2010.04.25. 09:34 – _fá_

A pubertáskor vége

Akkezdet Phiai – Kottazűr
(Szerzői kiadás)

Rég volt rá példa, hogy magyar hip hop-lemezt ennyire várt volna a nagyközönség, de arra is, hogy a nagyközönség akár kicsit is várt volna magyar hip hop-lemezt. Ennek leginkább az az oka, hogy ez a színtér még mindig egy jól körülhatárolható társaságnak zenél, akikre lehet alapozni Düreres bulikat, és a saját fórumokon való pozitív reakciókat, de olyan formáció eddig nem volt, amiben meglett volna a potenciál az ebből a világból való kilépéshez. Az elsősorban Eccentrics nevével fémjelzett absztrakt vonal csak a kis létszámú zenei perverzeknek volt befogadható, a Siska Finuccsi – Killakikitt duó és társaik pedig a túl sok kötelező pózolás miatt nehezen értékelhetők popzenei szférában is.

Az Akkezdet Phiai azért kaphatta meg ezt a figyelmet, mert egyrészt egyik sablonba sem lehet igazán belegyömöszölni, másrészt pedig a Kottazűrrel olyan hosszú ideig szarakodtak, hogy kialakult körülötte valami megfoghatatlan kultusz, ami miatt mindenki valami baromi nagy dologra várt. Ezt persze rondán meg lehet szívni, főleg, ha a hét év során duplalemezzé duzzasztják az anyagot.

Az elvárások teljesítéséről majd később, először is nézzük, milyen is a Kottazűr! A bemutatkozó lemez kezdő taktusait újragondoló Intro után már a Hangerő kijelöli az irányt. Az eddigieknél sokkal több ügyes szójátékot hozott össze Újonc és Saiid, valószínűleg sokkal tudatosabban, mint 2004-ben. Minden soron hallatszik, hogy ezt már nem az a két srác írta meg, akiket minden haverjuk annyiról ismer, hogy nálunk van mindig zöld, és ők vannak a leginkább betépve. Ha párhuzamot keresnék, akkor kicsit emlékeztet a már-már kultikus státuszba emelt Bobafett Aludnifogtál lemezére, csak amíg az a kelet-magyarországi panellakó munkás szemszögéből mutatta be az országot, addig a Kottazűrön a budapesti közép-felsőközéposztálybeli srácokéból látjuk ugyanezt. Megtudjuk, mi megy egy átlag buliban, megismerkedhetünk a tipikus szereplőivel, szavaival, mindezt távolságtartó stílusban. A verbális részen viszont néha erősen úgy tűnik, hogy a duó kicsit túl sokat lógott mostanában bölcsészkarok környékén, mert a töménytelen mennyiségű szójáték párszor már erőltetettnek, és kötelezőnek tűnik. Ez különösen a klipet is kapott Hisz Sztorinál feltűnő, mert leegyszerűsített, de mégis mély szövegvilága kimagaslóan a Kottazűr leghatásosabb szerzeményévé teszi – igaz ehhez azért kell a Realistic Crew hibátlanul hozzáidomuló zenéje is.

Apropó zene, mert persze az is változott az első nekifutás óta. Észrevehetően kevesebb lett a tradicionális hip hop ütem, viszont Frequent felfedezte a garage-közeli megoldásokat, amikkel nem biztos, hogy elnyeri az eddigi közönség szimpátiáját, de amúgy sokkal szórakoztatóbb.

És, hogy sikerült-e a kultúrmisszió? Ha úgy vesszük, akkor igen, mert a magyar hip hop a Kottazűrrel egyértelműen felnőtt korba lépett. Már nem csak szülői felügyelet mellett, hanem szülőknek is hallgatható. Ezt a produkciót nem lehet elintézni annyival, hogy pár unatkozó hülyegyerek néger akar lenni. Átgondolt, megköveteli magának a figyelmet. Máshonnan nézve viszont nem jött össze teljesen, mert a Kottazűr nagyon hosszú, és tartalmaz olyan dalokat is, amiket simán le lehetett volna hagyni. A legjobbakból simán összeállíthattak volna egy jó 55-60 perces albumot, amit sokkal könnyebben lehetett volna hallgatni.

Ugyanakkor gyanús, hogy Saiid és Újonc leszarják ezeket a nézőpontokat, ők csak elmennek, csinálnak remek bulikat, aztán meg elmehetek én a picsába az elvárásaimmal.

Szerintünk: (3,5/5)
Szerintetek: (3,9/5)

lemezkritika hip hop akkezdet phiai ezt hallgasdKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2010.04.25. 14:30:54

ideje, hogy elkezdjetek Fankát hallgatni:)

J mint Geri 2010.04.25. 14:32:05

@JimK1rk:
LOL
majd ha érdemes lesz (SOHA)

ez pedig költészet, még az első album is tud meglepetéseket okozni, az tényleg kegyetlen lett. A új kicsit gyengébb, de még mindig magasan veri az itt felhozott példákat. kiskece, budepesmod szöveggel, zenével is teljesen rendben van. Aki azt mondja nincs szállóige annak nincs füle :)
a raccsolást felhozni hátránynak akkora szégyen hogy nem is kommentelem :) ettől egyedi bazz+ :D

vadaszandras 2010.04.25. 14:33:24

@Mr. Mojo: újabb Bárány&Jován rajongó:D
BRÉKESSÉG...

J mint Geri 2010.04.25. 14:34:07

@ommm:
ezt nem gondoltam volna :) kemény vagy :D rspkt

J mint Geri 2010.04.25. 14:36:19

@Hajas Balázs:
csinálj jobbat :)

"akkezdetben a két "k" kortárs költészet"

teeeeee tudatlan :)

78786586241 2010.04.25. 14:37:28

@a nyugalom megzavarására alkalmas:
az ott "aranytojó
kennedy fejében a folyó"

a hisz sztori sokkal inkább spoken word mint rap

78786586241 2010.04.25. 14:39:02

@78786586241: izé, nem folyó hanem golyó...

piffpafff 2010.04.25. 14:50:23

@Mr. Mojo: ez a néhány hülyegyerek aki niggereset játszik, akárhogy nézed verset ir :) Örülni kéne hogy legalább őket a Nyugat foglalkoztatja, és nem egy kibaszott ló aminek kurvanagy farka van mint siskát.

Dragan Rafajlovic 2010.04.25. 14:52:31

Gyerekek nojjetek fel hozza.Valtoznak az idok szerencsere.

Vossler 2010.04.25. 15:12:37

@Mr. Mojo: sosem ertettem, hogy ha nem tetszik valami akkor minek kommentalod egyaltalan? tenyleg nagyon okos/tokos gyerek lehetsz, hogy lefikazod azt amirol fogalmad sincsen, viszont jo nagy barmot csinalsz magadbol... de legalabb van kin nevetni
sokkal nagyobb baj lenne, ha mindenkinek tetszene..ezert is ilyen amilyen.
sztem tolj egy kis fankadelit tenyleg, de sztem egy kis dopeman meg jobban kielegitene a magas foku zenei intelligenciat suggalo, igen komoly zenei izlesedet.
rofl

Hajas Balázs 2010.04.25. 15:19:27

@ommm: Én tudom, milyen kifejező nyelv a magyar, remek szövegek születtek a - jobb híján - könnyűzene-gyűjtőfogalom alá rendelt műfajokban. Kedves tőled, hogy gyereknek titulálsz, de én a magyar hip-hop gyökereit még Pajor Tamás Neuroticjától eredeztetem. Javaslom, Te hallgasd meg azt. Miért van az, hogy ő nem törte kerékbe a magyar nyelvet?
@J mint Geri: Attól még baromi magyartalan. Ha ez a kortárs költészet...

no wonder 2010.04.25. 15:30:16

Borzaszto szar. Mar ne is haragudjatok. Ennel meg az a gyoker dopeman is jobb....

gójgómitic 2010.04.25. 15:31:39

Ami hiányzik a rapelésből (úgy üszke a magyar underground hip-hop szövegelésből) a báj,a szellem,a ritmussal való együtt lüktetés és legfőképpen az ÉLET és a TŰZ.
Egy hideg,rideg,fadarabb,semmi vibrálás a mc-zésben (itt nem ordibálásra gondolok).
Nem tudom,h nevezik szakmai nyelven azt amikor a mondat végére,fűz a szó végére rimmelő mondatott (ez a szójáték?),igy mindig az az érzésem van,1 a mondatok jönnek értelmetlenül egymás után,2,hogy csak,megy,megy szeletel az egész.Nincs ív,nincs cirkulárás,csak monotónia és unalom.
A másik ami roppant béna,a mondat végi hang felemélés.Lehet angolban ez jó,de a magyar nyelvben roppant idétlen.Lásd Firma és az egy millióóóóóóóóóó!!!!!,számuk.Mintha tehenek bőgtek volna.Óbégatak.Láttam őket élőben.Tragédia.
Ennek a lemeznek a szövegeit Romhányihoz hasonlították.Egy nemtelen fiucskát egy férfihoz.
Ebben a két gyerekben annyi élet sincs mint egy kősziklában.Innen szarom le,h milyen a zene alatta (olyan mint az mc-zés),ez az egész a hip-hop és a körülvevő ostobaságot tükrözi.Aki tényleg jó hip hopot csinál,az nem csak a hip hop-ot szereti,hanem minden mást is,vagy is a zenét.Az egész magyar undergraound csak a ki a real hip hopos ostobaságról szól.Van szerencsém ismerni jó pár ilyen arcot.
Egyedüli underground mc aki rendben van az Buppa,de ő mérföldekre van ezektől.Az a gyerek laza,ezek meg játszák a lazát.A különbség óriási.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.04.25. 15:34:31

Könnyű úgy reppelni, hogy ha ennyire raccsol valaki.

shitgun 2010.04.25. 15:40:48

Én nem értek a hiphophoz, nem is túl gyakran hallgatom, akkor is max. Mos Defet, KRS One-t, szóval a véleményem lószar, de szerintem ez a kezdetizé egy zeneileg üres, fantáziátlan rakás kakker hótt unalmas ritmustalan szövegmondással. Nem értem, ezen mi a jó.

egy hang 2010.04.25. 15:46:19

Első hallgatásra nyomába sem ér az album az elsőnek. Tizedikre viszont beérik.
Néha kissé elcsépelt szemplingek vannak (pl kottazűr), viszont nem egyhangú, hanem van benne sok swinges, jazzes, adott esetben bunkó hiphop, szinte minden számnak más a hangulata ami pozitív. A szövegekkel meg sosem volt baj, de szerintem még jobban kiforrtak.
Akinek a Gondolj már végig vagy a nekemtenee vagy a Nyugat 100 nem adja annak "lehet káromkodni sit fakk biccs".

galambbobi 2010.04.25. 15:59:27

A válasz a legtöbb kritikára:
"Saiid tisztán és izolált állapotban is leszarja piszoárt"

Komolyra fordítva a szót, ezek a srácok zsenik. Nem ismerek más magyar zenészt -tehát nem csak a hiphop szcénán belül- aki ilyen magas fokon művelné a nyelvet.

Most komolyan! Sokan ismeritek a "motolla" szót? Hol találkozik ma ezzel az ember? (mek.niif.hu/02100/02115/html/3-1909.html) "Saját sátán kezáben gyorsan jár a motolla"

Elképzelhető, hogy nem értetek valamit és mégis van értelme.
Persze van sok minden ami csak szójáték, de hát azok is kurva jók.

Mindenkinek azt javaslom, h hallgassa még párszor végig a számokat, mert komoly kincsekre bukkanhat. Csak még valami a Let's Bagó-ból :".....nem számít a cianid,
szülj nekem ikreket, tripla sziámit.
Annyi kezénél összenőtt kis csávót prezentálsz,
mint az oviban papírból kivágott gyermeklánc.
Három gyerekben legalább hat szív van.
A középső is had szívja legalább passzívan.
Az hátrány ha már a kátrány támasz,
minden madár márkát választ."

Kicsit hosszúra nyúlt a hozzászólásom, de komolyan meglepett a sok fikázás. (:

ui.: Valaki ügyes segítene? Nem értem a hiányzó részt: "Az se baj, ha csecstelen... ...skalpot gyűjtünk, mint a Becstelen Brigantik."

téglagyárimegálló 2010.04.25. 16:03:07

jobb lenne, ha többet sehol nem írnának az albumról, mert totál felesleges
platinafúró kell, hogy beleláss - nem fejsze
shitgun, meg ilyeneknek meg inkább ásó
na peace

csicseriiborso 2010.04.25. 16:04:00

@gójgómitic:

,,na a há' a csávó valami olyasmit magyaráz itt, hogy a jazz neki egy életstílus,egy ilyen létforma,ami iskolában lehet tanulható,de azt át kell élni,meg átérezni meg személyesen át kell élni"
(Szofacsavar)

Buppa papa az spontán arc. :D

wiki:
Tág értelemben szójáték minden olyan szóalkotás, ahol – humoros, irodalmi, marketing- vagy egyéb célból –

* a szavak hangalakját vagy írott formáját módosítják, ill. kombinálják egy új jelentés kedvéért, vagy
* alakjukat változatlanul hagyva új jelentést kapcsolnak hozzájuk hangalakjuk vagy más, hasonló hangzású szavak jelentése alapján,
* esetleg új szavakat ötlenek ki hangalakjuk vagy a meglévő szavakkal való hasonlóságuk révén.

Macskanátha 2010.04.25. 16:05:22

Nem vagyok nagy rap szakértő, de fenti videón látott produkció elég vérszegény. A "nagy öreg" Ganxta Zolee még mindig ezerszer profibb szövegeket ír, mint ezek a kölykök...

kuci06 2010.04.25. 16:06:26

@galambbobi: A "Becstelen Brigantik" Tarantino új filmje, ahol a főszereplőnek volt egy olyan szokása, hogy megskalpolta az áldozatait...

csecstelen= nincs melle a csajtnak.

Szóval ha nincs melle a csajnak, akkor is elkapom egy körre :D

pretend 2010.04.25. 16:09:38

szerintem is lehetett volna jobb, 4/5, de lehet csak 3,5 kevés az igazán jó "dal", vagy alap, sok a töltelék számomra. jobb lett volna egy sima lemez, teli fasza trackekkel...
most már várom az új NKS lemezt...

ju offa 2010.04.25. 16:12:08

Az se baj, ha csecstelen mivan dikk?...skalpot gyűjtünk, mint a Becstelen Brigantik."

egy hang 2010.04.25. 16:12:47

Aki kicsit is szokott gondolkodni bár hiphop körökben ez nem megszokott:
www.youtube.com/watch?v=s8xAP0PzdSk&feature=related
programozás..
És erről is Saiid beszél először kódoltan idehaza a Hidegenben. Megértette kb.három a tízmillióból..
www.youtube.com/watch?v=NqrjLRHVsuA&feature=related
Sajnos ennyi.

galambbobi 2010.04.25. 16:18:39

@kuci06: félreértettél ember.
Ezt mind tudom. A kérdésem az, hogy mi az amit saiid a .. csecstelen után mond. A kipontozott részről hiányzó szöveg érdekelne. (Nekemtenee nótából)

lOc (a pasztafáriánus) 2010.04.25. 16:26:08

"A földhhhrrrrrről hallgattam meg az első csont rrrrrroppanást
miután végig néztem az őshhrrrrrrobbanást
az első házaknál én voltam a sáhrrrrr
voltam lephrrrrás király és másra éhező cáhrrr"

ju offa 2010.04.25. 16:38:14

@galambbobi: én már egyszer leírtam.

azt mondja hogy "mivan dikk"

vagy erről is rántsak még le?

galambbobi 2010.04.25. 16:43:52

@ju offa: bocs, az előző kommentemnél még nem láttam a tiéd.
köszi

mista · http://langologitarok.blog.hu 2010.04.25. 16:46:00

mindenek előtt szeretném elmondani, hogy nem hallottam még az egész lemezt és az összes itteni kommentet sem olvastam még végig, de:

@alapflash: függetlenül attól, hogy milyen volt az előző album és milyen ez, a kritikában is kiemelt hisz sztori szövege szerintem néhol közelít a zseniálishoz. minden túlzás nélkül elmondható, hogy a koncepció és például az olyan sorok, mint, hogy "voltam senki, de a fiam úgy hívták, hogy pelé / elvis haján bazdmeg én voltam a zselé", vagy például közvetlenül előtte az a kép, hogy "utolsó percét végignéző tarkó voltam" nem egy manapság rendkívül körülrajongott kortárs magyar költő büszkeségére válna.

ja, és azt gondolom, hogy a klipet is eléggé eltalálták hozzá a srácok, még ha ez elsőre nem is feltétlen nyilvánvaló.

na de a klipről itt bővebben: langologitarok.blog.hu/2010/04/24/bujjunk_bele_a_zongoraba_klipmegosztas

totopat 2010.04.25. 16:51:31

csomószor meghallgattam azóta, de ezt a raccsolás dolgot szerintem soha nem fogom megérteni, bár itt lehet mindenki logopédus vagy beszédtechnika-tanár és csak én vagyok a hülye

Balancee 2010.04.25. 16:54:42

@The Welsh: mindenki ember... a világbéke mindenkijóarc szubkultúra klub az csak egy illúzió. az identitás megszűnése óta pedig teljesen eltávolodott a feltételezett értékektől.

...és pont hogy ettől hiteles számomra, hogy ez a mocskosság benn van a zenében is...

Balancee 2010.04.25. 16:56:00

@lOc (a pasztafáriánus): ez a stílusa... ettől eredeti, ez adja...

mastercris 2010.04.25. 17:19:13

@gójgómitic: "Ebben a két gyerekben annyi élet sincs mint egy kősziklában.Innen szarom le,h milyen a zene alatta (olyan mint az mc-zés),ez az egész a hip-hop és a körülvevő ostobaságot tükrözi.Aki tényleg jó hip hopot csinál,az nem csak a hip hop-ot szereti,hanem minden mást is,vagy is a zenét..."

Te aztán ismered az AKPH-t...... LOL

riado 2010.04.25. 17:30:21

Az elso album jobb volt!(1szer lestem vegig az albumot)

gójgómitic 2010.04.25. 17:30:29

@mastercris: nem mint emberekről általában,hanem a belinkelt youtube videóról,meg a zene budhizmus klipjükről (amit már láttam) azon belül,ahogy mc-znek.Enervált,flegma,lenező.Nem a mondanivaló-ahhoz leülni kénne és kibogozni,amit meg nem akarok.Amúgy se érdekel a zenében az üzenet.Ahogy megszólalnak,az a tipikus magyar underground hip hop arcos kifele kommunikálás,ami a nagy többséget jelemzi,meg a rajongokat is.Kivételek persze vannak.Amúgy lehet emberileg nem ilyenek,de mint mondtam az előadás módjuk igen.Egy kivételt hallottam az Buppa (és anno IMMC).

ommm 2010.04.25. 17:37:28

@J mint Geri: Minden jöhet, ami jó, válogatni nem érdemes, mert csak magunkat fosztjuk meg idióta módon a jó zenétől.
"Tíz funky fráter, tenger mélyéről az égboltig kiabál fel"
Bazz... :)

ommm 2010.04.25. 17:39:56

@Hajas Balázs: Te kerékbe törésnek hívod, én pedig játéknak és a lehetőségek kiaknázásának. Hol itt a baj? Sehol. Csak nézőpont kérdése. De azért még nem szarozom a másikat, mert nem azt gondolja, amit én. Jó az, amit ezek a srácok csinálnak, sokkal több és nagyobb szemét jön napi szinten szembe mindenhonnan.

mastercris 2010.04.25. 17:41:22

@gójgómitic: pffff......

akkor idézek: " sokan vágják, vághatnád Te is, de nem...." ;-)

Sz0M|45 2010.04.25. 17:51:06

Az van, hogy a Kottazur joval erettebb mint a hiphop kozonseg nagyresze.

Itt a megfogalmazott kritikak nagyreszebol kiderul, hogy pontosan melyik kozepszeru, megszokott szart hianyolja a sok troll.
Ebbol van boven sok, lehet hallgatni azokat.

Akkezdet es ezzel a magyar hiphop szintet lepett, mindenkinek nem muszaj es nyilvan van aki szamara lehetetlen.

luigi Vercotti 2010.04.25. 17:57:32

@ommm: Jól beszélsz. Ha már hiphop, legyen ilyen.

aFx 2010.04.25. 18:39:17

az elején a népdalrészlet nem kellett volna. művészi akar lenni, de ez max művészeskedő. sznobok mondjuk garantáltan beindulnak rá, és bólogatnak már, hogy igen énis énis voltam. legalábbis a hangzatos címmel és a magasröptű szöveggel...

szövegre nem figyeltem, direkt (aha, univerzum születése, ottvoltam, 68ban is, homokzsákokon is, persze). grymeot meg mindenféle törteket hallgatok max, szóval erről nem is tudnék objektíve ítéletet mondani.

az alapok egyébként szerintem nagyon is jók. mondjuk Venetian Snares (Detrimentalist/Rossz csillag alatt született főleg) utánérzet, de ettől még jól össze vannak pakolva. szöveg nélkül kicsit megbolondítva kéne.

azt azért megjegyezném, hogy egy hiphop albumtól még nem lesz semmiféle szintlépés. max kitalálják páran, hogy ettől az albumtól meg az xy külföldiektől lesz valaki haladó arc, de ettől még minden marad a régiben.

természetesen ez igaz más stílusokra is: ahányszor én már hallottam, hogy az X album után felnőtt stílusokról beszéltek... pl a szépemlékű freeeben kb havonta született és nőtt fel két új stílus. persze volt fokozás is, amikor az igazán menő arcokat már beskatulyázni se lehetett, és akkor születtek a kétsoros körbeírások.

lampaules 2010.04.25. 18:42:20

Aki nem libabőrös a szövegüktől, az ne kritizálja őket, mert nem érti.

ommm 2010.04.25. 18:47:33

Na, valami ilyesmi, amit szintén kevesen vágnak, pedig egyszerűen zseniális:
www.youtube.com/watch?v=OIzN51SLwwg

Csekit.

Khargath 2010.04.25. 18:54:44

Azok, akik Siskát, Tibbah-t (ha így haladunk, mindjárt Oduplánál járunk majd) hasonlítgatják Saiidhoz és Újonchoz elmúlasztanak észrevenni valamit.
Azt, hogy ez már rég nem a "kimérek gyorsba haveroknak pár száz grammot/megbaszom a gádzsit, nálam hallhatsz hangot" utolsó fos kamugengszter vonulat, és főképp nem az az egyszerű ab verselés.

Ami ma az összes magyar MCtőlmegkülönbözteti a Kezdetet az az a műveltség, amit mondjuk Siska soha nem fog elérni.
Újoncnak hatalmas szókincse van, nemhiszem, hogy sokan lennének itt, a 111kommentelő között, akik ekkora szókinccsel rendelkeznének.
Elég, ha csak néhány freestylet hallgattok meg. ("pszichoszomatikus plazmaállapotba szívtük a füvet mint a raszta állatok") pl.

Vagy akár az sms-em átka, mese-mese mátka.
Nemtudom ma hány MC tudna ilyen rímeket nyomni.

Reap that ass (törölt) 2010.04.25. 19:20:05

Hát ezt nem kellett volna az egyik leg vérszegényebb banda itthon...Pedig vannak igen jó bandák itthon, hiába csak origit hallgatok...az magyarázza itt, h csak a magyarok jók+ amerikai egyen fos akiknek fingjuk sincs, h miről szól a szöveg...

Reap that ass (törölt) 2010.04.25. 19:25:45

@Khargath:

HAHAHA....

nagy szókincs?egy átlag magyar 20-25e szót ismer, egy felső végzettségű mondjuk aki olvasott irodalmat is az 30-60e között...

Ilyen szar szóösszetételeket meg bármelyik gyp-s összehoz/"pszichoszomatikus plazmaállapotba szívtük a füvet mint a raszta állatok" kurva nagy szókincs, ráadásul magyarul semmi értelme, egy baromság/, lásd MC csípőficamot....ekkora szar MC még TIBBAH sincs pedig őt utálom a legjobban Mo. MC közül....

Khargath 2010.04.25. 19:30:13

Az beszél szar összetételekről és nézi le őket, aki "allahdamit"(Gondolom damn it akart lenni) névvel irogat?
Kurva sok ész kell ahoz is:)

Reap that ass (törölt) 2010.04.25. 19:47:06

@Khargath:

Áh te gyökér vagy, tanulni meg magyar, értelmezni mondandó...utána pofázni....OK?

És nem lenéztem őket te kis nyominger, hanem közöltem, h szerintem gyengék MÁSOKHOZ KÉPEST-mivel a muzsikát én hallgatom nem csinálom...értem?

Azért mert te ezeket hallgatod, eddig terjed a szókincsed, másnak is lehet véleménye, még ha neked nagy FAN-nak ez nem is tetszik....

Jah és a hozzád hasonló kis pisisekkel azért nem lehet érdemben tárgyalni, mert besértődtök, h jujj mit mondott és puffogtok...

Ha lenne eszed ami nincs tudnád mivel érvelhetnél a szupcsi kis bandád mellett...

Ezeket még Sub bass is lerizsázza AC meg csípőből...Siska+Gőzi...azt nem is mondom...nem beszélve DSP, Dózis, még Fluor is...

Reap that ass (törölt) 2010.04.25. 19:51:00

Jah és azért mert valaki még zagyvaságokat tud mondani és összehordani még sem művelt sem nagy szókincsű nem lesz....

totopat 2010.04.25. 19:56:14

tényleg kicsit furcsa, hogy ennyi negatív ember van a kommentelők között,én ezt azért nem várnám.. a kezdettel lehet nem foglalkozni, de azt mondani rájuk, hogy kifejezetten SZAROK.. hát bazmeg

Dragan Rafajlovic 2010.04.25. 19:59:59

@allahdamit:

Nem vagyok egy nagy rap zene rajongo pont a rengeteg kiszamithato dumak es egyszeru rimek miatt.Sub Bass jo hangja van jol porog a nyelve ,de nem az en vilagom.
Gangsta vagy Lori jegre teszlek album ota nem is volt rap legalabb is szamomra.

Akkezdet phiaiban az tetszik egy mondatban tobb mondanivalo plusz tobb rim, nem csak az unalmas sor vegi szarra beszelt klisek.
Zenejuk igenyes a klip tetszik az elejen nem tudtam hova tenni ,de aztan ahogy figyeli az ember a brekelo sracok nem terelik el a fulet a szovegrol nagyon egyutt van.
Leg meglepobb az volt mikor felugrok haverhoz es a muterja Akkezdetet hallgatja :D na ez az at tores ez nem csak a csuklyas hulye gyerekeknek szol ,hanem teli mondanivaloval,elgondolkodtat es talalkozol vele mindennapokban.
Ki faszt erdekel hogy drog igy meg getto ugy meg fasszopo kemenyek vagyunk aaaaaaaaaaa total gaz.
Lehet hasonlitgatni Akkezdet mas stilus kicsit vagy nagyon is tul lepett azon amit rapnek hivnak szerintem,bar mondom nem vagyok egy nagy rap fan,de Akkezdetet bar mikor meg hallgatom.

Balancee 2010.04.25. 20:09:18

...kezd olyan érzésem lenni, hogy itt ma született hülyegyerekek próbálnak rácáfolni az öreg-iskolások érveire...

tennék rá, hogy az ítélkezők fele nem töltötte még be a 20ik életévét.

Dankó Gábor 2010.04.25. 20:17:14

Beraktam a cikkbe még egy klipet, ami már tavaly kijött előzetesként.

Khargath 2010.04.25. 20:18:05

@Dragan Rafajlovic:

Hasonlóképp vagyok én is.
Abszolút hobbi szinten hallgatom a hiphopot a blackmetál mellett, de így, laikusként abszolút a Kezdet a legjobb, mert ők mondanak is valamit, nem csak beszélnek.

Allahfikázásra(Allahdamit) meg csak annyit, hogy "Kezembe Tórát adtak és mégis vallak Allah"

szerjóska 2010.04.25. 20:22:24

egyrészről úgy-ahogy átrágtam magam a dolgon, ergo pár szóban véleményezném.
ezelőtt viszont.
nem bírom megérteni, hogy miért kell ebben az országban folyamatosan ezeregy témában köntörfalazva fogalmazni. jelen esetben értem ezalatt a "felnövünk a KÜLFÖLDHÖZ" marhaságot. ünnepélyesen bejelentem, hogy a román (egyébként - pl. raku vagy a parazitii alapjai - néha nem is olyan rossz), a szlovák, a cseh nagy része, a lengyen nagy része, az orosz hiphop túl van szárnyalva, persze ez a túlszárnyalás még egyáltalán nem állandósult és persze szűk körre terjed csak ki (gondolok itt elsősorban az nksre, akphra, de azért mások is beleférnek).
emellett pedig - most figyelj - a németországi hiphop is be van érve, ha megelőzve még egy darabig nem is lesz. újonc van olyan jó, mint curse, siska leveri az egész massive töne-t, nospa meg azadot, sidot meg lesírja akárki. alapzene, klip, marketing stb. terén persze még millió tanulnivalónk van, de nem reménytelen a dolog.
tehát ha arra gondolunk hogy angol-amerikai-francia hiphop (utóbbinak persze csak töredéke, a többi nevetségesen szar pl. akhenaton meg ilyesmi), akkor ne mondjunk annyit, hogy "külföld", köszi.

más. a magyar nyelv pont annyira alkalmas rapre, mint a német. kérdés, hogy ennek fényében akár a hiphop egy szép nagy szelete is az enyészetnek adhatná magát, mert hát "nem alkalmas rapre".

megint más. angol nyelvű rapben, agyonsztárolt (akár undergroundban agyonhájpolt) dolgokban is, olyan gyenge rímek, rossz és ismétlődően szerencsétlen hangsúlyozás, erőltetett hanghordozás, halmozott beszédhiba tud összejönni, hogy egy ohhla.com olvasgatással összekötött raphallgatás borzasztóan kiábrándító (is) tud lenni.

és akkor most a lemezről.
szerintem a zenék jó irányba haladnak, a "kezdet" albumon bár headbangelősebb beatek fordultak meg, azért minőségileg a levesben voltak ezekhez képest. fülesen meg kifejezetten betegül szól.
nekem a "zenebuddhizmus" adja, az a zomblaze alap iszonyatosan durva, a szövegek pedig egy korrekt kis egésszé állnak össze, amit a klip is tökéletesen megtámogat. azért nem lehet csak kedvenc mert nem vagyok 30 éves, szarok a buddhizmusra, nem irodában dolgozom és egy darabig még nem is fogom. emellett a refrén iszonyatosan szar, már bocs, öt forintos költészet.
said featje zenkkel a "rámnémetnemlel" viszont kedvenc, bár zenk szerintem tehetségesebb (ha lehet ilyet mondani - plusz nálam az nks azért jóval nagyobb kedvenc, mint az akph), ebben a trekkben said lereppeli eléggé. itt viszont a dob kicsit furcsán szól - bár gondolom direkt - de szarabb hangrendszereknél tud gondot okozni.
több számot nem tudnék kiemelni, a budapestes egész jó leíró költemény, és győriek lévén haverokkal hangos kurjantásokkal adtuk hírül, hogy "tuti befutó, rába eto", ezúton is kösz újonc.
nekem is sok volt a bölcsészutalás, szerintem egy bizonyos szint meg leplezetlenségi fok után szürkítő-sznob hatása van.
még annyit, hogy a duplacd szerintem is baromság volt, nincs itt két cédényi durvaság, csak egy.
mindenesetre ez jó, így tovább, várjuk a következőt, hallgatjuk a számokat, idézgetünk az előző lemezről, aztán ennyi.

üdv
igor

Dragan Rafajlovic 2010.04.25. 20:29:23

@Khargath:

Nem kell veluk foglalkozni jobban kene ismerniuk a tortenelmet :)

Balancee 2010.04.25. 20:48:02

amúgy a CD2 - 07 - Sprint zenének az alapja az a NOLF2 -ből van.

No One Lives Forever 2

hu.wikipedia.org/wiki/No_One_Lives_Forever_2:_A_Spy_in_H.A.R.M.%E2%80%99s_Way

polgarkitty 2010.04.25. 20:56:30

A valósággal az a baj, hogy nincsen hozzá háttérzene...

markatya 2010.04.25. 21:01:59

sztem felesleges arról vitatkozni, hogy most ez szar vagy nem.a zenebuddhizmusban is pont arról van szó, hogy mindenkinek más a stílusa,szóval van akinek tetszik van akinek nem.az, hogy valaki nem ért meg valamit az nem azt jelenti hogy az szar, hanem hogy nem ért hozzá, és tök felesleges itt okoskodnia, hogy ez ezért meg azért szar. inkább kussoljon, és hallgasson olyat ami tetszik neki és amit megért

Kincs ami nincs 2010.04.25. 21:11:59

@ommm: Nagyon okos gyerek vagy te analfabeta, hogy az angol nyelvet kifejezobbnek tartod mint a magyart.

De mondjuk mit is varhatnek toled tobbet egy ilyen kijelentesnel amikor te konkretan magyarul sem tudsz.

Menj vissza pontont vadaszni:))

Domsodi szepen levazolta nektek,hogy mitol is vagytok bena balekok felnott fejjel:)

Csiszolgass meg egy piciket a magyar tudasodon mielott velemenyt alkotsz, aztan beszeljunk majd az angolrol is.

Segitek picit: a "testver" szo pl. testednek vere... es ehhez hasonlo szintu kifejezo szavakat mutass mar legyszives az angolban!

DaniLajos 2010.04.25. 21:13:16

Ez a duplalemez iszonyat kemény! Hallgassátok meg a Nyugat100, a Semmi vagy a Nekemtenee című számokat!
Főleg az utolsó nagyon odaver + a RendbenMan-es verzió is. Régóta leálltam a magyar hip-hop hallgatásával, de az Akkezdet azt hozta most is, amiért régóta szeretem őket.

Dragan Rafajlovic 2010.04.25. 21:27:04

En tobb nyelven beszelek ,de ki merem jelenteni hogy a magyarnal szebb es szinesebb raadasul kifejezobb nyelv nem sok van.
AKKezdet ezt ki is hasznalja rendesen.

csabez999 2010.04.25. 21:28:58

én, mint kocahiphápper (beismerem, nagyon-nagyon kevés hiphopot hallgatok, műveletlen vagyok), csak egyet kérdeznék, minden kötekedő szándék nélkül: azt árulja már el egy szakértő, hogy egy hiphoplemeznek miért kell mindenáron ilyen kibaszott hosszúnak lennie? mert hát legyünk őszinték, ez attól függetlenül feleslegesen irdatlanul sok, hogy az esetenkénti erőltetett és/vagy értelmetlen sortól eltekintve ez tök jó. egyszerűen a műfaj adottságai miatt fél óránál többet ebből nem lehet egyhuzamban végighallgatni úgy, hogy tényleg odafigyeljen rá az ember.

j311 2010.04.25. 21:46:05

Ha ez a felnőtt magyar hip hop, akkor köszönöm nem kérek belőle.

totopat 2010.04.25. 21:47:48

nem mindegy, hogy a szöveged tolsztoji vagy toy story
dönts idén nyáron: dosztojevszkij vagy jetski :D

badben 2010.04.25. 22:24:57

En szeretem, hallagatom es tisztelem a hip-hop-ot, de ezt nem igazan tudom 2 percnel tovabb hallgatni. Pedig tenyleg probalkozom... Mirol beszelnek? Ket osszefuggo ertelmes mondatod/gondolatot nem tudok belole osszerakni. Napiszar.com-on a helye!

Hajnal Pappa 2010.04.25. 22:36:43

Napiszar?? Te eszednél vagy?:D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2010.04.25. 23:29:00

Például a Budapesmód (az erős Parti Nagy áthallásokkal együtt...:) zseniális

fikázóknak: nem vágjátok kijafasz az a partinagyarc, mi?:)))

odamondó 2010.04.26. 00:08:13

meghallgattam újra. hátha elsőre volt csak szar. másodikra még jobban irritált a raccsoló hülye gyerek :)

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.26. 02:17:13

@JimK1rk: Talán majd ha másra is képes lesz, mint a H1N1 hátterében álló világméretű összeesküvésről "rappelni" szappanoperák főcímébe való, giccses zenei alapokra.

Jedlik 2010.04.26. 07:53:50

Csak a videok meg az album cjmet neztem, de ez a kotelezo szovicc a magyar hiphop specialitasa?

bobie_ 2010.04.26. 09:06:06

Istenem nagy az isten állatkertje és azt hiszem épp kimenő van.

Emberek úgy gondolom először is egy réteg zenéről beszélünk, kinek tetszik kinek nem.Nekem speciel igen, vagy 20 szor végig hallgattam a lemezt.(hozzá tenném az első még 100.ra is okozott meglepetést, és bukkantam rá alaposan elrejtett mondandókra)
Azt,hogy az általatok fikázott szövegeknek kik is az elkövetői gondolom fogalmatok sincs.(hiába is írnám,hogy Závada Újonc Péter ki fia borja :D valószínű a google-ig sem jutnátok el.)Őszintén szólva én sem tudom miért vitatkozom olyan emberekkel akiknek halvány fingja nincs a hiphop ról.
Másodszor úgy gondolom, egy kritika megírása jóval nagyobb körültekintést igényel.Speciel én is írhatnék kritikát egy Charlie lemezről, de én max annyit írnék,hogy szar- mert ahhoz speciel én nem értek- mások szerint meg isten a faszi.

Szal a mindenki fogyassza felelősséggel, nekem tetszik a lemez, másoknak meg tudnám ajánlani G.Zoltán és Dopeman egyértelmű és zseniálisan primitívre komponált darabjait.

Petyko100 2010.04.26. 09:35:51

szerintem jó ez a kritika, én is hasonlóan éreztem amikor beraktam a lemezt. de legalább folyamatosan fel lehet fedezni új dolgokat a dupla albumon.

ja, meg szerintem teljesen felesleges bárkit is kioktatni bárkinek bármivel kapcsolatban. mindenki megérdemli azt amit gondol.

basta finucci 2010.04.26. 12:16:11

@a nyugalom megzavarására alkalmas: Gyengébbek kedvéért: "Voltam hegy és szakadék / Vizet hozó folyó / Aranytojó / Kennedy fejében a golyó" A szövegből hiányzik a létige, hiszen annyiszor benne van a sor elején a "Voltam", hogy a srácok azt hitték, talán a huszadik sorra megszokják a kedves hallgatók, és egyértelmű lesz hogy "Voltam aranytojó", és "Voltam Kennedy fejében a golyó". Tehát az aranytojónak semmi köze Kennedy fejéhez, ezt a tizenegy éves unokahúgom is érti.

basta finucci 2010.04.26. 12:47:54

@bobie_: Tökéletesen egyetértek, mindenki hallgassa azt amit felér ésszel. Nem kell szociológusnak lenni ahhoz, hogy tiszta legyen a képlet: 100 emberből jó ha tíznek jutott némi szürkeállomány, erre kiváló példa ez a sok ostobaság amit itt összehordanak a kedves kommentelők. Nagyon tetszik, hogy itt mindenki akkora szakértő, hogy Mos Def is elszégyellné magát... Ha ilyen nagyok itt az arcok, miért olyan unalmas, tartalmatlan, ostoba, egysíkú és primitív a szcéna túlnyomó része? Azon már nem is lepődök meg, hogy itthon mindent lefikáznak ami jó, nehogy feltűnjön valakinek, hogy a többi mekkora fos. A szövegek szarok, ez itt a többség véleménye. Sajnálom, hogy már az általános iskola harmadik osztályában elvéreztetek nyelvtanból és irodalomból, és azóta se nyitottatok ki egy könyvet se... Gyerekek, nem azért nem értitek a dolgot, mert lila köd és nincs értelme, nektek nincs értelmi képességetek, ami túlmutatna az "olyankőkeménygyerekvagyokhogynekedislebaszokegynagyot" szinten. Hát hallgassátok azt, ahelyett hogy olyasmit fikáztok amiből egy szót nem értetek. És a legfontosabb, pont elég sok szar van itt a zenén kívül, végre próbáljunk már kicsit a BÉKE felé menni!!! Peace

basta finucci 2010.04.26. 13:04:48

@odamondó: öngólt lőtt az odamondó... :D a hülyegyerek egy szó, magadnak mondtál oda :)

shitgun 2010.04.26. 13:17:57

,Végigolvasva a kommenteket, azt találom félelmetesnek, hogy sokaknak itt erős tévképzeteik vannak a műveltségről és a szókincsről. Azért mert valaki összerak egy sor kínrímet úgy, hogy nulla kohézió és értelem van benne, ráadásul előadja mindezt tökéletesen ritmustalanu és rossz hangsúlyozással még se nem művelt, se nem zseni. Ez nem csak a hiphop-ban van így, a Tankcsapdát például ugyanilyen tévképzetek kísérik a rock-érában. Az a félelmetes, hogy kik-mik-milyen észbeli adottságúak azok, akik ezt zseniálisnak tartják? És milyen állapotban tartják ezt annak? Mert ha olyanban, amilyenben gondolom, akkor megértem őket. Egyéb esetben nyissák ki a gimis irodalomkönyvet, ha a magyar nyelv adottságainak megfelelő kiaknázásáról akarnak okulni. Kezdetnek. Fiaim.

basta finucci 2010.04.26. 14:51:59

@shitgun: Én azt tartom félelmetesnek, hogy ebben az országban soha senki nem beszél arról amit szeret. Vagy az is lehet, hogy ebben az országban senki nem szeret semmit és senkit.
Saiidékat nem kell zseniknek vagy költőknek tartani, nyilván ők se tekintik magukat annak. Itt csak annyiról van szó, hogy talán az ő szövegeikben nagyobb a szókincs, a játékosság mint általában a magyar hip hop produkciókban.
A "ritmustalanságról" nem tudom mit mondjak, mert lehet hogy jazzdobos vagy. Én a rap területén nagyon kevés olyan "matekkal" és ritmustechnikával operáló mc-t ismerek mint ők, de biztos én tévedek, végülis csak 17 éve élek zenélésből.

shitgun 2010.04.26. 15:16:40

@basta finucci: Már elnézést, de miért kéne szeretnem őket? Nem hiszem, hogy nagyon gyalázatos dolgokat állítottam, ráadásul az mind a szubjektív véleményem, tehát aki szerint hülyeség, lelke rajta. Ha nem tetszik, akkor arról írok, hogy nem tetszik, ez egy nyitott fórum, és nem figyelmeztetett senki, hogy itt most ajnározásnak kell következnie. Volt itt már nem kevés poszt, amihez ámuldozó, rajongó hozzászólásokat írtam, nem fikázni járok ide. Ha kiteszik, és lehet véleményezni, akkor alkalomadtán megteszem. A szókincsről és műveltségről írt mondataimat fenntartom, a kínrím és a szavakkal való játék nem azok. Jazzdobos sem vagyok, viszont hallottam már nem kevés olyan hiphopot, ami nem szövegmondás, hanem ritmikusan előadott szöveg, ami nem ugyanaz. Ez a spoken word álintellektuell undergroundozás nekem nem tetszik és ennyi.

ommm 2010.04.26. 16:53:25

@Kincs ami nincs: Csöcsikém, sajnos vagy sem, de az angol nyelv ismeri jelenleg a legtöbb szót és kifejezést.
Ezzel vitatkozhatsz de magadról állítasz ki bizonyítvány, fölösleges. Nálad és nálam jóval okosabb nyelvészek állítják ezt.
Másodikként (legtöbb szó és kifejezés) a magyart hozzák fel, pedig kb. ötödannyi szava van, mint az angolnak.

Erről ennyit.
Különben pedig olvass Mikszáthot. Van egy Jó palócok c. regénye, ha mond valamit. Utána lezizzenhetsz a palóc akcentusomról.
Ja, és ezt az álláspontodat külföldi magyarok körében ne hangoztasd sehol. Meglehetősen érzékenyek rá, ha "lemagyartalanozza" őket valami újpesti rajcsávó.
Viszlát!

ommm 2010.04.26. 16:57:09

@Kincs ami nincs: "Nagyon okos gyerek vagy te analfabeta, hogy az angol nyelvet kifejezobbnek tartod mint a magyart.
"

Még valami: látom, az értelmezéssel is bajaid vannak. Mielőtt beugatsz, talán olvass vissza, melyik kommentre reflektáltam*, mert tőlem ilyesmit nem olvashattál.

*reflektál = megjegyzést fűz valamihez, illetve válaszol valamire

koldokszosz 2010.04.26. 18:57:23

tiszteletteljes kérdésem az lenne a negatív kritikát megfogalmazókhoz: amikor külföldi rap/hiphop darabokat hallgatnak, akkor csak a beat-ekre rángatják a fejüket, vagy értik is, amit hallanak?
mert nekem úgy tűnik, bizony mentális problémák vannak, ha nem tetszenek érteni a kedves közönségnek a akkezdet phiai mondandóját. ettől persze senki nem lesz rosszabb.
s hogy szójáték nem csak itthon létezik, erre a legjobb példa a fanta még 90 előtti időből. már aki persze tud germánul. annak (erős fricska, jelzem).
www.youtube.com/watch?v=M9q-ljhTp-s&feature=related

basta finucci 2010.04.26. 19:05:31

Eddig még egyik kommentben sem találkoztam egy érdekes szemponttal: kik is azok, akik közreműködtek az albumon?
A Realistic Crew, akik első lemezük után meghívást kaptak a Glastonbury fesztiválra (ha jól tudom, elsőként Mo-ról).
Dj Cadik, aki MC Dynamite-tal és a Detroit-i undergound enyhén szólva nem gyenge tagjaival dolgozik (MC Invincible, Finale) Ha csak őket nézzük, remélem senki nem akar meglincselni vagy fannak tartani ha azt mondom, ezek azért nem kispályás játékosok. Szeretjük vagy nem szeretjük, mindenképp el kell ismerni, hogy amit letettek az nem akármi.
A kérdésem csak annyi, vajon miért akartak ezek az arcok ezzel a két minden szarnak elmondott tehetségtelen suttyóval dolgozni? Ezt meg tudja nekem magyarázni valamelyik fikagép?

shitgun 2010.04.26. 19:25:50

@basta finucci: "A kérdésem csak annyi, vajon miért akartak ezek az arcok ezzel a két minden szarnak elmondott tehetségtelen suttyóval dolgozni? Ezt meg tudja nekem magyarázni valamelyik fikagép?"

