2010.11.01. 09:12 – AronH

Két vigyor közt zenét hallgattunk

17Jerry Lee Lewis @ Papp László Budapest Sportaréna, 2010.10.31.

Budapestre érkezett a modern orvostudomány legnagyobb nyitott kérdése, Jerry Lee Lewis 1.0-ás Rock And Roll sztár, az egyetlen élő embert, akinek a duettlemezén Mick Jagger is megszeppent kisinasnak tűnik.

Vannak olyan kortalan hírességek, akikre valahogy hosszú távon képtelenség haragudni, pedig éppenséggel lenne miért. Tudjuk is le a minden asztaltársaság számára ismert legenda alapvető részleteit: frigy a 13 éves unokahúggal, számtalan feleség, homlokráncolásra okot adó halálesetek, részeg lövöldözés, a korát utcahosszal megelőző destruktív színpadi magatartás, égő zongorák, forró golyók. Ez tehát adott, az pedig, hogy mindez mire volt elég, gyakorlatilag felbecsülhetetlen. Jerry Lee Lewis tényleg mindenhol jelen van, de hát ezt mindenkiről elmondják, ez még kevés. Az utóbbi két duettlemezén olyan és annyi előadót gyűjt maga mellé, hogy az egyszerre tömegnyomort okozna a képzeletbeli Rock And Roll Hall Of Fame-ben, és annak ellenére, hogy Mick Jagger, Jimmy Page, Bruce Springsteen, Keith Richards, Eric Clapton, Ringo Starr, de még a szerencsétlen Kid Rock is érezhetően alázattal és megtiszteltetéstől ittasan közösködnek vele, Jerry Lee Lewis sosem lett az a fajta pólóra vasalt, elhasznált popkulturális embléma, mint Elvis Presley vagy Johnny Cash. Ebben mondjuk szerepet játszhat, (csak a citált két példánál maradva), hogy egyrészt nem lett nagyon komoly mélyrepülés után a 90-es években egyszer csak kúlnak kikiáltott vénember (mindig is kúl volt és kis kihagyásokkal az egész élete mélyrepülés), és Elvisszel ellentétben még mindig él és énekel. Mentségére szóljon, ez utóbbi igazán nem rajta múlott.

Szóval fura az élet humorérzéke, de úgy alakult, hogy az 50-es években felbukkant popikonok közül már tényleg csak ő van itt, pont ez a notórius kívülálló, aki még a Million Dollar Quartetből is egy alkalom után kiutáltatta magát. Nem pont ugyanazt és nyilván nem pont ugyanúgy adja elő, mint anno, de az igazság az, hogy képtelenség erre a valószínűtlenül mereven, riadt fejjel dünnyögő csotrogányra alázat nélkül tekinteni, az meg, mint tudjuk, a pont általa tökélyre vitt pofátlan, fiatalos rokenrollnak a legkevésbé sem tesz jót. Úgyhogy erről az attitűdről egyezményesen le kell mondani, lássuk mit tudott ez a koncert anélkül.

13

Először is egész sok embert, és meglepően sokakban keltett késztetést, hogy saját variációval készüljenek a hajlakkal betonizált frizurák terén. A koncert előtt a kizárólag ülőhelyekkel ellátott nézőteret bámulom és azon gondolkodom, hogy vajon 50 év múlva a mostani tizenhét éves lányokból hisztérikus rohamokat kiváltó mainstream tánczene túlélőit is ülve kell-e majd nézni, mert ez esetben isten bizony szeretnék élni olyan 80 éves koromig, hogy egyszer végigülhessek sokezer emberrel egy (teszem azt) Justice- vagy David Guetta-fellépést.

