2011.04.22. 17:18 – lánggitár

Magyar zenekarral játszik Sting Budapesten

Mint ismert, június 30-án Sting visszatér Budapestre, hogy a nagy sikerű Symphonicity előadásából, aminek keretében saját slágereit játssza szimfonikus kísérettel, még egy koncertet adjon (az előzőről itt írtunk). A fellépés különlegessége az lesz, hogy a popsztárt most nem a más programokra lekötött londoni Royal Philharmonic Orchestra kíséri majd, hanem a 40 éves Budafoki Dohnányi Zenekar, akik ráadásul nem is csak a budapesti fellépésen vesznek részt, hanem a turné osztrák állomásán is. A Dohnányi Zenekar a sajtóanyag szerint az ország legfiatalabb hivatásos zenekara. Eredetileg ifjúsági zenekarként alapították, ám mostanra már elismert zenészekből áll és az elmúlt években több nemzetközi fesztiválra is meghívták őket. Turnéztak Francia- Olasz- és Spanyolországban, valamint Hollandiában és Mexikóban is. Rendszeresen fellépnek Svájcban, Németországban és Ausztriában. A hazai közönség a szinte saját otthonukként számon tartott Dél-Budai Kulturális Központ mellett láthatja őket a Művészetek Palotájában és az Operaházban, valamint a komolyzenei fesztiválokon is. Évente mintegy 40-50 hangversenyt adnak, több albumuk megjelent már itthon és külföldön is. Sting meghosszabbított turnéjának minden állomásán Sarah Hicks vezényel, akit a New York Times az évtized legjobb női karmesterének nevezett.


pop rock hír stingKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jednota 2011.04.22. 22:17:37

Kétlem, hogy az Óbudai Danubia ne lenne fiatalabb, mint a Budafoki Dohnányi... Ez valami tévinfó.

retax 2011.04.22. 22:34:27

Már miért lenne a BDZ a legfiatalabb zenekar?!

Goompah 2011.04.22. 23:11:18

Nem hinném, hogy bármely klasszikus zenét játszó zenekarnak, akár amatőrnek is, kihívás lenne Sting slágereit kísérni, de a Royal Philharmonic Orchestra mégsem akármilyen zenekar.

Hiába, Kelet-Európába kólából, kávéból, mosóporból is gyengébb minőséget szállítanak, miért éppen a zene lenne kivétel.

szaszni 2011.04.22. 23:45:36

Nem piskóta ez a Hollerung! Valahogy nem csodálkozom, hogy miért pont ő? Szerintetek? Magyar, cigány, dán, német, amerikai, zsidó? Na melyik a nyerő?

Goompah 2011.04.23. 00:37:53

@jednota: Lehet, hogy a tagok átlagéletkorára vonatkozik.

Goompah 2011.04.23. 00:40:55

@szaszni: Szerintem sváb vagy zsidó. Számít valamit?

jednota 2011.04.23. 02:41:46

@Goompah: értem, de a zeneművészeti szakközépiskolásokból alakított Danubia nyerte el legutóbb a Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet, ezért kétlem, hogy a Dohnányi "ráverne"...

Báthory Ödönke 2011.04.23. 08:24:05

Aki a zenekar korával foglalkozik, annak ajánlom a cikk elolvasását:

"40 éves Budafoki Dohnányi Zenekar", "Eredetileg ifjúsági zenekarként alapították, ám mostanra már elismert zenészekből áll"

Tehát az akkor ifjúsági zenészek mára elismert muzsikusok lettek. Hol van itt szó a zenészek életkoráról?

Swind 2011.04.23. 08:41:54

Ifjúsági zenekarként még a 80-as és a 90-es évek első felében, nagyon jó minőségű zenekar volt. Olyan válogatott fiatal tehetségek játszottak benne, akik később világhírű zenekarok tagjai lettek. Mindenkinek jól jött zsebpénz amíg diák :)
Később "hivatásos" zenekar lett, még a Magyar zenekaroknál megszokott undorítóan nevetséges pénznél kevés fizetésért. Azóta csak olyanok játszanak benne akiknek megfelel ennyi pénz is, vagy 2-3 mellékállást vállalnak, vagy "lecsúsztak" valamiről. Evvan.

NoOne 2011.04.23. 08:48:20

@Goompah: "Hiába, Kelet-Európába kólából, kávéból, mosóporból is gyengébb minőséget szállítanak, miért éppen a zene lenne kivétel."

Hát, ez nem volt szép. Ha tettél volna egy smiley-t a végére még csak-csak, de ebben a formában inkább fokozottabban negatív amit írtál, amellett is, hogy a RPhO-t nagyon jó zenekarnak tartom. További két megjegyzés:
1. Sting elég "kényes" zenei szinten. Ha neki megfelel, gyanítom a koncertközönség sem fog csalódni.
2. Ausztria miért is Kelet-Európa?

