2010.04.11. 10:27 – sixx

Az ember, aki dugja a gitárját

Slash – Slash 
(Roadrunner)

Saul Hudson, azaz Slash, a Guns 'n Roses egykori tagja korunk egyik legkiemelkedőbb gitárosa, ízes játéka és bluesos szólói szinte azonnal felismerhetők egy-két taktus alatt, és pont ez benne a jó. A csávó nem változik, ugyanazt a mocskos rakenrollt és bluest nyomja, amit az Appetite for Destruction vagy a Use Your Illusion legjobb pillanataiban tette (Don't Damn Me szólója, helló), mindegy, hogy éppen a Snakepit nevű saját zenekarával vagy a Velvet Revolver nevű szupergrouppal teszi, vagy teszem azt szólóban, mint most, a Slash című albumon.

Szerintünk: (4,5/5)
Szerintetek: (4,4/5)

lemezkritika rock slash2010.04.09. 15:02 – maUgly

Nagyvárosi kéjgyilkosság

Liars – Sisterworld
(Mute)

A 2000 novembere óta létező Liars lemezeivel többször hozta már kellemetlen helyzetbe mind a szimpatizánsait, mind a kritikusokat. A brooklyni zenekar ötödik lemezén sem hazudtolja meg önmagát. A tagok az ideiglenes székhelyül szolgáló várost, Berlint, maguk mögött hagyva visszatértek a tengeren túlra. Pontosabban Los Angelesben vertek sátrat. A Sisterworld dalai itt íródtak, a felvételek is itt készültek. A befejezett albumhoz pedig egy olyan neves indie-sztárok nevével ellátott remixlemezt csaptak, amelytől remélhetőleg minden kicsit is jó ízlésű zenebarát remegő kézzel azonnal a szívéhez kap. A bónuszkorongon hallhatjuk például Thom Yorke (Radiohead), Tunde Adebimpe (TV On The Radio), Alan Vega (Suicide), Bradford Cox (Atlas Sound, Deerhunter), Devendra Banhart vagy éppen a Melvins újraértelmezéseit.

Szerintünk: (3,5/5)
Szerintetek: (0/5)

lemezkritika indie pop rock liars2010.04.09. 12:38 – lánggitár

Miért alakult újjá a Faith No More?

Ez az a kérdés, amire maga Mike Patton, a tavaly a Szigetet is megjárt zenekar frontembere sem tud válaszolni. "Nem tudom miért pont tavaly álltunk össze megint. Azt sem, hogy a Faith No More egy fontos zenekar-e most, vagy csak egy nosztalgiabuli a rajongóknak. Van valami az emberi jellemben, ami miatt hajlamos fetisizálni dolgokat a múltból. Jelenleg sokkal nagyobb figyelmet kapunk, mint bármikor az újjáalakulás előtti korszakból. Ez fura, és sokat elmond a társadalomról." - mondta az énekes. Azt még hozzátette, hogy ettől függetlenül nagyon élvezi a dolgot. A Faith No More mellesleg még mindig koncertezik, hozzánk az egyik legközelebb a július 8-tól 11-ig tartó Exit Fesztiválon lépnek fel, a szerbiai Újvidéken.


rock hír faith no more2010.04.09. 09:05 – lánggitár

Pokoli koncertek a választás estéjén

Aki április 11-én, vasárnap este ki szeretné tombolni a szavazófülke magánya okozta depresszióját, az menjen el a Diesel Klubba, ahol kis szerencsével nem zuhan még mélyebben magába, pedig a zene adott lesz hozzá. Fellép ugyanis Jarboe, aki nem arról híres, hogy vidám sanzonokkal állna a közönsége elé. A Swans volt énekesnője már nem először látogat hozzánk, eddigi két fellépése már kultikus státuszba emelkedett, valószínűleg ezzel sem lesz másképpen, főleg, hogy Csihar Attila lesz a vendége. A művésznő turnépartnere az amerikai Nachtmystium, akik legutóbb a Pink Floyd Meddle lemezét csinálták meg black metalban. Na, nem kell feldolgozásra gondolni, de mivel a lemez címe Assassins: Black Meddle, Part 1, így már ezzel is nyíltan bevallják Roger Watersék hatását. Mellesleg június 8-án érkezik az album második része, úgyhogy talán már arról is lesznek részletek fellépésen. Az estét az általában nagyon lusta Korog nyitja, akik most kivételesen egy külföldi turnéról térnek haza éppen.


