2010.12.14. 08:00 – Dankó János

Amikor egy elütés nagy galibát csinál

Isten Háta Mögött – Ű
(EMI Music Services)

Múlt héten bemutattunk egy új Isten Háta Mögött-dalt Közkút címmel, ami, most már elárulhatjuk, nincs rajta a nagylemezen (viszont nem is remix, ahogy sokan gondolják, valamint teljesen komoly a zenekar részéről). Ettől függetlenül a változásellenes rajongók retteghetnek tovább, ugyanis az Ű (a cím egy csetelés közbeni elütéskor lett meg) tartalmaz még bőven meglepetéseket. Hogy ezt nyomatékosítsuk is, megírtuk a kritikánkat, plusz meghallgathatóvá tettük a teljes, digitálisan szerdán megjelenő lemezt.

A hazai rockszíntér egyik legérdekesebb jelensége az Isten Háta Mögött. A stílusilag bekategorizálhatatlan zenekarral kapcsolatban még a reakciók sem a megszokott utálom-szeretem skálán mozognak. Kellően sokan vannak azok, aki egyszerűen egyes szakmai körök lelkesedését tartják ellenszenvesnek, mert úgy gondolják, hogy erre a zenekar nem szolgált rá. Persze akaratukon kívül ők is hozzájárultak ahhoz, hogy az Isten Háta Mögött arra a túl magas pillérre került fel, amit sokáig a kevés, de lelkes ember nagy szavai tartottak, de most már egy terjedelmes, főképpen fővárosi közönség is mellettük áll. Az új lemez készítésekor így már nem csak a saját, belső elvárások nyomtak súlyt a négy zenész vállára. Persze ez a súly az Ű-n meg sem hallatszik, az lett volna csalódás, ha igen.

A zenekar korai demói nem voltak tökéletesek, sőt. Hallani lehetett, hogy ez a zene nem olyan, ami itthon megszokott lenne, de nagyon szét volt csapva az egész. Pálinkás Tamás énekes-gitáros már akkor sem bírt megülni a seggén, és talán ennek köszönhető, hogy ki tudták nőni a saját kereteiket. Amit viszont talán kevesen írtak le még velük kapcsolatban, ehhez a fejlődéshez kellett egy tehetséges dobos (Hortobágyi László), aki a többiek szétcsúszását ütemben tudta tartani. Így csináltak egy szintén nem kiforrott, de már ütőképes első lemezt.

Aztán persze valahol, valamikor a szakma szép szavai meghallgatásra találtak, és egyszer csak énekelte a közönség a dalokat, legfőképpen egyet, a Közelítő távolítót. A következő két lemez ennek a hangzásnak volt a kiterjesztése, simítgatása: csapongó, néha zavaros, de legtöbbször jó zenei elgondolások, alig érthető ének és egyedi hangulat. Ez utóbbi, ami miatt vitathatatlanul elismerést érdemel az Isten Háta Mögött.

Az előző Kényelmetlen lemez után a zenekar válaszúthoz ért: vagy kisebb alakítgatással megőrzik a korábbi hangzást, vagy letérnek az útról. Az utóbbi lett. Mint az ilyen drasztikusabb váltásokkor lenni szokott (bár ez nem feltétlen függ össze), tagcsere is történt, gitáros (Bokros Csaba) helyére billentyűs került, és bár a kommunikációban Sándor Dániel először még szimplán gitárosként (meg producerként) szerepelt, az új lemez tényleg eloszlat minden kétséget: az Isten Háta Mögött felállása immár ének-gitár-basszusgitár-billentyűk-dob.

És hogy milyen az Ű? Első sorban összeszedett. A dalforma immár tényleg kerek, és nem ovális vagy inkább amorf. A lemez ráadásul rövid is, és könnyebben megadja magát, de persze még mindig nem rádió-kompatibilis a hangzás. Gondolom, a zenekar kedvelői emlékeznek még a Jósolni bélből okozta traumára (vagy örömre, kinek mi). Nos, kb. hasonlót kell elképzelni, de sokkal több klasszikus és nem klasszikus szintetizátor-hangzással, elektromos pittyegésekkel, vonósokkal és bizony trance-es kiállásokkal. A zenekar persze a rockhangszereket nem hagyta el, de a zajongás nem olyan erős, mint korábban. Koncerten a gitárosabb szakaszok még így is hatásosabbak lesznek, mert erősebb a kontraszt.

Akinek a zene okozta meglepetés az egyik legfontosabb szempont, annak az Ű már elsőre szimpatikus lesz, hiszen nem csak az Isten Háta Mögött univerzumában különleges ez a hangzás. A meglepetés ereje után azonban kell maradnia valaminek, és most marad is, mert rendkívül jó számok vannak a lemezen. Nyolc dal, ezek közül mindössze egy, a Várj, míg felkel majd a nép az eddig megszokott tradicionális Isten Háta Mögött-vonal, ez bármelyik korábbi albumra felfért volna. Így aztán felesleges is szemezgetni a maradékból, a felfedezés öröme maradna el, hiszen kis trükkökkel, furcsa megoldásokkal tűzdelték tele. Egyet nem lehet megszokni, mégpedig hogy Pálinkás még most sem ejti tisztán a szavakat, és a nyakatekert fogalmazással együtt elég nehéz értelmezni a szövegeket, de leszünk jóindulatúak: ezzel csak arra akarják rávenni a hallgatót, hogy tipikus zenebuzi módjára olvasgassa a szövegkönyvet.

Az Ű az Isten Háta Mögött legegységesebb lemeze, és végre a magyar alternatív zenében egy valódi alternatíva, ami kisebb-nagyobb nyitottsággal, bárkinek bejöhet. Aki szereti a friss megközelítést, a különleges megoldásokat, bizonyára elmerül majd benne, de nagyon fontos, hogy prekoncepciók nélkül kell nekiállni.

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (4,1/5)

lemezkritika rock isten háta mögöttKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retinaturner 2010.12.14. 09:03:47

tudom, hogy gyerekes, de akkor is jó elsőként leírni, hogy ez kurva jó.

pumpkinzocsesz 2010.12.14. 09:06:03

vásárlás? dedikálás?

sothis 2010.12.14. 09:54:09

Nem tetszik :( Amolyan happy gangesen indul...

Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit! 2010.12.14. 10:19:58

kozkutnal azt mondtam, hogy hat vegulis en szerettem anno a populart... most szol a hidavatas, es az jut eszembe, h sok ev kihagyas utan iden ujra elmentem akos koncertre....

Phátyol Ferenc 2010.12.14. 10:33:59

ebbemia jó? z egy rakás szar.

gemby 2010.12.14. 10:48:14

hát. elsőre nem. majd később, talán.

para_noir 2010.12.14. 10:51:49

Elsőre tetszik. A régit is szeretem. Mondjuk az énekkel sose tudtam kibékülni teljesen, se a régi, se az új zenéhez nem passzol teljesen/rendesen, ez inkább olyan alteres ének, vagy mi a szösz, de ide nem teljesen való.

para_noir 2010.12.14. 10:57:26

Na rá is jöttem, mi nem tetszik. Az, hogy az egyszótagos, és a több szótagos szavak utolsó magánhangzói rendszerint el vannak nyújtva. Ettől olyan nyúlós és egysíkú lesz az ének, kivesznek belőle az ívek, ettől alteros (ilyen a Vad Fruttikos Marcell stílusa is, amennyire emlékszem, ott is ő szúrja el az egészet, pedig én még hallottam őt jól énekelni fiatal frutti korukban). Szóval nem rossz ez, még a túlcizellált intellektüell szövegek is elmennek, de az ének hosszútávon azért fárasztó.

guMe_._e · http://www.last.fm/user/gumee 2010.12.14. 11:24:17

Nem annyira szar...majd élőben eldöntöm :)

FehérLóPia 2010.12.14. 11:24:45

Ez egy darab Smashing Pumpkins, drága gyermekeim az Úrban. :)

a kis lebowski 2010.12.14. 11:47:45

hova tűnt a zenekar hivatalos oldala?

hiszed mi? 2010.12.14. 12:09:21

hejj! nem változás, hanem pop-ellenes a "rajongók" x%-a, többek közt én is...

SzaboZsee 2010.12.14. 12:36:40

Na jó. Talán majd a következő lemezt szeretni fogom. Köszönöm az eddigieket, a Kényelmetlent ezután is imádni fogom. Mínusz egy rajongó.

hiszed mi? 2010.12.14. 12:45:59

csak azt remélem, nem mindkét nap ezt nyomjátok majd...

kakamatyas · http://reallies.uw.hu/reallies.html 2010.12.14. 12:47:57

hattttalmas!!!!!!!!!!!
Év lemeze! Jól esik ezt elsőként kimondani ezen a fórumon :DDDDDDD
Egy az egyben az, mint eddig, csak más a hangszerelés!

kisaaa 2010.12.14. 12:49:09

és mikor lesz lemez: vagy hol? baaa

RocknRollQueen 2010.12.14. 12:50:30

ehhez annyit fűznék hozzá, hogy úgy látszik a népnek oly mindegy milyen szám jön ki, de mindenképp csalódni akar... hát csak rajta. én a magam részéről maximálisan támogatom Istent:) hajrá srácok

pacska · http://twitter.com/_pacska_ 2010.12.14. 13:00:15

Szerintem nem rossz ez, leginkább ügyes. Kissé a Silverchair-re emlékeztet.

dr.justice 2010.12.14. 13:02:50

Isten velünk, ki ellenünk ? :D

Jónak tűnik. Engem nem zavar az elektronika, ha van alatta gitár.

nincsvalasz 2010.12.14. 13:09:26

emeszheto ez. az "eredet" hiányzik.

Dandie (törölt) 2010.12.14. 13:56:14

Áh szerintem kva jó. Néha rendesen Dream Theater utánérzésem lesz a szintinek köszönhetően, ami számomra kimondottan előnyös. Hál Istennek nem az MR2 kompatibilitás felé kezdtek elmozdulni, hanem valami nagyon jó felé. Félő volt ,hogy Fruttik féle kislány zene lesz - legalábbis, én féltem tőle.

Petyko100 2010.12.14. 14:42:47

engem inkább az érdekel, hogy mikor lesz meg hogyan az elektronikus megjelenés. vagy lekaphatná valaki innen a lemezt, mert a gép előtt ülve általában nincs alkalmam, hogy egy egész albumot végigpörgessek, meg hogy folyamatosan be legyen töltve a langologitarok.

redzsi 2010.12.14. 14:51:54

Én viszont a post-ban leírtakkal nem értek egyet egy-két dologban. Mivel összeszedettebb ez mint a kényelmetlen, vagy a hátborzongató? Attol hogy rövidebb számokat kaptunk még nem azt jelenti hogy esetleg kerekebb is az egész.SŐT: Ez a lemez mondhatni ilyen szempontból még kisérletezőbb mint az eddigiek. Ez az album a példa arra hogy nincs koncepció, nincs médiaorientáltság, nincs "fejlődés", csak ők és a gondolataik. Egyébként hamár jósolni bélből... Akkor ha az ráfért a kényelmetlenre akkor erről az albumról nem csak a várj, mig felkell majd a népet nevezhetjük a régi IHM attitüdjének... Amugy méltó a lemez, és az előző negatív ízű kommentelöknek meg nem értem mik voltak az elvárásaik (az nem válasz h egy jó ihm album)...

MrZombieEater 2010.12.14. 15:37:32

Abból jó ez az elektronikus lófasz, hogy így a torzított pillanatok nagyobbat ütnek. Mondom ezt úgy, hogy még csak az első számot hallgattam meg. Egyébként erről a Hídavatásról a Faith No More ugrott be.

natokatona · http://www.myspace.com/sculpsit 2010.12.14. 16:26:26

Höhö csomó helyen a zenei alaptól erőteljes Horse The Band feelingem van :) Nekem bejön az elektronika csak kellene macskós üvöltözés.

Petyko100 2010.12.14. 16:53:34

hát igen, az lett volna a csalódás, ha kompromisszumot hoznak a fiúk az elkurvulás javára, a cél szentesíti az eszközt elv alapján. a lényeg, hogy aki azt mondja, hogy ez nem egy hamisítatlan IHM lemez, az vagy nem követte az eddigi történéseket, vagy teljesen hülye.

|Misel| · http://facebook.com/Asisness 2010.12.14. 16:55:38

Kurvajó lett...nekem átjött...mindig is magának játszott az IHM, nincs ez másképp most sem. Vegyltek le a szemellenzőket, hallgassátok meg többször, aztán még többször...

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2010.12.14. 16:59:18

@hiszed mi?: milyen pop? ne legyél már rokknáci. attól hogy elektronika van benne még nem lesz pop.

hiszed mi? 2010.12.14. 18:48:22

micsoda? ezzel erősen mellényúltál, meg egyébként is.

a pop meg nem az elektronikától lesz pop, ugye

egyébiránt barátkozom a zenével

csabez999 2010.12.14. 20:07:22

ez pont az a zene, amiert rajongani keptelen vagyok, de nagyritkan siman elkepzelheto, hogy berotalodik a szokasosak koze.

egyebkent nem "egyes szakmai korok lelkendezeset" tartjak (-juk) ellenszenvesnek, hanem a rajongok azon reszet (a budapesti felunderground intellektuel romkocsma-ifjusag, legalabbis ugy 3 eve, amikor utoljara hallottam ezektol masfel szamot, ok voltak azok), akik szerint akinek nem tetszik _a_ zenekar, az egy sotet bunko es nem ert a zenehez.

ettol fuggetlenul ez alapjan a lemez alapjan nem rosszak, sot, egesz jok, de azert annyira nem, hogy minden letezo recenzio szerzoje ilyen boszen szopkodja a faszukat erte.

sündisznófa 2010.12.14. 20:07:49

porcupine tree-féle vonalat vártam, de ígyis izgalmas.
ez a sándor dani nagyon jó szineket visz bele, már az esclinben is tetszett.
viszont úgy érzem kevés az invenció már, a Csabit nagyon hiányolom.
az eredet miért nincsen?
kiváncsi lettel volna, hogy szól felvételen

csabez999 2010.12.14. 20:08:06

@|Misel|: "Vegyltek le a szemellenzőket, hallgassátok meg többször, aztán még többször..."

koszonom, hogy akaratlanul illusztraltad a kommentemet :-)

shuda 2010.12.14. 22:35:51

tudom hogy sokszor lerágták már a toolos párhuzamot, de most már tényleg olyan palika hangja mint maynardé. mintha kicsit elpuhult volna az éneklése

redzsi 2010.12.15. 00:09:08

ha kell...Itt van :D

duplavéduplavéduplavépont4sharedpontcomperfileper1nagyxkisduplavénagyakisznagyinagymnagyfperIsten_Hata_Mogott.hátéemel

mAC Attila 2010.12.15. 04:29:54

Nekem első meghallgatás után nagyon tetszett az album, aztán a másodiknál és harmadiknál már éreztem, hogy hiányzik valami. Nagyon örülök hogy képesek voltak a srácok elrugaszkodni az eddig is meglehetőseg elrugaszkodott stílusuktól, de hogy őszintén bevalljam nekem a metál hiányzik. Ez nem von le semmit az album értékéből, csak épp rosszul esik. Lehet, hogy Csabi kiválása egyben a metál vonal kiválását is jelentette, lehet hogy nem. Az a problémám, hogy nem tudok olyan momentumot megragadni a korongról, ami megfogott volna, nincs olyan dallamvezetés, vagy érdekes riff, ami "lázban" tartana, hogy jobban megismerjem az albumot. A dalszövegek viszont ismét agyeldobást követelnek, de lehet hogy ez nem elég.

Mindezek ellenére az Isten Háta Mögött továbbra is az egyik kedvenc magyar zenekarom marad, csak éppen átteszem őket egy másik "skatulyába". Progresszív metálból alternatív rockba. Szeretném azt, hogy ez a zene jelentse az országban az alternatív zenét, és ne a Lovasi, meg Bori félék. Ne a tarisznyás bölcsészek öntsék bele VBK-val a köztudatba hogy mi az alter, és mi nem az. Ez az. Nagyon is.

Visszatérve egy korábban említett problémára, szerintem senki se akarja ráerőltetni senkire az IHM-et. Azért, mert nem fog menni. Nagyon sokat próbálkoztam régebben ezzel, és be kellett hogy lássam, hogy ez nem tetszik mindenkinek, sőt. Nagyon kevés embernek tetszik. Nem azért mert botfülűek, és nem azért mert szar emberek. Egyszerűen csak nem jön be nekik. Ilyen egyszerű. Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány ismerősöm szereti az IHM-et. Ez ilyen.

magilla 2010.12.15. 07:49:40

az írás nagyon korrekt,ez tényleg egy frankó kinyilatkoztatás.talán nem tévedek hogy pont az új tag írta.elég bennfentesnek és nagy mellényűnek tűnik.azért azt megkérdezném tőle :

HOGY A BRÉBE ÁLLJUNK "PREKONCEPCIÓK NÉLKÜL"
az ihm-hez.azt látjuk neked sajnos sikerült.akkor csinálj egy vatta új valamit,és azt fogjuk mondani,hű de érdekes.én az eszklinszindót nagyon csipáztam,de ez egy rámálom hogy azt bezárod és belerondítasz ebbe .bárhova máshova.testvérgyilkosság.nincs ez jól.én kérek elnézést mindenkitől.

magilla 2010.12.15. 07:52:59

"Várj, míg felkel majd a nép"

m.j.k.666 2010.12.15. 09:41:53

>>Ez a lemez=Fejlődés!...Változatos jól szerkesztett dalok,kiváló énektémák,jól megkomponált ötletekkel!....de:Nekem az "ösztön-metál"éra ,a jó fogós riffek kiveszése nagyon hiányzik belőle(kivétel az utcsó nóta)....Kicsit elbillent a mérleg....

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2010.12.15. 10:36:50

Még nem hallottam, de a kommentek sokszínűségéből azt sejtem, hogy érdekes lehet. Egyébként annyi infót meg lehetett volna osztani, hogy hol lehet megvenni a cuccot, mert az IHM oldalát nem találom, myspace-ükre nme léptek be kábé szeptember óta.

Man Of Golden Words 2010.12.15. 12:46:24

nem akartam feltétlenül hozzászólni én a cikkhez, mert inkább csak hallgatom a lemezt...sokadszorra....aztán úgyis lesz koncert.

de ez valami kibaszott jó szerintem! én bazira unnám, ha kaptam volna még egy közelítőt vagy szabót az ihm-től...

nagyon előremutató ez az anyag, de leginkább azt mutatja szerintem, hogy mennyire sokoldalúak a zenészek. ennyi.

ellenszenvesfigura 2010.12.15. 13:18:05

femininebb ének, több klattyogás a szintin, egyébként nincs 180 fokos fordulat, tipikus IHM ez, akárki akármit mond. 10/7.
"az" IHM lemez persze a szokásos marad továbbra is.

magilla 2010.12.15. 13:22:10

késsel a kézben állok az isten háta mögött
nyakán én elkaszálok egy-két eret még
mert a csönd volt az isten itt ezen tájon aki megengedte nektek hogy minden ezerszeresen fájjon
révész ó mondd hová teszel ha innen nézve a másvilág felé rabolsz tőlem időt
révész ó mondd mivé nevel a távolságot gyártó iparos az égből..

magilla 2010.12.15. 14:04:39

ahogy nekiáll párzani a világ és körülöttünk igyekszik eltüntetni ami még mindig két lábon jár és megtanult abba a gondolatba beletemetkezni hogy senki sem azt akarja hogy:szaporodjon a fejfény
leszek az anyja a jónak menj el bennem nem kell vigyáznod csak a hártyát ne szakítsd szét hadd higgyen bennem a világ
tudatmódosít, alattomban ő terelhesse maga előtt a sűrű fallal bevont kétréthajló téridőt ami most itt nem mozdul
nézz rám jobban anyám miért ellettél ha már én sem vagyok jó neked de senki sem jobb nálam

gemby 2010.12.15. 14:27:19

@magilla: te ilyen rajongó vagy, ugye?

magilla 2010.12.15. 14:50:32

@guLi: a rajongó nem vagyok. függő vagy fertőzött jobb szó.mivel azt nem ajánlhatom sajnos jó szívvel hogy menj el egy koncertjükre (hacsak nincs a pinyóban egy időgéped),de mint egy ihm dílerként mondhatom az első két lemezre szánj egy pár órát és megértesz mindent.

gemby 2010.12.15. 14:59:10

@magilla: rendes vagy, köszi a tippet. :)))

magilla 2010.12.15. 15:05:15

@|Misel|: jaja..az a mák benne hogy palikának kelett egy dzsungelnyi zöldet elpusztítania hogy nekem (is) jó legyen.lehet hogy összefüggés van a szintetikus zene és ...más cucc,más zene

Petyko100 2010.12.15. 17:34:45

szerintem nem a metál hiányzik hanem az idő. valamiért azt érzem, hogy nem volt idejük kiforrni a számoknak.
kicsit mAC Attila véleményével értek egyet.

sickholmes 2010.12.16. 11:16:22

Ez a lemez simán jobb, mint a kényelmetlen.

Johnny Tinenbalm 2010.12.16. 15:24:05

javarészt nem tetszett. egyesíti mindazt, ami nem tetszik ákos zenei kíséretében, a nyers együttes énekesének hangjában és a magyar popipar zenei textúra-kezelésében.

a darálás javított rajta, de nem eleget.

2010.12.17. 13:48:16

Szerintem brilliáns!

Petyko100 2010.12.18. 14:09:27

na ma takarítás közben volt időm először rendesen végighallgatni a lemezt. legjobban a hídavatás és a közkút tetszenek. az elektronikának köszönhetően ezekben vannak fogós témák, a többi meg összecsapottnak tűnik még mindig. nem rossz, nem rossz, de nem az igazi. valamint a jobb témák is keveset vannak erőltetve, amit nem így szoktam meg. bővebbeb majd karácsony után. addig még lesz idő emészteni! :-D

banyika 2010.12.22. 01:03:34

úristen ezmilyenjó!!!!

Aradebil 2011.02.13. 18:24:18

mr2 kompatibilis lett,még h nem mentek el popba:D