A dinoszauruszokra éhes, bőrdzsekis harmincasokat és szemüveges negyveneseket nagyjából fele-fele arányban tartalmazó közönség, az egytől egyig hibátlan színpadi kiállású kísérőzenekar háromszámos szettje alatt egyre nyugtalanabbul fészkelődik, mígnem némi segítséggel a színpadra téved a főhős, és a zongora mögé ülve nekiáll annak, amihez ért. Zongorázik és énekel (ez utóbbit tényleg meglepő erőbedobással), a Memphis Beats pedig a már emlegetett alázattal kíséri és támogatja a szaktudásának csillogtatásában, az aranykornál sokkal-sokkal langyosabb tempóban és dinamikával. Ezért hát jobbára két átvezető gesztus közt zenét hallgatunk és várjuk, hogy az aktuális dalt követően is láthatjuk-e azt az utánozhatatlan kaján vigyort és hallhatunk-e egy újabb bajusz alatt eldünnyögött poént. Persze a zene is vagány, de erre a koncertre igazán ezek miatt a gegek miatt érte meg eljönni, és persze lássuk be, a nagy slágerekért. Jut a szettbe klasszikus lassúzás (You Win Again), szövetzsepibe küldött szoftos orrfújást követően Rockin' My Life Away, aztán mire észbe kapunk, először a Whola Lotta Shakin' Goin On, a Great Balls of Fire, majd legvégül a mester is lemegy.

Talán egy órán át láthattuk, de egy rock and rollra fogékony világkép sokkal teljesebbnek érződik úgy, hogy nem maradt ki belőle ez a koncert. Még akkor is, ha leginkább olyan volt, mint egy hőskort bemutató film záró képsora, ami előreugorva szívfájdító öregmaszkban mutatja a főhős ironikus végnapjait.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (5/5)

jerry lee lewis rock and roll koncertbeszámolóKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ciro 2010.11.01. 13:45:08

Egyetértek. De mégis ott kellett lenni, meg kellett nézni, és részese lenni egy kicsit a rock and roll történelemnek...

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.11.01. 14:09:05

Most képben volt azzal, hogy hol van?

Sok éve, az akkori budapesti koncertjén cirka annyira vette komolyan a hakniját, hogy ahhoz képest Győzike is a zene császáának számított volna, épp csak utálozva le nem szarta a közönségét, miközben unottan elpötyögte a kötelezőtt, rángatódzott egy kicsit, majd hazament. Az orrfúvás akkor is megvolt. (nem vizsgálják ezeket kokóra?)

Most már nem voltam rá kíváncsi, de ha valóban ennyit fejlődött, húsz év múlva talán érdemes lesz ismét megnézni.

Addig maradjunk talán a lemezeinél.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.11.01. 14:42:07

@Vérnűsző Barom: ha húsz év múlva is turnézni fog, én fogom fizetni a belépődet...

Leszarja a közönséget? Miért, mit várnál, mindenkit személyesen üdvözöljön?

Bundili 2010.11.01. 16:29:30

Szerintem fantasztikus élmény volt. Az előzenekar óriási rockot produkált és a mester pedig igazán hozta magát a kora és a betegsége ellenére. Nem kellett neki semmi extra manír, füstfelhő, jelmez, ő csak játszott a zongorán remekül az arthrozisos kezével és énekelt szinte hihetetlen erős hangjával. Nekem nagyon tetszett és örülök, hogy láthattam.

gitáros 2010.11.01. 17:09:30

David Guetta és társai, mint maradandó kulturális teljesítmény? Ne röhögtess már... .:)

AronH 2010.11.01. 17:10:56

@gitáros: igazad van, az ördög zenéi!

scriptosaurus 2010.11.01. 19:19:04

Nem csak ő van egyedül életben az 50-es évek sztárjai közül: szerencsére Chuck Berry, Fats Domino és Little Richard is nyomja még a boogie-t, hál'istennek!

xboxer 2010.11.01. 19:59:23

@doggfather: mert Kid Rock egy rágógumirockot játszó szerencsétlen kis MTV által nyomott csávóka, akire 10 év múlva senki sem fog emlékezni.

Vérnűsző Barom (törölt) 2010.11.01. 21:17:08

@immortalis: OK, megdumáltuk.

Azt talán nem várom el tőle, hogy mindenkivel jópofizzon, de ha már elhívják, elfogadja (nem kevés pénzért), akkor talán produkálja is magát, ahogy azt profi zenészhez, előadóművészhez illik, hozza azt a formát, amit elvárnak tőle, és ne pofákat vágjon, nyavajogjon, vegődjön, mint Győzike Baktalórántháza-alsón. Ha meg nem tetszik neki, akkor talán ne jöjjön ide haknizni.

Az eddigi kommentekből úgy tűnik, hogy most nem így adta elő magát, de vagy húsz éve igen szánalmas ripacsformát hozott magával.

Gyaníthatóan elég kevesen voltak, akik mindkét koncertjét megnézték...

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.11.01. 21:32:59

@Vérnűsző Barom: én megnéztem volna... :) De akkor még takonnyal ettem a zsíroskenyeret... Mindenesetre most sztárallűröktől mentes jópofa kis öregember volt.

Nyilván húsz évvel ezelőtt még ő is többet vett magához a rákenrólostyából, mint manapság...szóval el tudom képzelni, hogy nem volt jó arc.

Mindenesetre, húsz év múlva én fizetem a belépődet. ;) Keress majd meg!

grésa 2010.11.01. 21:36:39

Jó volt, pontosan az, amit vártam. Elvégre ötven év nem múlik el nyomtalanul. Amikor nagy volt, nem láthattuk, ez is valami. Az előzenekar zongorista nője is csúcs volt, ő is csak zenélt, aztán kicsoszogott a színpadról puritán amerikai módra.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.11.01. 22:29:54

@grésa: az előzenekar "zongorista nője" a Gyilkos lánya volt. A szőke vokalista meg az unokája... :)

Takács Bálint 2010.11.01. 23:07:39

@immortalis: A szőke lány nem Jerry Lee unokája, hanem Linda Gail Lewis, azaz a "zongorista nő" lánya volt. Az ő nagybácsija Jerry Lee.

Takács Bálint 2010.11.01. 23:08:42

Ja és a "zongorista nő" nem Jerry Lee lánya, hanem a testvére volt. így már remélem érthetőek a családi viszonyok! :)

spencer 2010.11.01. 23:15:05

@xboxer:
"akire 10 év múlva senki sem fog emlékezni"

az ne zavarjon, hogy pont húsz éve nyomja.
faszkalap.

fitball 2010.11.02. 00:04:27

Szerintem szenzációs volt Behúnyt szemmel is hallgattták többen közben kezük lábuk járt a ritmusra És az előzenekara a rokonsággal szintén maga a csoda Jó hogy eljöttek utánozhatatlan

bandigyerek 2010.11.02. 04:43:08

@spencer: az lehet, de az életműve Pamela Anderson megdugásánál ki is merül.(ja meg van egy száma, amit hallani is néha a rádióban)

Bluesrider 2010.11.02. 05:31:47

Mondjuk ha valaki 20 rugóért háromnegyed órát játszana, kicsit feszült lennék, de nem voltam ott, biztos jó volt...

Hurri Kán 2010.11.02. 08:44:14

@xboxer: Who the fuck is Kid Rock :)?

Lehet itt JLL-t szídni, de hány éve is van a pályán? És egy, az utolsó legendák közül, a hangja szerintem még mindig ott van. Nyilván 75 évesen nem tud már olyan show-t csinálni mint 35 évesen...

Endiman1980 2010.11.02. 08:53:16

Én, 30 évesen kötelezőnek éreztem, hogy az utolsó túlélőt a Sun Records-tól láthassam.Nem sajnáltam a jegyre kiadni 15 lepedőt, de azért csalódtam is picit...A Mester 3/4 órát játszott mindössze, ez azért nagggyon kevés. És nem azért mentem el, hogy a huga zenéljen nekem az ő zenekarával. De azért jó volt. És legalább nem Bukarestet mondott Budapest helyett.
Szóval nagyon jó volt, csak rövid.

nolan72 2010.11.02. 12:28:26

Miért kell ücsörögni egy rockkoncerten?
Tavaly megszívtam a Fleetwood Mac-en Berlinben, tuti, hogy nem mennék el olyan koncertre ahol ülni kell. Azt meghagyom a nyuggereknek. Egyébként az Öreg állítólag már kinyírta vagy két feleségét, csak nem tudták rábizonyítani

spencer 2010.11.17. 13:33:09

@bandigyerek:
nézzétek milyen nyomorult rajongói is voltak ennek a szerencsétlen embernek:
www.kidrock.com/news/good-morning/#comments