2010.06.11. 08:25 – gihi

A pszichedelikus voodoo-betyár – Kerekes Band-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Elkészült a Kerekes Band harmadik videója, amit ezúttal egy Jimi Hendrix-átirathoz, a Voodoo Childhoz forgattak az A38 Hajón. A zenekar testvérpárja Fehér Zsombor (furulya) és Fehér Viktor (dob) mesélt a videóról, Jimi Hendrixről és a legózás élvezetéről.

Miért döntöttetek a koncertklip mellett?
Fehér Viktor:
Az előző klipünk, az Ethno Funk nagyrészt a látványra épül, így kevésbé adja vissza a koncertek hangulatát. Ezért szerettünk volna egy olyan videót, ami megmutatja a széles terpeszt és a gyöngyöző homlokokat, mint a Kerekes Band rock&roll show-inak állandó tartozékát.  

Hol készültek a felvételek?
F. V.:
A klip az A38 hajón készült. Elég sokat szoktunk ott koncertezni, úgyhogy a hazai pálya előnyével vágtunk neki.  

Ki valósította meg az ötleteiteket, ha egyáltalán egy ilyen klip kapcsán vannak ilyenek?
F. V.:
Ismét az Ethno Funk készítőivel az Aenima CGS-sel dolgoztunk. Nagyon egyszerű volt a koncepció: pára, mocsok, meleg, izzadság, füst. Bár ilyen alapon a Borsodnádasdi Lemezgyárban is forgathattunk volna, de sajnos az már bezárt... Maradt a hajó. 

Mennyire sikerült átadni egy Kerekes Band-koncert hangulatát? Ilyennek kell elképzelni egy fellépést?
Fehér Zsombor:
Olyan lett a klip, mint egy jó pornófilm, amibe nem kell beletekerni. Kedvet kapsz, hogy élőben is átéld. Mindenki beleadott apait-anyait, a legjobb formáját, hogy a közönséget feltüzelve megszülessen ez a pszichedelikus voodoo-betyár gyerek.

Hogyan kerül egy Jimi Hendrix-feldolgozás a repertoárba?
F. Zs.:
15 éves vágyam valósult meg ezzel a számmal. Vártam vele a megfelelő alkalomig, mert egy olyan Hendrix-fanatikusnak, mint én, ez maga az Excalibur. Meg kell legyen a tudás, a tisztelet és az eltökéltség, hogy egy ilyen legendás számot merjünk eljátszani. Őszintén megmondom, alig várom minden koncerten, hogy a sorrendben a Voodoo Child jöjjön. A lelkemet is belefújom akkor abba a rohadt hangszerbe.

Tavaly készült egy nagyon eredeti legós videó is, az kinek az ötlete volt?
F. V.:
Elég sokat legóztunk akkoriban. Aztán felvetettem, hogy érdemes lenne egy legó klipet készíteni. Bele is fogtunk, de nem gondoltam, hogy 3 hónapig kell majd kuksolni a pincében egy fényképezőgéppel és különféle jedi, kalóz, rendőr és űrhajós figurákkal. Ennek ellenére jól szórakoztunk. És különösen megérte az az arc, amit a barátok vágtak, amikor 10-kor leléptem a buliból, mert "Bocs, de holnap legóznom kell...".

Ha valaki olyannak kellene mesélni a zenétekről, aki még sosem hallott rólatok, mi mindent mondanátok?
F. Zs.:
Egy fiatal lány blogján találtam ezt rólunk: „A hangulatról meg annyit, hogy sikerült brutálisan berekednem egy olyan koncerten, amiben gyakorlatilag nincs is semmilyen szöveg és ének.” Piszkosul nem trendi hangszer a furulya, a koboz vagy a brácsa. Ha meghallom azt a szót, hogy furulya, nekem is nevetnem kell. De ha elvetődsz egy koncertre, nincs is időd ezekkel foglalkozni, mert átmegy rajtad a színpad, mint egy úthenger. A végén megkérdezheted a melletted táncolótól: „Kik ezek az állatok??”

Mi az, ami összetartja a zenekart?
F. V.:
A zenekar tagjai 15 éve ismerik egymást. Mondhatni együtt nőttünk fel. Ami összetart minket az a zene és azok az emlékek, amik már megtörténtek, illetve amik majd meg fognak történni. Európa 15 országában koncerteztünk és Jamaicában is koptattuk a színpadot Tisza cipőnkben.

Nemrég éppen a Tisza készített nektek cipőt, ezeket ti terveztétek? Milyen motívum került rá?
F. V.:
A cipőt a grafikusunk, Cseh Balázs tervezte. A Fel a kalappal! lemez motívumai díszítik és természetesen a logónk, a betyár. Nagyon vagány kis cipő lett és szerencsére nem csak nekünk tetszik. Októbertől kikerül a boltokba limitált szériában. 

Honnan merítitek a zenétek népi gyökereit?
F. Zs.:
Parasztemberektől, zenészektől származó gyűjtésekből, melynek jó része saját felvétel. Nagyon büszkék vagyunk, hogy élőben tanulhattunk, beszélgethettünk és kezet foghattunk ezekkel a magyar Jimi Hendrix-szekkel. Nálunk a parasztzenészeket nem bluesmaneknek hívják, pedig legalább annyira tökös vagányok, mint néger testvéreik.

A brit Songlines Magazine beválasztotta a Pimasz lemezt az év legjobb világzenei albumai közé, ami elég nagy elismerés. Erre vagytok a legbüszkébbek vagy másra inkább?
F. V.:
Nyilván nagy büszkeség, hogy a szerzői kiadásban megjelent bemutatkozó albumunkat rögtön felkapták, és mára platinalemez lett. De az a tudat sokkal megnyugtatóbb, hogy mennyi "szakértőnek" nem lett igaza azzal kapcsolatban, hogy ez a produkció "indokolatlan".

Azóta már megjelent a lemez folytatása a Fel a kalappal! is, elégedettek voltatok a fogadtatással?  
F. V.:
A Pimasz egy kicsit nagyobb média visszhangot kapott, amiatt, hogy Angliában szerették, de a Fel a kalappal! szintén jó album, hangzásban és dalokban is erős. Ennek ellenére most dolgozunk a Pimasz újrakiadásán: újrakeverve, újramaszterelve.

Sosem gondoltatok arra, hogy egy énekest is bevegyetek?
F. V.:
Zsombor, a frontvonalban egyre többet használja a Hang-ot is a furulyasortűz mellett. A készülő új lemezen eddig legalább 4 számban énekel majd. Ez nem volt kötelező, egyszerűen feltört benne a rockösztön és nem akar leállni. Folyton beáll széles terpeszbe és akkor megszállja valami, amire nem keressük a gyógyírt.

Terveztek valamilyen újítást a zenében vagy marad ez a vonal?
F. Zs.:
Még zúzósabb, keményebb számokat írunk, amivel az a további cél, hogy a koncertjeinken a közönség elérje az uniós szinten elvárt 50 centiméteres súlypontemelkedést. 

Mi mindent terveztek a nyárra?
F. V.:
Szerencsére nagyon sok a koncert. Voltunk Genfben, ahol teltházas klubkoncertet tartottunk, és fellépünk Írország legnagyobb világzenei fesztiváljának főszínpadán. Leszünk az MTV Iconon, ahol Nagy Ferót játszunk, legközelebb pedig a Millenárison június 19-én, majd a Zöld Pardonban július 5-én.


interjú folk pop rock kerekes band



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása