2011.02.12. 15:00 – Kálmán Alida

Élt 33 évet

Hobo Blues Band-búcsúkoncert @ 2011.02.11.


Amikor a Hobo Blues Band tagjai utolsó előtti koncertjükön meghajoltak, és lementek a színpadról, Póka Egon még odaszólt a közönségnek: „Gyertek el holnap is! Mi mindennap itt játszunk!” És bár ez tényleg vicces volt, valahogy senki nem nevetett. A közönség csendben és üvöltve (igen, így egyszerre) nézte, ahogy lassan kihunytak a színpadon a fények. És még akkor sem mozdult, amikor a háttérvetítésen az elején fityiszt mutató nagy kéz kiszabadította a hüvelykujját, utoljára még integetett, majd visszahúzódott a vörös függöny mögé. Az előadásnak vége. A Bohóc és barátai elbúcsúztak. És bár a koncert hibátlan volt, mindenki lehajtott fejjel, maximum tűnődő mosollyal az arcán indult a kijárat felé. Nemcsak egy együttest temettünk, hanem egy korszakot, és sokan az ifjúságukat is.

A koncert előtt, amikor gyülekezett a tömeg, már érezni lehetett ezt. Az átlagéletkor 50 körül volt. Jöttek a hatvanas nagymamák, akik még utoljára magukra vették a kockás ingüket, a nagypapák farmerban, és velük középkorú gyerekeik, huszonéves unokáik. Apák és anyák hozták el fiaikat, lányaikat. Jöttek az ötvenesek, bandázva, együtt a régi társasággal, vagy épp ott találkoztak egymással sok év után. Mint az a köpcös, ősz hajú, szemüveges fazon, akinek a nyakába borultak hatalmas kiáltással, és aki lopva törölt le egy kiszabadult könnycseppet, amikor senki nem látta. S ott voltak a negyvenesek és a harmincasok, akik tiniként a Vadászatot hallgatták rongyosra egykor. Az örök csövesek, öltönyben és elegánsan. És a tinédzserek is, akik meglepően nagy számban képviseltették magukat. Ám amikor kihunytak a fények, és színpadra lépett a Hobo Blues Band, már nem lehetett tudni, ki mennyi idős. Mindenki őrjöngött, fütyült, tapsolt, énekelt és ugrált. Mindenki húszéves volt.

Ők is, ott fenn, a színpadon. Hiába eresztett hatalmas pocakot Póka, lett csont ősz Tátrai, és Janika a dobok mögött hiába lett Jánoska bácsivá. Hobo pedig elemében volt, mint mindig. Énekelt, vonaglott, grimaszolt, nevetett. Jöttek sorra a régi slágerek, mind egy-egy búcsúajándék, nyilván. Azt, hogy az egyik legelső slágerüket eljátsszák majd, viszonylag hamar kiderült. Hobo ugyanis leszólt valakinek a színpadról: „Hiába kiabálod be folyamatosan a Kopaszkutyát, azt nem játsszuk – majd csak később. Demokrácia van, azt csinálunk, amit akarunk.”

Valaki mégiscsak hiányzott a színpadról. Amikor Hobo felkonferálta a társat, akivel összevesztek-kibékültek, vagy ki tudja, akkor lett teljes az este. Bejött Bill, nyakában az elmaradhatatlan Fradi-törülközővel, és felrobbant az aréna. Nemcsak a szeretettől, hanem attól az energiától, amit ez a két „öreg” még mindig produkálni képes közösen a színpadon. Több mint 120 évesek együtt, de pont annyira hitelesek itt az arénában, mint harminc évvel ezelőtt a lepukkant klubokban. Ezt bárki összehasonlíthatta, mert a színpad mögött vetített képeken ott voltak fiatalon, és bár most kicsit talán kevesebbet mozogtak, több lett a ránc, őszebb a haj, a szív ugyanaz maradt.

„A mi korunkban minden igényt már nem tudunk kielégíteni” – mondta Hobo a koncert vége felé. De persze megtették. Újra beleszerettünk Mata Hariba; együtt gondolkodtunk, hogy Ki vagyok én; Nem hallod? üvöltöttünk kétségbeesetten; sétáltunk Kőbányán; felosztottuk, melyik az Enyém, tied, miénk; Vadásztunk, nem is keveset; az akusztikus blokkban fohászkodtunk, hogy ó, szerencse, ne hagyj el; később beültünk B. elvtárs Volgájába; és hát Oly sokáig voltunk lenn, hogy már nem is bántottunk senkit, csak vertük, vertük a habot.

A koncerten nemcsak Hobo, Bill, Póka, Tátrai, Solti és Madarász Gábor, Hobo legújabb zenésztársa volt ott, hanem sokan mások is: Cseh Tamás, Pilinszky, Ginsberg, a Rolling Stones, Muddy Waters és persze József Attila. A koncert egyik csúcspontjának bizonyult, amikor Hobo, miközben a zenekar a színpadon játszott, a közönség között sétálva szavalta a Hetediket. Mert ezen az estén sem csak énekes volt, hanem színész, költő, primadonna, bohóc, ahogy szokott.

Másik megható pillanat volt, amikor Hobo és Bill a színpadon ülve énekelt. A Kapitány keze folyamatosan a társét kereste. Majd rátette a tenyerét Hobo combjára, aki azt megfogta. És így ültek ott, egymás mellett, talán utoljára. És a Bohóc vigyázott a Királyra. Nem bírták már úgy a tempót, mint régen. Elfáradtak, és nem leplezték. Mégis, végigcsináltak egy olyan három órát, amit megemlegettünk. És megsirattunk, hiszen végül is temetésre jöttünk. Hobo Blues Band, élt 33 évet. De ahogy Hobo mondta, csak a banda távozik, a zene marad.

Fotó: Sánta István Csaba

Szerintünk: (5/5)
Szerintetek: (4,4/5)

rock blues koncertbeszámoló hobo blues bandKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martianhellacopter 2011.02.12. 16:22:14

A Kapitány becenévre nem Bill hallgatott. Kevés magyar bandák egyike akikben volt feeling.

SQL Error 2011.02.12. 18:27:00

De bizony, hogy Bill Kapitány !

abccc 2011.02.12. 18:50:04

úúúúúúúú de bánom, hogy nem mentem el :(

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2011.02.12. 18:51:35

Óriások ők, a sok nevetséges törpe között.
Élj soká Hobo, zenélj nekünk sokáig Bill bátyó!

gregorio 2011.02.12. 19:10:01

kapitánynak Radics Bélát is hívták, de Billt is szokták így emlegetni, főleg a Bill kapitány blues című dala miatt, de egyébként Bill a Király (és senki más).

a koncert hatalmas volt, én magam 25 éves vagyok, barátokkal voltunk öten, hasonló korúak mind.

elég elől álltunk, volt sok "koncertrészeg" is az idősek között is, a 30-40-es korosztályból meg főleg, de volt egy idősebb igazi rock and roll Ember, aki egy adott pillanatban megállt mellettünk. hosszú ősz haj, kicsit szakadt, de nem ápolatlan fickó, látszott, hogy nem kevés dolgot láthatott az életben. egyszercsak azt vettem észre, hogy azt nézi, hogy mi hogy ugrálunk és énekelünk, és nem is szólt semmit, csak összenéztünk egy nagy bólintással. és ebben benne volt, hogy neki az, hogy látja a fiatalokat, amint ugyanúgy élvezik ezt a zenét, ahogy ő tette 25-30 éve, legalább akkora élmény, mint maga a koncert. :)

hasekapu 2011.02.12. 19:15:09

Kint voltam, és a cikk minden sorát csak igazolni tudom. Deák Bill kb. a harmadik szám után már levegőt sem kapott, de utána összekapta magát valahogy, és végigcsinálta... Azt gondoltam, hogy 39 évesen már nem fogom élvezni úgy mint régen..., tévedtem. Csak azt sajnálom, hogy mára már nincs jegyem...
hasek

gregorio 2011.02.12. 19:18:02

@hasekapu: szerintem az volt a titok nyitja, hogy az akusztikus blokk után már nem mászkált le a színpadról, hanem leült egy székre valahol Póka mögött, és így nem kellett lépcsőznie...

gondolom, akkor nem csak nekem tűnt fel az sem, hogy mennyivel szebben énekelt, amikor ült és nem mászkált...

tb79 · http://www.ukulele.hu 2011.02.12. 19:21:19

Nagyon jól megírt post. Gratula hozzá, jó volt olvasni!

sonneNSchein_ 2011.02.12. 19:24:43

Ott voltam, szuper volt, de most bocs, hogy kicsit "offtopic" - fontos...
Tegnap este 7 és 10 között, a koncert alatt, Budapesten a VIII. kerületben, a Stadionhoz közel, az autóm csomagtartójából ellopták a HAGSTROM VIKING DELUXE típusú (natúr színű) 7100743 gyári számú elektromos gitárom, félkemény tokjában. (www.hagstromguitars.com/Viking_Deluxe.html). A gitár nem egy mindennap használatos darab.
Kérem, ha valakinek a gitárról a környezetében bármilyen információ tudomására jut, hirdetést, ajánlatot lát, netán eladásra kínálják, keressen az im1@freemail.hu email címen.
Rendőrségi feljelentés megtörtént. Ha esetleg megoldható, küldjétek tovább ismerőseiteknek!
Előre is köszönöm!!!!
Bill, a király!!!

Takacsi 2011.02.12. 19:31:49

Nagyon jó volt látni őket!

Nekem nagyon megható volt amikor Hobo a Hetediket a közönség között sétálva énekelte és ahogy ment az emberek megölelték, megsimogatták. Nem tudom, hogy Ő hogy élte meg, de én valami elképesztő szeretet áradatot éreztem.
Örülök, hogy nem hagytam ki ezt bulit!

sakraf8 2011.02.12. 19:42:33

Nagyon király volt!
Bill is nagyon jól nyomta, nem is értem a saját koncertjén miért nem volt ez a színvonal....

kolgét 2011.02.12. 19:43:38

1978 nyarán, a balatonföldvári szabadtéri színpadon az Omega előzenekaraként léptek először nagyközönség elé. Ott voltam a nejemmel.24 éves voltam. Döbbenetes előadás volt, jobban élveztük, mint az Omegát. Tegnap este szintén ott voltunk a nejemmel, plusz a 28 éves fiammal.Keretbe foglaltuk a HBB-t.Ahogy a poszt írja: tegnap rengeteg ember a fiatalságát is eltemette. Az előadás szuper volt, köszönjük HBB !!! Sírtam.

Dr.Ideges 2011.02.12. 19:48:48

... én kedden láttam öket Komáromban. Láttam a szemükben a tüzet, de sjanos a koncert színhelyéül szolgáló csarnoknak minősíthetetlen az akusztikája. Ennek ellenére jó volt látni Hobót, meg a a többieket.

Plumper_ 2011.02.12. 19:51:51

azt nem értem, hogy Billnek mitől kellett ekkora nagy magyarba gyulladnia? csak kicsit ment el az esze a papának? sebaj, ettől még jó énekes.

guMe_._e · http://www.last.fm/user/gumee 2011.02.12. 19:57:20

Kapitány...Körző :)
Le a kalappal előttük. Azt hiszem egy fejezete lezárult a történelemnek.

kéne egy nick 2011.02.12. 20:04:25

@tb79:
Na ja, ha a kliségyűjteményt leszámítjuk, ami kb. a cikk felét teszi ki.

remekelek64 2011.02.12. 20:37:46

Előrebocsátom: Imádtam a HBB-t, de ez a középiskolai, lelkes újságírókat idéző beszámoló ez bűn-rossz. A szerző-attól tartok, teljesen saját hatása alá kerülve követte el ezt az írásos émelygést...
U.i: Tényleg csak a zenekar megy, zene marad. Különösen, ha a Circus Hungaricus-ra gondolunk, ami- a Vadászat lemezhez hasonlóan- "mérföldkő", hatcsillagos alkotás.

sbarrett 2011.02.12. 21:07:54

Piszok drága volt a belépő!
Szóval marad a 2004-es Vadászat élő színpadi mű, és néhány elcsípett fesztivál fellépés Deák "Bill"-től és Hobo-tól...

ifjabb Hábetler János 2011.02.12. 21:10:33

Földes marad, de a Hobo Blues Band (különösen a nyolcvanas évekbeli felállással) hiányozni fog. De hát ez van. Meg szerencsére a lemezek...

ubuc 2011.02.12. 22:08:09

Innen üzenek be a főnökömnek, aki nem adott szabit és nem tudtam méltóan elbúcsúzni, élőben.
Köszönöm HOBO BLUES BAND !!!

Igényes Pop · http://igenyespop.blog.hu 2011.02.12. 22:12:18

Én is sajnálom, hogy nem tudtam elmenni. Ma sem. Majd elmeséltetem a barátaimmal, akik ott voltak.

Ezt a cikket is sajnálom. Hogy elolvastam. Az ilyen kamuképektől, mint a köpcös fickó, aki lopva könnycseppet morzsolgat meg a hideg kiráz.

SzocsO 2011.02.12. 22:22:24

Nekem azért hiányzott Tóth János Rudolf : (
Kösz Hobo Blues Band, de én azért nem zárok le semmit : )

SzocsO 2011.02.12. 22:24:02

Ja, és nagyon jó érzés volt látni, hogy 2011-ben Magyarországon egy sportaréna megtelik egy BLUES zenekarért.

