2011.02.02. 19:51 – lánggitár

Feloszlott a White Stripes

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Igaz, hogy már egy ideje nem működött aktívan, de most hivatalosan is bejelentették, hogy feloszlott a White Stripes. "A feloszlás oka nem a művészi különbségekben keresendők, vagy abban, hogy nem akarnák folytatni, esetleg egészségügyi problémáik lennének, ugyanis Meg is és Jack is kitűnő egészségnek örvendenek. Számos oka van, de legfőképpen az, hogy meg szeretnék őrizni a zenekar múltját olyan szépnek és különlegesnek, amilyen most." - írják honlapjukon (ami a bejelentés után jó darabig elérhetetlen volt). A duó nem szeretné, ha ez a döntés bárkiben is szomorúságot okozna, inkább nézze mindenki azt a sok jót, amit az együttes a zenével teremtett. Elmondják, hogy a White Stripes mostantól mindenkié, és ha az emberek akarják, akkor a művészet és a zene szépsége örökké tartani fog, majd megköszönik, hogy mindezt az élményt megoszthatták velünk, és örökké hálásak lesznek ezért. A közlemény kitér arra is, hogy még számtalan eddig kiadatlan különlegesség megjelenik majd a zenekartól a jövőben különböző csatornákon.

A White Stripes zenekart 1997-ben alapította Detroitban Meg White dobos és Jack White gitáros-énekes. Jó ideig testvéreknek hitték őket, de aztán kiderült, hogy házastársak voltak 1996 és 2000 között. Hat stúdiólemezt adtak ki egyre nagyobb sikerrel, a legutolsó 2007-ben, és ekkor már Jack White-ot is egybehangzóan zseninek kiáltotta ki a szakma és a közönség egyaránt. Élőben is a legjobb koncertzenekarok közé sorolták őket, ami azért is furcsa, mert a színpadon is mindent csak ketten adtak elő, mégsem hiányzott onnan egy hangszer sem. Jack számos projektben szerepelt a White Stripeson kívül, úgy, mint a Raconteurs vagy a Dead Weather, amik szintén leginkább az ő neve miatt lettek sikeresek. Az utolsó hivatalos White Stripes-kiadvány a Under Great White Northern Lights című koncertlemez volt 2010-ben. A zenekar stílusát mindig is nehéz volt meghatározni, de a két hangszer okozta csupasz hangzás miatt leginkább a múlt század eleji blueshoz állt a legközelebb, csak annál sokkal zajosabb, modernebb kiadásban. És ami még kétségkívül hozzájárul a White Stripes sikeréhez, hogy a kezdetek óta piros-fekete-fehér színeket és ezek árnyalatait használták kizárólag a fotóikon, koncerteken, lemezeken, klipekben, ráadásul utóbbiakra is mindig nagy figyelmet fordítottak. A Lángoló Gitárokon itt írtunk a csapatról.


rock hír white stripes



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása