2010.02.14. 10:36 – Dankó Gábor

A nőgyilkos és a madárember - klipmegosztás

A héten csak olyan klipek gyűltek össze, ahol a zenekarok zenélnek, jobb esetben pedig van valami sztori is hozzá. Egyedüli kivétel ez alól a Sigur Rós énekesének szólóprodukciója, bár ott is vehetjük a dobozcsapkodást zenélésnek. Szóval lesz ma Depresszió, Orphaned Land, Priestess, Dark Tranquillity, Spoon és Shapat Terror. Utóbbihoz 3D-s szemüveg is kell. Lehet nézni!


depresszió klip dark tranquillity spoon shapat terror klipmegosztás orphaned land priestess jónsi2010.02.13. 14:49 – A Lángolók

Válogatott depresszió – ömlesztett anyag

A Depresszió idén tízéves, válogatással ünnepelnek. Rob Zombie kiadott egy újabb unalmas szólólemezt. Az Apparatjik egy supergroup, de alig lehet hallani róluk. Sivert Høyem a norvég Madrugada énekese volt, most a harmadik szólólemezével jelentkezik. A Yeasayer a brooklyni indie-színtér egyik legjelentősebb zenekara. Ömlesztett kritikák.


lemezkritika depresszió rob zombie yeasayer ömlesztett anyag ezt hallgasd apparatjik sivert høyem2010.02.12. 14:27 – grofbalazs

Műhó és bikavér - Jegyeket bérleteket!

Type O Negative, 1997. július 19., Budapest, Petőfi Csarnok

Az October Rust volt az aktuális lemez, amivel kapcsolatban még a rádióbarát jelző is felmerül, de erről majd később. A koncert előtt az MCD lemezboltban volt egy dedikálás, ahol nem csak aláfirkantották a jegyemet, de Pete Steele még fel is állt a székből, és így, két méteresre tornyosulva fogott kezet velem, amin eléggé meglepődtem. Még ennél is jobban meglepődtem azon, hogy a légkondicionált lemezboltban miért izzad, mint a ló, ahogy ez a mellékelt fotón is látszik. Valamiért eszembe nem jutott volna, hogy bárki megizzadhat bárhol, ha bizonyos kemikáliákat vesz magához rendszeresen. Az óriás mögött egy szőke metál-lady üldögélt egykedvűen, talán az egyik a My Girlfriend’s Girlfriendben megénekelt játszótársak közül.


rock metál gróf jegyeket bérleteket type o negative2010.02.12. 12:57 – lánggitár

Vikidál nélkül alakul újjá a Dinamit

A Dinamitot 1979-ben alapították a Skorpió, a P-Mobil és a Mini tagjai. Rövid élete alatt (1982-ben oszlottak fel) összesen két kislemeze és két nagylemeze jelent meg az együttesnek, de mindegyik hatalmas példányszámban fogyott, így igazi sztárzenekar lett belőlük. A feloszlás óta csupán tavaly, december 28-án játszott egy koncertet a csapat, de már (a jelenleg csődben lévő) Vikidál Gyula énekes nélkül. Vikidál már a 25. évfordulót sem vállalta be, így a zenekar új énekest keresett, akit meg is talált Kálmán György személyében. Vele alakul újjá a Dinamit, az első koncertjük pedig február 20-án lesz a Petőfi Csarnokban. A hírek szerint a zenekar nem csak erre a rendhagyó koncertre áll össze, hanem folyamatosan dolgozni fog és még várhatóan ebben az évben egy új albumot is kiad. Múltidézésért katt a továbbra:


rock hír program dinamit2010.02.12. 09:44 – Tóth Dávid

Komoly válságban a lemezeladás

Interjú Roger Faxonnal, az EMI Music Publishing elnök-vezérigazgatójával

A zene legális felhasználásának védelméről tárgyalt Magyarországon az EMI Music Publishing (zeneműkiadó) elnök-vezérigazgatója. Roger Faxon az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium EU-ügyekért felelős szakállamtitkárával, Fazekas Judittal, valamint a Szabadalmi Hivatal és az ARTISJUS Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület vezetőivel folytatott tárgyalásokat, hogy a legális zenefelhasználás és a szerzői jogok terén megerősítse a magyarországi tevékenységet.


interjú zeneipar emi lemezipar roger faxon2010.02.12. 08:41 – lánggitár

Extrákkal dúsított Raw Power

Április 13-án a Columbia/Legacy kiadó kiadja az Iggy and the Stooges klasszikusának bónuszokkal felpumpált változatát. a Raw Power: The Legacy Edition néven futó pakk az alap lemez újrakeverése mellett a David Bowie által kevert eredeti verziót is, a kettes sorszámú CD-n pedig egy 1973-as atlantai koncertfelvétel kap helyet, kiegészítve két eddig kiadatlan Stooges-dallal: a Doojiman egy Raw Powerről lemaradt szerzemény, a Head On pedig egy stúdióban elhangzott próba alkalmával lett felvéve. Ehhez jár természetesen egy 24 oldalas könyvecske is, fotókkal, és írásokkal, ahogy azt illik. Mégérdekesebb azonban a Legacy Edition április 27-én megjelenő deluxe-kiadása, ami egy harmadik, és egy negyedik diszket is magába foglal. Az egyik a Rarities, Outtakes, & Alternates From the Raw Power Era lesz, nyolc Stooges-ritkasággal, amiből ötöt eddig sehol nem lehetett fellelni, a másik pedig egy fél órás dokumentumfilm, The Making of Raw Power címmel. Lehet spórolni.


punk rock hír the stooges2010.02.11. 14:54 – lánggitár

A Warner letiltja a streamelt ingyenzenét

A Warner nyilvánosságra hozta azt a tervét, hogy leállítja a hozzájuk tartozó zenekarok lemezeinek az ingyen streamelhetőségét. (A stream azt jelenti, hogy a hallgató nem tölti le a gépre a dalokat, hanem online hallgatja meg azokat.) Olyan oldalakat érint az ügy, mint a Spotify, We7 és a Last.FM, de valószínűleg a Myspace is áldozatul esne, mivel ott is meg lehet hallgatni ingyen rengeteg lemezt. A kiadó ezt azzal indokolja, hogy nagyon rosszat tett számukra, hogy engedélyezték az ingyen streamet, szerintük ez is az egyik oka a vásárlások visszaesésének. A hírek szerint amit már egyszer meg lehetett így hallgatni, azt nem veszik le, viszont többet nem raknak fel, így pl. a Muse, az R.E.M., vagy a Red Hot Chili Peppers új lemezét sem hallgathatjuk online a jövőben.


hír warner ingyenzene2010.02.11. 14:00 – mista

A zenei kontinuitás jegyében

Néhány hete írtunk a Médium, Hang, Esztétika című könyvről, az első szakmai igényű, magyar nyelvű kötetről, ami tudományos keretek közt, ugyanakkor olvasmányosan foglalkozik az elektronikus zenével, valamint az elmúlt években-évtizedekben a zene területén történt technológiai változások kulturális hatásaival. Miután a hazai sajtó viszonylag szélesnek mondható körben foglalkozott a könyv megjelenésével, hamarosan sor kerül a kötet első szakmai bemutatójára is, most szombat este a Krétakör Bázison.


könyv hír elektronikus krétakör médium hang esztétika2010.02.11. 13:04 – lánggitár

A Strokes szeptembertben reménykedik

Fab Moretti, a zenekar dobosa hírt adot a stúdióból. Az ugye tudvalevő volt, hogy a Strokes elkezdte negyedik lemezének felvételeit, a szülővárosukban, New Yorkban, de most mint kiderült, szeretnék, ha idén szeptemberre már el is készülne a rég várt produkció. "Már felvettük egy csomó dal alapját, most csak futkosunk körbe, mint kölykök az édességboltban. A stúdióban mindenki szabad kezet kap, megnézzük, melyikünk áll elő a legjobb ötlettel. Dalokat szerezni olyan, mint biciklizni."


