2010.04.18. 15:15 – _fá_

Szeretjük Jack White-ot – a hét dala

Ugyebár hamarosan érkezik a többek közt Jack White-ot, és Alison Mosshartot foglalkoztató Dead Weather második lemeze. Az első nagyon jó volt, és komoly elvárásokat nyugodtan görgethetünk a visszatérés elé is. Ugyanis Jack White neve már garancia a minőségre. A karrierje elképesztő, az első White Stripes-albumtól kezdve nem tudott igazán rosszba nyúlni.


jack white a hét dala dead weather2010.04.16. 16:54 – lánggitár

Ian Paice szerint Ritchie Blackmore-nak csőlátása volt

A Deep Purple volt gitárosa, Ritchie Blackmore köztudottan nem tartozik az egyszerű emberek közé, ezért a zenésztársaival is sok nézeteltérése volt, ami odáig vezetett, hogy különváltak az útjaik. Ian Paice, az újra turnézó Deep Purple dobosa, győri fellépésekor azt mondta: „Ritchie csak egyféleképpen volt hajlandó látni a világot, és az teljesen különbözött a többiekétől”, úgyis mondhatnánk csőlátása volt. Paice elmondta, hogy képtelen volt a kompromisszumra, ezért az volt az egyetlen megoldás, hogy felajánlják neki, járja a saját útját. A dobos azt is hozzátette, ettől függetlenül akkor lenne boldog, ha Ritchie újra rockzenét játszana, mert ebben ő a legjobb.


hír program deep purple rainbow blackmore2010.04.16. 14:01 – lánggitár

Jövő héten indul a PEN

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is több külföldi fellépő jártszik a PEN színpadjain április 21 és 24 között Pécsen. Ezek közül kiemelkedik a Depeche Mode-dal kollaboráló Client, az instrumentális hiphop vezéregyénisége, DJ Krush, a Magyarországra szinte már hazajáró Tito&Tarantula és a ska egyik legendájának számító The Toasters. A fesztivál három élőzenés színpadja közül a legnagyobb ad helyet a populárisabb produkcióknak, az A38-on, „undergroundabb” jellegű zenekarok viszik a prímet, míg a Pécs2010 Színpad a város könnyűzenei életének bemutatására vállalkozik. A három élőzenés színpad mellett új helyszínként mutatkozik be az idei PEN-en a Red Bull Partycsarnok, ahol DJ-k elégítik ki a diszkózenére éhes látogatók igényeit. Tovább információ és részletes program a PEN honlapján.


fesztivál pen2010.04.16. 13:06 – lánggitár

Ma van a Lemezboltok Napja

2007-ben indult útjára az Egyesült Államokban a Record Store Day, ami lényegében a kihalófélben lévő független lemezboltosok összefogása a multik ellen. Mára az egész mozgalom odág jutott, hogy nem csak Amerikában, de számos más országban is létezik, idén először pedig már Magyarországon is felütötte a fejét. Különbség persze, hogy külföldön ezen a napon számos olyan különlegesség jelenik meg limitált példányszámban, amit csak a mozgalomhoz csatlakozó boltokban lehet beszerezni. Így például idén közös kislemezt ad ki a Metallica és a Black Sabbath, a Blur is itt tér vissza új single-jével, de sok újrakiadás is napvilágot lát, főleg bakeliten (tavaly pl. a Bad Reiligion is kiadta újra az első kislemezét). Itthon a legaktívabb a Wave lemezbolt, akik ilyen különlegességek híján ma este hattól holnap zárásig kisebb-nagyobb kedvezményt adnak a lemezeik árából, illetve minikoncerttel is kedveskednek az arra járóknak. Nemes András (Pluto, Biorobot) villámkoncertjét ma 18.00-tól 18.05-ig láthatja a boltban nagyérdemű.


hír recordstore day2010.04.16. 12:37 – lánggitár

Ozzy megint sikolt

Június 15-én jelenik meg Scream címmel Ozzy Osbourne legújabb nagylemeze, amiről a nyitó Let Me Hear You Screamet alább meg is lehet hallgatni. Az albumon nem az a Zakk Wylde gitározik, aki 1988 óta minden lemezen tette, hanem Gus G., aki eredetileg a Firewind tagja. A lemez producere Ozzy mellett Kevin Churko volt, ő felügyelte a 2007-es Black Rain munkálatait is, plusz dalszerzőként is szerepelt az anyagon (ahogy valószínűleg teszi azt most is). A Let Me Hear You Scream premierje a CSI: New York-i helyszínelők egyik jelenetében volt a CBS csatornán április 14-én. A veterán énekes a lemez megjelenése után 18 hónapos világ körüli turnét tervez, amiben talán bepótolja majd a kétszer is elmaradt budapesti fellépését is. Itt a dal:


rock metál hír ozzy osbourne2010.04.16. 11:22 – Dankó János

Tíz év depresszió

A Depresszió idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Azon túl, hogy csinálnak egy ünnepi turnét, és megjelentettek egy válogatáslemezt, a Petőfi Csarnokban, most szombaton tartanak egy előrejelzésük szerint minden eddiginél nagyobb jubileumi koncertet. Mivel a Lángoló Gitárokon még sosem volt Depresszió-interjú, és a jubileum is adott, így az alábbiakban a tíz évről beszélgettünk Halász Ferenc énekes-gitárossal, kezdve a legsablonosabb kérdéssel, ami zenei interjúban előfordulhat.


interjú rock metál depresszió2010.04.16. 08:32 – lánggitár

Alan Wilder, aki átgázol a vulkánon

Csütörtök reggelre futótűzként terjedt a hír, hogy Anglia légi közlekedését lenullázta az izlandi Eyjafjalla vulkán kitörése. Erre a Kárpát-medencében normális esetben mondhatjuk, hogy na bumm, ez van, minek van Izlandnak vulkánja, hát nem elég nekik a Björk meg a Sigur Rós, azonban a ma esti, volt Depeche Mode-tag Alan Wilder fémjelezte Recoil-koncert szervezőit az infarktus kerülgette, hiszen Alannek és társának Paul Kendallnek jelenése lett volna a londoni Gatwick repülőtéren, hogy átrepüljenek a mai budapesti (és a szombati prágai) fellépésre.


pop hír depeche mode elektro alan wilder2010.04.15. 14:32 – KirschAndrás

A gyárból a Fásy Mulatóba - daliás idők

Mr. Rick: Zárjon be a gyár

Az Erik a Viking egykori agyát jobbára a 90-es évek popzenéjének Michael Dudikoffjai között emlegethetjük, mégis kénytelenek vagyunk megemlékezni róla. Az ok pedig nem más, mint hogy ezen szerzeményével új fejezetet nyitott a culáger-dancefloor történetében. Mert míg 4F Club-, Carpe Diem-kaliberű pályatársai kizárólag a Buffalo cipős sznob célközönséghez kívántak szólni, a Zárjon be a gyár sorait képtelenség volt dekódolni a farzsebből kilógó colstok nélkül.  Túlzás nélkül állíthatjuk: az ominózus sláger minden taktusa azért kiáltott, hogy gumicsizmák garmadája járjon rájuk moonwalkot a makkoshotykai Lopótök Diszkó táncterén.


mr rick daliás idők