Ha már a cikk apropója a videoklipp megjelenése.. Megérdemelnék nem?

Egon Bondy 2009.10.26. 14:30:45

nem rossz ez. a videó ezerszer ütősebb lenne végig B&W-ben, vagy szépiában. jobban ezután sem fog hasonlítani a rem losing my religion-hoz, de legalább eltűnnek a csúnya színek. ;)

tblv 2009.10.26. 14:46:01

@Attila1234: lefőtt a kávéja? sok itthoni előadó szeretne ilyen kávét. headliner előadók, nagy közönségbázissal, minőségi koncertekkel

belső elhárítás · http://nincskegyelem.blog.hu 2009.10.26. 14:59:24

@Copee: Pont ezt akartam írni, hogy Másik az, nem Zorán.
Amúgy engem sem vonz az "engem nem vonz már a meredély."

R. (nő) 2009.10.26. 15:02:10

szar a klipp, de nagyon. ez a sok béna ripacs. mi a szar ez? festék, jelmez, paróka, tingli-tangli.
a szám is szar. ballada a faszt. pöntyögés egy úttörőtáborban.
hová lett a tűz? az izgalmas szöveg? amikor az utolsó sejtig, lehelletig ott vannak és odaadják magukat?
a franca, pár év és beharangoznak?
nagy csalódás... sírok

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.10.26. 15:08:55

Homevideo.

Maximum az igyekezet dícsérendő, hogy próbálták olcsón kihozni, de kicsit átestek a paci túloldalára. Tesco gazdaságos kamerával (nézzétek meg a színeket, a zoomolások indítását/leállítását), amatőr állványon (svenkek indítása, bemoccanások) felvéve, ritmustalanul, ötletszerűen megvágva, gagyi módon, gyári presetekkel utómunkázva. Nem méltó a szöveghez/zenéhez.

Sold 2009.10.26. 15:23:25

A klipp gyenge, a szám se nagy szám. A Quimby még mindig nagyon jó, de ahogy minden más, régen ők is jobbak voltak. Ajjajjajj kicsit nyálas, de legalább nem süllyed a Most múlik pontosan szintjére.

Kezdenek messzire kerülni az Ékszerelmére, Káosz Amigos albumoktól.
Hol vannak Tibi zseniális szövegei? Ajjajajj maxi 5 számból áll, ebből 3 szám angol nem túl erős és nem túl sok szöveggel.

Eldé 2009.10.26. 15:25:54

Nice day! lehet, hogy kicsit punkos hangulatban vagyok, de a nice day ezerszer jobb, mint az ajjajjaj. a klippje, a zenéje, a hangulata...
nem is értem eddig miért nem vették fel...legalább öt éve játszák már koncerteken is. Dodi rulez!!

pöttyös.panni 2009.10.26. 15:32:09

Nagyon szeretem a zenéjüket,a koncertjeiket nem rutinból,csipöböl nyomják,de ez a klip..mikor még csak a szöveg+zene volt kép nélkül nekem teljesen más képek jelentek meg a szemem elött,nem ez a cirkuszos marhaság :( Persze ez lehet,hogy csak az én hülyeségem,de kökemény illúziórombolás volt ez..

Húmekkoramolylepke! 2009.10.26. 16:07:33

Ennek a klipnek nincs koncepciója...ami meglep, mert a Quimbynek nagyon erős mondanivalója volt még vizuálisan is. Igen ez valóban egy RHCP ballada gyenge kopija se több, se kevesebb. Nem hiszem, hogy ez a színtelen hangulat lenne a cél Tibi.

Tibiflowing12 2009.10.26. 16:15:50

A Quimbyt lehet fikkantani, de azért az elég durva, hogy hosszú évek óta képesek felejthetetlen koncerteket adni.

sebaj01 2009.10.26. 16:27:21

ez a klip azért elég béna

Udo von Raumschiff · http://udomongya.blog.hu/ 2009.10.26. 16:47:25

A klipet egy Tom Waits-klip "inspirálhatta", csak a kivitelezés egy középiskolai napokra készült amatőrmunka, közhelyes látványban és az alkalmazott filterekben. A zene meg... Jézus, ez komoly, itt tart 2009-ben a magyar rock? A Fonográftól is herótom volt, ez majdnem ugyanaz, csak amatőr kivitelben... Gyorsan megnézek egy Nick Cave-koncertdévédét, hogy kiöblítsem a fülem-szemem-lelkem...

tisztaviz 2009.10.26. 18:04:41

Nekem bejön ez a szám... Amikor az Ékszerelmére és a Káosz Amigos kijött, akkor azok találtak belém, most meg ez... Lehet egyszerre főtt le a kávém Quimbyékkel? O.o
Nem tudom, miért kell minden 1 lemeznél többet megért zenekarnál feldobni ezt "a régi .... sokkal jobb volt"-témát, ők is változnak, mi is...szerencsére.
Azért teszek egy próbát, kinyújtom a kisujjam, és felhúzom az egyik szemöldököm, mielőtt megint meghallgatom...hátha akkor majd nekem sem tetszik...

pentye 2009.10.26. 18:48:19

a szám szerintem jó, egyik kedvenc quimby számom. a klippet nem értem, olyan nyoromúságos lett, és nem értem, hogy azt a szegény, szerencsétlen törpét is miért erőltetik. olyan kiábrándító. és a ritmusa is más. szerintem. a koncertekről meg, kétszer voltam, egyszer régen, és most, nem rég voltak koncertezni gólyabálunkon, nagyon jó hangulatuk volt (Y)

Dalae · http://morzsagyujtogeto.blog.hu/ 2009.10.26. 18:57:03

@pentye: A gólyabálos koncert remek volt, bár a húszévesekben lenne ennyi lendület... A számot magát nagyon szeretem, nem igaz, hogy giccs. A klipp viszont nekem sem passzol hozzá, vártam a szokásos meghökkentőt...

pentye 2009.10.26. 19:01:05

Te is voltál? :o Dejóó:D

9b29w4 2009.10.26. 19:05:23

@Panasz Muki: Akár lehetne is, de az inkább F. Béla színművész kisiparos.

puffogónyúl 2009.10.26. 19:41:23

Sajna a szám túl van játszva a rédiókban, de inkább Quimbyt ,mint az a sok gyenge fost, amit egyébként nyomnak...
A klipp sztem sem egy nagy szám, ellentétben a koncertjeikkel amire nagyon nehéz jól helyezkedni a nem fanatik , későn érkezőknek. (kezdés előtt 30 perc)
Minden esetre, régen jobbak voltak a korongjaik.

krisztike67 2009.10.26. 20:00:19

Mikor tanuljátok már meg, hogy nem elég 1-szer vagy kétszer meghallgatni és jelen esetben megnézni valamit,főleg a Quimby esetében! Hosszabban kell a dalokat ízlelgetni, hogy megmutassák igazi valójukat. Nem szabad türelmetlennek lenni, meg kell fejteni a szavak és a hozzájuk kapcsolódó képek értelmét, meg kell keresni a miérteket.
Sold! Úgy elbeszélgetnék veled Tibi szövegvilágáról, mert azt írod, hogy ez nyálas, de legalább nem süllyed le a Most múlik pontosan szintjére!Hát meghallgatnám az értelmezésed, sőt látatlanban kijelentem semmit sem tudsz erről az életről, de lehet, hogy magáról a szöveg szerzőjéről sem!

krisztike67 2009.10.26. 20:02:19

@Sold: Sold! Úgy elbeszélgetnék veled Tibi szövegvilágáról, mert azt írod, hogy ez nyálas, de legalább nem süllyed le a Most múlik pontosan szintjére!Hát meghallgatnám az értelmezésed, sőt látatlanban kijelentem semmit sem tudsz erről az életről, de lehet, hogy magáról a szöveg szerzőjéről sem!

krisztike67 2009.10.26. 20:05:25

@R. (nő): Drágám! Ez cirkusz, mint az egész "rohadt élet", hogy hű maradjak a stílusodhoz, ami egyébként siralmas és sértő!

mausi 2009.10.26. 20:13:31

ez a klip nem tetszik.

a zenéjükhöz viszont nekem pl. be kellett érnem. amikor először hallottam kb. 10 éve, akkor elmentem a koncertről, nem érdekelt.
azóta sokmindent megértem és megértettem. nekem személyes fejlődés és most hatalmas élmény minden album.

