2009.12.06. 16:34 – -dj-

A hét dala (Crematory - Infinity)

Bizonyosan nagy fokú tájékozatlanságról tanúskodik, hogy meg voltam győződve arról, miszerint már nem létezik hörgős/dallamos gothmetál, legalábbis a My Dying Bride-on kívül. A hullám tetőzött a női énekesekkel, és a lehető legtöbbet kihozták az irányzatból, majd mintha eltűntek volna ezek a zenekarok, szinte egy csapásra. Legtöbbjük új kedvencet avatott, mondjuk a Pink Floyd képében, de úgy tűnik még maradtak fekete bárányok. A Crematory például új lemezt készített, amiről egy új dalt, Infinity címmel meg is lehet hallgatni a myspace oldalukon.


a hét dala crematory2009.12.05. 10:16 – A Lángolók

Robbie és az amerikai rock – ömlesztett anyag #20

Robbie Williamsre mostanában rájárt a rúd, na de majd most megmutatja. A Creed annyira amerikai rockzenét játszik, hogy jobban már nem is tudna. A Blakrocon van rengeteg rap, de egyáltalán nincs háttérben a dögös bluesgitár sem. Az Atreyu a festett szemű, félrehajú metalcore zenekarok közé tartozik. A Hymen kiadó tizenkettedik jubileumi lemezére 33 jól ismert, vagy éppen befutásra váró alkotó került fel. Ömlesztett kritikáink.


lemezkritika williams robbie creed ezt hallgasd blakroc atreyu hymen2009.12.04. 13:21 – gihi

Az angol az új eszperantó – The Orange Strips-interjú

Magyarországra érkezik szombaton a horvát Orange Strips zenekar, hogy a Borsodi Zenei Fesztiválok Tehetségkutatón mutassa meg magát a magyar közönségnek december 5-én az A38-on. Az erősen érzelmes indie popot játszó formáció bejárta már egész Európát, hozzánk pedig a HungaroConnections keretében, a Hangmás cserezenekaraként érkezik. Valdet Luboteni (énekes/gitáros) adott gyors választ néhány kérdésünkre.


indie interjú pop orange strips2009.12.04. 10:36 – _fá_

Erotikával fűszerezett bulizene

Pannonia Allstars Ska Orchestra – Feel the Riddim
(Megadó Kiadó)

A PASO az egyik legjobb dolog, ami Magyarországon történt a 21. században. Nem játszottak soha egyedi zenét, Krsa is csak szeretne néger lenni, de egy fiatal évei legszebb részét ilyentájt töltő embernek ezek soha nem voltak problémás pontok. Elfedi őket az a tény, hogy a PASO csinálja minden fesztiválon az egyik (ha nem a) legjobb bulit, amik kicsit kiragadják a hallgatót a magyar valóságból, egy nagyjából sosem létezett helyre, amit a ska-közeli zenekarok mind körülírnak.

Szerintünk: (3,5/5)
Szerintetek: (4,3/5)

lemezkritika ska paso2009.12.04. 09:08 – gihi

Alázat és nyitottság - Neo és Hangmás a tehetségkutatón

A Borsodi Zenei Fesztiválok Tehetségkutatón nem csak azok a zenekarok lépnek fel, akik meg szeretnék nyerni az egyes fordulókat, hanem a zenei életből már többet tapasztalt csapatok is. Az idei második körben ilyen lesz a Hangmás és a Neo, akik előtt a horvát Orange Strips is bemutatkozik. Az első két zenekar beszél most kicsit a saját tehetségkutatós tapasztalatairól.


interjú pop neo tehetségkutató hangmás2009.12.04. 08:05 – lánggitár

Határozottan lesz új Fleet Foxes

A tavalyi év szakmailag talán legjobban felkapott együttesének énekes/gitárosa, Robin Peckfold megnyugtatott mindenkit, hogy a zenekar folyamatosan dolgozik. "Minden nap új dolgokat írunk. Befejeztük a turnézást, és a következő lemezik fel is függesztjük. Most van az a rész, hogy megírjuk, és felvesszük az új albumot." Peckfolt az első lemezről is magyarázott: "Meghallgattam, és nem voltam elájulva. Néhány rész bejött, vagy legalább értettem, hogy akkoriban miért csináltuk, de néhányat soha az életben nem tennénk meg újra." Hogy mégis mikor lesz kézbentarthathó az új mű, a válasz "határozottan 2010, nem létezik, hogy ne készülne el idén. De valószínűleg a második felének eleje, vagy a közepe."