Bassboy 2011.02.12. 22:42:47

Sajnálom, hogy nem lehettem ott,
zenekarommal több számukat is játsszuk, kellően tisztelegve előttük

számomra a Tábortűz mellett album jelentette a rendszerváltás minden mondanivalóját

SCs 2011.02.12. 22:51:44

A posztírótól 14 centire néztem végig az egészet, és "mindez volt, ahogy írva". Nem is csak egy síró ember volt a végén, meg bizony láttunk a koncert előtt is "könnycseppeket morzsolgatókat", úgyogy szó nincs kamuról. Az érzelmek bizony sokszor közhelyesek, ha meg leírjuk őket, végképp azokká válhatnak, de bizony az is elég nagy közhely, hogy "mondd, kit érdekel, ki vagyok én", aztán mégis működik már harminc éve. Egy a HBB-t nagyon szerető ember gyors reflexiója pár órával a koncert élményei után szerintem elbír egy-két esetleg közhelyesebb képet.

harasztigábor 2011.02.12. 23:30:39

@idelle: Hm... Most jöttem a mai (tényleg legutolsó) koncertről. Miért volt élvezhetetlen? Én a keverőpultnál álltam, szerintem kurva jó volt!

eiffelke 2011.02.12. 23:31:57

Toltam fel pár képet:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=172011149512237&set=a.171778622868823.35644.100001100586414#!/album.php?fbid=171778622868823&id=100001100586414&aid=35644
Majd lesz a flickr-en is.

harasztigábor 2011.02.12. 23:35:44

@idelle: Baromi jól megírtad ezt a cikket! A koncertnek mellesleg 22:30 után volt vége, te meg már 21:48 -kor megírtad a frankót. Engedelmeddel, és tényleg nem állszándékomban bántani téged, de egy hiteltelen fasznak tűnsz! :)

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.02.12. 23:41:33

@harasztigábor: nyilván az is vagyok.

ettől függetlenül, ha levonom a rajongás-faktort, egy technikailag pocsék koncert volt, méltatlan egy 33 éves művészi tevékenység megkoronázásához.

lega 2011.02.12. 23:43:10

A tegnapi hangosítás is olykor hagyott kívánnivalót maga után. Ettől még jó volt az össz.

harasztigábor 2011.02.12. 23:53:40

@idelle: Figyelj! Először is a sportarénának közismerten szar az akusztikája.
De nem is ez a lényeg! :)
Számoljunk, oké? A koncert kb. 19:45 -kor kezdődött. Te állítólag 1 órát voltál ott, tehát olyan 20:45 -ig. Utána ki kellett jönnöd, haza kellett menned, be kellett kapcsolnod a gépedet, meg kellett írnod a cikkedet. Nekem ez kicsit gyorsnak tűnik, még akkor is, ha villámkezű, és villámagyú vagy is. De mindez nem lehetetlen, de csak úgy lehetséges, ha eleve koncepcionálisan írogatsz. Minek mész olyan koncertre, amelynek az előadóit eleve nem szereted? Csak kérdezem. És ezt most nem a HBB védelmében mondom, csak hogy értsd, amiről beszélek!

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.02.13. 00:11:28

@harasztigábor: "Először is a sportarénának közismerten szar az akusztikája.
De nem is ez a lényeg! :)"

de, ez a lényeg, már amennyiben nem csak könnyes nosztalgiára vágysz, hanem elsősorban a zenét szeretnéd élvezni (Trabant koncerten például nem elvárás a perfekt technikai színvonal).

de hogy példákat mondjak: a Népstadionban az Omega már több, technikailag tökéletes koncertet adott, ugyanez sikerült például Robbie Williamsnek is, viszont nem sikerült például a Depeche-nek 2006-ban és a Metallicának sem tavaly.

ebben a pocsék akusztikájú BS-ben technikailag tökéletes koncertet adott például Paul McCartney, Phil Collins, a Simple Red vagy éppen Kylie, de még az A-HA is, akik pedig azért manapság már nem jelentik az agyonpénzelt, legmodernebb technikát felvonultató zenét.

félreértés ne essék: érzelmekkel nem tudok és nem is akarok vitatkozni, tehát az, hogy valakinek élete legjobb koncertje volt a mai, azzal nem akarok kezdeni semmit, ugyanakkor ez nem is befolyásolja azt, hogy technikailag milyen színvonalú volt a koncert.

egyébként az elejétől kezdve nem is tagadtam, hogy 58 percet töltöttem a BS-ben, de ennyi bőven elég idő volt ahhoz, hogy 32 év zenei múlttal és ezen belül 15 év rockzenei-színpadi tapasztalattal megmondjam, hogy valamit rosszul raktak össze technikailag.

ezen az a mérhetetlen szellemi teljesítmény sem változtat egyébként, amellyel előzöd a 7 milliárd földi humanoidot.

zzzsé 2011.02.13. 00:13:49

@lega:
a Pókát valóban nem lehetett jól hallani, az új fiúból viszont sok volt.
jobb lett volna Hippi technikusnak.

a TóthJánosRudolf nekem is jobban passzolt volna ehhez a naphoz.

ettől függetlenül verte a búcsúkoncertek színvonalát

harasztigábor 2011.02.13. 00:20:22

@SCs: Kedves SCs! Én is láttam könnyező embereket. Tehát stimmel az élmény, ami a cikk írójának beszámolóját illeti. Ezeket a könnyező embereket meg is értem, mert magam is emlékszem, hiszen részese voltam néhány FMH -s HBB bulinak a '70 -es évek végén. Sőt, arra is emlékszem, amikor volt valami szolidalitási fesztivál '78 magasságában a BNV "A" pavilonjában, amelyen gimnazistaként először láttam Billt és a HBB -t. Na meg a Piramist a Kati és a kerekperecet és egyebeket. Nem vesznék el a részletekben! :)

harasztigábor 2011.02.13. 00:32:54

@idelle: Te tényleg gyorsan írsz, el kell ismernem! :)
Azért a rend kedvéért jelezném, hogy nem előzök senkit, pláne nem humanoidokat! Azok egyébként kicsodák? Például Te? Csak kérdezem! :D
Kezdelek érteni! Azokat az előadókat soroltad föl példaként, akik illetve amelyek köszönőviszonyban sincsenek mondjuk a HBB stílusával. Na látod, ezért éreztem meg rögtön, hogy koncepciózus vagy, kedves barátom! :)
Gondolom nem voltál ott a YES 2003 -as (eredeti felállásban) koncertjén, vagy ne adj Isten Roger Waters 3 vagy 4 évvel ezelőtti fellépésén!
Jössz itt -többek között- ezzel a Kylie minyonnal. Ki nem tojja le, már bocsánat. Én például letojom, de ezért nem állok neki hülyeségeket írogatni mindenféle blogokba.

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2011.02.13. 00:38:41

Tényleg hol volt Tóth János Rudolf?
Nagyon kellett volna a hangja.

turósmácsik 2011.02.13. 00:58:12

Jó volt, nagyon jó!
Olyan hobós, egyszerű, tartalmas, jót táncoltunk, énekeltünk, gondolkodtunk, szomorúak lettünk. Vége megint egy korszaknak, de itthon fog dübörögni cd-ről.
Köszönöm!

J.Wolfram 2011.02.13. 02:26:57

@gregorio: "csak összenéztünk egy nagy bólintással..."

ez tetszett

vаdparaszt (törölt) 2011.02.13. 03:26:11

Én is ott voltam, de valami sokkal-sokkal jobbra számítottam. Ki is fültyülték egyszer, amikor az eredeti helyett ezt énekelte:

"Mindenki a Parlamentbe igyekszik, ahol a paraziták parádéján a patkány a prímás."

Bluesrider 2011.02.13. 07:21:09

Mind a kettőn ott voltam, mind a kettő JÓ VOLT!

jm_art 2011.02.13. 08:25:08

Szerintem pont azt hozták, amit vártunk tőlük. Nagyon örülök, hogy részese lehettem az utolsónak.
Keserédes nosztalgiázás volt a tegnapi koncert, elképesztően magas színvonalú zenéléssel.
A hangzással semmi problémám nem volt.
Egyetlen hiányérzetem volt csak: Tóth János Rudolf. (Tényleg, tudja valaki, hogy miért nem volt ott?)

belga6 2011.02.13. 08:55:30

Nem értem ezt a nagy sírás-rívást. Hobo ugyanúgy koncertezni fog, mint eddig, max nem Póka Egon fog basszusozni a fellépéseken. A Pannónia Fesztivál honlapján is ott van, hogy fellépnek. Ennek tudatában arra tudok gondolni, hogy ez a "búcsúkoncert" csak a pénzkeresetről szólt.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.02.13. 09:40:40

@harasztigábor: mi köze a stílusnak ahhoz, hogy hogyan rakják össze hangzásban a koncertet?

a Stones-t direkt nem is írtam, mert egyszerűen mások az anyagi-technikai lehetőségeik.

de pl. a White Snake a PeCSa szabadtéren - ami civilben egyébként egy "ótvar" bolhapiac - tökéletes hangzású koncertet adott pár éve.

Bruti · www.facebook.com/Brutistandup 2011.02.13. 09:42:56

Ők voltak nekem a magyar blues. Évekig játszottuk a dalaikat. Nem is értem, hogy miért nem akartam elmenni. Talán, hogy ne gondolkozzak azon, hogy milyen öreg lettem.

see and hear 2011.02.13. 09:49:22

a mondat helyesen, CSAK szócska nélkül:

"Mert ezen az estén sem énekes volt, hanem színész, költő, primadonna, bohóc, ahogy szokott."

ez minden gondom a poszttal.

az, hogy a hangosítás kérdését nem tudják megoldani így 2011-ben, az meg szánalmas. ettől még remek lemez a vadászat.

see and hear 2011.02.13. 09:51:51

@idelle: jézus ereje. a köztudottan szar akusztikájú bs a ludas? :)

RogerWaters 2011.02.13. 10:02:31

vаdparaszt 2011.02.13. 03:26:11
Dehogy fütyülték ki, te idióta. Éppen hogy a parlamenti barmokat fütyülték. Hogy lehetsz ekkora sötét?!

Corde 2011.02.13. 10:11:37

Öcccccsém!
Nem tudtam elmenni a koncertre,kicsit bánom.
Csak azért kicsit,mert biztosan elpityeregtem volna magam.
Még így a cikk olvasása közben is könnyes lett a szemem.
A lényeg:a zene marad.
Gyerekem is hallja ezeket a dalokat.
És ha majd 15 év múlva egy szórakozóhelyen leadják ezeket,neki nem lesz idegen a szöveg.

kukac122 2011.02.13. 10:13:11

@vаdparaszt: Félrehallottad, az ováció volt. A parlamentbe a paraziták parádéján mindig a patkány (volt és lesz) a prímás. Amúgy elég közhelyes, de nem fütyülték ki. Végignéztem a kommenteket, a koncert valóban csúcs volt, egyetértek azzal, aki szerint a pénzről (is) szólt, és hogy sok nagyfater és nagymutter a fiatalságát siratta...Egy fazon mellettem is végigkönnyezte a koncertet...Egyébként a nagyfiammal voltam. Sajnálom,hogy a kicsi már nem láthatja őket élőben.Ebben a műanyag világban nem nagyon marad már semmi,amiért lelkesedni lehet.

Celtic 2011.02.13. 10:29:34

Erdekes lehetett. De mar jopar eve nem hallgattam HBB-t (kb. 1990-ig kovettem, asszem, a Csavargok konyve volt az utolso, amit megvettem es rongyosra hallgattam), aztan Hobonak egy Morrison-estjen a csokatol is hidegrazast kaptam (ennyire maniros eloadast meg sose lattam), szoval azota nem foglalkoztam vele. Igy a mostani bucsukoncert is kimaradt, nem hiszem, hoyg nagyon feldobtak volna a regi zenek.

Dini bá' 2011.02.13. 10:42:38

Az első 10-15 percben pocsékul szóltak, majd vagy a fülem idomult, vagy toltak a potmétereken..... Bár a dob végig nagyon rosszul szólt, de ez nem Jánoska hibája. Tátrai meg Madarász nagyon nagyot zenélt! Számomra az egyik csúcspont a Hej, Joe volt.... Jobban játszották, mint a sorlemezen, sőt: nem tudnék jobb prezentációt említeni, pedig műsorra tűzték egy néhányan....(Még valami: Bill meg vagy túl közel tartotta a mikrofont, vagy nem tudom, de néha nagyon idegesített....)

roqfort 2011.02.13. 11:04:46

Szerintem is szuper volt a koncert. Nem vagyok klasszikus HBB rajongó, csak sokszor élveztem a zenéjüket. A zene, a lelkesedés, az előadás, szuper volt. Megtisztulás volt hallgatni ezt a zenét és szöveget, a mai lány hangú fiúk, karakter nélküli zenék, "nem baj ha hamis" Megasztáros és X-Faktoros döntősök és tartalmatlan szövegű slágerek tömegében. A HBB szerintem maradandó minőséget produkált a magyar zenében.
A cikk íráshoz nem sokat értek, de egy koncert beszámolóhoz ma már technikailag biztosan nem kell hazamenni és bekapcsolni a számítógépet - valaki ezt számolgatta - ill. szerintem sokkal hitelesebb egy cikk ebben a műfajban ha nem otthon, másnap írják hanem helyben, melegében, még ha ez hiba lehetőséget is hordoz magában. A zene művészet, érzelmekre épít. Erről szakkommentárt írni másnap, hideg fejjel, megöli a lényeget.

laphroaig 2011.02.13. 11:10:56

Zseniális volt!
Az Orgiát én megkönnyeztem, pedig halottam már tőlük.
Hobo rögtön a Rohadt r'n'r ben elb...szta a belépést, de szerencsére Egon végigtolta az éneket, oszt vissza tudott ugrani.
Ez nem a kihangosítás, hanem Hobot ezzel együtt kell szeretni.
Tátrainak és Billnek nem ide kellet volna születnie, annyira jók még most is!
Póka, meg igazi vezéregyéniség.
Nedkem hiányzott valami fotómontázs a régi zenésztársakró: Fuksz, Döme, Tóth János, Pálmai, Szcénich stb.
Azért a szorit Ők is írták!

Közöd???? 2011.02.13. 11:19:22

a nagy öregek, kedvelem őket:-)

bigpisti 2011.02.13. 11:22:45

A szombati koncert egyik fénypontja volt,mikor az elfogyasztott sörök miatti szükség kiszólított a mosdóba,ahol a beszűrődő zene hangjaira"messze még a hajnal"a férfikórus farkával a kezében kórusban üvöltötte "három óra húúúúsz"

aaabbbccc 2011.02.13. 11:25:48

Tóth János az Old Man's-ben fel pl feb 28-an
szerintem is jobb lett volna Tátrai mellé
az volt talán a legjobb felállásuk
Lágymányosi Műv. Ház, nyáron Orczy kert vasárnap esténként

ikrab 2011.02.13. 11:48:52

nem erdekel, ha esetleg rosszul szolt, nem is vagyok vajtfulu. nem erdekel, ha maradtak masokban hianyerzetek akarmi miatt is. jol ereztuk magunkat, mint minden korabbi koncertjukon. pedig sokszor lattuk-hallottuk mar oket, nagy kedvencek. zeneik, gondolataik vegigkisertek fiatalsagunkat. nagyon sokat kaptunk toluk, minden ertelemben. ezert is, es termeszetesen a tegnapi vegso buliert nagy koszonet jar
szep bucsu volt, nosztalgia, minden. es valoban ebben benne volt minden: a banda elmegy, a ZENE marad. tegnap a tobbiekkel nem ment, de most egyedul jol esik sirni is egy kicsit
KOSZONJUK HBB, viszlat, minden jot

ikrab 2011.02.13. 11:55:18

ja es uzenem azoknak, akik itt azon vitatkoznak, h jol szolt-e meg egyeb faszsagokon: hallo, elfelejtitek a lenyeget. ez egy elo koncert volt, nem studiofelvetel. zene volt, buli volt, emlekek, emberek, elok es holtak jottek sorra elo a szamokbol. nem vitazni meg okoskodni kellene itt, hanem orulni, h ezt utoljara megkaptuk, mint az elmult 33 ev alatt mar sokszor

bukk 2011.02.13. 12:02:44

@bigpisti: nagyon igaz, én is pont ott voltam akkor, jót nevettem rajta! :-)

sonneNSchein_ 2011.02.13. 12:07:02

Ott voltam pénteken, szuper volt, de most bocs, hogy kicsit "offtopic" - fontos...
Tegnap este 7 és 10 között, a koncert alatt, Budapesten a VIII. kerületben, a Stadionhoz közel, az autóm csomagtartójából ellopták a HAGSTROM VIKING DELUXE típusú (natúr színű) 7100743 gyári számú elektromos gitárom, félkemény tokjában. (www.hagstromguitars.com/Viking_Deluxe.html). A gitár nem egy mindennap használatos darab.
Kérem, ha valakinek a gitárról a környezetében bármilyen információ tudomására jut, hirdetést, ajánlatot lát, netán eladásra kínálják, keressen az im1@freemail.hu email címen.
Rendőrségi feljelentés megtörtént. Ha esetleg megoldható, küldjétek tovább ismerőseiteknek!
Előre is köszönöm!!!!

Bill, a király!!!

totya87 2011.02.13. 12:40:49

Szerintem fantasztikus volt! Tökéletesen szólt? Valszeg nem. Hobo a legjobb énekes? Valszeg nem. Tátrai/Póka/Solti a legjobb zenészek? Valószínűleg igen. A sorok tartalmasak? A legtöbb igen.

Most búcsúztattunk el valamit? Én biztosan igen!

Ott lenni a fiammal...megismételhetetlen élmény!

A zene itt marad és bármikor meghallgathatom (jobb minőségben), de az nem ugyanaz!

totya87 2011.02.13. 12:43:54

Bill énekstílusáról (más is írt): valaki el tudja magyarázni mi a búbánat koncepció van abban, ha szándékosan tök más ritmusban énekel, mint ami oda illik. Elsieti, elhadarja majd máshol kitart...Csak engem idegesít? (engem nagyon...)

lega 2011.02.13. 13:19:44

@zzzsé:
Igen, Tóth nagyon hiányzott.
Tényleg öt számmal több volt a tegnapin?

lega 2011.02.13. 13:24:59

@idelle: a Metalicska nem is ott volt. Kájli minog meg plajbek.
Mint más írja, a Yes fasza volt. Tényleg. Sportcsarnokhoz képest...
És az is tény, hogy nem szabad összekeverni a pléjbekes cuccosokat a valódi zenés történetekkel.

Amúgy van egy kiváló tribute zenekaruk, az Exon. Tessék figyelni rájuk.

expalo 2011.02.13. 15:38:42

Sziasztok!

Hát igen, mi is ott voltunk tegnap este. A hangosítás tényleg borzasztó volt. Összemosodótt ének és zene. Kivehetetlen dallamok és szövegek. Rá kéne már döbbenni, hogy egy hangosítás nem akkor jó ha fájdalmasan hangos, hanem ha tiszta. Én is voltam már több koncerten az Arénában. Véleményem szerint sokszor a kevesebb több.A Roger Waters-en is gond volt, de nem ekkora.

Zsirparaszt scene/buckalakó tahó/fotelrokker 2011.02.13. 15:40:03

Remek írás. Köszönöm.
Sajnálom, hogy nem lehettem ott.

Öngerjesztő Erg 2011.02.13. 16:06:13

Én is voltam szombaton és azt kell mondjam, rég láttam-hallottam ilyen jó Hobo koncertet, pedig az elmúlt 33 (na jó 25) évben voltam jó páron. Szép búcsú volt.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2011.02.13. 16:26:58

Nagyon jó volt, méltó módon búcsúztak. A hangosítást leszarom, nem érdekelt. Rekedtre üvöltöttem magamat, hogy "A hetedik te magad légy!!!"

gertan 2011.02.13. 16:37:19

Pénteken belekezdtek egy nótába úgy, hogy Bill még háttal állt a közösségnek, talán ivott egy korty vizet.

Hobo leintette a bandát azzal, hogy "nem jó, nincs a MESTER elől".

A hangosítás botrányos volt, a szokásos módon a hangerőtől nem lehetett már hallani a zenét; Bill énekét alig lehetett érteni, mert még be is volt az első néhány számnál visszhangosítva. A zeneileg legjobb szakasz az unplugged számok sora volt, akkor a zenét is lehetett hallani és az bizony ZENE volt ! Nekem úgy tűnik, a magyar hangmérnökök egytől egyig süketek már... nekik kellett volna "nyugdíjba" menni, nem a HBB-nek.

De a banda óriási volt, Tátrai szólói frenetikusak voltak, HOBO meg döbbenetes erővel volt jelen a színpadon.

donpéló 2011.02.13. 16:51:27

Hobo helyett Alekoszt!

martianhellacopter 2011.02.13. 17:43:11

Köszönöm! Ennyire nem vagyok benne a magyar blúzban (meg egyáltalán a magyar zenében kevés kivétellel).

Trotter 2011.02.13. 18:31:47

Pénteken voltam.
Hiányzott Tóth János Rudolf. Egy fotómontázs azokról akik hozzátették a magukét. És a Hey, Joe!, az nagyon.

És igen sírtam, pedig férfi vagyok. Balladás barátaim miatt, mert hiányzik CseTa. A hajtók dala miatt, mert két gyerek apjaként más jelent mint 20 évvel ezelőtt. (még csak 35 vagyok)

Zsoca87 · http://kilencesterv.blog.hu/ 2011.02.13. 18:53:29

@Trotter: Szombaton volt Hey, Joe!, a ráadásban.

☉ ☾ 2011.02.13. 18:56:29

Feldolgozás zenekart búcsúztatni, jót nevettem, komolyan.

perge 2011.02.13. 22:00:11

@Trotter:
Ott a pont, ezt énis írhattam volna teljesen egyetértek...csak én 37 vagyok...

vаdparaszt (törölt) 2011.02.14. 01:05:19

Szart se érdekel a cikked, már megbocsáss. Azért egy koncertre ne építsünk már blogkultúrát.

krferi 2011.02.14. 11:24:20

@vаdparaszt: És te ki a szart érdekelsz, már megbocsáss.

krferi 2011.02.14. 11:25:15

Amúgy a 86 komment alapján úgy tűnik, érdekelt pár embert a cikk.

predi 2011.02.14. 18:55:25

Itt van videó is a koncertről, egész jó hangminőséggel:

www.noltv.hu/video/3209.html

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2011.02.21. 06:18:17

A nevem Gyuszi bácsi, te is tudod jól,
De a Bill-kapitány sokkal jobban szól...
(c) Hónaljkutyák :D

vadparаszt (törölt) 2011.03.04. 19:57:01

@krferi: Ez a cikk igen, de az övén egy darab komment se keletkezett.