2011.07.15. 15:00 – mista

Burn Studios: forradalmasítani a zenefelhasználást

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az idei Balaton Soundon volt a hajnalig tartó veretésre kialakított megannyi helyszín között egy különösen érdekes is, ahol esténként a Radio B.R.O. szervezésében zajlottak az események, de nem ez volt itt az igazán izgalmas, hanem hogy délutánonként workshopokat tartottak, amin különböző szakmabeli meghívottak segítségével mutattak be egy új, nemzetközi csapat által fejlesztett, magyar vonatkozással rendelkező közösségi zenehallgató és zenekészítő oldalt, a Burn Studiost, ami az ismert energiaital-márka támogatásával jött létre.

A Burn Studios lényege, hogy olyan lehetőségeket egyesít magában, amik eddig mind csak különböző webes felületeken, vagy drága szoftverek segítségével voltak elérhetők. A zenehallgatás, a zenemegosztás, valamint a zeneszerzés, a közösségi, kollektív alkotás lehetőségét kínálja a felhasználóknak, ráadásul ingyenesen, egyetlen regisztrációért cserébe.

Mindezt röviden úgy kell elképzelni, hogy a Burn Studios egy olyan közösségi oldal, ahol a felhasználók saját profilt hozhatnak létre, feltölthetik megosztani kívánt zeneszámaikat, ezeket egy lejátszó segítségével bárki akárhányszor és akármikor meghallgathatja, továbblinkelheti, beillesztheti a lejátszót máshová, a blogjába vagy a Facebookra, sőt, a rendszerben lévő zenékkel szabadon DJ-zhet is, böngészőből, egy direkt erre fejlesztett DJ-alkalmazás segítségével, ami minden olyan funkciót tud, amire egy lemezlovasnak alapvetően szüksége van. Ezen kívül a felhasználók a Burn Studios segítségével zenét is szerezhetnek, szintén böngészőből, online.

Az oldalhoz kapcsolódó Audiotoolban egy komplett stúdió felszerelése található meg: keverő, szintik, dobgépek, sampler, szekvenszerek és még egy sor egyéb, a professzionális zenekészítéshez szükséges eszköz, de vannak előre elkészített template-ek (különböző elektronikus zenei stílusokhoz tartozó zenei alapok) is, amik a kezdőket segítik eligazodni a hangszer- és kábelrengetegben. Mindez az egész pedig folyamatos finomítás és fejlesztés alatt áll, hogy minél tökéletesebben használható legyen egy egyszerű laptoppal és wifi-kapcsolattal is.

A Balaton Soundon tartott sajtótájékoztatón az ismert hazai zeneblogger, producer és DJ, Simon Iddol, a Burn Studios főszerkesztője elmondta, már olyan neveket sikerült megnyerniük, hogy álljanak az alkalmazás mellé, mint a friss technikai újításokra mindig fogékony Richie Hawtin, vagy a szupersztár David Guetta.

Ezen kívül közreműködik a projektben a szintén világhírű producer és DJ, Sasha, aki egy remixversenyt is hirdetett a Burn Studios égisze alatt a Beatport közreműködésével, azzal a hangzatos kijelentéssel, hogy a jövő producerét keresi, aki győztesként együtt dolgozhat vele közelgő új albumán, ezáltal pedig akár sztárrá is válhat. A verseny már lezárult, a fejleményekről és a továbbiakról itt lehet folyamatosan tájékozódni.

Mint Simon Iddoltól megtudtuk, az említetteken kívül hamarosan további nemzetközileg ismert, nagy nevek állnak majd be a Burn Studios mögé, akik többek között rendszeresen, szervezett keretek között válogatnak majd a feltöltött zenék közül, útmutatást adva a hétköznapi felhasználóknak, mire érdemes figyelni. Ebből könnyen belátható, hogy voltaképpen bárki, egyetlen feltöltött saját zenével pillanatok alatt bekerülhet Richie Hawtin, vagy éppen Sasha aktuális, ajánlott zenéket tartalmazó listájába, ami nyilván óriási dolog például egy kezdő, vagy egy még kevésbé ismert producer számára. Fontos továbbá, hogy a Burn Studios a különböző országokban együttműködik több helyi előadóval, DJ-vel, szervezőcsapattal, akik úgynevezett "Burn Studios nagykövetekként" működnek majd, és igyekeznek népszerűsíteni ezt a komplex alkalmazásrendszert, ami a készítők és a támogatók reményei szerint akár forradalmasíthatja is a zenefelhasználást, kezdve a készítéstől egészen a hallgatásig. Minden csak a felhasználói visszajelzéseken, valamint a rendszer általuk generált növekedésén múlik.


zeneipar richie hawtin elektronikus david guetta sasha electro balaton sound elektro burn simon iddol burn studios



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása