2010.07.25. 12:00 – -dj-

Hammond-őrület a Spiritual Beggars új dalában (A hét dala)

Furcsa fejezete volt a death metal történetnek, amikor a Carcass zenei ellentétekre fogott feloszlása után a zenekar mindkét gitárosa a Black Sabbath-ihlette doom/stoner stílus felé fordult. Zenei ellentétről tehát szó sem volt, viszont a füvesmetál színtér gazdagodott két nagyszerű együttessel is. A Michael Amott vezette Spiritual Beggars a zenész death metálos ügyei (Carcass-koncertek, és Arch Enemy-lemez) egy ideje már jegelve állt, most viszont összeraktak egy új lemezt.
2010.07.24. 10:49 – lánggitár

Mary Anne Hobbs elhagyja a BBC-t

14 éves munkaviszony után megszakította egymással a kapcsolatott a BBC1, és Mary Anne Hobbs. A műsorvezetőként, dj-ként, és újságíróként is dolgozó Hobbs leginkább arról lett ismert, hogy 2006-tól rendszeresen két órás dubstep különkiadást kapott a rádióban, ami egyrészt segített a stílus undergroundból való kitörésében, másrészt pedig őt tette a stílus keresztanyjává, olyan neveket ismertté téve, mint a Kode9, vagy Skream. Hobbs természetesen nem tűnik el a palettáról, dj-ként tovább működik, a filmezést sem hagyja abba, és továbbra is kurátorként lesz jelen a barcelonai Sonar fesztiválon. A BBC kísérleti zenékkel foglalkozó részlegének további sorsáról még nincs hír.


hír electro mary anne hobbs2010.07.23. 14:02 – lánggitár

Elmaradnak a Bridge To Solace-búcsúkoncertek

Sajnálattal közöljük – ahogy már a Hegyalja Fesztiválon észrevehettétek –, hogy a 2010. nyári-őszi búcsúturnénk maradék állomásait (augusztus 7: Miskolc, Gyárfeszt; auguszus 11: Budapest, Sziget; augusztus 18: Nyírbátor, Azfeszt; augusztus 23: Orfű, AlterEgo fesztivál; október 1: Szeged; október 2: Budapest, Dürer Kert) lemondani kényszerülünk. Ezeket az elmaradt koncerteket a 2011-es év során tudjuk pótolni, bár pontos dátumok még nincsenek és sajnos egy ideig nem is tudjuk, hogy nagyjából mikor tudunk színpadra állni, hogy méltó módon elbúcsúzhassunk a közönségünktől.


metál hardcore hír bridge to solace2010.07.23. 12:07 – KirschAndrás

Az alternatív ősköcsögség netovábbja - egyslágeres bitangok

Mindenki ismer olyan dalokat, aminek akár még a szövegét is fújja kívülről, viszont ha az élete múlna rajta, akkor sem tudná megmondani az előadó nevét. Lehet ilyen persze egy igazi sztárelőadó is, ami valamiért kiesett a látókörünkből, de a legtipikusabb az, amikor egy-egy zenekar csupán egy slágert volt képes összehozni egész működése alatt, aztán soha többet nem hallottunk róla. Ilyeneket szedünk most össze sorozatunkban.


egyslágeres bitangok2010.07.23. 09:55 – lánggitár

A Helmet szereti Budapestet

A Helmet 2008-ban járt Budapesten először, és bejött neki. Page Hamilton, a zenekar agya rendkívül jól érezte itt magát, és talán ennek is köszönhető, hogy az idén szeptember 7-én megjelenő új, Seeing Eye Dog című nagylemez limitált verzióihoz jár a két évvel ezelőtti magyarországi koncert felvétele is. Aki viszont inkább személyesen nézné meg a zenekart, az menjen el november 28-án a Dürer Kertbe, ahol Hamiltonék bemutatják az új albumot élőben is. Addig is lehet ismerkedni az új anyag címadójával alább:


rock hír helmet2010.07.23. 08:32 – Sz.A.

Mi, szeretünk, titeket - London Calling #9.

Kispál és a Borz 2010. július 20., Relentless Garage, London

A 90-es évek első felében a fiúk két táborba tömörültek a gimiben, és kölcsönösen lenézték egymást. Voltak a kispálosok, illetve voltak a tankcsapdások. Én frissen avanzsált rockerként az utóbbiba tartoztam, ezért a Kispállal csak évekkel később az egyetemi gólyabálokon ismerkedtem meg. Itt viszont rájöttem, hogy Kispálon sokkal jobban lehet csajozni, mint Tankcsapdán, és most jobban belegondolva, gyakorlatilag az összes nőm kispálos volt. O-tól kaptam meg ömlesztve írott audión az első négy-öt albumot. E-vel tervezgettük, hogyan pöccintjük majd le a csikket az Akropoliszról, ahova persze sose jutottunk el, a Tiszai pu.-on D-vel viszont több ízben is jártunk. Zs pedig, mivel addig nem esett le, elmagyarázta, hogy a szőke nő által kifogott ebihal mit is jelent.


pop rock kispál és a borz koncertbeszámoló london calling2010.07.22. 14:24 – lánggitár

Ősszel jön az új Walkmen

A Walkmen elkészített a 2008-as You & Me című lemezének folytatását. A zenekar Brooklynban, és Philadelphiában vette fel az anyagot, ami ennek ellenére a Lisbon címet kapta, mivel elmondásuk szerint a dalok legnagyobb része a portugál fővárosban született. A visszatérést a tengerentúlon szeptember 14-én már meghallgathatják, azonban az európai vásárlóknak majdnem egy hónapot kell várniuk, mivel itt csak október 11-én kerül a boltok polcaira. Az albumot John Congletonnal vették fel, aki többek közt olyan zenekarokkal dolgozott már, mint a Modest Mouse, a Roots, vagy a Polyphonic Spree. A Lisbonról már elérhető egy dal, ennek Stranded a címe, és ide kattintva ingyen letölthető.


indie hír the walkmen2010.07.22. 10:36 – lánggitár

Digitális Fugazi-koncertarchívum

A Fugazi egyik énekes-gitárosa, Guy Picciotto nemrég elmondta a World Of Fugazi nevű rajongói oldalnak, hogy hamarosan összeáll az a gigantikus adatbázis, ahonnan majd elérhető lesz csaknem az összes Fugazi-koncert felvétele. Ez azt jelenti, hogy az 1987-től 2002-ig folyamatosan koncertező zenekar több száz felvétele felkerül majd ide, köztük remélhetőleg az 1992-es budapesti, feketelyukas fellépés is. Arról nincs hír, hogy mindez ingyen, vagy pénzért lesz majd elérhető (utóbbira tippelünk), illetve arról sem nyilatkozott Picciotto, hogy mikor hagyják már abba a nyolc éve tartó szünetelésüket.


punk fugazi hardcore hír2010.07.22. 09:30 – gihi

Minden utam nyaralás – interjú Busa Pistával

Busa Pistát ismerhetjük a Zubolyból, az Irie Maffiából, de akár a nemrég megjelent első szólólemezéről is. Sőt, akár még színházban is összeakadhattunk vele, ahol Odüsszeuszt játszotta. Ezek mellett most bevállalta még a július 31-én véget érő Beck’s - Different By Choice Award védnökségét is, amiről most egyéb más dolog mellett beszél egy kicsit.

Több helyen is visszaköszön az arcod a Beck's plakátjairól, miért döntöttél úgy, hogy részt veszel ebben a kezdeményezésben?
Nagyon örültem, hogy megkerestek vele, mivel eddig még nem szerepeltem reklámkampányban és mellesleg kapóra is jött az idén megjelenő első önálló lemezem miatt. Ja, és a sört is nagyon szeretem!


interjú hiphop busa pista2010.07.21. 11:20 – _fá_

Száradó kukorica

Korn - III: Remember Who You Are
(Roadrunner/mTon)

A Kornról mindig is sejthető volt, hogy nem tud méltóságteljesen megöregedni. El lehetne intézni annyival, hogy az egyszerűség kedvéért nu metalnak becézett stílust nem lehet bizonyos kor felett művelni, de érdekes módon a velük egyszerre indult Deftones meg tudott maradni 2010-ben is érdekes zenekarnak, tehát nem az egyszerű megszólalású mélyre hangolt gitárokban van a hiba. Sokkal inkább a Korn saját védjegye alkalmatlan rá teljesen, hogy pár elhízott volt narkós művelje. A Korn alapvető sajátossága az élet dolgain való tehetetlen tajtékzás. Ez az, amiért Jonathan Davisnek egy évtizeden keresztül elnéztük, hogy nem tud énekelni, és ez az, amiért a Blindot már az első cinekből felismerjük.

Szerintünk: (2/5)
Szerintetek: (2/5)

lemezkritika rock metál korn2010.07.21. 10:17 – lánggitár

Idén is osztanak Mercuryt

Kedd reggel kihirdették a 2010-es Mercury-díj jelöltjeit. Az eredményhirdetésig még szeptember 7-ig kell várni, azonban a latolgatások már elkezdődtek, és persze fogadni is lehet rá. Helyet kaptak lemezek, amikre kevesen számítottak, ilyenek a Villagers, a I Am Kloot, és a Kit Downes Trio lemezei. A legnagyobb esélyesnek között a The XX öncímű debütáló lemezét, illeve Dizzee Rascal Tongue N' Cheek albumát tartják a fogadóirodák. A jelöltek teljes listája alant.


hír mercury díj