2009.05.24. 15:00 – -dj-

A hét dala (Voivod – Global Warning)

A kanadai Voivod a kultusz zenekarok egyik mintapéldánya. Klasszikus lemezeiket a rock/metal színtér fősodrában is alapismeretként emlegetik, még a mindenki kedvence Dave Grohlt is megihlette a munkásságuk (ebből lett a Probot projekt). A zenekar gitárosa, Piggy, akinek tulajdonképpen a zenekar egyéniségét köszönheti, már nem él, 2005-ben adta fel a szervezete a rák elleni harcot. A zenekar azóta többé kevésbé dolgozik. Ennek eredménye a hét dala is, amit itt lehet meghallgatni, alul pedig beszélgetni róla. Előbb még elmélkedek én is röviden.


metál voivod a hét dala2009.05.24. 13:47 – A Lángolók

Kanadai progrocktól a gyöngyösi metálig - Ömlesztett anyag #5

A Rush nemrég kiadott egy válogatást. A Warner szintén válogatott, de ő egy kerek évszám alkalmából. A Beyond újjáéledt, a Green Path pedig megszületett. Tiga nem is meleg elektropop, a Primal Fear viszont keményen nyomja a német power metalt. Vegyeskritika:


rock metál flaming lips tiga madonna zz top electro rush mastodon ömlesztett anyag primal fear green path beyond2009.05.23. 10:00 – lánggitár

Green Day-bojkott

Az egyik legnagyobb amerikai áruházlánc, a Wal-Mart nem hajlandó árusítani a Green Day legutóbbi, 21st Century Breakdown lemezét, mert a vezetés szerint a fiatalkorúakra veszélyesek ezek a szövegek. A (mellesleg híresen republikánus-beállítottságú) vezetés addig nem hajlandó a polcaira helyezni a lemezt, amíg a zenekar nem készít belőle egy clean-verziót - magyarán cenzúrázni szeretnék. A Green Day természetesen nem hajlandó erre, ők lázadnak. A lemezzel kapcsolatban mellesleg szerkesztőségünk egy részének is vannak fenntartásai.


pop rock green day hír wal mart2009.05.23. 09:10 – lánggitár

Wu-Tang-buli a Corvintetőn

Az előző évtized egyik legfontosabb hip hop csoportosulása, a Wu Tang Clan kis részletekben de ellátogat hozzánk: többek közt RZA, és Method Man után most az egyik legrégebbi tag, Killah Priest mutatja meg, hogy a menő gettózás közel sem áll meg 50 Centnél. A június 18-án tartandó buliban fellép még Chief Kamachi is, Killah Priest vele közösen jelentette meg legutóbbi albumát. Pontosítás a klikk után.


hír hip hop wu tang clan killah priest chief kamachi2009.05.22. 16:00 – mista

A Tape Underground, valamint Barabás Lőrinc és barátai ma a Petőfin

Országos vihart mondanak, úgyhogy estére lehet a legjobb megoldás otthon maradni és rádiózni. Már csak azért is, mert ma nem egy, hanem kapásból két (rövidebb) koncertet ad az MR2 Petőfi Rádió tizenegytől az Eleven című koncertműsorban. Ráadásul két magyar formáció, az öttagú ceglédi Tape Underground, valamint a leginkább a Barabás Lőrinc Eklektric révén ismert kiváló trombitás, Barabás Lőrinc és barátai lesznek hallhatóak az adásban (a barátok nagyrészt a Random Szerdából is ismert zenésztársakat jelentik). A koncerteket a tavalyi Szigeten, a rádió színpadán rögzítették és szerintünk mindenképpen érdemes meghallgatni őket.


jazz pop hír program barabás lőrinc triphop mr2 tape underground2009.05.22. 10:16 – SCs

Jarvis köpköd, de van szíve

Jarvis Cocker – „Further Complications.”
(Rough Trade)

Jarvis Cocker az új albumán bemutatja a középső ujját úgy nagyjából mindenkinek. Szeretlek, Jarvis!

Fussuk le a kötelező kört, mert a nemrég ezen az oldalon olvasható Samael-kritika után kiderült, van, akinek még egy, a maga műfajában híres és kiemelkedő zenekart is be kell mutatni. Tehát Jarvis Cocker a Pulp énekese volt egykoron. A Pulp a kilencvenes évek popzenéjének egyik legfontosabb együttese, úgy nagyjából a Blur–Oasis-ligából, bár azért nem ezekkel azonos népszerűségi szinten. Minimum a Common People című dalukat mindenki ismeri, még az is, aki nem tud róla. Pulp már nincs, de Jarvis él és virul, s szólólemezein bizonyítja kreativitását, amely átlagon felüli.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (3,4/5)

lemezkritika rock jarvis cocker ezt hallgasd2009.05.22. 09:43 – lánggitár

Black Sabbath-os lesz az Arctic Monkeys

Ahogy közeledünk a hármas Arctic Monkeys-lemez megjelenése felé, egyre inkább jönnek a hülyébbnél hülyébb hírek tőlük. Most éppen az, hogy az album egyes része erősen hasonlítanak a Black Sabbath egyes részeire. Na most ezt egy Arctic Monkeys esetében elég furcsa elképzelni, de nem lehetetlen. Hogy ezek a hatások mennyire köszönhetők Josh Homme-nak (akivel ugye kicsit melóztak a sivatagban) azt nem tudjuk, de majd megmondjuk, ha hallottuk a lemezt. Már, ha kiderül belőle…


indie arctic monkeys rock hír black sabbath2009.05.22. 08:46 – Dankó Gábor

Zsidó punkok csúcstalálkozója

Június 11-én rendezik meg New Yorkban a YIVO Institute for Jewish Research épületében azt az előadást, amin zsidó származású egykori punkok mondják el tapasztalatukat arról, hogy annak idején hogyan is vitték bele zsidóságukat a zenéjükbe. Négy punkrock legenda beszél majd az eseményen: a Ramones-alapító, mellesleg Magyarországon született Tommy Ramone (eredeti nevén Tamas Erdelyi), Handsome Dick Manitoba (eredeti nevén Richard Blum), a Dictators énekese, valamint rádiós személyiség, Lenny Kaye (Patty Smith gitárosa, egyben újságíró is), és Chris Stein, a Blondie alapító gitárosa. Az esemény kurátora Richard Bienstock lesz, aki főállását tekintve a Guitar World magazin szerkesztője.


punk rock ramones hír zsidó dictators