metál program korog nachtmystium jarboe2010.04.09. 07:02 – lánggitár

Meghalt Malcolm McLaren, a Sex Pistols egykori managere

Hosszú betegség után, április 8-án reggel 64 évesen elhunyt Malcolm McLaren, a Sex Pistols "feltalálója", szellemi atyja, az angol popkultúra egyik kulcsfigurája. McLaren karrierje a A 70-es években indult, miután művészeti tanulmányait befejezte (kirúgták az iskolából) élettársával, a divattervező Vivenne Westwooddal megnyitotta a Let it Rock nevű kultikus ruhaboltot Londonban. Az üzletnek később "SEX" lett a neve, és a pár olyan ruhákat tervezett amelyekkel megteremtette a punkdivatot. A rendkívül sokoldalú McLaren nemzetközileg a Sex Pistols managereként lett híres, de olyan együtteseket is futtatott, mint például a New York Dolls, a Bow Wow Wow, vagy az Adam and the Ants.


punk hír malcolm mclaren sex psitols2010.04.08. 16:13 – lánggitár

Refused - újjáalakulás helyett újrakiadás

Bő egy hete hoztunk minden Refused-rajongót izgalomba itt a Lángoló Gitárokon azzal, hogy talán újjáalakul a legendás svéd zenekar, aztán pár nap múlva cáfoltuk is a hírt, most pedig végleg letörjük mindenki lelkesedését: tényleg csak egy újrakiadás miatt éledt fel a csapat weboldala, ahol most már nem csak a coming soon felirat található, hanem egy trailer is (lentebb látható). Az Epitaph ugyanis újra piacra dobja a The Shape of Punk To Come című klasszikus lemezüket vinilen (magyarul bakeliten), illetve háromlemezes formában, amiből az egyik maga az album, a második egy koncertlemez, a harmadik pedig a Refused Are Fucking Dead című dvd. Utóbbi egy 80 perces filmet takar, ami a csapat kb. utolsó egy évét dolgozza fel, és eredetileg 2006-ban jelent meg Kristofer Steen, Refused-gitáros rendezésében. Az egész pakk június 8-tól lesz a boltokban.


punk refused hardcore hír2010.04.08. 11:13 – lánggitár

Lemezt készít a Kings of Leon

A világsztár-státuszba emelkedett Kings of Leon már készíti új lemezét. Az egészen elkéepsztő eladásokat produkáló Only By The Night folytatásáról a korszellem jegyében Twitteren adott hírt a zenekar. Eszerint a tagság izgalom, és másnaposság keverékével indul neki a felvételeknek, és az első jammelések alapján mindenkinek baromira fog tetszeni. Egyéb konkrétum még nincs.


indie hír kings of leon2010.04.08. 09:07 – lánggitár

Metallicával a tálibok ellen

Az dél-afganisztáni Marjah tartományban állomásozó amerikai katonák furcsa módját választották a tálibok elűzésének a környékről. Óriási hangerővel játszanak nekik rockot és metált az autóikról, ami állítólag még kilométerekkel távolabb is zavaróan hallatszik. A hírek szerint az eszköz sikeres, ugyanis a tálibok nem szeretik ezt a műfajt, és inkább odébb állnak, viszont ugyanezzel a módszerrel a helyi lakosokat is elűzik, mivel ők sincsenek oda a metálért, pláne megállás nélkül, nagy hangerővel. Utóbbi miatt aztán át kell a módszert gondolni, mert az amerikai hadsereg vezetése szerint nem cél a környék teljes lakatlanná tétele. Állítólag a Metallica, a Thin Lizzy és az Offspring a leghatásosabb a tálib fegyveresek (és ezek szerint a helyiek) ellen.


metál bulvár hír metallica2010.04.08. 08:00 – lánggitár

Kint van az Esti Kornél

Elkészült a videó az Esti Kornél Ki van kint dalához, ami elvileg az első a tavaly megjelent Egytől egyig lemezhez, gyakorlatilag pedig a második, mert még régebben, 2008-ban forgattak egyet a Panodrámához, de nem a nagylemezes verzióhoz. A Vad Róbert által rendezett klip első felében egy furcsa cirkuszi előadást látunk, majd a zenekar fogja magát, átmegy egy kocsmában, és ott zenél tovább. Az egész stop-motion technikával készült (egyenként rögzített képeket raknak egymás után), vagy legalábbis sok helyen biztos, hogy ezt használták.


pop rock klip esti kornél2010.04.07. 13:12 – lánggitár

Három Robyn-lemez is megjelenik idén

A svéd lokális hősből igazi világsztárrá érett Robyn bejelentette, hogy nem elégszik meg egyetlen lemez megjelentetésével, egyenesen hármat szeretne piacra dobni 2010-ben. A terv valahol indokolt, hiszen előző, névazonos című lemezét még 2005-ben adta ki. "Van egy csomó jó dalom, szóval miért ne? 5 év telt el a Robyn óta, és nem akarom megvárni, amíg mindet felveszem. A turnézást is alig bírom kivárni, de képes leszek arra, hogy egyszerre koncertezzek, és vegyek fel dalokat." - nyilatkozta a szőke énekesnő. A Body Talk pt.1 névre halgató album június 7-én jelenik meg, olyan közreműködőkel, mint a Röyksopp, Kleerpup, vagy Diplo, és ugyanezen a napon kerül ki a Dancing On My Ownhoz készített single is. Egy dalt amúgy már meg lehet hallgatni, a Fembothoz klikk a továbbra.


pop hír elektro robyn2010.04.07. 09:51 – lánggitár

Négy zenekar, három órában, átszerelés nélkül

Május negyedikén indul útjának a Red Bull Mixtúra, ami négy teljesen más stílusú zenekar közös fellépését takarja. A turné igazi klasszuikus körút lesz, ahogy azt a híresebb zenekarok külföldön szokták, tehát egy hét alatt hat állomást zavar le közösen a PASO, a Folkfree, a Superbutt és a Hősök. A nevekből talán már sokan kikövetkeztették, hogy a ska, az ethno(szerűség), a rock-metál és a hiphop műfaj képviselői állnak majd estéről estére színpadra, méghozzá átállások nélkül, tömény három órában, egymás produkcióiba bele-beleszólva. Klikk ide a dátumokért, illetve a továbbra egy különleges felhívásért, amiben bárki esélyes lehet, hogy aktívan részt vegyen a turnéban.


hír hősök paso folkfree superbutt mixtúra2010.04.07. 08:15 – lánggitár

Tényleg újjáalakul a Soundgarden

A Soundgarden legutóbb akkor bolygatta fel a zenei világot, mikor hirtelen feléledt a weboldaluk. Utána viszont csend lett, egyik tag sem nyilatkozott a fura mozgolódás ügyében (sőt, volt aki tagadta az egészet közeli forrásokra hivatkozva) és, ha ugyan el nem is felejtették az emberek a váratlan felbukkanást, mégis háttérbe szorult újra a seattle-i zenekar. Most viszont már tény, hogy a chicagói Lollapalooza egyik fő fellépője lesz a Chris Cornell által vezetett csapat augusztus 8-án. Hogy utána lesz-e több dátum, még nem tudjuk, viszont erősen esélyes, hogy nem csak egyszer lép idén színpadra a Soundgarden.


rock hír soundgarden