Jedlik 2009.10.26. 20:27:39

Amúgy nem is utómunka preset, mert az elején a régifilmes sapphire effektben tökre fel vannak nyomva a paraméterek. Egyébként annyira nem menő ezt a film damage-t DV-re rakni...

De most látom csak, hogy hú de nem jó ez a klip tényleg.

Sold 2009.10.26. 20:41:16

@krisztike67: Lehet hogy félreérthető amit írtam. A Most múlik pontosan zenéje és énekhangja szerintem nyálas. Jól lehet rá gyertyát gyújtani, de elüt a régi számaik zenei világától.

Nem a szöveggel volt bajom, sőt mint az előző bejegyzésem utolsó bekezdéséből is látszik, hiányolom a mostani ajjajjaj maxiról a magyar szöveget. Mert 4 év alatt 2 magyar szám elég kevés.
Igaz, még megjelenik 3 idén, remélhetőleg lesz közte magyar.

krisztike67 2009.10.26. 21:01:26

@Sold: Tibink szokta mondani:" A múzsa nem versenyló." Nem kell türelmetlenkdni!

spacedevil 2009.10.26. 21:59:56

TÉLLEG VALAKI MONNYA MÁ MEG KI A FASZ CSINÁLTA A VIDEOKLIPPET ?HA MÁR EZ VOLTA CIKK APROPÓJA!

DaveEr 2009.10.26. 23:21:37

Hogy ez mekkora szar klip volt... miért kell egy jó számhoz egy ilyen igénytelen, ötlettelen, szánalmas videót felvenni? Ez valami 80-as évek szocreál filmjére hasonlított. Ki a fazt érdekel a cirkusz? Lehet, hogy amikor Fellini még hamvas ifjú volt akkor nagyon izgi volt ez a cirkusz világ.... most már csak lerágott csont, szánalomhegy...

Firefly84 2009.10.27. 00:56:12

Rutinkoncert? Fejetek az.

Amúgy miért csodálkoztok, hogy változik a zenéjük? Nekem pl az Ékszerelmére volt anno a kedvencem, azon minden szám klappolt, de utána majdnem szét is esett a csapat. Az biztos, hogy elég nagy különbség van egy Ajjajjaj, meg egy Hol volt hol nem volt között, de az meg unalmas lenne, ha mindig ugyanazt adnák ki... Tény, a Kilégzés kicsit unalmas korongnak tűnt nekem is, de a mostani már sokkal jobb. Főleg a "rutinkoncerteken".

munkatarsunktol 2009.10.27. 01:06:09

Most mit dumáltok, a Quimby szövegei mindig tiszta giccsek voltak, nagyzoló semmitmondás, dobálózás a nagy szavakkal, ők az alternatív zene Kovács Ákosa, semmi értelme, de a hígagyúak beveszik. Koncerten amúgy jók, meg szimpik is. De a most múlik pontosan az az utóbi idők legízléstelenebb száma, amit a Csík zenekar feldolgozása ráadásul az elviselhetetlenségig fokozott? Hol van a fületek, az agyatok, ízlésetek, emberek? Vissza aczél györgyöt bazdmeg, akkor kiszórták az ilyen silány dolgokat. Túlzok, barmok!!!!

qakar 2009.10.27. 11:08:04

@munkatarsunktol: Lehet giccsesnek nevezni, meg lehet valami költészetfélének értelmezni... De akkor mondj légyszi példát "tuti", nem giccses magyar dalszövegre. A Most múlik pontosan dalszövegét próbáltad már értelmezni?? Jó a zenéje nem rockzene.
Arról meg persze lehet vitatkozni, hogy mi is az igazi rock és az igazi alternatív.

És még egy kérdés: ha a Quimby rajongótáborát hígagyúaknak nevezd, hogy hívod pl. a Groovehouse rajongóit?

brigikvin 2009.10.27. 13:48:39

Ha jól tudom, akkor a New Angle Team csinálta a klippet, akik a RAR plakátokat is fotózták.

kezike · http://gertarauss.blog.hu/ 2009.10.28. 09:55:34

Tíííbor mindig is szívemcsücske lesz, de ez a klipp akkor is gáz. gertarauss.blog.hu/2009/10/27/magyar_videoklipp_keszites

munkatarsunktol 2009.10.28. 11:51:55

qakar:
Igen, próbáltam értelmezni a Most múlik pontosan dalszövegét, és bevallom, nem ment. Elhiszem, hogy egyesek szerint a sorok "jól szólnak", de értelmük a nullához közelít, hangulatfestő szöveg, a 16 évesek érzelmi világában mozog, akik úgy érzik, már nagyon sok élettapasztalatuk van, és sok mindenre van visszatekintniük. Elhiszem, hogy a Tibi még ebben él, de művészetnek, költészetnek enyhén szólva bruhahaha.

qakar 2009.10.28. 13:04:20

@munkatarsunktol: Elfogadom: neked nem tetszik. Azzal nem értek egyet, hogy Tibi a 16 évesek érzelmi világában mozog (egy 20-sal azért több - és elég sok mindent élt már át), de ha te így látod, hát legyen.

slendrián 2009.10.28. 16:00:18

sziasztok,
munkatársunktól: ha bizonyos dalszövegeket "hangulatfestőnek" "degradálsz", és nem tartod művészetnek, akkor számodra mi az? pl. bizonyára hallottál már az impresszionizmusról, ha már hangulat-festésről beszélgetünk. Vagy akkor, ha az nem művészet, akkor pl. a zene micsoda, ha az "csak" mondjuk instrumentális? pl. Beethoven akkor mit képvisel, ha Te nem tartod művészetnek a hangulat, az érzések pusztán hangokban való kifejezését?
Más... Úgy érzem, egy kicsit tínédzser fóbiában szenvedsz... ami nem baj, mert bevallom, én is... de én pl. küzdök ellene, mert tudomásulveszem, hogy én is voltam 16 éves :o) ...
Rátérve a klippre, a reakciókat olvasva, nekem is az ötlik fel, mint az egyik előttem hozzászólónak, hogy miért kell mindig valami tököst, meghökkentőt, vagy túlontúl szürreálisat várni? Számomra pl. a klipp teljesen idomul a számhoz... valami egyszerű, letisztult, gyermekmese szerű élmény, ami símogatja a lelkemet... (bár Tibihez hasonlóan gyermekkoromban én is utáltam a cirkuszt, kifejezetten nyomasztott)... dehát változnak a dolgok... a Quimby is... számomra ez nagyon pozitív változás... de lehet, hogy csak nekem vannak túlontúl szerény igényeim... akit "vonz még a meredély", hát harcoljon csak bátran :o) tiszta szívemből szurkolok neki...
krisztike67-hez pedig csak csatlakozni tudok, szerintem nagyjából "egyhúron pendülünk" :o) elnézést, ha kicsit hosszú voltam...

csokikol 2009.11.05. 22:59:56

Én még az Omegán, Illésen és Metrón nőttem fel, tini koromban ez a 3 meghatározó zenekar volt.
Most túl arz 50-en azt mondom, legkedvesebb zenekarom: a Quimby!
Hihetetlen, milyen jók!
Akár lírai, akár gyors a dal... ütős!!! Tényleg igaz, minél többet hallgatja az ember, annál jobb!
Megunhatatlan!
Köszi drága Quimby-fiúk, hogy vagytok!