2010.10.10. 11:36 – Dankó Gábor

A Bad Religion és a kanadai indie - a hét dalai

Nemrég jelent meg a Bad Religion Dissent Of Man című új nagylemeze (amiről a Lángoló Gitárok is írni fog hamarosan), és ennek örömére a Myspace és a SPIN kiadott egy tribute albumot Germs of Perfection címmel (már ha albumnak lehet azt nevezni, amikor a Myspace-re három hétig folyamatosan kerülnek fel az újabb számok), amin egy rakás, itthon nem annyira ismert előadó dolgoz fel Bad Religiont. Például a Weakerthans, illetve a Tegan and Sara. Mindkettő kanadai, mindkettő indie, de azért az előbbire akár a punkot is rá lehet fogni néha, ahogy a folkot is, utóbbi meg egy csajduó, aminek külön érdekessége, hogy egy ikerpár alkotja, akik ráadásul mindketten leszbikusok - ezekben a körökben amúgy nagyon menőnek számítanak. A Weakerthans ráadásul még az Epitaph-nál is van, ami Brett Gurewitz Bad Religion-gitáros kiadója, ami eleinte csak punkkal foglalkozott, de ma már nincs stílusokra korlátozódva. A Weakerthans a Sanityt dolgozta fel, a Tegan and Sara pedig a Suffert. Mindkettő rendhagyó, akusztikus átgondolás, előbbi kicsit kongával hippiskedős, utóbbi dobozgitáros, szintetizátorral díszített. Nem rosszak, de persze az eredeti jobb.


bad religion tegan and sara a hét dala weakerthans2010.10.08. 15:11 – mista

Pislogó mellek, péniszszobrok - klipmegosztás (18+)

Lezüllött szuperhőst szívat a Monster Magnet, tonnányi vizuális információt zúdít a Stone Temple Pilots, régi szintikkel és hülye műkörmökkel támad Zach Hill, a Foals új klipjének pedig egy bábfigura a főszereplője. Ezen kívül itt van még a kaotikus Crystal Castles, az egyszerű Óriás, az új Dimmu Borgir, a Die Antwoord pedig a pislogó mellekkel és péniszszobrokkal szórakoztat.


óriás klip monster magnet dimmu borgir stone temple pilots crystal castles foals klipmegosztás die antwoord zach hill2010.10.08. 10:00 – Nihil_AK

Nem csak múltidézés

59Killing Joke @ A38 Hajó, 2010.10.05.

Mindenem fájt, ráadásul fáradtságból és egyéb okokból kifolyólag kifejezetten kedvetlenül sikerült a hajóra érkeznem, pedig már hetek óta vártam ezt a bulit. A bemelegítésként fellépő First Aid 4 Souls műsorának nagyjából a felét sikerült elkapnom. Nem az ő hibájuk, de nem igazán voltam ráhangolódva arra az elektronikus/indusztriális mixre, amit nyomtak. Az érzést nagyjából ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor egy kiadós gyomorrontás után már épp ennél valamit, mire az étteremben a pincér eléd rakja a hely specialitását, a házi disznózsírban főtt pacalpörköltet. Szóval jó volt ez, mert érdekes, kísérletezős zenét adtak elő, csak nekem volt akkor és ott túl sok, túl rideg és gépies.


rock koncertbeszámoló killing joke2010.10.08. 09:24 – mista

A hangok nem a mennyország és a pokol között ingáznak - interjú Batta Barnabás médiakutatóval

Idén jelent meg az első magyar nyelvű, szakmai igényű kötet az elektronikus zenéről, ami emellett a korunkat alapvetően meghatározó analóg-digitális váltás zenére gyakorolt legfontosabb hatásait is igyekezett bemutatni. Mit is jelent ez az egész egyáltalán, van-e egy ilyen vállalkozásnak érdemi kritikája, hogyan fogadta a közönség, változtak-e az előítéletek az elektronikus zenével szemben, miben és miért mások a ma sztárjai a korábbiakhoz képest? Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk Batta Barnabás médiakutatóval, kommunikációs szakemberrel, a Médium, Hang, Esztétika című kötet főszerkesztőjével, és még egy érdekes mix is szóba került.


interjú pop elektronikus electro elektro ultrahang fesztivál batta barnabás mennyek kapui médium hang esztétika2010.10.08. 08:07 – lánggitár

Roger Waters engedett a Rágalmazásellenes Ligának

Nemrég megírtuk, hogy Roger Waterst pár napja antiszemitizmussal vádolta meg az Anti-Defamation League (Rágalmazásellenes Liga), amiért a Pink Floyd alapítója, a most is zajló turnéján egymás után vetítette a dollárjelet és a Dávid-csillagot a Goodbye Blue Sky című dal alatt. Waters honlapján védekezett a Liga állítása ellen, szerinte semmi okuk nincs felháborodni, sőt, meg sem nézték a show-t, így nem is ismerik annak üzenetét. A zenész ennek ellenére megváltoztatta az említett részt, így a New York-i koncerten már nem a Dávid-csillag jött közvetlenül a dollárjel után, hanem a Mercedes szimbóluma. Minden valószínűség szerint már mi is így láthatjuk majd jövő június 22-én az előadást, amikor is a The Wall című lemez 30 éves jubileumi turnéja eléri hazánkat, ahol Waters az elejétől a végig eljátssza a másfél órás anyagot, sőt, némileg ki is egészíti azt a stúdiófelvételhez képest.

Fotó: Theo Wargo/WireImage for New York Post


rock pink floyd hír roger waters2010.10.07. 12:14 – Dankó János

Black metal fantasy

Dimmu Borgir – Abrahadabra
(Nuclear Blast)

A varázsló fehér ruhában áll a hóbucka tetején, előtte szárnysegédei fenyegetőn merednek ránk. A varázsló, fejdísznek használt kosszarvairól még nem pattogzott le a jég, és a ruhákat is hódara fedi. Minden hideg, minden jeges. A varázsló szólásra nyitja a száját, és egy öblös hörgés után csak annyit krákog: „Abrahadabra”, és lassan veszi csak észre, hogy senki sem fél tőle.

Szerintünk: (3/5)
Szerintetek: (3,3/5)

lemezkritika metál black dimmu borgir2010.10.07. 09:25 – lánggitár

Megvehető a Weezer feloszlása

Nemrég a Weezer egy rajongója online pénzgyűjtésbe kezdett, aminek a végcélja a 10 millió dollár elérése volt. Az összeget egyenesen a Weezernek akarta adni, cserébe azért, ha a zenekar feloszlik, ezzel is megkímélve a rajongókat a szerinte egyre rosszabb lemezek okozta csalódástól. Az amerikai geekek dobosa, Patrick Wilson Twitteren reagált a helyzetre, és közötle a szervező James Burnsszel, hogy 10 misiért nem oszlanak fel, de ha összegyűlik 20, megfontolják a "luxusfeloszlást". Wilson vélhetőleg csak viccelt, minden esetre burns felemelte a célösszeget 21 millió dollárra, amihez akár mi is hozzájárulhatunk, ha úgy érezzük, elég a Weezerből.


pop rock hír weezer2010.10.06. 15:58 – Hirdetés

Találkozz a Dillinger Escape Plan tagjaival!

A Skalar Music Hungary és a Lángoló Gitárok egy közös játékra invitálja az elmebeteg zenekar rajongóit. Háromszor két jegyet és egy Meet And Greetet (tehát találkozást a zenekarral) sorsolunk ki a zenekarral, akik október 13-án veszik birtokba a Dürer Kert színpadát a Cancer Bats és a The Ocean társaságában. Ehhez mindössze három kérdésre kell válaszolni:


játék metál hardcore dillinger escape plan2010.10.06. 15:02 – lánggitár

Motorbalesetben meghalt a Gotthard énekese

A svájci Blick online lap beszámolója szerint kedden, helyi idő szerint délután négy után nem sokkal, Las Vegastól 50 mérföldre, a nevadai sivatagban motorbalesetben elhunyt Steve Lee, a Gotthard énekese. Lee nem egyedül motorzott, a társaságában volt barátnője és zenekarának basszusgitárosa, Marc Lynn is. Az elmondások alapján az énekes a leállósávban várta volna a többieket, mikor egy kamionnal összeütközött. Lee ezelőtt még augusztusban szenvedett autóbalesetet Olaszországban, amiben ő csak könnyebben, a barátnője háta viszont komolyabban megsérült. Akkor megnyugtatott mindenkit, hogy a rock védőangyala vigyáz rá, ahogy Lynnre is, aki két éve sérült meg súlyosan, ugyancsak motorbalesetben. A Gotthard Svájc egyik leghíresebb zenekara. Az 1992-ben alakult hard rock csapat eddig kilenc nagylemezt jelentetett meg, és Magyarországon is koncerteztek korábban.


rock hír gyász gotthard2010.10.06. 13:31 – lánggitár

Új Gorillaz-dal a semmiből

Semmi felesleges kommentár, a Gorillaz új single-t jelentet meg. A dal nem szerepel sem az idén megjelent Plastic Beach című lemezen, sem a következő Gorillazon (pláne, hogy ez utóbbiról szó sincs jelenleg). A hivatalos megjelenés november 22. lesz, ezúttal egy az itthon egyelőre nem túl ismert új brit soul/r&b üdvöske, Daley vendégszerepel. A Doncamatic címet amúgy egy '60-as években elterjedt japán dobgéptől kölcsönözték.


pop hír gorillaz2010.10.06. 10:31 – A Lángolók

Az Ibanez különbejáratú muzsikusa - Ömlesztett anyag

A november 8-án Budapestre érkező Joe Satriani ismét megújult, most épp úgy, hogy teljesen elhanyagolta a tökös rockzenét. A No Age olyan legendákat idéz, mint a Sonic Youth vagy az Eric's Dream, majdnem tökéletesen. A Maroon 5 valójában nem is annyira idegesítő, mint amilyennek azt általában szokás gondolni. A We Love új színt visz Ellen Allien kiadójának palettájára. A Deerhunter megunta a szomorkodást, és elkezdett pattogni. Ismét okoskodunk öt lemezről.


lemezkritika lemez maroon 5 joe satriani no age deerhunter ömlesztett anyag we love