2010.04.18. 15:15 – _fá_

Szeretjük Jack White-ot – a hét dala

Ugyebár hamarosan érkezik a többek közt Jack White-ot, és Alison Mosshartot foglalkoztató Dead Weather második lemeze. Az első nagyon jó volt, és komoly elvárásokat nyugodtan görgethetünk a visszatérés elé is. Ugyanis Jack White neve már garancia a minőségre. A karrierje elképesztő, az első White Stripes-albumtól kezdve nem tudott igazán rosszba nyúlni.


jack white a hét dala dead weather2010.04.16. 16:54 – lánggitár

Ian Paice szerint Ritchie Blackmore-nak csőlátása volt

A Deep Purple volt gitárosa, Ritchie Blackmore köztudottan nem tartozik az egyszerű emberek közé, ezért a zenésztársaival is sok nézeteltérése volt, ami odáig vezetett, hogy különváltak az útjaik. Ian Paice, az újra turnézó Deep Purple dobosa, győri fellépésekor azt mondta: „Ritchie csak egyféleképpen volt hajlandó látni a világot, és az teljesen különbözött a többiekétől”, úgyis mondhatnánk csőlátása volt. Paice elmondta, hogy képtelen volt a kompromisszumra, ezért az volt az egyetlen megoldás, hogy felajánlják neki, járja a saját útját. A dobos azt is hozzátette, ettől függetlenül akkor lenne boldog, ha Ritchie újra rockzenét játszana, mert ebben ő a legjobb.


hír program deep purple rainbow blackmore2010.04.16. 14:01 – lánggitár

Jövő héten indul a PEN

A korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is több külföldi fellépő jártszik a PEN színpadjain április 21 és 24 között Pécsen. Ezek közül kiemelkedik a Depeche Mode-dal kollaboráló Client, az instrumentális hiphop vezéregyénisége, DJ Krush, a Magyarországra szinte már hazajáró Tito&Tarantula és a ska egyik legendájának számító The Toasters. A fesztivál három élőzenés színpadja közül a legnagyobb ad helyet a populárisabb produkcióknak, az A38-on, „undergroundabb” jellegű zenekarok viszik a prímet, míg a Pécs2010 Színpad a város könnyűzenei életének bemutatására vállalkozik. A három élőzenés színpad mellett új helyszínként mutatkozik be az idei PEN-en a Red Bull Partycsarnok, ahol DJ-k elégítik ki a diszkózenére éhes látogatók igényeit. Tovább információ és részletes program a PEN honlapján.


fesztivál pen2010.04.16. 13:06 – lánggitár

Ma van a Lemezboltok Napja

2007-ben indult útjára az Egyesült Államokban a Record Store Day, ami lényegében a kihalófélben lévő független lemezboltosok összefogása a multik ellen. Mára az egész mozgalom odág jutott, hogy nem csak Amerikában, de számos más országban is létezik, idén először pedig már Magyarországon is felütötte a fejét. Különbség persze, hogy külföldön ezen a napon számos olyan különlegesség jelenik meg limitált példányszámban, amit csak a mozgalomhoz csatlakozó boltokban lehet beszerezni. Így például idén közös kislemezt ad ki a Metallica és a Black Sabbath, a Blur is itt tér vissza új single-jével, de sok újrakiadás is napvilágot lát, főleg bakeliten (tavaly pl. a Bad Reiligion is kiadta újra az első kislemezét). Itthon a legaktívabb a Wave lemezbolt, akik ilyen különlegességek híján ma este hattól holnap zárásig kisebb-nagyobb kedvezményt adnak a lemezeik árából, illetve minikoncerttel is kedveskednek az arra járóknak. Nemes András (Pluto, Biorobot) villámkoncertjét ma 18.00-tól 18.05-ig láthatja a boltban nagyérdemű.


hír recordstore day2010.04.16. 12:37 – lánggitár

Ozzy megint sikolt

Június 15-én jelenik meg Scream címmel Ozzy Osbourne legújabb nagylemeze, amiről a nyitó Let Me Hear You Screamet alább meg is lehet hallgatni. Az albumon nem az a Zakk Wylde gitározik, aki 1988 óta minden lemezen tette, hanem Gus G., aki eredetileg a Firewind tagja. A lemez producere Ozzy mellett Kevin Churko volt, ő felügyelte a 2007-es Black Rain munkálatait is, plusz dalszerzőként is szerepelt az anyagon (ahogy valószínűleg teszi azt most is). A Let Me Hear You Scream premierje a CSI: New York-i helyszínelők egyik jelenetében volt a CBS csatornán április 14-én. A veterán énekes a lemez megjelenése után 18 hónapos világ körüli turnét tervez, amiben talán bepótolja majd a kétszer is elmaradt budapesti fellépését is. Itt a dal:


rock metál hír ozzy osbourne2010.04.16. 11:22 – Dankó János

Tíz év depresszió

A Depresszió idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. Azon túl, hogy csinálnak egy ünnepi turnét, és megjelentettek egy válogatáslemezt, a Petőfi Csarnokban, most szombaton tartanak egy előrejelzésük szerint minden eddiginél nagyobb jubileumi koncertet. Mivel a Lángoló Gitárokon még sosem volt Depresszió-interjú, és a jubileum is adott, így az alábbiakban a tíz évről beszélgettünk Halász Ferenc énekes-gitárossal, kezdve a legsablonosabb kérdéssel, ami zenei interjúban előfordulhat.


interjú rock metál depresszió2010.04.16. 08:32 – lánggitár

Alan Wilder, aki átgázol a vulkánon

Csütörtök reggelre futótűzként terjedt a hír, hogy Anglia légi közlekedését lenullázta az izlandi Eyjafjalla vulkán kitörése. Erre a Kárpát-medencében normális esetben mondhatjuk, hogy na bumm, ez van, minek van Izlandnak vulkánja, hát nem elég nekik a Björk meg a Sigur Rós, azonban a ma esti, volt Depeche Mode-tag Alan Wilder fémjelezte Recoil-koncert szervezőit az infarktus kerülgette, hiszen Alannek és társának Paul Kendallnek jelenése lett volna a londoni Gatwick repülőtéren, hogy átrepüljenek a mai budapesti (és a szombati prágai) fellépésre.


pop hír depeche mode elektro alan wilder2010.04.15. 14:32 – KirschAndrás

A gyárból a Fásy Mulatóba - daliás idők

Mr. Rick: Zárjon be a gyár

Az Erik a Viking egykori agyát jobbára a 90-es évek popzenéjének Michael Dudikoffjai között emlegethetjük, mégis kénytelenek vagyunk megemlékezni róla. Az ok pedig nem más, mint hogy ezen szerzeményével új fejezetet nyitott a culáger-dancefloor történetében. Mert míg 4F Club-, Carpe Diem-kaliberű pályatársai kizárólag a Buffalo cipős sznob célközönséghez kívántak szólni, a Zárjon be a gyár sorait képtelenség volt dekódolni a farzsebből kilógó colstok nélkül.  Túlzás nélkül állíthatjuk: az ominózus sláger minden taktusa azért kiáltott, hogy gumicsizmák garmadája járjon rájuk moonwalkot a makkoshotykai Lopótök Diszkó táncterén.


mr rick daliás idők2010.04.15. 12:10 – lánggitár

Eminem visszavon

A rapper úgy tűnik, nem találja meg önmagát: tavaly decemberben erősen felemás ítéleteket kapott a Relapse című, amúgy is régóta halogatott lemeze, amin leginkább a szokásos haverjaival szerepel együtt (Dr. Dre, 50 Cent, stb). Gyorsan megígérte a Relapse 2-t is, ami álítása szerint egész más lesz, mint az első nekifutás. Az egyénibbnek ígért album most azonban lehet, hogy soha nem fog megjelenni, legalább is Eminem Twitterje erre enged következtetni, ahol ez a tömör üzenet jelent meg: "Nincs Relapse 2." Em amúgy elvileg fellép nyáron különféle fesztiválokon, de ezek szerint nem az új dalcsokorral.

Update: Mint kiderült, szó sincs az elkészült anyag kidobásáról, Eminem új bejegyzése, és megújult honlapja szerint Recovery néven jelenik meg az album, június 22-én!


hír hip hop eminem2010.04.15. 10:00 – lánggitár

Radnóti és a közel-keleti reggae - Napra-dalpremier

Holdvilágos címmel megjelent a Napra második albuma a FolkEurópa Kiadó gondozásában. A zenekar új lemezén tovább viszi a rájuk jellemző progresszív rock és népzene ötvözetét, de Bartók Béla öröksége is ugyanúgy tetten érhető rajta, mint Both Miklós gitáros-énekes tavaly megjelent Radnóti-albumának mélysége.A Lángoló Gitárokon most bemutatunk négy dalt a korongról, amik közül a Szerettelek sok ideig hiába tűnik népzenei feldolgozásnak, nem az, a Tulipános keleti és popos beütéseivel új irány a zenekar számára, a Rég címűben tényleg lángolnak a gitárok, a Ballada pedig a címéből ítélve is lassú, de ezzel együtt elég slágeres darab. Aki élőben is kíváncsi ezekre, illetve az albumon lévő többi dalra, az menjen el április 24-én a Gödörbe, ahol lemezbemutatót tart a zenekar. Tehát a premier:


bartók folk rock exkluzív napra ethno2010.04.15. 08:45 – lánggitár

Elhunyt Peter Steele, a Type O Negative énekese

Szerda éjfél körül, valószínűleg szívelégtelenségben, meghalt Peter Steele, a Type O Negative énekes-basszusgitárosa. Először egy pletyka indult el Mistress Juliya Twitter-oldaláról, akivel állítólag Kenny Hickey, a zenekar gitárosa közölte a hírt, ezt Brandon Geist, a Revolver főszerkesztője is megerősítette, valamint Evan Seinfeld, a Biohazard basszusgitáros-énekese is kitette a Facebook-oldalára. A már nem pletykaszintű bejelentés Josh Silvertől, a zenekar billentyűsétől érkezett április 15-én: Peter Steele 48 éves korában elhunyt. A nap folyamán még egy nyilatkozat várható. A hivatalos megerősítésig mindenki fenntartásokkal kezelte a hírt, mert Steele szinte pontosan öt évvel ezelőtt, saját maga indított el egy haláláról szóló pletykát azzal, hogy kirakott a Type O Negative weboldalára egy sírkövet, rajta a nevével.


rock metál hír gyász type o negative