2009.12.13. 10:28 – _fá_

Rocksztárrá vált öltönyös fiatalok

Franz Ferdinand @ Bécs, Gasometer, 2009.12.11.

A Franz Ferdinand nyáron VOLTot is érintő turnéjának utolsó állomása volt a bécsi. Titkon számítottam valami tipikus „utolsó állomásos” megmozdulásra, de tudtam, hogy már csak a soproni produkció megismétléséért is érdemes kilátogatni a Gasometerbe. Kis tájékozódási zavar után végül sikerült odatalálni (az osztrákok nem szoktak kiplakátolni dolgokat?), kiállni a hosszú, altisra szabott lányokkal, és 15 évesnek öltözött fiúkkal teli sort, eltűrni, hogy az osztrák szekusok a hazai kollégáiknál jóval kedélyesebben, ám sokkal komolyabb alapossággal motoznak meg (még jogi tanácsadóm tollait is elvették baszki, mivel szúrni lehet vele), és már be is kerültünk.

Szerintünk: (5/5)
Szerintetek: (3,7/5)

indie franz ferdinand bécs koncertbeszámoló2009.12.12. 12:52 – A Lángolók

Mexikói pszichedelia - Ömlesztett anyag #21

Omar Rodriguez Lopez végre kiadott egy végig élvezhető szólólemezt. A Bravery annyira jellegtelen, hogy jobban már nem is lehetne. A Pain Of Salvation lerántja az embert. A Mumford and Sons-szal könnyen túladagolja magát az ember. A kanadai Rush kijött egy teljesen értelmetlen válogatással. Ömlesztett kritikák.


lemezkritika rush pain of salvation ömlesztett anyag omar rodriguez lopez bravery mumford and sons ezt hallgasd2009.12.11. 16:30 – lánggitár

A láncfűrészes death metal atyaúristene a Dürerben

Az Entombed intézmény. A svéd death metal intézménye, holott jó ideig nem is azt játszottak, mert amit a Wolverine Blues című alapmű után lemezre préseltek, az közelebb volt a rock&rollhoz, mint a death-hez. Ennek ellenére az úgynevezett láncfűrészes hangzás hozzájuk vezethető vissza, és a mai napig csodájára járnak a hangmérnökök.


metál hardcore program death entombed merauder2009.12.11. 15:02 – lánggitár

Jegyeket, bérleteket! - Hobo Blues Band, Pécs, 1990.

Az igazi zenefanatikus, mikor elmegy koncertre, minimum a jegyét elteszi mementóként, hogy később nézegetve azt ráboruljon a sok emlék, és szerencsés (vagy peches) esetben nem is csak az adott buli jut eszébe hanem az egész akkori időszak. A Lángoló Gitárokon most egy ilyen visszaemlékező sorozatot indítunk, amiben Gróf Balázs (grafikus, képregényrajzoló, rajzfilmes, újságíró stb.) mereng el egy-egy belépő felett.


gróf hobo blues band jegyeket bérleteket2009.12.11. 13:39 – lánggitár

Új klipjében magasan száll a Fish!

A Csinálj egy lemezt album nyári slágere, a Majdnem Kalifornia után itt a Fish! zenekar téli klipje, a borongósabb, egyben zúzósabb hangulatú Magasan száll, amit most itt a Lángoló Gitárokon láthat először a közönség. A nyári fesztiválok során Temesi "Zed" Ádám szállt be a zenekari buszba (szigorúan ablak mellett, fényképezőgéppel), a kukázás és a vágás Derzsy "Brain" András keze munkája, említett urak Studio-X néven ismertek. A felvételek a miskolci Gyár fesztiválon, Sopronban a Volton és a fővárosi Zöld Pardonban, valamint a magyar autópályákon készültek. Az idén tizedik évét betöltött zenekar december 18-án a Dürer Kertben tartja jubileumi évzáróját a Turbo és az itt bemutatkozó Grand Mexican Warlock társaságában.


pop rock exkluzív klip fish2009.12.11. 11:03 – lánggitár

Meghallgatható az első HAW-demo

A Makó Dávid énekes vezette, southernes, groove-os, doomos rockzenét játszó HAW elkészítette első demoját, amit majdnem teljesen meg is lehet hallgatni itt. Azért csak majdnem, mert a hiányzó negyedik szerzeményt, az All Good All Fine címűt először majd a HammerWord Over the under Vol. 3. válogatásán találhatja meg az, aki kíváncsi rá. A demohoz készült egy promovideó is, amit itt alább lehet megnézni:


rock metál hír doom haw southern2009.12.11. 09:25 – az indexről

Metallica-koncert lesz a Puskás Stadionban

A világ egyik legnagyobb hatású heavy metal együttese, a Metallica 2010. május 14-én Budapesten lép színpadra, a Puskás Ferenc Stadionban, jelentette be a szervező Live Nation Hungary. A Metallica negyedszer látogat hazánkba, utoljára tizenegy évvel ezelőtt jártak itt, akkor még Jason Newsted basszusgitárossal, akit azóta Robert Trujillo váltott a hangszerén.


metál hír metallica2009.12.11. 07:46 – lánggitár

CSS és Tilly and the Wall közös DVD

Január 12-én a Gwen Stefani felvezetéseként már hazánkban is fellépett elektropop zenekar, a brazil CSS megjelenteti első DVD-jét. A kiadvány egészen különleges lesz, hiszen az Európában még annyira nem ismert Tilly and the Wallal osztják meg a 73 perces műsoridőt. A produkció nem csak koncerteket örökít meg, hanem dokumentumfilm jellegel örökít meg backstage-ben zajló jeleneteket, mindkét zenekar életéből, amik természetesen a nemrégiben ejtett közös turné során készültek. A címe CSS & Tilly And The Wall Appearing Live Tonight! lesz, és a White Light Media gondozásában jelenik meg, bővenn info itt.


indie pop css hír electro tilly and the wall2009.12.10. 14:39 – _fá_

Az élet soundtrackje

Az Air Magyarországra, egész pontosan a Petőfi Csarnokba jön december 13-án. Ennek még akkor is komoly jelentősége van, ha kicsit késve teszik ezt. Igen, a duó túl van pályája csúcsán, ugyanakkor így is kiépítettek egy olyan rajongótábort, amivel a világon szinte bárhol sikeres koncerteket tudnak adni. A XXI. századi lemezeik még mindig szép átlagszínvonalat hoznak, sőt, a 2004-ben kiadott Talkie Walkie névre hallgató művük nyugodtan versenyre kelhet „Az Air Lemez” státuszért a szent tehénként imádott Moon Safarival. Az érdekes az, hogy igazából a franciák kevés eszközzel állítják elő zenéjüket – illetve néha többel, csak ez nem mindig tűnik fel - még a zene tempóján sem nagyon szeretnek változtatni. Ehhez képest egészen meglepően sok élethelyzethez hibátlan háttér az Air egy-egy dala. Következzék most egy teljesen szubjektív lista ezekről a pillanatokról, a hozzá tartozó dalokkal, bizonyítván a zenekar fontosságát, és azt, hogy a valósághoz is létezik háttérzene.


pop program air2009.12.10. 12:03 – lánggitár

Sonic Youth-történések

A kultnál is kultabb zenekar gitárosa, Lee Ranaldo elmondta, hogy valószínűleg jövőre stúdióba vonulnak. Ígéretnek azonban nem vehetjük, hiszen hozzátette, hogy még mindig nagyon élvezik az idén kiadott The Eternal című lemezük dalait élőben. Kiadványok viszont lesznek, egy DVD-t is terveznek, ami a 2007/2008-as Daydream Nations turnéjukat örökíti meg, plusz megnézhetjük, hogy miként játszotta ugyanezt a zenekar 1988-ban, az eredeti megjelenés évében. Randalo állítása szerint még szóvan a több mint 30 évnyi felgyülemlett hanganyag digitalizálásáról is, "egy nagy háztakarítás készülődik", de konkrétumok erről a tervről nincsenek egyelőre.


indie hír sonic youth