Nyilván, mert szerintük nem tehetségtelen suttyók. És? Ez mit bizonyít?
Hülye példa: felvehetek én is egy lemezt (elméletben ugyebár) a Slayer zenészeivel, amin én kornyikálok,az jó lesz attől?
Attól, hogy a RC és Cadik szerint jók, az még nem egy objektív értékítélet. Attól még nyugodtan nem tetszhet, és akár rossz is lehet.

basta finucci 2010.04.26. 19:43:02

@shitgun: Tényleg hülye példa.
Amúgy abszolút egyetértek, még jó hogy mindenkinek megvan a saját ízlése, bebaszna ha mindenki ugyanazt szeretné.

basta finucci 2010.04.27. 12:11:39

@aFx: Hip hop zenét hallgatsz és nem figyeled a szöveget? Bravó!!! Full respect, gratulálok!
Akkor írjál kommentet ha tudod miről írsz!

ju offa 2010.04.27. 13:22:00

A réteg zenékre mindig is egyszerűbb volt ráhúzni azt hogy fos, mintsem tényleg el ismerni hogy,bocs gyerekek én kevés vagyok ehhez.(és tényleg)

Lehet ezzel vitatkozni?

LEHET!!!

csak minek?

sorry.

ja az album meg zseniális!

darth_feeder 2010.04.27. 15:02:38

az album jó. 0619962010...
de régen volt 96.. hányan eltűntek....

és mégis életben maradtak olyanok, akik nem képesek túllépni a ragrímen.. meg elmennek politizálni..
És akkor 6-7 év után kijön egy lemez ami ugye élből szar! Mer hogy raccsol meg össze-vissza beszélnek...

AC mondta régen "össze-vissza beszélünk és sokszor hadarunk" /ha jól tudom/

szóval lehet nemszeretni, meg lehet szeretin, meg el lehet siklani felette..
Én nekem tetszik, és hajlandó vagyok beletörődni abba,hogy "lehetsz, zsidó gój ,arab, együtt folyik el vizünk
szárazföldön gályarab, egy cipőben evezünk!"

basta finucci 2010.04.28. 05:41:18

Egészen hihetetlen ami itt folyik. Most először látogattam el ilyen kommentelős oldalra, de biztosan nem utoljára. Ennyi fröcsögős balfaszt még nem láttam egy helyen, rendkívül szórakoztató.
A "smells like teen spirit" kategóriába eső hozzászólásokhoz nem fűznék hozzá sokat, max annyit, hogy az itt portyázó kurvanagy arcú "reptudorok" tíz éve pont ugyanilyenek voltak, csak azóta elhitték magukról, hogy okosodtak.
A kommenteket olvasgatva azt látom, hogy egyik faszkalap oltja a másikat, és bizonygatják hogy ki mennyire van otthon a hip hop terén. És mindenki baromi szubjektív, követelve a jogát a véleményalkotásra. Nem értem, miért követelik ennyire, amikor megvan nekik, élnek is vele, és ez rendben is van így.
Ugyanakkor ezúton szeretném felhívni a figyelmet egy aprócska tényre: a zene (és minden más művészeti ág) megítélése NEM szubjektív, ez egy SZAKMA, amihez van aki ért, van aki nem, ezt tanítják, tanulják, és megítélik, pont ugyanúgy mint bármilyen más mesterséget. A vélemény szabadsága szent, a tetszés-nem tetszés szubjektív, de a minőség és minden ami a szakmával kapcsolatos, igenis OBJEKTÍVEN megítélhető. Kiváncsi lennék hányan kerültek az itt felszólalók körében közelebb a zeneszakmához a bebaszott headbangelésnél, vagy a saját ízlésük ajnározásánál. Nekem eszembe nem jutna reflektálni egy magfizikáról szóló topikra, hozzá se szagolok, hülyeséget meg minek írjak (kár hogy ezt a kérdést itt nagyon kevesen tették fel maguknak)
Rengetegen szakértőznek itt, sajnálom hogy ki kell ábrándítsam őket, a helyzet az, hogy itt a tinifanok és a harmincas poroltók egyaránt laikusok, függetlenül attól, hogy '96-ban vagy idén vettek fel először bő nacit.
Szóval az ideális sorrend a következő: megtanul zenélni, (az elméleti tudásra is gondolok itt, nem feltétlenül a gyakorlatira), utána megtanul kritizálni, az is egy szakma ugyanis, és utána zenekritikát ír.
Az ízlés teljesen más kategória, szeressétek-utáljátok, de könyörgöm, ennyi baromságot összeírni egy olyan szakmáról, amihez lószart se értetek... Szánalmas.

shitgun 2010.04.28. 18:24:10

@basta finucci: de csúnyán kiakadtál. Ha most először kommentelsz, akkor törődj bele, hogy ez a neked új forma ilyen. A vélemény szabad, bárki fröcsöghet a neten bármit, és te nem tehetsz ellene semmit, maximum felhúzod magad. Az meg mire jó? Ha más ócsárolja a kedvencedet, attól az még nem lesz rosszabb zene (vagy bármi). A te véleményed meg ugyanannyit ér másnak, mint a másé neked, az meg hogy kinek vagyon igazsága, na az a szubjektív. Lazulj, és üdv a zinterneten:)

Khargath 2010.05.01. 11:13:53

"(Jó lenne, ha mindenki egy méretes faszt falna,
aki azt kérdezi, Akkezdet mit tett az asztalra...)"

Drgonzo 2010.05.08. 22:28:38

@Khargath: smsem átka mese mese mátka? Ez melyik szam? En az "Emese smsének a fele se mese" szövegük miatt figyeltem fel rájuk bár azt még azóta is nehezen találom meg újra a régi albumon, pedig sokszor fülbemásztattam ászt adtam
összefüggéstelen de sok benne a gyöngyszem amiket csak alapos odafigyeléssel lehet kibányászni, remélem ez erre az albumra is igaz amit amúgy még nem hallgattam meg se