2010.10.24. 15:00 – mista

A vándor, a nyúlszörny és az asztronauta - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Eheti klipválogatásunkban vannak öldöklő robotok a Flying Lotustól, autós-motoros akció hülye maszkokkal és jelmezekkel a My Chemical Romance-től, fight club lányoknak Juliette Lewistól, egy hatalmas nyúlszörny a Massive Attacktől, régi legendás rockernek öltözött mai trendi rapper Kid Cuditól és Kanye Westtől, szovjet űrdráma a Wolf Parade-től. Ezek mellet fává változtak az Anti Fitness Club tagjai, Ákos új klipjében pedig a tengeren vándorol.

Juliette Lewis - Terra Incognita

Három Juliette and the Licks-album után az amerikai színész-énekesnő tavaly már új, The New Romantiques nevű formációjával, valamint a The Mars Volta zenei agyának számító Omar Rodríguez-López produceri közreműködésével vette fel negyedik lemezét, amiről most a címadó dalhoz forgatott videót Juliette testvére, Lightfield Lewis. A klip a koncertjelentekből és stúdiójelenetekből összevágott részeket leszámítva erősen emlékeztet a Harcosok klubjára (meg persze a Született gyilkosokra is, de hát ez a csaj ezt már soha nem kerülheti el): Juliette pincében verekszik, irodába tör be puskával, és van itt titokzatos női Tyler Durden is, meg egy vicces Anthony Hopkins hasonmás a videó legelején. Érdekesség, hogy a klip hivatalos YouTube-premierjével szinte egyidőben az énekesnő, éppen legújabb játékfilmje egyik promóciós eseményéről hazafelé tartva egy szerencsés kimenetelű autóbalesetet szenvedett. Már másnap haza is mehetett a kórházból.

My Chemical Romance - Na Na Na

A zenekar négy év után idén megjelenő új lemezének beharangozására nehezen találhatott volna sokkal jobb megoldást ennél a videónál. Az énekes, Gerard Way, valamint a híres rendező, Roboshobo közösen készítettek egy erős hangulatú, vicces klipet a meglehetősen slágeres, Na Na Na című számra, attól tehát semmiképp sem kell tartani, hogy a végeredmény csak a masszív rajongókat érinti majd meg. A klipben az együttes tagjai a hetvenes-nyolcvanas évek sokadvonalbeli autós-motoros akciófilmjeinek világát idézik, keverve némi képregény- és sci-fi-elemmel, persze ezek is a zs-kategóriás fajtából. Hülye maszkok és jelmezek, száguldozó kocsik és krosszmotorok, lézerfegyverek, meg ami még az eszükbe jutott. A parodisztikus videóban egy csomó filmes utalás is felfedezhető, az ismertek közül a Mad Max biztos sokaknak beugrik majd, de nekem például egy itthon több magyar címen is futó Charlie Sheen-klasszikus is eszembe jutott (A fantom, Száguldó bosszú).

Flying Lotus - Kill Your Co-Workers

A Flying Lotus néven idén tavasszal harmadik nagylemezét megjelentető Steven Ellison szeptemberben egy hétszámos EP-t is kiadott a nagynevű Warp Records égisze alatt. Ezen hallható a barátságos című Kill Your Co-Workers, amihez a napokban egy videó is megjelent a Beeple néven alkotó kísérleti filmes, Mike Winkelmann munkájaként. A klipben szögletes, rajzolt emberek tartanak utcai felvonulást, megy a móka, kacagás, mígnem egy rossz beszólás miatt az egyik felvonuló egy könnyed mozdulattal lemészároltatja házi robotjaival az ünneplő tömeg egy részét. Aztán mikor megtörténik a (kissé megkésett) bocsánatkérés, kill mode off, és mehet tovább a parádé, mintha mi sem történt volna. Nevetséges és abszurd, de hát mégis mi mást várnánk ettől az alkotógárdától?

Massive Attack - Atlas Air

A Massive Attack, Edouard Salier, és a nyúlszörny visszatértek! Idén már egyszer kaptunk egy furcsa látványvilágú, elsőre nehezen érthető klipet a francia rendezőtől a zenekar Splitting The Atom című számára, most pedig itt folytatás, vagyis pontosabban az előzmények. A korábbi klipben egyetlen kimerevített pillanatot láthattunk egy szürkeségbe borult, félig lerombolt nagyvárosról, és egy hadsereg által éppen leterített óriásnyúlról, már-már zavaró aprólékossággal bemutatva. Most pedig itt van az, ahogyan a nyúl megtámadja a várost, előbb azonban még egy rakás repülőgéppel is akad némi afférja a gigászi ugrándozás közben. A nyúl ijesztő, a látvány egyedi, most már konkrét cselekmény is van, az viszont nem mondható, hogy könnyű lenne követni az eseményeket. A játékidő jelentős része nálam azzal telt, hogy felfogjam, mi is történik pontosan.

Kid Cudi feat. Kanye West - Erase Me

Az amerikai énekes-rapper itthon leginkább David Guettával közös számáról ismert szélesebb körben, de persze Day 'n' Nite című dala is sláger volt egy időben nálunk is. Cudi második nagylemeze november elején jelenik meg, ezen szerepel majd a Kanye West közreműködésével készült Erase Me, amihez most Jason Goldwatch készített klipet. A videóban Cudi nagyjából úgy fest, mintha Jimi Hendrix és Lenny Kravitz szerelemgyereke lenne, a 21. századi popzene eddigi legnagyobb seggfejének kikiáltott West pedig nagyjából önmagát adja. A klip egyébként a hetvenes-nyolcvanas évekre kacsint vissza, hősünk pedig menő rocksztárt alakít benne. Nagyjából ehhez passzol a zene is.

Wolf Parade - Yulia

Miután májusban az A38-on is járt, a nyáron kiadta harmadik albumát a kanadai Wolf Parade, Expo 86 címmel. Erről a lemezről készült most videó a Yulia című számhoz Scott Coffey ötletéből és rendezésében. A klip egy orosz asztronauta és szerelme kettős tragédiáját mutatja be az egykori szovjetunióban, a hidegháború idején. Abban az időben, amikor az oroszok egy publikus és egy titkos űrprogramot is működtettek egyszerre. Egyszerű, ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) hatásos klip, amit a készítők a titkos program keretében életüket vesztett orosz hősöknek ajánlanak emlékül. (Idén tavasszal készült Wolf Parade-interjúnk itt olvasható.)

Ákos - A fénybe nézz

Ákosnak ezt a számát már úgy egy hónapja megmutattuk itt, most azonban a napokban megjelent az énekes legújabb nagylemeze, az ezen hallható dalhoz pedig klip készült. A videó külső jeleneteit Horvátországban forgatták, emellett érdekesség még, hogy feltűnik benne Ákos édesapja, nem túl meglepő módon a zenész által megformált - és egyébként több jelenetben is a Mátrix Neójára emlékeztető - vak utazó apjának szerepében. A szürkés színvilágú klip egyébként passzol a dal hangulatához, bár Ákos komor arcú mászkálása a fekete táskával egy idő után nekem eszembe juttatta néhány rossz emlékű Viva Dance-sláger még rosszabb emlékű videóját a kilencvenes évekből. Persze ez legyen az én bajom, mindenki más foglalkozzon inkább a metaforákkal, vagy még inkább nézegesse a szép képeket, mert azok vannak, szokás szerint. Ja, és persze, mint az már szintén megszokottnak mondható, a klipet Ákos írta és ő is rendezte.

Anti Fitness Club - Angyal

Itt általában nem foglalkozunk ilyen zenekarokkal, hiszen bőségesen megvannak a saját felületeik, most azonban mégis muszáj kivételt tenni. A napokban jött a levél az AFC kiadójától, hogy megjelent a zenekar új klipje, ami állítólag több mint hat hónapig készült. Nem, nem azért, mert ennyi ideig tartott összetarhálni a rá a pénzt, mint egy csomó más, hazai együttes esetében, hanem mert elmondásuk szerint olyan látványos, magyar viszonylatban kiemelkedő videót akartak forgatni, aminek az elkészítése az összes munkálattal együtt ennyi időt vett igénybe. A levélből azt is megtudtuk, hogy a klippel kapcsolatban a készítők egyik legfontosabb koncepciója az volt, hogy egy olyan szürreális környezetet jelenítsenek meg, "amelyhez hasonlót eddig többnyire Tim Burton filmjeiben láthattunk". A zenekar frontembere pedig a következőket nyilatkozta az elkészült videóról: "Amikor megmutattak egy-egy képkockát, vagy jelenetet, lepadlóztam, és éreztem, hogy itt valami óriási dolog van készülőben. A legvadabb álmainkat is felülmúlták a látottak! Tanúbizonyság lehet ez a video arra, hogy képesek vagyunk a folytonos megújulásra, és a zeneiség mellett komoly hangsúlyt helyezünk a vizualitásra is. Úgy érzem, valami olyat hoztunk létre, ami nem csak a zenekar életében lehet mérföldkő." Na, ez már azért felkeltette az érdeklődésünket, úgyhogy nem maradhatott ki Angyal című szám videója az eheti válogatásunkból, amit mi minden látvány ellenére úgy három perc után már rettenetesen untunk. A klipet a hazai mainstream (értsd: a Viván is megjelenő) zenekarok és előadók kis túlzással szinte már házi rendezőjének számító Indián rendezte, az operatőr Szőke János, a látványtervező-animátor pedig Manga István volt. Várjuk a véleményeket.

Black Breath - Unholy Virgin

Aki eddig lázasan kereste a metálklipet az eheti válogatásban, és már melegítette is az ujjait egy jó kis anyázós kommentre ennek hiányában, az most büntetésből szíveskedjen egymás után háromszor megnézni az öt éve alakult washingtoni zenekar legújabb klipjét. Persze az első percben még az alulról fotózott női lábaké és hegyes melleké a főszerep, aztán viszont jön a katicainvázió meg a bikafejű(?) nő, és egyéb borzalmak, úgyhogy hamar lefagy majd a mosoly az arcokról. Egyébként a zenekar idén adta ki Heavy Breathing című debütáló albumát, november 12-én pedig a Dürer Kertben zenélnek. Az biztosan sokkal jobb lesz, mint ez a klip.


ákos klip kanye west my chemical romance massive attack juliette lewis anti fitness club kid cudi flying lotus klipmegosztás wolf parade juliette and the licks black breath



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása