2010.04.04. 15:01 – -dj-

A Soulfly királysága (a hét dala)

Max Cavalera igazi túlélő. Amikor a jól működő Sepultura megvált tőle (vagy fordítva) előbb csak gyenge közepes lemezeket készített, talán mert gyenge zenésztársai voltak. Amióta viszont maga mellé vette Marc Rizzót, ő is megtáltosodott. A kölyökképű gitáros kifejezetten zenei dolgokat pakol az új dalokba, és a tufa egyszerűségű riffek is valahogyan jobban hatnak most, mint korábban. A két hete nyilvánosságra hozott Rise of the Fallen minősége talán még ráfogható volt a Greg Puciato (Dillinger Escape Plan-énekes) szereplésének, de a Kingdom szimplán a Soulfly-tól jó.


omen soulfly a hét dala2010.04.03. 10:25 – _fá_

Kibaszott Wu-Tang-harcos

Method Man @ Petőfi Csarnok, 2010. április 1.

Mikor általános iskolába jártam, az avasi srácok körében a hip hop volt a legkúlabb dolog, amit csak el lehet képzelni. Az osztálytársaim leszakadtabb része bármifajta szövegismeret nélkül is érezte, hogy ezek a négerek pontosan azokról a dolgokról énekelnek, amik őket is érintik (gettózás, balhé stb.), illetve azokról, amikről szeretnék, ha majd érintené (pénz, hatalom, kurvák stb.) Ezen belül is a Wu-Tang Clan volt a kedvencük, annak ellenére, hogy azt azért nem nyomta a Z+ sem. (Később rájöttem, hogy ennek leginkább a szar minőségű metálzenekaros pólókat gyártó cég az oka, mivel az tolta a piacra a rengeteg Wu-Tang-pulcsit is. )

Szerintünk: (5/5)
Szerintetek: (5/5)

hiphop method man koncertbeszámoló2010.04.02. 11:51 – lánggitár

Videón a Vakondember

Elkészült a VL45 Inside The Dice lemezélhez tartozó második klip a Moleman című dalra. A videót az a Planet Underground készítette, akik pl. a Quimby Sehol se talállak dalára is forgattak, de ezen kívül számos reklámfilmet is jegyeznek. A felvételek több helyszínen zajlottak: egy XIII. kerületi lakóház (ahol Szabó Dávid énekes lakik) alagsorában, a zenekar kőbányai próbatermében valamint külső helyszíneken, gyárterületen, aluljárókban. "A forgatás napjának reggelén még azt hittem, hogy én magam leszek a Vakondember, de Horváth András rendező-operatőrnek jobb ötlete támadt: munkatársa, Tibi, aki szintén operatőr szokott lenni, felvett egy hegesztő-szemüveget, kezébe fogott egy másfél méteres kalapácsot és szinte egy csapásra kiköpött Moleman lett belőle. Ott állt előttem az a lény, akit a dal írásakor magamban elképzeltem!" - mondta el még a kliphez kapcsolódóan Szabó. Premier erre:


rock metál exkluzív klip vl452010.04.02. 09:29 – lánggitár

Újraindult a Kettőnégy

Negyedik évadára az Indán kötött ki a Webcsatornán indult, majd a Bandlandet is megjárt online metálműsor, a Kettőnégy. Ennek megfelelően vagy itt, vagy itt, vagy éppen az Index címlapján (ahol a posztolás pillanatában is kint vannak) lehet őket megtalálni. Hírlevelükben azt írják, hogy a szokásos kacagtató videók mellett mókás blogposztok is lesznek, amiket négy új blogger csinál majd. Itt az első adás:


metál hír kettőnégy2010.04.02. 08:19 – lánggitár

Megvannak a Metallica előzenekarai

Azt már mindenki tudja, hogy a Metallica fellép a Puskás Ferenc Stadionban május 14-én, azt viszont csak nemrég jelentették be, hogy kik melegítenek James Hetfieldék felvezetéseként. A zenekar weboldala szerint Budapesten (illetve az összes májusi állomáson, kivéve Izraelben) a Volbeat és a High On Fire kezdi majd estét a kb. negyvenezer ember előtt. (Az áprilisi dátumokon amúgy a félig újjáalakult Fear Factory, illetve a francia Gojira nyit majd a Metallicának.)


metál hír metallica volbeat high on fire2010.04.01. 15:43 – KirschAndrás

Újra összeállt az UFO - daliás idők

UFO: Szerelemdoktor

Szó se róla, a szóban forgó formáció biográfiáját akár ennyivel is elintézhetnénk: a Kedvencek Temetőjébe hantolt Milli Vanilli csöcsöket növesztve életre kelt, majd a magyar dancefloor mezőnyben próbált érvényesülni. Az UFO együttes azonban figyelemreméltóbb újításokat vitt véghez a playback-tátogás terén, mint egy lepényhal tette volna a Háry toborzó taktusaira. Az alantos együttműködés ugyanakkor a hangjukat kölcsönző művésznők számára is előnyösnek bizonyulhatott, hiszen egy Napolaj-kaliberű sláger feléneklése után is leugorhattak a trafikba álszakáll és Donald kacsa-álarc nélkül. Persze könnyen elképzelhető, hogy adatvédelmi okokból egy jó darabig sipító orrhangon kommunikáltak az eladóval. (Különös tekintettel Keresztes Ildikóra, aki egy 4F Club örökbecsű kapcsán halmozottan hátrányos helyzetbe került.)


ufo daliás idők2010.04.01. 13:11 – lánggitár

100. Cinetrip szombaton

Az április 3-i rudasos sparty lesz a 100. vízparti Cinetrip. A szervezők ennek örömére visszapörgetik az időt: régi és új audio-vízuális elemek adják majd a pluszt az ünnepi pancsoláshoz. Olyan DJ-k adják majd a zenét a vízbe merüléshez az uszodában, mint Nandee, Titusz, Palotai és Kaszi. Melléjük az évek során megszokott, tüzi-vizi és légi-performanszok, LED-installáció és lézershow színesíti majd a programot. Az Bosival nyit, akit Mango követ, majd jön Superman. Itt pluszként a régi hangulatban némafilmek futnak majd új megvilágításban. A törökfürdő Kaszival, Jácinttal, valamint Amirával és a Fürdő hurijaival idézi  a múltat, de amúgy történelmileg is és a Cinetrip történetében is ez a Rudas legkevésbé változó pontja. A szomszédos kabin discóban pedig Sanyi és Waxman az ABC-től a Celebrationön át az Underwater Love-ig játsszák a funk, soul és disco-közeli kedvenceiket.


program cinetrip2010.04.01. 13:03 – lánggitár

Tényleg feloszlik a Kispál és a Borz

Amit itt sugalltunk, az igaznak bizonyult: augusztus 9-én, a Sziget nagyszínpadán, egy gigantikus, majd háromórás bulival búcsúzik a közönségtől a Kispál és a Borz. Vagy legalábbis most évekig nem csinálnak semmit ezen a néven, ugyanis rájöttek, hogy külön-külön sokkal jobban tudnak alkotni, mint együtt, úgyhogy inkább nem erőltetik tovább azt, ami nem megy. Aki ennél többre kíváncsi, klikkeljen ide.


pop rock fesztivál sziget hír kispál és a borz2010.04.01. 10:44 – lánggitár

Majdnem elhallgatták az előző évtized egyik himnuszát

Jack White, aki amúgy épp a Dead Weather projektjével ügyködik, miközben Jay-Z-vel is összedobott egy számot, nosztalgiázott egy sort a White Stripes kapcsán is. Elmesélte, hogy 2003-ban, mikor a végső áttörést jelentő Elephant megjelent, sem az angol, sem az amerikai kiadójuk nem akarta a Seven Nation Armyt kislemezként is kihozni. "Mindketten a There's No Room For You Here-t akarták megjelentetni. El tudnád képzelni ma, hogy ne a Seven Nation Army legyen a single?" - mondta a frontember. A dal persze azóta "A" White Stripes-dallá vált, futballstadionok zengenek az alaptémájától. White Stripes-lemezről még nincs szó, de a Dead Weather második korongja május 7-én jelenik meg.


indie hír white stripes the dead weather2010.04.01. 08:56 – lánggitár

Depressziós angyal

Az újkígyósi Baby Bone második nagylemezéről itt azt írtuk, hogy az Angyalszív című dal az egyik legjobb róla: "össze van rakva, működő, fasza, sodró rockzene, ami kicsit talán a Black-Outra is emlékeztet, de annál azért tömörebb, keményebb." Azt nem tudjuk, hogy most miattunk választották-e a számot a megfilmesítéshez, mindenesetre erre készítették a lemezhez tartozó második videót (vagy inkább elsőt, mert a YZLK-t nem nevezném annak). Teljesen saját erőből forgatták az egész klipet, ami látszik is rajta, de ettől még lejön belőle, hogy egy depressziós angyalról van szó, még ha a részletek nem is teljesen tiszták. Erre lehet megnézni:


rock klip baby bone2010.04.01. 08:27 – motorik erik

The Who-koncert Pearl Jam- és Kasabian-tagokkal

Eddie Vedder (Pearl Jam) és Tom Meighan (Kasabian) voltak a veterán rockerek vendégei a Royal Albert Hallban adott koncerten, ahol a Who az 1973-as, legendás Quadrophenia című rockoperáját adta elő teljes egészében a rákos gyermekek megsegítésére létrehozott jótékonysági rendezvény záróestéjén. Vedder a "The Punk and the Godfather" című dalban énekelt, majd Meighannel együtt az "I've had enough"-ban szerepeltek. Tom Meighan Ace Face-nek öltözött, akit Sting játszott a Quadrophenia film 1979-es verziójában. A Who-n kívül egyébként többek között olyan előadók léptek még fel a rendezvényen, mint például a Them Crooked Vultures, Arctic Monkeys, The Mighty Boosh, vagy Noel Gallagher.


pop rock hír who pearl jam kasabian eddie wedder2010.03.31. 16:12 – lánggitár

Motörhead és Roots Manuva a Hegyalján

Megjöttek az idei Hegyalja Fesztivál első fellépőiről a hírek. Ezek szerint idén újra ellátogat Tokajba a brit Motörhead, akik ugyan most nem mutatnak be új lemezt, de mivel őszre tervezik a következőt, így friss dalok már lehet lesznek a Tisza partján is július 14 és 18 között. A rock&roll trión kívül jön még londoni hiphopjával Roots Manuva, nu-jazzes zenéjével a Herbaliser, a dán extrém metál-csapat, a Illdisposed, illetve a finn Disco Ensemble. A magyarok közül fellép majd teljes legénységével a Budapest Bár projekt, az Ektomorf, a Tankcsapda, a Quimby, a Tátrai Band, Péterfy Bori, a Kispál és a Borz, a Csík Zenekar, valamint a Kiscsillag. Természetesen még számos fellépő várható a rendezvényre a későbbiekben.


fesztivál tokaj hegyalja