2010.11.11. 07:42 – lánggitár

Experimentális popzene a Trafóban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Arto Lindsay novemberi koncertjét hosszú előkészítés és nagy várakozás előzte és előzi meg, hiszen most először játszik majd Magyarországon. „Mivel tinédzserként éltem meg Brazíliában a 60-as éveket, úgy tudtam, a popzene céljának része, hogy megváltoztassa az emberek tudatosságát és hogy információt terjesszen.” – mondja Lindsay – „A 60-as évek brazil popzenéje sok zenei stílusról tudott. Bár Brazília, nem volt a világ közepe, az emberek mindenféle zenét szerettek – a Beatlestől és a Rolling Stonestól kezdve a Brazil folkig és az avantgard zenéig, mint pl. John Cage, a szerializmus és a XX. század klasszikus zenéje.”

Lindsay első sikereit DNA nevű zenekarával érte el, 1978-as lemezük producere Brian Eno volt. Bár ez a zenekar rövid életű volt, hatása számos noise-rock kísérletezőn érezhető, olyanokon, mint a Sonic Youth vagy Dj Spooky. A 80-as években Lindsay szerepet játszott Manhattan kulturális életében: tagja volt a Lounge Lizardsnak, a The Golden Palominosnak, az Ambitious Loversnek, dolgozott Laurie Andersonnal, John Zornnal, David Byrne-nel, de feltűnik a Kétségbeesve Keresem Susant című filmben is. A 90-es években, mint producer és dalszerző kerül előtérbe, többek között Carlinhos Brown, Vinicius Cantuária lemezein, továbbra is dolgozik Brian Enóval, Ryuichi Sakamotóval, a They Might Be Giants-szel és az Animal Collective-vel.

Lindsay november 20-án lép fel a Trafóban a Voices koncertsorozat részeként, ahol vendége lesz Kézdy Luca, aki a Magyar Rádió 2006-os jazz hegedű versenyének döntőjén közönségdíjat nyert. Koncertezett Párniczky András zenekarával (Nigun), Lantos Zoltán, Deseő Csaba, Pleszkán Frigyes, Ágnes, Tereskova, Grencsó István, Ruzsa Magdolna, Márkos Albert, Erik Truffaz, Alexander Balanescu társaságában, tagja a Nagy János által vezetett Free Style Chamber Orchestrának, állandó vendége Dévényi Ádám zenekarának, zenészként részt vesz a TÁP Színház előadásain. Saját formációjával, a Santa Diverrel 2006 októbere óta ad koncerteket, klubkoncertek mellett többek között a Mediawave, az Ultrahang és a Mol Budapest Jazz fesztiválokon, a Párizsi és a Brüsszeli Magyar Intézetben, a Francia Intézetben, a Művészetek Palotájában és a London Jazz Fesztiválon.
 


pop hír program experimental arto lindsay



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása