2009.12.18. 11:03 – Dankó János

Barátok egymás között

Subscribe - Contradictions EP
(Szerzői kiadás)

A Subscribe tíz év alatt összerakott magának egy olyan karriert, amit Magyarországon, angol nyelven, metálzenében még senki nem tudott: teltházas fővárosi és vidéki koncertek, igazi, masszív rajongótábor. Talán a Freshfabrik volt ennek a közelében korábban, de ők elcsúsztak később. Nem tudom biztosan, hogy a Subscribe is el fog-e, de az tuti, hogy mivel ők barátok (és tényleg, ez nem vicc, látszik, de erről később), így az biztosan megmarad, ami nekik öröm, ha meg közben csinálnak jó lemezeket, koncerteket, akkor nekünk is jó. Mindez a most megjelent jubileumi DVD-n is elhangzik, de nem csak képes anyag van a csomagban.

Adtak egy CD-t is a cucchoz, ezen van két új szám és egy Edda-feldolgozás. A két friss dal tipikusan megosztó, persze a feldolgozás is, de az másként. A Countenancing és a The Fall of Mercia egyenként nyolcperces, és nagyon összetett. Nyilván nem meglepetés ez a Subscribe-tól, de a két szám még a korábbiakhoz képest is elborult. Egyetlen szó van rá: progresszív. A dalszerzők most már törekednek arra, hogy egy betét, ne csak betét legyen, hanem szervesen épüljön a dalba. Ívben gondolkodnak, és nem csapongásban. De még így is ráncoltam a homlokom a The Fall of Mercia lovaglómetál részein (akinek erről nem a Rhapsody (of Fire) jut eszébe, az nem hallotta a fantasy metal-csapatot), vagy éppen a jazz elemeken. Valakinek ez már sok, valaki meg imádni fogja. A billentyű most már állandó elem, ettől még töményebb a zene, az ötletek viszont így is működnek. Ha hatásokat kéne mondani, akkor pedig a Mars Volta jött, mint új elem, és nincs is baj vele, mert szerencsére nem a zajongást vették le, hanem azt a hetvenes években gyökeredző játékosságot, ami a tengerentúli kultzenekarnál is olyan nagyon fontos.

Elképzelésem sincs, hogy ebből az eddigiekhez képest is még összetettebb zenéből mit lehet itthon kihozni. Többet semmiképpen nem, mint ahol most van a Subscribe, de simán lehet belőle kevesebb. A lépés rettentő szimpatikus mert nem kézenfekvő, de pont emiatt kockázatos. A rosszindulat persze mondhatja, hogy milyen beképzelt ez a társaság, most azzal akarnak felvágni, hogy tudnak zenélni. Én képtelenségnek tartom, hogy ez lenne a cél. Ők ezt tudják, ezt játsszák. A Kölyköd voltam feldolgozása is olyan, mint ők, játékos, szemtelen és szenvedélyes.

Ahogy a DVD mélyinterjú részében is elmondják, ők bőgnek is együtt, ha arról van szó. A DVD egyébként kerek, és tényleg lezár egy korszakot. Elmondják ők, elmondják mások, hogy mit gondolnak a Subscribe-ról, jelen állapotában. Szerencsére egyik anyag sem feleslegesen hosszú. A Kölykök voltunk „dokumentumfilm” még mókás is. A srácok tényleg barátok. Számomra nem is ez a bizonyíték erre, hanem egy buli, ahol a tagok egymást ajándékozták meg szülinapozás kapcsán. Mindannyian különvonultak, és akkor látszott, hogy megszűnt a külvilág, csak azzal foglalkoztak, hogy átadják az ajándékot, meg megöleljék egymást, meg együtt legyenek

A DVD része egy koncertfelvétel is, a pecsás születésnapi buliról: dinamikusan vágott, hangulatos film, a hangsáv is kiváló. Az új dalokon lehet vitatkozni, de majd kiforrja az idő, hogy hová jutnak vele. Egyelőre a színvonal a helyén van.

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (4,1/5)

lemezkritika rock metál subscribe ezt hallgasdKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-clay- 2009.12.18. 14:04:22

Én fan vagyok a kezdetek óta, de ez a 2 új szám nekem annyira nem fekszik..ha nem Subi lenne, akkor lehet másképp állnék a dologhoz, de így nem ragadnak magukkal, pedig mostmár több mint 10szer hallgattam meg mindkét számot... Az a régi őrültmetalkodás hiányzik belőle, ami jellemezte a zenekart, ez a progosodás számomra kicsit uncsivá teszi...persze majd élőben is hallanom kell, hogy a végső konzekvenciát levonjam :) Remélem azért majd az új albumon lesznek Mechanic-All-os, Oidipus-os, S.O.S.-es, Devil Take-es metalkodások is! De kívánom a zenekarnak a legjobbakat, megérdemlik a sikert!!!

-clay- 2009.12.18. 14:06:04

Ja a DVD viszont zsírkutya!!! :D PeCsa-ban élőben is nagyot ütött a buli és most is nagyon jó újralátni/hallani! Led Zeppelines betét még mindig üt!!!

Andris.0 2009.12.18. 17:19:35

@-clay-: kezdjük ott hogy szerintem a Subi ma már nem egy metal zenekar.... ha igazán metált akarsz (ezt most nem bunkóskodás, kötekedésből) akkor hallgass más magyar metál zenekarokat..sok van... de nekem őszintén szólva sokkal jobban tetszik hogy nincsenek ezek a hörgős állat részek hanem helyette kidolgozott gyönyörű refrének... számomra hallgathatóbb!

-clay- 2009.12.18. 17:42:03

@Andris.0: 1. már egy előző hírben is le lett tisztázva hogy a Subiban nincs hörgés! 2. én csak a korábbi Subihoz hasonlítottam az új számokat, nem más metal zenekarokhoz, köszi, azokat is hallgatom :) Ennyi.

-clay- 2009.12.18. 17:43:41

Még annyi, hogy én se a végig üvöltős metal számokat szeretem, sőt, igazán dallamos refrén párti vagyok...de ez már kicsit túl lágy nekem és kicsit túl hosszúranyúlt. De ez tényleg csak az én véleményem, ettől még elismerem, hogy jók az új számok!

dzsiiii 2009.12.19. 01:20:38

Kiemelten előremutató szerzemények, a legjobb húzás - számomra - amit csak elkövethettek. Én még több variálást is el tudnék még képzelni a la Between The Bured And Me és The Mars Volta.

PureSoul89 2009.12.20. 23:59:06

szerintem adják az új számok :) van egy érzésem, hogy a 3. album valami ettől is teljesen különböző lesz :D

RozsaTomi 2009.12.22. 13:11:42

hol vana dvd-n a külön vonulós bőgös rész?mert én sehol se láttam,amúgy fasza a dvd

cantor 2009.12.29. 09:11:59

Messze a legjobb Subscribe nóták ezek. Nekem nagyon bejön.

RozsaTomi 2010.01.01. 18:12:54

Az a para,hogy kevés a drog:Dnincs üvöltés:Damúgy nem rossz ha sokat hallgatom

RocknRollQueen 2010.01.04. 20:02:59

hajrá subi csak igy tovább;) szeretet és tisztelet: *b

usnana 2010.01.04. 22:22:00

Akárki akármit mond, én meg vagyok halva teljesen ettől a zenétől, annyira kurva jó....Minden elismerésem. Ettől jobb nem is lehetne! Így tovább!

mr.sixpack 2010.01.05. 09:30:02

Én is fan vagyok a kezdetek óta, de a 2 új szám nekem egyelőre csak hallgatható. Nem a zenével van a gond, mert ha csak úgy meghallanám valahol (anélkül, hogy tudnám, ők nyomják), biztos tetszene, de valahogy tőlük még mindig az első album zúzását, ordítását várom. Szerintem az volt az igazi Subi, bár ettől még koncerten odab@szhat.

kdori89 2010.01.05. 17:39:01

@RozsaTomi: Amikor említik, hogy együtt sírtak miután megnyerték a Fonogrammot....

RozsaTomi 2010.01.07. 15:41:25

Köszönöm,most már legalább tudom majd,hogy hol kersem:D
Igazából a koncert jobban érdekelt mint az extrák

kdori89 2010.01.08. 17:25:58

@RozsaTomi: Persze...mondjuk elég nehéz volt ülve maradni, és úgy "koncertezni" Sztem nagyon jóóóóóó