2011.05.23. 14:00 – Lángoló Gitárok

„Nálam a sorrend ez: zene, közönség, én” - Palotai-interjú


Az a tény, hogy a legismertebb hazai underground dj májusban átlépi az ötödik ikszet, talán még az érintettet is meglepte. Hiszen az a Palotai Zsolt, akit mi a bulikból ismerünk és immár több mint húsz éve ugyanúgy szeretünk, egy percet sem öregszik. De hogyan lehetséges ez? Erről, na meg a jelen korszellemről, a nagy változásokról és a maradandóságról beszélgettünk Apuval. (Az interjú eredetileg a nyomtatott Lángoló Gitárok magazin második számában jelent meg. A Corvintető ezen a héten, több napon át ünnepli Palotai 50. születésnapját, a részletekért klikk ide.)

Hogyan éled meg, hogy ennyi idősen egy olyan közegben mozogsz, ami a fiatalságról szól?
Nem is az a súlyos, hogy 50 éves vagyok, hanem hogy 21 éve dj-zek. És az éjszaka kőkemény, főleg az utazás, a várakozás. Mert amikor játszom, az már felüdülés. A színpad gyógyít. És az sem számít, hány éves vagy, ott megszűnik az idő. Ami a fiatalokat illeti, hát igen, most ott tartok, hogy a barátaim gyerekeinek, meg a saját gyerekemnek játszom. Gyakran szóvá teszik az idősebbek, akik 50-10 éve jártak a bulijaimra, hogy miért nem nekik játszom, miért a fiataloknak. Basszus, azért, mert én mindig a fiataloknak játszom, csak közben ti megöregedtetek! Ők azt szeretnék, ha ott ragadtam volna, ahol ők 5-10 évvel ezelőtt. De ha ezzel a mentalitással csinálnám, már 20 évvel ezelőtt megöregedtem volna.

Nincs helye a nosztalgiázásnak?
Azoknak, akik azzal jönnek, hogy 5-10 éve milyen jó bulik voltak, ahhoz képest, ami most van, mindig azt mondom, hogy nem is akkor volt a legjobb, hanem húsz évvel ezelőtt. A Tilos az Á 89-től 92-ig, annál jobb időszak nem lesz, és ezt már akkor tudtam. Nem azért, mert jobb zenék, jobb bulik voltak, hanem mert az emberek mentalitása annyira pozitív volt, mindenki azt gondolta, hogy na, most végre jó lesz. Aztán kiderült, hogy más lesz ugyan, de nem jobb.

A dj-világban mi lett más, mik a legnagyobb változások az elmúlt húsz évben?
A legnagyobb változás 2000 óta van. Az már múlt századi történet, hogy a művész előad, a közönség pedig feltétel nélkül megpróbálja befogadni. A közönség átvette az irányítást és leszarja, hogy én mit akarok. Számtalanszor van, hogy lejátszom egy zenét és negyed óra múlva valaki kéri, mire hiába mondom neki, de hát most volt, rávágja, hogy nem baj, legyen még egyszer. Koncepcióval érkeznek a buliba, hogy az szóljon, amit ők akarnak hallani. Ezzel összefügg, hogy szórakoztatóipar lett a tánczenei is, aki elmegy bulizni, az kikapcsolódni akar, nem megfejteni. És én azoknak játszom, akik a táncparketten vannak, akik oldalt állnak és számlistát írnak a szettről, vagy fórumokon megmondják, azokkal nem tudok mit csinálni. És a buliban minden pillanatban ott kell lenni, olyan nincs, hogy bocs, ezt a negyed órát felejtsük el. A táncparkettet végig mozgásban kell tartani, ami ma sokkal nehezebb, mert annyira felgyorsult a zenefogyasztás, hogy jön egy szám, felismerik, örülnek neki, de a zene felénél már megunják. Folyamatosan kell figyelni, mire hogy reagálnak, és minden zenéből ki kell hozni a maximumot. Régen se tetszett minden zene mindenkinek, de volt annyi respekt, hogy megvárták, meghallgatták. Ma ilyen nincs: kimennek, ha nem tetszik nekik, vagy anyáznak, mutogatnak, megdobálnak. Ha nem az van, amit ők gondolnak, akkor véged van. Ráadásul nagyon gyorsan változik az ízlésük, egyik hónapról a másikra. Megbízhatatlan, te sem tudod, mi lesz.

Tehát a sikeres dj ma már csak kiszolgál?
Inkább egyensúlyban kell tartani a kiszolgálást és az önmegvalósítást. Mert azért nem lehet csak olyan zenéket játszani, amik tutira működnek. Az a truváj, ha beleraksz a szettedbe olyat is, ami majd csak három hónap múlva érik be, de te már most megőrjíted vele a közönséget. Ezt ügyesen, akár 3-4 zenével elő kell készíteni, hogy robbanjon. Én egyébként azt bírom a legjobban, ha ezt olyan zenével csinálom meg, amit pedig utálnak: a buliban ahogy berakom, tombolnak rá, otthon pedig azt kérdezik, mi ez a szar.

De összességében azért mégis mindig alárendeled magad a bulinak, nem?
Az adott buliban semmit nem számít, hogy én ezt már 21 éve csinálom, mert minden buli nulláról indul. Sőt, nemcsak buliról bulira, de zenéről zenére bizonyítani kell, minden egyes zenével fokozni, na még, na még, na még. A bulit először meg kell csinálni, és ha ez sikerült, akkor onnantól azt csinálhatsz az emberekkel, amit akarsz. És ha működik a buli, engem igazából nem érdekel, mitől működik. Nálam a sorrend ez: zene, közönség, én. Az egóm soha nem írhatja felül a többit.

A mostani fiatal dj-knél mintha ez máshogy lenne.
Én abból a világból jövök, ahol nem volt pénz és nem volt ego, a mai világ viszont másról sem szól, mint erről a két dologról. Csak közben a zene sokkal fontosabb, mint én. A legnagyobb veszély ma a színpadon, ha a dj elhiszi, az egójától működik a buli. Persze, hogy számít, ki vagy, hogy átjöjjön a személyiséged, a mondanivalód. Ha ez nincs, akkor játszhatod a világ legjobb zenéit, üres lesz a produkciód. Azt látom, hogy a mai fiatalok nagyon tudnak nyomulni a hírverési csatornákon, meghekkelni a Facebookot, hogy minél többen elmenjenek, és ez, a marketing része sokkal fontosabb, mint maga a buli.

Úgy tűnik, pontosan ismered és érted a közeged mindenkori működését, ez a titka a tartós népszerűségednek?
Figyelni, mindig résen lenni, tudni, mi miért történik, szóval abszolút tudatos, ahogyan csinálom a dolgokat. Szerintem attól vagy kortárs, hogy mindig meghallod az idők szavát, felismered, éppen miről szól a világ. Hogy mi volt tegnap, az engem nem érdekel, az meg, hogy 5 éve mi volt, pláne nem. A folyamatos jelenlét a kulcs, ezért nem értem azokat, akik azzal jönnek, milyen sokat játszom. Hogy lenne ez sok? Nekem nincs két egyforma buli. Ezért sem gyakorlok otthon mixelni, zenéket összepárosítani, mert egész máshogy üt, amikor a buliban jövök rá, hogy ez a két zene egymás után mennyire jó, mintha előtte elpróbáltam volna. Elengedhetetlen, hogy a buliban meglepjem magamat is, ne legyen ez teljesen rutin. Tulajdonképpen a 21 év alatt végig improvizáltam, sosem gondoltam ki, mivel kezdek, mi lesz a következő szám.

A mindenkori mostnak alkotsz. Nem szoktál gondolkozni azon, mi marad utánad?
Ami a bulik maradandóságát illeti, nekem mindig úgy kell játszanom, hogy a mostról szóljon, de közben lehessen bármikor is. De konzerválni nem lehet a bulikat, ha felveszik, az nem ugyanaz, mert amikor az angyal elrepül feletted, az nincs rajta a felvételen. Ha meghallgatsz egy rögzített szettet, nem érted, hol van az őrület, ami a bulin volt. Hát sehol, a bulin ott kell lenni. Palotain is ott kell lenni. Úgyhogy ha 100 év múlva kérdezik majd, ki volt ez az ember, nem fogják megtudni.

Interjú: - funkula -
Kép: Nagyillés Szilárd


interjú electro offline palotaiKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Davyd · http://wordsofmusic.blog.hu/ 2011.05.23. 18:59:22

isten éltesse az egyik (ha nem a) legjobb magyar dj-t! szeretem ezt a hozzáállást és azt, hogy van elképzelése, véleménye a dolgokról, amit ki is mond. több ilyen kéne.

pizzaboy 2011.05.23. 19:18:36

Zsolt! Légyszíves hagyd azt szar dubstepet, és játszál valami emberi zenét!

(Tudom az ember fia a 16 évesekből él, de akkor is.)

baraka 2011.05.23. 19:22:44

én is szeretnék 50 évesen olyan friss lenni majd, mint Palotai. isten éltessen örök dj :)

Mu3ik 2011.05.23. 19:32:01

Respect és Boldog Születésnapot.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2011.05.23. 19:36:51

Mindig nagyra tartottam Palotait és most ezután a cikk után is. Nagyon igaz, amit mond, bár én pont a leírtak miatt nem akarok már dj-zni. 94 körül kapcsolódtam bele és még akkor is nagyon jó volt. Igazából sajnálnám, ha ma lennék fiatal... illetve nem sajnálnám, mert nem tudnám, hogy miről maradtam le.
Isten éltesse az Ünnepeltet!

kalimpa · http://kocsma.blog.hu/ 2011.05.23. 20:24:21

boldog születésnapot!! még legalább ennyi Palotai bulit!!! :)

ezismarfoglalt 2011.05.23. 20:25:22

Boldog születésnapot! :) Volt pár alkalmam zenét hallgatni tőle. Legemlékezetesebb talán Szabadka, Lajkó Félixel... uhh átszaladt a hideg a hátamon. Még legalább 50 év djzést! :)

minyimaaa 2011.05.23. 20:26:15

ríszpekt, sokat köszönhet neki a magyar zeneélet

de amúgy a mesternek el kellene gondolkodnia a tisztességes visszavonuláson.

nem a kora miatt, hanem a minőség miatt
ki kell mondanom:

a rewind már évek óta nem az, ami (valaha volt)
a kis droid-drogos tiniknek bejön, ugye az újszülötteknek minden vicc új......

nem kellene elmenni DévényiTibibácsiba

azaz nem kellene megélni, azt h Palotai saját halovány mása legyen (a finnyásabbak szerint már ott van, :S ://).

Ritkábban kellene fellépni, és akkor odatenni magát istenesen.
Sajnos nem tok jobbat :((

IP-címvadászok kedvence 2011.05.23. 20:27:50

Boldog szülinapot :)
Mi még a 90es évek második felében jártunk le a Trafóba csütörtökönként, kétszázötven Forintért, mert Palotai-Cadik páros volt, dnb, élveztük... hát mondanám, hogy a fotókon azt látom, hogy Zsolt egyre jobban hasonlít Hofira, de nem mondom, mert én se lettem fiatalabb és sokkal szarabbul nézek ki, pedig később születtem :D

A spontán zenélés tényleg jól mutatja a profizmust, az pedig, hogy soha egyáltalán nem jut eszébe valakinek előre elképzelni, hogy mit játszik és mi után, hát igen... nem kell ehhez semmit hozzátenni. Vagy megy valami, vagy nem.
Azért az elmúlt 15 évben volt alkalmam nézni-hallgatni pár önjelölt dídzsét, így látom a különbséget.

"Az már múlt századi történet, hogy a művész előad, a közönség pedig feltétel nélkül megpróbálja befogadni. A közönség átvette az irányítást és leszarja, hogy én mit akarok. Számtalanszor van, hogy lejátszom egy zenét és negyed óra múlva valaki kéri, mire hiába mondom neki, de hát most volt, rávágja, hogy nem baj, legyen még egyszer."

Na ebből látszik, hogy mi már öregek vagyunk. Ez a 90es évek végén falusi diszkóban ment, hogy "tegyedmá bea hájpáhájpát" anno voltam elég sok bulin, de nem sűrűn volt, hogy odamegy valaki a lemezlovászhoz és megkérte, hogy mit tegyen be...

"Koncepcióval érkeznek a buliba, hogy az szóljon, amit ők akarnak hallani."

No azért az valahol természetes, hogy valakinek koncepciója van, ugyebár elmegyek egy bulira és nem valami szutyok pikkpakkot akarok, hanem zúzós dárenbézt, mert a szórólap ezt is sugallja, meg a többi előadó is ezen a vonalon van, akkor azért nem jó, ha - főleg a party közepén - nekiáll valaki lassúzni a pultnál. Nekem Palotai Zsolt egyszer volt csalódás, valamikor 2001ben volt valahol véháká és utána vártam, hogy bulizene lesz. De ott se Palotai volt para, hanem az egész buli szervezése, mert a szervezők (akik akkor már jó öregek voltak, legalábbis belül egészen) fölkapcsolt lámpával egyfajta kis levezetősdit képzeltek el, mi meg, mivel a VHK két óráig se játszott, vártuk volna, hogy egy kis aerob mozgással vezetjük le az ősmagyar eksztázist, hajnalig tartó törtütemmel, vagy valamivel... ami pörög... hát... nem jött be.

"szórakoztatóipar lett a tánczenei is, aki elmegy bulizni, az kikapcsolódni akar, nem megfejteni."

No azért ez már 15 éve is így volt, a zene itt és mostjára épült az emberek szórakozása, nagy művészkedés nem nagyon fért bele soha.

"Régen se tetszett minden zene mindenkinek, de volt annyi respekt, hogy megvárták, meghallgatták. Ma ilyen nincs: kimennek, ha nem tetszik nekik, vagy anyáznak, mutogatnak, megdobálnak. Ha nem az van, amit ők gondolnak, akkor véged van."

Na igen. Ez talán a legfőbb probléma, ami most az elektronikus tánczenét éri. A faszbukos gyerekek mentalitása, amikor már tényleg másodpercek alatt kiborulnak, mert nem az van, amit akarnak. Hozzáteszem, nyilván mindannyian látjuk, hogy a partykon kb 10 éve egyre több a gyerek. A 90-es évek végén a drum and bass lett dárenbész, vagyis inkább a 2000-es évek elejére... akkor még egy ideig tartotta magát a techno, később már ott is megjelentek a nyolcadikos gyerekcsoportok, velük együtt egy rossz hozzáállás a fogyasztáshoz (akár zene, akár cucc, stb).
De ha már ennyire elmerengtem, a legnagyobb katasztrófának még mindig azt tartom, hogy senkinek nem jó semmi, csak a neki éppen aktuális kedvenc és semmi egyebet nem hajlandó befogadni, sőt, keményen lázad ellene.
Ez az, ami az új évezredben már nem működik: dnb, goa és techno egy partyn. Több, mint tíz éve ez nem is volt kérdés, hogy megy és senki nem fújt senkire és semmire.

No de elkalandoztam, a lényeg, hogy

BOLDOG SZÜLINAPOT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vkindustrial 2011.05.23. 20:50:54

www.kvb.hu/filmek/rovidfilm/extazistiztolhetig.html

Nézzétek meg a fenti linken a filmet. Nagyon szimpatikus figurája a hazai zenei életnek...

babsz 2011.05.23. 21:49:36

szerintem aki rázendít, hogy a "rewind már nem a régi", meg ilyenek, az pont nem értette meg a közvetíteni próbált gondolatokat

The okos 2011.05.23. 21:53:02

Boldog szülinapot Mester! :)
Mit nem adnék egy retro katlan partyért...

wikkis 2011.05.23. 22:30:45

nem veletlenul hivjak Palotait a magyar dj-k es electro szinter atyjanak. Szerintem nem mas O, mint egy igazi muvesz: sajat bevallasa szerint soha nem gyakorol otthon, mert minden buli mas. Nem igy van-e? Amikor aprilis 13-an elmentel a Trafoba Rewindolni, vagy augusztus 29-en elmesz egy buliba es a palotai bemelegito szett jobb mint az egesz kulfoldi banda? Muveszkent o kepes (volt es lesz) felismerni es megfogni a pillanatot, megformalni ugy hogy ne legyen egyertelmu de megis elvezheto legyen (csak gondolj arra, mikor egy Dali elott allsz), lejatszik szamokat amire evekkel kesobb visszagondolsz es rajossz o mekkora kiraly volt hogy mar akkor jatszotta es meg sorolhatnam. Csak Palotai tudja ugy formalni a bulikat mint egy szobrasz a szobrot, mindegyik darab kulonbozo es a helyszin szelleme a muzsa.
Na ez sokkal nyalasabbra sikerult mint akartam. Egy a lenyeg, en is sok rewindra, Tilos az Ara es sok masra jartam, sok Jovozenet es szettet hallgattam (meg kazettara felveve Tilosrol...) es nekem mindig is o lesz a legjobb. Nagy big up, boldog szulinapot.

dozen 2011.05.23. 22:35:54

az 50-hez képest elég rövid az interjú.
kérem vissza a belépő árát!

LAVÓRVAGÁNY 2011.05.23. 22:49:51

Bizony, kurvasokat kéne gyakorolni a PLAY-gomb nyomkodását. Mert az ő "művészete" kb ennyi. Ahogy a rengeteg önmagát "zenésznek" nevező dj tudománya is kimerül ebben.
Tényleg, micsoda zenei tehetség, le tudja játszani mások számait...gratulálok.

Bergeroth 2011.05.23. 23:22:23

@LAVÓRVAGÁNY:
A zenész, illetve a DJ, az 2 külön szakma.
Csak gondoltam szólok, mielőtt továbbmész ezen a vonalon és pofára esel.

Palotainak boldogat!

IP-címvadászok kedvence 2011.05.23. 23:46:48

@LAVÓRVAGÁNY: Ja, gondolod, hogy a play-gombot nyomogatta? És aztán várt, amíg vége van?
Figyi, próbáljuk ki! Ott vannak ugyanazok a zenék, amiket lejátszik a dídzsé... a bulin.. ugyanazzal a közönséggel... te odamész a pulthoz, kezedbe kapod ugyanazokat a bakelitlemezeket... és ott a cucc... hát csak le kell játszani, nemde? Kipróbáljuk? Megteszed? Vagy csak a szád nagy? :D

arabs 2011.05.23. 23:47:40

Szevasz Fater! Boldog szülinapot!Kössz mindent.
ArabSanyi

djcaveman 2011.05.24. 04:19:32

@LAVÓRVAGÁNY:
bárcsak a tizenhatodát tudnád annak amit a Palotai csinál....

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.05.24. 04:30:47

Isten eltesse meg sokaig!

Poenbol at lehetett volna nevezni erre az egy napra a blogot langololemezjatszora.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2011.05.24. 05:18:38

Nagy arc! Nala jobban csak DJ Genyat szeretem.

peterbigchill 2011.05.24. 06:42:36

respect meg minden, de számomra ez rettentő szubjektiv persze ez az ő szcénájáról szól s lehet nem szép amit irok de akkor most ezt nem értem : idősek szeretnék ha olyan lenne mint 5-10éve de azt nem lehet mert ma most van és most az van hogy a közönség mondja meg mi legyen aki a legrosszabb közönség mert semmise jó mindent azonnal stb.. akkor azt gondolom hogy ez az a közönség aki nem fogja emlegetni 5év mulva hogy de jó volt mert pont leszarja már most, hogy kijáccik. eltünt a tisztelet a régiegben megmaradt mert akkor volt...

Leosztó posztoló 2011.05.24. 08:35:10

Nekem egy problémám van a mostani "electro"-szcénával: fogalmuk sincs róla, hogy amit játszanak az tulajdonképpen köszönő viszonyba sincs magával az electro-val. Gondolok például a Model 500-ra, Dopplereffekt-re, Drexciya-ra. Hallgassátok meg a Dave Clarke- Electro Boogie című mixét: na az ELECTRO BMEG.

tudomatutit 2011.05.24. 09:35:09

A régi szép idők, Kulti, Palotai, dnb weekend....Háhhh
Boldog szülinapot, Palotai!!! :D

nemvicces név 2011.05.24. 09:42:12

@pizzaboy: egyetértést sugárzok innen :)

blah 2011.05.24. 10:59:53

Egyáltalán nem vagyok oda az elektronikus zenéért de ez a csákó nem semmi, hogy 50 évesen is tolja, ezért külön gratula jár neki. Erre azt mondom, hogy elhivatott.

fck 2011.05.24. 13:47:24

Boldog születésnapot!
A legjobb partiélményeim nagy százalékban Palotai bulik voltak.

Parasite 2011.05.24. 14:32:12

Sajnos meg kell jegyeznem, hogy tavalyelőtt például minden egyes Palotai bulin ugyanazok a számok szóltak. Hétről hétre lejártam Rewindra tetőre (előtte meg már nagyjából 10 éve ide-oda ahol volt rewind:), és egy idő után fejből nyomtam a tracklistát. majd volt szerencsém soundon és szigeten is apához, és ugyanazokat rakta állandóan. haverokkal ezen röhögtünk hogy bazz, fater elhozta a corvintető cd-jét :( szóval hogy mindig improvizálna, vagy hogy az egója folyton hátrébb szorulna, azt azért kétlem. néhány sör és unikum után meg főleg. a spangliról nem is beszélve :D de hogy ő a legnagyobb magyar dj és az is lesz, ez tény és senki nem veheti el tőle. boldog születésnapot Palotai Zsolt! bár majd csak 28-án lesz :)

famouska 2011.05.24. 17:52:28

Ez amúgy kajak így van amit a végén ír. Hogy fogod leszedsz egy mixet és otthon fülesen meghallgatod vagy buszon akárhol sehol soha nemfog úgy átjönni a zene mint ott a buli közepén amikor orgazmusa van a fülednek és minden más megszűnik létezni. Akkor tudod ,hogy ezen a ponton vagy amikor nem azt nézed melyik csajt lehetne felszedni és kik állnak körülötted és jaj ,hogy nézek ki meg ,hogy hogy táncolok. Akkor semmi más nem számít csak az ahogy átérzed a zenét. Jah és ez működik pia és drogok nélkül is. :)

pizzaboy 2011.05.25. 15:49:40

@famouska: "Jah és ez működik pia és drogok nélkül is. :)"

Hiszi a piszi

kacsa! 2011.05.25. 19:13:10

Isten sokáig éltesse még az "öreget". Zenei ízlésemet alapjaiban formálta Palotai, bár én egyetlen buliján sem voltam ott.
Egy fülhallgatóval otthon 'bulizó'.

r16udsz 2011.05.26. 10:46:02

@ezismarfoglalt: Nagyon kivancsiva tettel Lajko-Palotai-val kapcsolatban, valmi anyagot szivesen fogadnek!