2009.07.19. 20:36 – lánggitár

Mike Stern a Dunán

Mike Stern az elmúlt évtizedek egyik legismertebb jazz-gitárosa. A világhírű művész olyan klasszisokkal muzsikált együtt, mint Miles Davis, Marcus Miller, Al Foster, Bill Evans Michael Brecker vagy Jaco Pastorius. Egyedi játékstílusa ötvözi a jazz eleganciáját a rock energiájával, dinamizmusával. A jazztörténeti ikonnal pályája legfontosabb zenekarairól, ars poétikájáról beszélgettünk. A teljes exkluzív interjút és a Mike Stern Band Millenáris Teátrumbeli koncertjének felvételét július 22-én, 21:30-tól láthatják a Duna Televízióban az Est Neked Extrában.


jazz rock program duna tv mike stern2009.07.19. 10:00 – -dj-

A hét dala (Paradise Lost - As Horizons End)

A gótmetál félistenei évek óta lebegnek a maguk alkotta sötétségben, súlytalanul, tehetetlenül, és legfőképpen céltalanul. Kényelmesen koncertezgetnek, írogatak lemezeket, de jelentősége már egyiknek sincs. Nem is gondolná az ember, hogy egy dobosváltás képes - legalább kicsit - felrázni ezt az állapotot. Az új lemezről (Faith Divides Us Death Unites Us) közzétett dal, az As Horizons End legalábbis ezt bizonyítja.
2009.07.16. 15:17 – lánggitár

Doktor Tankcsapda

Ősszel jelenik meg az új Tankcsapda-lemez, amiről az első maxi már ki is jött, ráadásul ingyenesen. Az új klipet mi is bemutatjuk, méghozzá kommentár nélkül, de persze alul lehet véleményezni nyugodtan:


rock klip tankcsapda2009.07.15. 12:30 – lánggitár

Még mindig nem Strokes

Julian Casablancas, a már hosszú ideje lapító Strokes énekese épp az utolsó simításokat végzi élete első szólólemezén. A munka Phrazes For the Young címmel fog megjelenni ősszel, a felvételek Los Angelesben, New Yorkban, és Nebraskában zajlottak. A zenekarával úgy tűnik, még mindig nem tervez lemezt, mivel meg is fogja turnéztatni az albumot. Most szomorúak vagyunk.


indie hír the strokes julian casablancas2009.07.15. 09:39 – lánggitár

Sir Robert Plant

Nem nagy meglepetés, hogy Robert Plant énekes a minap megkapta a lovagi címet, a kérdés csupán annyi volt, hogy mindezt Jimmy Page gitáros lovaggá ütése előtt vagy után következik be. Most a volt Led Zeppelin-frontember megelőzte egykori zenésztársát, és Károly hercegtől átvette a kitüntetést. Page amúgy kapott már egy hasonlót, ami az egy fokkal alacsonyabb Order of The British Empire-t jelenti, de ettől még állítólag nem lesz harag kettőjük között, úgyis csak idő kérdése, hogy a gitárost is Sirnek kelljen szólítani.


rock lovag led zeppelin jimmy page robert plant2009.07.15. 08:21 – -dj-

Unalmas legendák (Chickenfoot lemezen és koncerten)

A Chickenfoot debütáló lemezét nehéz lett volna úgy értékelni, hogy a négyest ne láttuk volna koncerten. A négy név, Chad Smith, Joe Satriani, Sammy Hagar, Michael Anthony rengeteg dolgot tett le az asztalra, egy felvétel még nem sokat mondhat el a produkció összességéről. A Chickenfoot, fel van vezetve, „meg van marketingelve”, össze van rakva, de vajon van is mögötte valami?

Szerintünk: (3/5)
Szerintetek: (4/5)

lemezkritika rock koncertbeszámoló chickenfoot2009.07.14. 14:38 – _fá_

Spanom, a Jack

The Dead Weather - Horehound
(2009 Warner)

 „Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki sokszor elkísér.
Mindig kell egy barát, mindig kell egy barát,
aki mindent elmesél.”

Énekelte Zalatnay „a sitten zavartak a csöcseim” Cini örökbecsűjében. Nos, ezek alapján nekem Jack White a barátom. Amellett, hogy baromi sokszor elkísért már hol a White Stripes-szal, hogy a Racounters-szel (meg Alicia Keys-szel is megpróbáltak már vállvetve kísérgetni, de leráztam őket), és eközben úgy éreztem, mindent elmesél. Nem a szóban (valljuk be, Jack soha nem a művészi igényességű dalszövegeiről volt híres), hanem nonverbális úton, csupán gitáron. Elmesélt mindent a könnyűzene történetéről, még a B.B. időkről is (Before Beatles), amikor a gitárzene leginkább kéregetéshez készült háttérzenének számított.

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (4,7/5)

lemezkritika rock jack white dead weather ezt hallgasd2009.07.14. 10:15 – lánggitár

David Byrne a Millenárison

Az elmúlt most már három évtized egyik legnagyobb hatású zenei és multimédiás személyisége látogat Magyarországra holnap. A skót származású, lassan 60 felé közeledő David Byrne-t elsősorban a hetvenes évek közepén alapított amerikai New Wave alapvetés Talking Heads kapcsán szokás ismerni, de emellett a szintén legendás zeneguru Brian Enóval való állandó együttműködése is megkerülhetetlen része a könnyűzenének, ha hiszünk az ilyesmiben.


pop hír program david byrne2009.07.13. 11:23 – lánggitár

Corgan magyarázkodik

A Smashing Pumkins-os Billy Corgannek úgy tűnik elege lett a felé irányuló picsogásból, miszerint a zenekara már rég nem Smashing Pumkins. Ezt arra alapozzák, hogy már egyetlen eredeti tag sincs a zenekarban Corganen kívül, mivel a köztudottan diktatorikus eszközökkel dolfozó frontember szép lassan mindenkit kirúgott - egy ideig ugye fel is oszlottak, hogy aztán a felemás megítélésű Zeitgeist lemezzel térjenek vissza. "Nem én vagyok a zenekar, én csak a vezetője vagyok a zenekarnak. A zene amit csinálok, Smashing Pumpkins-osan szól. Nincs szólóanyag-jellege, efelől bárkit biztosíthatok." - mondta a kopasz. Ezzel ki lettünk segítve.


rock the smashing pumpkins billy corgan