Hidd el, azért mert valami hazai/magyar, még lehet kiemelkedő színvonalú. Sőt, igen sok mindenért lehetsz büszke arra, hogy magyar vagy. Tény, hogy az ellenkezője is igaz, de ez általában nem a zene.

Silly 2011.04.23. 11:39:05

Nem hiszem el!

Ahelyett, hogy örülnénk egy magyar sikernek, nekiálltok egymást kiigazítani, a sikert elérő zenekart és egymást minősítgetni, tájékozottsában versenyezni- de szerencsére ez nem rólatok szól...

Mint ahogyan NoOne is mondja: nem hiszem hogy Sting megalkuvó lenne az őt kísérő zenekar képességét/képzettségét illetően.

A fanyalgók esetleg írhatnak neki, hogy nem ért hozzá, rosszul választott.

Én a magam részéről gratulálok, és még sok hasonló sikert kívánok nekik!

jednota 2011.04.23. 13:13:41

@Báthory Ödönke: "az ország legfiatalabb hivatásos zenekara"

Mahaboul 2011.04.23. 13:16:21

Én is csak csatlakozni tudok az előttem szólókhoz: Sting nem az a csávó, aki csak úgy kiválaszt egy zenekart. Nézze meg bárki, ahogy egy régebbi lemezének a felvételekor (talán a Nothing Like the Sun) hogy osztja ki az amúgy profi zenészeket. Szóval ha ő kiválaszt valakit, akkor az pont nem "gyengébb minőségű". Eddig a turnén tudomásom szerint 2 zenekarral játszott: a főpróbán Wolsfburgban a német ifjúsági filharmonikusokkal, amúgy meg az említett Royal P.O-val, szóval nem kis eredmény amit elértek, nem gyenge társaság. Csak gratulálni tudok. Aki meg csak fikázni tud, és azon pörög, hogy melyik a legfiatalabb, melyik a legnemzetibb és melyik a legjóképűbb zenekar, az menjen ki a szabadba, jó idő van, szívjon egy kis friss levegőt ahelyett hogy hülyeségeket írna.

jednota 2011.04.23. 13:16:46

@Silly: A sikernek örülünk, senki nem vitatta a BDZ szakmai munkáját, a cikkirót kritizáltam, amiért nem néz utána annak, amit leír. Ha mind a százan ideírnánk, hogy "gratulálunk", akkor nem sok haszna lenne a kommentelésnek... :)

Amúgy a félreértések elkerülése végett: egy ilyen stadionbéli, kihangosított koncert nem akkora művészi érték a zenészek számára, inkább egy érdekes színfolt a megszokott rutinban.

krferi 2011.04.23. 15:05:04

@szaszni: Jól van, zsidóztál egy kicsit szép halkan a sarokban, hallottuk, köszönjük.

SzocsO 2011.04.23. 15:12:11

Én nem t'om, de a Dowland-lemezen a Karamazov nagy spíler, de van nála jobb Dowland-előadó (az a Forlon, azért el kéne vele komolyan beszélgetni).
Nem akarom ezzel minősíteni a zenei ízlését, aki zenész, az úgyis tudja, hogy amikor a muzsikus parnert választ, hogy kivel, először azt nézi meg, hogy ki is az az ember. Utána jön, hogy hogyan zenél. Ha nincs szimpátia, a zene sem biztos, hogy jó lesz. Biztos szimpatikusnak tartotta őket, azt a hangszerelést tényleg nem nagy cucc lefűrészelni, a magyar zenészek igenis jók, és ami igen fontos, jóval olcsóbbak, mint az angolok. Ennyi!
És k***ára, irigylem őket, francért nem hegedűs lettem, vagy fagottos : ) Stinggel együtt zenélni nagy dolog, még akkor is, ha az ilyen szimfonikus átdolgozásokat nem bírom.

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2011.04.23. 16:36:30

azé ELÁJULNI NEM KELL:

nyilván OLCSÓBB így a Sztingnek

PTweet · http://tetovaltlanyok.blog.hu/ 2011.04.23. 16:36:51

Amikor felvetődött, hogy Sting az EKF keretében Pécsre jön, azt hittem tényleg megvalósul majd. Hiszen az egész évet Zsolnayra és a Pannon Filharmonikusokra építették fel. Reméltem, hogy utóbbiakkal közös fellépést össze tud majd hozni a város/szervezők, de sajnos erre sem voltak képesek. Pedig így talán lényegesen olcsóbb lett volna a koncert, mintha az USA-ból kellett volna egy egész zenekart idehozni és fizetni. A Budafoki Dohnányi Zenekarnak innen is nagy gratula, hogy ezt ki tudták járni. A pécsiek meg egyenek fost. (Saját vélemény.)

attis · http://sting.hu 2011.04.23. 16:54:46

A helyzet a következő. A Royal Philarhominc-nak csak tavaly volt szerződése Stinggel. Idénre már rég lekötötték magukat más előadókhoz. Viszont a Symphonicity turné annyira bejött az érdeklődőknek, hogy még - legalább - egy "nyári" évadot koncerteznek ezzel Stingék. Viszont most a nyári helyszíneken direkt helyi zenekarokat foglalkoztatnak a Kanári-szigetektől Oroszországig.

A koncerteken többek között az alábbi zenekarok kísérik Sting alapzenészeit:
- Sofia Philharmonic Orchestra
- Dohnányi Orchestra Budafok
- Orquesta Filarmónica de Gran Canaria

Egyébként a Dohnányi zenekar nem csak a budapesti és a graz-i, de a pozsonyi koncerten is fellép majd. Hatalmas gratula nekik a lehetőségért!

üdv: Attis
www.Sting.hu

szaszni 2011.04.23. 17:01:03

@krferi: Azt nem tudod elképzelni, hogy esetleg pozitív értelemben zsidóztam? Mármint, hogy esetleg tanulhatnánk mentalitást a Hollerung-féléktől. Hogy kell előtérbe helyezni magunkat a hasonló képességű művészek között. Mert azt azért senki ne mondja, hogy Hollerung a legnagyobb! Mindenestre ügyes!

Marschieren gehen mit Maschinengewehr 2011.04.23. 17:42:22

@szaszni:

"pozitív értelemben zsidóztam"

azt hogy lehet? :) egyébként meg maguk csinálnak szitokszót a nevükből

Goompah 2011.04.23. 17:55:52

@Báthory Ödönke:

"Tehát az akkor ifjúsági zenészek mára elismert muzsikusok lettek. Hol van itt szó a zenészek életkoráról?"

Ödönke, ki beszélt itt a cikkről? A posztban ez áll:

"A Dohnányi Zenekar a sajtóanyag szerint az ország legfiatalabb hivatásos zenekara."

Próbáld értelmezni a mondatot. Avagy szerinted, drága Ödönke, aki egy fiatal munkahelyi csapatról vagy fiatal társaságról beszél, az feltétlenül nem régi alapítású munkahelyi csapatra vagy a társaságra gondol? Ugyanígy a fiatal zenekar jelentheti azt, hogy nem rég alapították, de azt is, hogy fiatalok a tagjai.

Jó érzés okoskodni?

Goompah 2011.04.23. 18:04:02

@NoOne:

"Sting elég "kényes" zenei szinten. Ha neki megfelel, gyanítom a koncertközönség sem fog csalódni."

Ez így van, de azért te is tudod, hogy Stinget - vagy bármilyen pop- vagy rockzenét - kísérni zeneileg és technikailag mérhetetlenül kisebb kihívás, mint előadni egy komolyzenei darabot.

"Ausztria miért is Kelet-Európa?"

OK, a határán van.

"Hidd el, azért mert valami hazai/magyar, még lehet kiemelkedő színvonalú."

Elhiszem, írtam is, hogy Stinget bármilyen zenekar jól tudná kísérni, nem nagy ügy, ez nem minősíti a zenekart. Csakhogy a jegy árában a neveket is megfizeted.

krferi 2011.04.23. 20:23:30

@szaszni: Nem, azt a mai Magyarországon nem tudom elképzelni. A korábbi megnyilvánulásaid alapján nálad sem erről van szó.
Mindegy, a te dolgod, bocs hogy beleszóltam.

1bambi 2011.04.23. 23:19:29

A budafokiaknak nagy gratula, viszont személy szerint egy kicsit sajnálom a dolgot, mert végre van jegyem a koncertre, és a londoni jobb zenekar, és lényegesen többet próbáltak és játszottak együtt Stinggel.

Goompah 2011.04.24. 13:55:09

@1bambi: Hidd el, semmit nem számít. Bármilyen profi zenekarnak Sting kísérése nem több könnyű ujjgyakorlatnál. Ezzel nem leszólom Sting zenéjét, de aki ismeri a klasszikus zenét, az tudja, miről beszélek. Aki meg nem ismeri, annak hiába is mondom.

vakegérke 2011.06.29. 14:58:05

@szaszni: Hogy jön ide Hollerung? Nem ő vezényel, vagy rosszul olvastam? Vagy úgy érted, ő protezsálta be a zenekarát? Hát jó, ebben lehet valami, de akkor inkább dicsérjük meg ezt az egyébként is szupertehetséges, nagyszerű karnagyot:)