2010.09.19. 11:35 – -dj-

A múlt és jelen (A hét dalai)

A grunge mesterségesen kitalált stílus, és mégis bárki könnyen felismerheti a kesergő énekről, a hetvenes éveket idéző gitárhangzásról, és a kissé (vagy nagyon) depressziós hangulatról. Az irányzat nem fulladt ki Kurt Cobain halálával, de az biztos, hogy a Nirvana társainak, például a Soundgardennek is lefelé görbült a karrierje aztán. A kiadók nem adták fel, és rátaláltak a grunge szalonképesebb, barátságosabb változatára, a Creedre, majd később a Nickelbackre.


soundgarden alter bridge a hét dala2010.09.17. 15:37 – Hirdetés

Hangszermúzeum a Hangfoglaláson

Egy világon egyedülálló hangszermúzeumi tárlat is nyílik az október 1-től 3-ig tartó Hangfoglaláson a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban. A több mint 500 négyzetméteres kiállításon historikus hangszereket, több évtizedes orsós magnót, hatalmas diszkógömböt és egy felbecsülhetetlen értékű gitárt is megmutatnak. A Hangfoglalás összesen 8000 négyzetméteren vonultat fel több tízezer kipróbálható hangszert, és 200 zenei eseményt. Minden program ingyenes.


hír program hangfoglalás promo2010.09.17. 08:50 – lánggitár

Megint feloszlik a Faith No More

Ugyan a tavalyi újjáalakulás óta beszélték erre-arra, hogy talán egy lemez is belefér, de most a Faith No More zenészei úgy döntöttek, hogy mégsem folytatják tovább, inkább másodszor is feloszlanak. Roddy Bottum billentyűs jó ötletnek tartotta az új albumot, de ahogy fogalmazott, a dolgok ennél kissé bonyolultabbak. Nagyon furcsa volt számukra ilyen hosszú idő után összeállni, és eredetileg is kizárólag koncertezésről volt szó, szóval lényegében csak maradtak a tervnél. Utolsó koncertjük december ötödikén lesz Santiagóban, Chilében, és elvileg ezt rögzítik is egy későbbi DVD számára, de erről nincs semmilyen hivatalos információ. Egyébként a feloszlás után minden tag visszatér a saját félbehagyott projektjéhez, mi pedig, már csak mennyiségi alapon is, valószínűleg Mike Patton kismillió kollaborációjáról fogunk hallani a legtöbbet. (A képen a Faith No More énekese, dobosa és basszusgitárosa látható tavaly Isztambulban.)


rock hír faith no more2010.09.17. 07:57 – lánggitár

Újabb Antony-Björk-kollaboráció

Hamarosan megjelenik a negyedik Antony And the Johnsons-lemez. Ez önmagában is hír, de az még nagyobb, hogy az énekes ismét duettet énekel Izland egyik szimbólumával, Björkkel, és ráadásul ez már hallható is. A Flétta című dal egy hivatalosnak tűnő Antony And the Johnsons mikroblogra került ki, amit aztán a kiadó kérésére eltávolítottak, de természetesen már nem lehet megállítani a terjedését, a továbbra kattintva például itt is meg lehet fülelni. A Swanlights lemez október 11-én jelenik meg Európában, de már augusztusban felvezette a Thank You For Your Love EP. Arról, hogy Björk mikor tervezi összehozni a még 2007-ben kiadott Volta folytatását, nincs hír.


pop björk hír antony and the johnsons2010.09.16. 17:02 – Hirdetés

Nyerj jegyet Katy Perry koncertjére!

A hazai piacon újszerűnek számító kampány keretében hamarosan hazánkba látogat Katy Perry, korunk egyik legismertebb fiatal amerikai popénekesnője. Perry kb. két éve került be köztudatba, most jelent meg Teenage Dream című második nagylemeze, amit nálunk is bemutat majd október elsején. Az alábbi kvíz helyes megfejtői között két jegyet sorsolunk ki a Papp László Budapest Sportarénában tartandó koncertjére. A megfejtéseket a katyperry@nnmedia.hu címre kell beküldeni szeptember 27-ig.


játék2010.09.16. 14:52 – Dankó Gábor

A nyekergő öregasszony kiváló koncertje

Placebo @ Papp László Budapest Sportaréna, 2010.09.15.

Első látásra elég meredeknek tűntek a Placebo-koncert jóval 10 ezer fölötti belépőárai, sőt, másodikra is, ehhez képest viszonylag elfogadható tömeg gyűlt össze a zenekar koncertjére a Papp László Budapest Sportarénában, bár az is igaz, hogy a félig lezárt aréna helyett lehet jobban mutatott volna ez a párezer ember mondjuk a Syma Csarnokban. Mindegy, így sem kell szégyenkeznünk, a Placebo így is szeret minket, mi meg viszontszeretjük őket.

Szerintünk: (4/5)
Szerintetek: (3,9/5)

rock placebo koncertbeszámoló2010.09.16. 12:39 – lánggitár

Újra él a Psychotic Waltz

A késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek egyik legendás progresszív metál zenekara, a Psychotic Waltz a facebook oldalán készített frissítés alapján újra él! A tagok: Norman Leggio (dob), Brian McAlpin (gitár), Devon Graves (ének), Steve Cox (gitár), Ward Evans (basszusgitár). A zenekar a feloszlása előtti időszakban már nem is igazán progresszív metált játszott, hanem ahogy többen találóan nevezik, "hippimetált". A hangzásuk alapja az összetéveszthetetlen gitármunka, és Devon Graves (a Psychotic Waltz idején még Buddy Lackey) hangja. Utóbbi volt egyébként a legaktívabb a tagok közül, hiszen miután Bécsbe költözött DeadSoul Tribe néven zenekart is összehozott. Több lemezük készült, ezek közül az utolsó nem kevés visszautalást tartalmazott a Psychotic Waltz stílusára. Egyesek már ezt jó előjelként könyvelték el, de az újjáalakulás híre csak most lett biztos és nyilvános. A hírek szerint a zenekar dalokat ír, és akár 2011-ben ki is jöhet egy új album.


rock metál hír psychotic waltz2010.09.16. 11:45 – lánggitár

Első lemezét is újrakiadja a Queens of the Stone Age

Augusztusban még a második, Rated R című albumának ünnepelte 10 születésnapját Josh Homme, és zenekara egy ismételt lemezmegjelenéssel, most viszont a cím nélküli első korongon van a sor. Itt semmi különleges apropót nem lehet felfedezni, a QOTSA 1998-ban jelent meg, de ez semmit sem von le az értékéből, hiszen három eddig kiadatlan dal is szerepel rajta. A The Bronze, These Aren't the Droids You're Looking For, és a Spiders and Vinegaroons dalok eredetileg már az első kiadáson is szerepeltek volna, de az utolsó körben lehagyták őket. Homme-ék úgy tűnik, rákaptak a nosztalgiázásra, hiszen a november 26-án dupla bakeliten, december 7-én pedig CD-n megjelenő kiadvány mellett azon filozofálnak, hogy esetleg el kéne játszaniuk az összes lemezüket élőben.


queens of the stone age2010.09.16. 09:54 – lánggitár

Újabb Jimi Hendrix-válogatás

Ugyan nem vagyunk benne biztosak, de valószínűleg Jimi Hendrix az a zenész, akiről eddig a legtöbb bőrt lehúzták válogatásaival. Nem is olyan régen jelent meg a Valleys of Neptune, ami összesen a címadót tartalmazta, mint eddig kiadatlan dalt, az összes többi egy már hallott szerzemény másik verziója volt. Most West Coast Seattle Boy: The Jimi Hendrix Anthology címmel jön ki egy négylemezes doboz, ami ugyanezt a szisztémát követi, tehát biztos, hogy hallhatjuk majd rajta a Stone Free vagy a Fire századik verzióját is. Egyedüli érdekessége talán a gyűjteménynek, hogy olyan dalok is kerültek rá, amik még abban az időben készültek, mikor Hendrix az Isley Brotherst, Little Richardot vagy King Curtist kísérte, viszont ezek is mind már hallott szerzemények, tehát ez is csak azoknak lesz érdekes, akik nem tudtak az 1970-ben meghalt gitáros szólókarrierje előtti időkről. Itt a dalsorrend:


rock hír jimi hendrix