2009.06.28. 16:00 – -dj-

A hét dala (Black Stone Cherry - Things My Father Said)

A Metallica-poszt kapcsán megkaptuk, hogy miért írunk olyan dalról, amit rossznak tartunk. A rovat kezdetén már elhangzott, de most ismétlem: egy adott szám nem a nagyszerűsége miatt kerül ide, hanem, mert aktualitása van. Így van ez most, a Folklore and Superstition (2008-as megjelenés) című lemezről kimásolt Black Stone Cherry dallal is, amit itt lehet hallgatni/nézni. A Things My Father Said az új maxi az egyébként most bónuszolva kiadott albumról. Aktualitás kettő. Nézzük, milyen a dal.


rock black stone cherry a hét dala2009.06.27. 12:01 – lánggitár

Szégyenlős Pixies

A Pixies agya, Frank Black elmondta: lassan kezdik unni, hogy csak régi számokat játszhatnak koncerteken, de a 2004-es újjáalakulás óta még nem születtek új dalok. Lassan elkezdenék őket írni, de a frontember állítása szerint attól félnek, hogy valahogy kikerülnek a netre, pedig egyáltalán nem biztos, hogy az elvárásoknak megfelelő munkát tudnak lerakni az asztalra elsőre, és nem akarnak csalódást okozni. Üdv a 21. században Frank!


indie pixies frank black hír2009.06.26. 14:50 – Emceze

Tücsökzenét játszunk – interjú Hegedűs ’Seki’ Jánossal

Ha azt mondom möbius egyesek felfedni vélik emlékeikben a hurokelméletet, de senki sem asszociál a hazai underground egy régóta szétesett zenekarára a Másfélre. Pedig tehetné. A 2002-ben végérvényesen pihenőpályára küldött eredeti felállás néhány tagja tovább vitte a nevet, de ez már nem az a zenekar volt. Akik pedig disszidáltak, szintén új életet kezdtek. A banda szigorú arcú basszusgitárosa, Seki Myster Möbius nevű formációjával júniusban három koncert erejéig meglátogatta kis hazánkat, mi pedig elkaptuk, kifaggattuk, és megtudtuk, mi a helyzet a galloknál.


interjú pop rock myster möbius2009.06.26. 10:13 – K.Janka

Itt a Világ színesen! - Harcsa Veronika-interjú

Miközben Harcsa Veronikával beszélgettem, minden addigi kételyem vele kapcsolatban elszállt. Képzeltem valakit az eddig kívülről látott széparcú énekesnő, felkapott sztár mögé, ami ez idő alatt teljesen megváltozott. Rögtön ismerősként kezelt, szívesen beszélt bármiről, egyértelműen látszott, hogy az életét teszi erre a hivatásra, hogy bátran, őszintén adja saját magát „ilyen vagyok” címszóval... Kellenek az ilyen „bolondok”.


interjú jazz pop harcsa veronika2009.06.25. 11:56 – lánggitár

Új Deftones Chi nélkül

A Deftones ismét stúdióba vonul, hogy felvegye az amúgy már rögzített hatodik albumát, az Eros-t, ami idén tavasszal jelent volna meg. A döntés hátterében a basszeros Chi Cheng tavaly novemberi autóbalesete áll, aminek következtében kómába esett és állapota azóta is változatlan. A zenekar Chi nékül ismét rögzíti az albumot, a még meg nem nevezett új basszerossal pályafutásuk legjobb albumára készülnek. Elmondásuk szerint erre azért van szükség, mert a régi felvétel korántsem tükrözi azt, amilyen helyzetben most vannak. „Habár nincs velünk Chi, a jelenlétét minden egyes alkalommal érezzük mikor a stúdióba belépünk. És ezt ti is érezni fogjátok a zenénkben” – nyilatkozták myspace blogjukban.


metál hír deftones chi2009.06.25. 09:38 – Dankó Gábor

Hajléktalan mocsárszörnyek, kanadai ufók

Down, Voivod @ Petőfi Csarnok 2009.06.23.

Kedden este minden kételkedő megbizonyosodhatott róla, hogy a tavalyi Down-koncert nem azért maradt el, mert nem fogytak rá a jegyek. Tény, hogy a jelenlegi összeállítás jóval csábítóbb volt, hiszen Anselmóék csak itt léptek fel együtt a Voivoddal, de igény az mindenképpen van rájuk, és nem is csak egy A38-nyi.

Olyan félháznyi Pecsa előtt kezdett bele koncertjébe a Voivod. Ha valaki nem tudná (márpedig az ilyen nagyhatású legendáknál sokan nem szokták tudni), hogy ők egy kanadai zenekar. Azok a metálzenekarok szoktak rájuk hivatkozni, akikre ma már szintén hivatkoznak a még fiatalabbak. Tehát, hogy az estéből vegyem a példát: Phil Anselmo, a Pantera volt énekese, jelenleg Down frontember óriási Voivod-rajongó, azt pedig gondolom nem kell ecsetelnem, Anselmo hány, és hány mai fiatal énekesre volt hatással? Na, ugye!

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (4,9/5)

metál down koncertbeszámoló2009.06.24. 13:14 – lánggitár

Prong-koncert ma este a Dürerben

A Prong karrierje nem most indult. Egészen 1986-ig kell visszamennünk az időben, mikor is egy Tommy Victor nevű CBGB-beli hangmérnök úgy döntött, hogy márpedig ő nem csak a keverőpult mögött szeretne álldogálni a koncertteremben, hanem egyenesen a mikrofon elé akar lépni. Az elhatározást tett követte, így befogta basszusgitárosnak Mike Kirklandet, aki akkoriban a klub ajtónállója volt, valamint dobosnak Ted Parsonst (volt Swans-tag), és máris kész volt a Prong, ami zeneileg a hardcore-ban gyökeredzik, de már a kezdetekkor is kacsingat kifelé. Két albumot adnak ki underground zenekarként, majd a CBS felkarolta őket, és kihozzták a Beg To Differt (amin úgy jellemzik őket, hogy az alternatív találkozik a metállal), majd a Prove You Wrongot. Utóbbit már a zenetévék is elkezdik játszani, ami elkezdi felfelé ívelni a csapat karrierjét. Az igazi áttörést viszont az 1994-es Cleansing hozza. Itt már az azóta sajnos elhunyt Paul Raven (Killing Joke) basszusgitározik, és vele, mintha új erőre kaptak volna. Kegyetlen vastag, azóta is leutánozhatatlan gitárhangzás, ipari ütemek, és Victor monoton éneke. Ezzel a 12 dallal megszületett az industrial metal egyik alapműve. A producer Terry Date volt, ahogy az ezt követő Rude Awakeningnél is, ráaádsul ez az album sem marad el az elődjétől, sőt. Victor azt nyilatkozta akkortájt: örül, hogy sikerült minden eddiginél dalformább dalokat írnia. A kiadó viszont nem örült, hiába tartott a zenekar csillaga fölfelé. Nem volt számottevően gazdaságos a működtetése, ezért kirakták a szűrüket, és ezzel lényegében ki is végezték a Prongot.


metál program prong dürer