2010.04.29. 16:00 – lánggitár

Egy sapka – egy pengető

A negyvenedik életévét és gyakran ugyanennyi gitáreffektet taposó Kurt Rosenwinkelről írt beszámolókban a „zseniális”, „virtuóz” és „fenomén” mellett szinte mindig szerepel a „fiatal” jelző is. Hogy nélkülözhetetlen sapkakollekciójának vagy lendületes gitárjátékának köszönheti-e kortalanságát, nyitott kérdés marad, az azonban tény, hogy a megújulni mindig képes gitárművészt „fiatalként” olyan „nagy öregek” utódjaként emlegetik, mint Pat Metheny, John Scofield és Bill Frisell.

Kurt Rosenwinkel, ahogy oly sokan mások is, tanulmányait a Berklee-ben kezdte, majd Pat Methenyhez hasonlóan karrierje kezdő lökését Gary Burton zenekarának köszönhette. Pályafutása játékstílusához illő könnyedséggel indult, hiszen már korai éveiben olyan muzsikusok oldalán lépett fel, mint Paul Motian és Brian Blade dobos, Chris Potter szaxofonos és Tim Hagans trombitás. Számos Jazzitude, All That Jazz és New York Timesban publikált méltatás mellett az egyik legrangosabb szakmai lap, a Downbeat magazin is többször az év legjobb fiatal jazzgitárosának titulálta. Rosenwinkel nem csak zenészként, de zeneszerzőként is aktív. Kreatív és friss kompozícióit jó néhány lemezen hallhatjuk, így többek közt a 2003-ban megjelent elektronikus felhangokkal dúsított Heartcore című albumán is, melyen Mark Turner szaxofon-, Ben Street zongora- és Jeff Ballard ütősjátéka mellett fuvola és basszusklarinét is gazdagítja a hangzást.

A philadelphiai születésű gitáros nem először jár Magyarországon, legutóbb Szabó Dániellel játszott a Mol Jazz Fesztiválon. A közös koncert után a magyar zongoraművész meghívást kapott Rosenwinkel ázsiai turnéjára, ahol Brad Mehldau-t helyettesíthette. Az eredetileg amerikai gitáros egyébként is jó viszonyban van az öreg kontinenssel, hiszen az utóbbi években a berlini jazzgitáros nemzedék jövőjét alakítja.

Május 1-jei koncertje alkalmával a Branford Marsalis Quartetből is ismert Grammy-díjas Eric Revis bőgőn valamint a Herbie Hanckocktól Maria Schneideren át Wayne Shorterig, a legkiválóbb amerikai zenészekkel játszó Kendrick Scott dobon kíséri.

2010. május 1., szombat, 21:00
Budapest Jazz Club (VIII., Múzeum u. 7.)
www.bjc.hu


jazz program kurt rosenwinkelKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.