indie hír the strokes2010.02.11. 11:23 – dr_rodopszin

A cyberpunktól az üvöltésig - Kölcsönkazetta #3

Az internet előtti sötét korokban úgy terjedt a zene, hogy a zenebolond spanodtól kaptál egy kazit kölcsönbe (hogy visszakerült-e vagy sem, az már lényegtelen). A szép az volt ebben, hogy olyan cuccokat is lehetett így szerezni, amelyeket magadtól sosem hallgattál volna meg. Mostantól újra vannak ilyen spanjaid. Mostantól nem egyedül nézel szembe az egymillió zenekarral. Hétről hétre magyar zenészek mondják meg mit hallgatnak mostanában, mit érdemes "kölcsönkérni".


kölcsönkazetta2010.02.11. 09:34 – lánggitár

John Bush és a már felvett Anthrax-lemez

Azzal sokan tisztában vannak, hogy az Anthrax tavaly felvett egy nagylemezt, ami az első olyan anyag volt, ahol az akkori énekes Dan Nelson szerepelt. Viszont ezt nem adták még ki, ugyanis Nelson 2009 nyarán váratlanul kikerült a zenekarból, John Bush pedig, aki 1992-től 2005-ig énekelt náluk, vissza. Jelenleg ebben a felállásban koncerteznek, viszont arra sokan kiváncsiak mi is lesz a már kész nagylemezzel. Scott Ian gitáros elmondta, hogy a jelenlegi formájában semmiképpen nem adják ki az albumot, viszont azt sem tartja elképzelhetőnek, hogy Bush felénekli újra azt, annál is inkább, mivel azokat a témákat Nelson írta. Ha lesz Bush-sal új lemez, akkor azt az elejétől fogva felveszik újra, viszont ez még a távoli jövő, most csak a koncertezéssel törődnek.


metál hír anthrax2010.02.11. 02:36 – lánggitár

Turbo, Hobo, Quimby a Fonogram-nyertesek között

Szerdán este adták át nagy csinnadratta közepette az idei Fonogram-díjakat, ahol a 2009-ben megjelent magyar (és külföldi) lemezekből összeállított jelöltek közül nyertek a szerencsések elismerést. Mi most szubjektíven kiemeljük azok, akik érdekesek számunkra: a legnagyobb meglepetés talán a Turbo díjazása lett, akik az év hazai modern pop-rock albuma kategóriát nyerték olyan indulók közül, mint az Anti Fitness Club, Péterfy Bori, vagy a Magna Cum Laude. Az év hazai hard rock vagy metal albuma az Idoru Face The Light lemeze lett. Az év dala a Quimby Ajjajaja lett, életműdíjat pedig a 65 éves Hobo kapott. Volt pár olyan díj is, amit meg sem hirdettek, de átadtak. Ilyen volt az év közreműködő zenésze (Sipeki Zoltán), az év autentikus albuma (Tükrös Zenekar, illetve a Magyarpalatkai Banda), illetve a kiemelkedő zenészi pályafutásért járó kitüntetés (Solti János). Különdíjat kapott az illegális zenefelhasználás ellen folytatott küzdelemért Rátkai Károly r. alezredes. Természetesen volt műsor is, ahol a legnagyobb szenzáció Rúzsa Magdi dalpremierje volt, plusz az, hogy Hoboval énekelt közösen. A Turbo viszont elég jó ötletnek bizonyult Barabás Lőrinc trombitás közreműködésével. Az m1-en közvetített műsort meg lehet nézni itt. Alább látható az indulók, és a nyertesek (vastagon szedve) teljes listáját:


fonogram