indie hír fleet foxes2009.12.03. 11:39 – lánggitár

Indul a második forduló a Borsodi Zenei Fesztiválok Tehetségkutatón

December 5-én, szombaton folytatódik tovább a Borsodi Zenei Fesztiválok Tehetségkutató a második fordulóval, ahol a pop-rock csapatok mérik össze erejüket. Az este fő tétje most is az, hogy melyik két zenekar jut ki az International Live Award bécsi elődöntőjébe. Azonban nem csak ez lesz a nyeremény, hiszen az első helyezett 200 ezer, a második pedig 50 ezer forintos hangszervásárlási utalványt kap a Hangszerarzenál jóvoltából.


pop program neo tehetségkutató hangmás2009.12.03. 11:19 – lánggitár

Lily Allen mégsem oszlik fel

Bár szó volt róla, hogy az év egyik legsikeresebb énekesnője, a Szigeten is tiszteletét tevő Lily Allen örökre leáll a zenéléssel, most már csak 1-2 év szünetről van szó, hogy koncentrálhasson az egyéb dolgaira. A visszavonulás híre onnan indult, mikor közölte, hogy nem akarja megújítani a kiadójával kötött szerződését. "A londoni koncertem az utolsó, amit elterveztem. Utána szeretnék másra figyelni, valami "színfalak mögötti cuccra". Lemezkiadót már biztos fog alapítani, ide csak és kizárólag nagyon fiatal, új zenekarokat akar szerződtetni, együttműködni viszont nem szeretne más cégekkel. Mint oly sokan, ő is akar saját divatmárkát, de ez minket kevéssé érdekel.


pop hír lily allen2009.12.03. 10:29 – _fá_

Bőrnyúzás mesterfokon

Nirvana – Live at Reading (DGC/UMe)
Nirvana – Bleach deluxe (Sub Pop)

Kurt Cobain már több mint 15 éve halott, de úgy tűnik, még mindig volt rajta és zenekarán lehúzható bőrréteg. Most épp két kiadvány is előkerült, de legalább végre elmondható, hogy értelmük is van: az egyik Live at Reading, egy hivatalosan még soha nem hallott koncertfelvétel 1992-ből, a másik a Bleach lemezük újrakiadása, bónuszolva, emlékeket állítván annak a kornak, mikor pár zsíros hajú kockásinges lúzer leigázta a világot, véget vetve a zacsiszorítós farmer és a tupírhaj hosszú ideig tartó rémuralmának. Mellesleg az alább tárgyalt koncertfelvételek mindegyike a Nirvana-kalózlemezek leginkább keresett felvételei közé tarozott az elmúlt években.


lemezkritika rock nirvana2009.12.03. 09:32 – b_l_o_k_i

Igazi sárkányok élőben

The Killimanjaro Darkjazz Ensemble hallgatnivaló, európai turnédátumok és további nyalánkságok

A sötét jazz elkötelezetteinek jó hírrel szolgálunk: Európa egyetlen ilyen szupergroupja turnéjában budapesti dátum is található, ennek örömére megosztunk két ingyen letölthető számot, valamint egy, az új lemezen szereplő, 8mm-es némafilmhez készült számukat is. A Kilimanjaro Darkjazz Ensemble éppen erre a célra alakult, a mára méltán népszerű Jason Köhnen (többek számára Bong-Raként lehet ismerős, a TKDE-ben jelenleg bőgőzik) alapította, egy utrechti művészeti sulis társával, Gideon Kierssel, aki a dobolás mellett a látványra is koncentrál. (Mivel egyikőjüknek sincs száz keze, jónéhányan játszanak még a zenekarban, felsorolásuktól most eltekintünk.)


program killimanjaro darkjazz ensemble2009.12.03. 08:33 – lánggitár

Mark Broom, aki jelen mindig jelen volt

Russ Gabriel, B12 és Schatrax előretörésével talán sok brit technoszerelmes úgy érzi, a műfaj ismét új reneszánszát éli. Azonban igazából egyetlen brit dj-producer van, aki a köztes időszakban is folyamatosan jelen volt és életben tartotta a technót: ő a londoni Mark Broom, a legfenségesebb, sötét elektronikus hangok szülőatyja. Broom december 5-én a Hairy meghívására Budapestre érkezik és Corvintetőn lép fel. Az alábbi rövid beszélgetés vele készült.


program techno mark broom