2009.12.24. 11:06 – _fá_

Minden idők legidegesítőbb karácsonyi dalai - #2

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ismét itt a karácsony, lehet bontani az ajándékokat, és megnézni utána, hogy mikor van az első potenciális alkalom a visszaváltásra, ám ami sokkal nagyobb öröm, hogy ismét sikerült összeszedni pár dalt, amik megalapozzák az ünnepi hangulatunkat, és amiktől egyenesen a falnak rohannánk. Az egy dolog, hogy rossz zenéket ad a rádió, mert optimális esetben egy igazán zenefanatikus embernek nincs túl sok találkozási pontja vele, de decemberben illik elmenni vásárolni, ami mindig hosszadalmas munka, és mivel hideg van és gusztustalan latyak, ezért törvényszerűen betéved valamelyik bevásárlóközpontba. Ott pedig általában a helyi rádió megy, szerencsétlenségünkre következetesen igazodva a közhangulathoz, öntve magából a klasszikus karácsonyi dalokat, hogy belénk ivódjon minden évek óta erőltetett szerzemény összes sora. Most tehát ismét megmondjuk, hogy melyek azok a számok, amelyeknek a megíróit el kellett volna tiltani a zenéléstől, bármilyen eszközzel.

5. The Darkness - Christmas Time (Don't Let the Bells End)

A szerencsésen rövid életű Darkness dala még nem tartozik a szűken vett karácsonyi slágerek közé, hiszen országunk mindent kicsit késve vesz át, meg hát ez az ostoba hajmetál (ráadásul nemrégről) biztos túl formabontó a Josh és Jutta dalán szocializálódott népnek, de ettől függetlenül itt a helye. Mert borzasztó. A Darkness alapból borzasztó, köszönhetően a zenetörténet legrosszabb korszakának megidézéséért és továbbrontásáért, de Justin Hawkins énekes itt olyan különlegesen herélt hangon énekel, hogy azon megdöbbentő módon a karácsonyi kórus is csak javítani képes. Mindent felmutat a Darknessből, sőt, kicsit többet is.

4. Zoltán Erika – Mr. Hóember

A Youtube szerint ez a dal Erika és Robby 2. albumáról van, Zoé második születésnapja alkalmából. Nos, Zoé gondolom a lányuk, és ha csepp jó ízlése van, már csak emiatt a dal miatt is nagyon felháborodik. Elvileg nem kifejezetten az ünnepre készült, hiszen csak a télnek örül, meg könyörög a hóembernek, hogy ne hógolyózzon már a szívével, de ez a tömegmédiumokat nem tartja vissza tőle, hogy rongyosra játsszák. Külön jópofa, hogy készült egy szilveszteri verziója is – kapaszkodjon meg mindenki – Miszter Szilveszter címmel. Újévkor még el is lehet fogadni, mert mindenki be van rúgva, de szentestén erre sincs mentség.

3. Neoton – Ha elmúlik karácsony

Folytatódik a magyar blokk, a kihagyhatatlan Neotonnal. A tökéletes ünnepi dal, közös énekléssel, elénekelvén, hogy ezalatt a három nap alatt de kurvajó minden, és valahogy el akarná intézni, hogy maradjon minden ilyen egész évben. Ez utóbbival kicsit egyet értenék, mert dolgozni én sem szeretek, de ne hippizzünk már itt kérem szépen, 365 napon keresztül senki nem akarja szeretni az embereket. Külön csúcspont a gyerekkórus, akik a lalalázást olyan hihetetlenül statikusan éneklik, hogy a hallgatóban óhatatlanul kialakul a gyanú, miszerint olvassák a szövegüket.

2. Cliff Richard – Mistletoe and Wine

Ha az ember rossz iskolába jár, még meg is tanítják neki angolórán ezt a klasszikust. Voltaképpen az előző Neoton szintjén mozog, csak Angliában találtak normális hangon éneklő gyereket, ám ez nem sokat segít a helyzeten. A témaválasztással nem szórakozott sokat Richard, elmondja, hogy mi van ilyenkor, úgymint megbocsátás, meg felejtés, és ami a legemberközelibb: bor. A szigetország válasza Dieter Bohlenre a dalhoz készült klipben kedvesen és biztatóan néz a kamerába, miközben szektás gyerekek mennek körbe gyertyával, a végén lévő közös éneklésnél bemutatott mozgását pedig kötelezővé tenném bárkinek, aki azzal próbál jönni, hogy a jó nyugaton mennyivel jobb minden. Ha sok minden tényleg jobb is, az ünnepi hangulat pont ugyanez.

1. Wham! - Last Christmas

Egész érthetetlen, hogy tavaly miképp feledkezhettem el erről a dalcsodáról. A George Michael rendőrmolesztálásához vezető első lépcsőfokként alapított együttes sok bűntettet követett el az emberiség ellen, de az, hogy minden évben naponta többször is azzal kell szembesülni, hogy két bundesliga-sérós faszi nekem akarja adni a szívét karácsonyra, túlszárnyal mindent. Tényleg nehéz többet mondani erről, ha lehetne soundtracket választani kigyulladt karácsonyfákhoz, minden valószínűség szerint ez lenne az.

Hazánk amúgy erősen gyanús, hogy karácsonyi sláger nagyhatalom, a mi Királyunk például többször is nekirugaszkodott a témának de a Happy Gang – tudjátok, előző évtized, Mohaman elgengszterülése előtti csapata – is maradandót alkotott, hogy az újabban Bigbiggirl Emiliával szólóban égő Dobrády Ákos előző zenekarának daláról ne is beszéljek.

Hogy legyen valami szép is, az eleve jó Sonics írt egy olyan menő dalt a Télapóról meg hogy mit akar tőle, aminél csak a már tavaly is említett Snoop Dogg tudott többet kihozni a megadott keretek között, mikor is egyenesen a gettóba hívta le a dagadt szakállast.

Nincs más hátra, boldogot mindenkinek!

(Klikk ide az első részért!)


karácsony



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása