2011.03.11. 12:00 – lánggitár

Itt a tavasz, itt a Négy évszak – Hősök-lemezpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Március 11-én jelent meg a veszprémi Hősök negyedik albuma Négy Évszak címmel. A kézzelfogható kiadvány mellé ajándék 48 oldalas ízlése kiskönyv jár, mely fotókkal, sztorikkal és szövegkönyvvel pakoltak tele. Tavasszal húsz állomásos lemezmegmutató turnéra indul a hiphop-csapat, de hogy addig se legyen gond a szövegek tanulásával, a Lángoló Gitárokon meghallgató a teljes hanganyag (a lejátszó kezelése értelemszerűen). A 18 dalt a csapatból Eckü kommentálja is.

1. Tavasz
Mikor kitaláltuk a lemez címét, jött az ötlet egyből, hogy legyenek rajta az évszakok nevével fémjelzett hangulatfestő zenék. Rappet nem akartunk rá írni, hanem megkértük Joekert, hogy készítsen négy teljesen különböző, az évszakokhoz passzoló instrut. Ez neki kisujjból jött, s kicsit olyanok ezek a trekkek, mintha négy intróféle vagy legalábbis hangulati felvezetője van az anyagnak. A tavasz vidám, megmozdulsz rá, terebélyes a dob, van kedved meg- na meg kimozdulni utána.

2. Kezdjük újra
Brash írta a zenét, a zenekarunk basszerosa Kolos játszott még rá. Ez egy régi Hősök-vonal: zongora, kis melankolikus hangulat, lassabb alap, fülbemászó refrén. Fontosnak tartottuk, hogy csináljunk ilyesmi dalt, mert a Klassziknál megkaptuk, hogy sok embernek hiányzik az első két lemezünk hangulata. Nekem az egyik személyes kedvencem lett: a varázst az egyszerűségében és az őszinteségében érzem nagyon.

3. Szó fel 2. közr. Deego & Siska Finuccsi
Két régi motoros vendégeskedik, akiknek sokat köszönhettünk a 2000-es évek elején. Deego a dal első részében is szerepelt, s amint megkaptuk Diaz Lacikától a zenét, már adta egyből magát a dolog, hogy csináljuk meg. Battle-rap, kis ego, rímek, túlzások, szurkálódás, van itt minden. Kicsit ez is Szóhisztéria és Nyelvtan (az első két Hősök-lemez - a szerk.) feeling.

4. Oooh
Újdonság, hogy írtunk szóló dalokat a lemezre, az első pont az enyém. Sok zene közül végül Brash Sanyika már-már a szó pozitív értelmében végtelenül primitív alapjára esett a választásom. Rövid, de tartalmas, elmondom a véleményem erről-arról, van aki elküldök melegebb éghajlatra, pont.

5. Kell
Mihalik Bence barátunk adta az alapot, aki erősen újhullámos hiphop arc, mellesleg pofás zenéket gyárt. Mentha most csak refrént nyom, Dj Nice Norbától szkreccsel be egy szövegrészletet a végén. Nincs nagy megfejtés ebben a dalban, de számomra annyira impulzív és kellemes, hogy ez lett az egyik titkos kedvencem, melyben nagyon bízok, hogy a hallgatók is karmolni fogják.

6. Nyár
Sokak kedvenc évszaka. Számunkra Balaton, fesztiválok, kismedence az udvarban, utazás, kerti partik, grillezés, AC Tábor, Balatonalmádi, kirándulás, vízpart, lángos, hekk, hideg sörök és pálinkák. Joeker ezt próbálta átadni bő másfél percben egy vidám muzsikával.

7. Hallo közr. KRSA (PASO)
Kc Da Rokkee és Mystic Dan Buffalo Soldier átirata nagy kedvencünk. Nem titok, mikor szóba került a közös dal, ebből indultunk ki. Joeker dobta a zenét, meglettek a szövegek, stúdióztunk Sanyinál (Dj Nice), aki az egész album felvétele mellett a szkreccseket is szállította a lemezre, összeállt könnyen. KRSA-t egyébként nagyon csípjük, hatalmas forma. A Mixtúrán ismerkedtünk össze, azóta volt több közös bulink, meg lesz is még reméljük sok.

8. Lóbadzsit
Ezt a számot vettük fel először, de eredetileg nem Joeker, hanem Brash zenéjére ment volna. A szöveg az önerőről meg az önmegvalósításról szól, valamint hogy nem olyan könnyű mindig az egyről a kettőre lépés. Alig van benne kiállás, monoton a beat, de már meg is álmodtunk hozzá egy fekete-fehér videóklipet – lowbudget költségvetéssel, de nagy ötlettel stílszerűen.

9. Rakenroll közr. NKS & Busa Pista
A leghosszabb dal a lemezen. Talán a legszókimondóbb, s mivel 6 MC küldi benne, szerintem a legsokoldalúbb is egyben. A Kriminal-ból az NKS és mindenki kedvence Busa Pista nyomja velünk. Piálás, fejelhagyás, rendszerkritika. Van itt minden, mint a búcsúban. A zenét Sima írta, aki az új zeneíró arcok közül nagy kedvencünk. Fellépéseken sikervárományos trekk lesz szerintünk, az életérzés meg magáért beszél, hallgassátok meg, lesz pár olyan ember, aki magára ismer.

10. Aki velünk
Tavaly júniusban készítettünk hozzá egy videóklipet. Semmi konkrétum nem volt, én a mai napig ezt egy közepes dalnak tekintem, de az embereknek nagyon bejött. Bármikor előadjuk, óriási zúzás van. Az alapot szintén Sima jegyzi. Annyival megspékeltük az albumját a számnak verziót, hogy tavaly augusztusi Offline Sport Games-en rögzült felvétel refrénjét beúsztattuk a végére, így elég jó hatása van. Amúgy is kedves nekünk az OSG, 2002 óta mindig ez a nyárzárónk, és itt van minden évben a top Hősök fellépés.

11. Ősz
Át is lépünk egy újabb évszakba. Szeszélyes, esős, komor zenét álmodott rá Joeker. Érdekesség, hogy nincs benne dob, csak zörejek meg mindenféle fura vagy kevésbé fura hang.

12. Félelem
Ez lett a Mentha trekk, nekem teljesen Tűréshatár flashem van tőle, amit nagyon szerettek a hallgatóink. Gergő csinált már szólólemezt, ez a felvétel viszont különösen nagyon kemény lett. Bomba a refrén, hideg és karcos a szöveg, Diaz zenéje kiváló, a végén szkreccs, igazi rap cucc.

13. Szótár
Na ez pár embernél biztos kicsapja a biztosítékot majd. Msytification Norbi barátunk írt egy eléggé gyors és modern alapot, erre rappelünk rá felváltva. Brash kitalálta a címet, de a szöveg megírását a végsőkig halogattuk, ez készült el konkrétan utoljára az albumról. Ebben a dalban abszolút a rímek és a sorok közti kis csavarokra van kiélezve minden. Van benne poénos és megbotránkoztató fordulat egyaránt, illetve a graffiti is szóba kerül mind a refrénben, mind a szövegben. Fontos része a hiphopnak és nagyon szeretjük a jó graffeket, tiszteljük a writereket.

14. Ikon
Az Ákos-feldolgozás lesz szerintem a másik, amit majd sokan cincálni fognak. Volt egye tavaly nyáron az MTV Icon amin felléptünk mi is. Addigra összeállt már a zenekarunk, így egyértelmű volt, hogy ebben a felállásban megyünk. Mentha Ákos dalcímeiből írt egy verzét, Brash átírta a szövegét, én meg írtam egy harmadik újat hozz. A fellépésünk nem várt reakciókat váltott ki pozitív értelemben, akarom mondani jó hangos sikere volt ennek Siófokon. Koncerten szoktuk játszani, a közönségünk szereti, meg végre stúdióztunk zenekarostul, ami szintén jó élmény volt.

15. Tél
Feszes és hideg, kicsit zord az a zene, ahogy Joeker a telet ki akarta fejezni. Kicsit sok volt idén a tél nem?

16. Mesél az erdő
A személyes kedvencem a lemezről. Ez az egyetlen dal, amiben Joeker is rappel, de mind témában, mind összképben szerintem az egyik legerősebb darab. Természet- és állatvédelem, globalizáció, gyönyörű képfestés (Brash verze). Okos, figyelemfelkeltő és őszinte ez a dal. Ami durva még, hogy a tavaly őszi vörösiszap-katasztrófa előtt három nappal vettük. Ennyi benne a szomorú véletlen.

17. Nem a tiéd
Brash szólója, a zene a sajátja, a gitárosunk Kolos játszotta fel a basszust. Kicsit melankolikus hangvétel, de Sanyi annyira jó szöveget írt rá, hogy szerintem ez sokak favoritja lesz majd.

18. Szeretném
Ez pedig a záróakkord, Diaz Lacika írta a zenét, Mészáros Zsuzsi dúdolgat a refrénben, Blaski Bálint gitározik a végén. E/1-ben megírta mindenki mi jut eszébe a szóról, s mivel ebből lesz az új klipünk, nagy elvárások vannak. Szeretnénk…


hiphop exkluzív rap hősök



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása