2011.09.24. 13:30 – _fá_

Smells Like Teen Spirit - A zenegépek legnagyobb slágere

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Aki akár egy kicsit is megtanult gitározni, az szinte biztos, hogy játszotta a Smells Like Teen Spiritet párszor. Meg is volt az ok, hiszen nem nehéz, akusztikuson is jól szól, ráadásul nagyszerűen lehet vele a haverok előtt vagizni, mert még a legbunkóbbak is ismerik. A dal mellesleg a Paradise City mellett kötelező kelléke a teljes magyar zenegépállománynak is, illetve kihagyhatatlan csúcspontja minden középiskolai klubos rockteremnek. A Nirvana olyan helyekre is eljutott ezzel a pár akkorddal, ahova véletlenül sem akart, és bizony eljátszotta néhány olyan előadó is, akik miatt Kurt akkor is meghúzta volna a ravaszt, ha korábban eszébe sem jut ilyesmi.

Patti Smith

A punk keresztanyja szeret feldolgozásokat készíteni, logikus volt tehát a találkozása a dallal. Az, hogy a változatlan énekdallam bendzsós és vonós kísérettel is nagyon hatásos, fényesen bizonyítja, hogy sokkal több ez a dal, mint pár jól eltalált ritmusváltás és zajongás. A dalt saját szöveggel is kiegészíti, ami meglepően jól illeszkedik az eredeti sorokhoz.

Tori Amos

A pár napja új lemezzel jelentkezett Tori Amos elegáns stílusához a legkevésbé sem illik első blikkre Cobain vadulása, de egyrészt Tori Amos mindent el tud énekelni úgy, hogy jó legyen, másrészt pedig dolgozott már ő fel Slayert is. A felvételen természetesen egy szál zongorával tolja végig a produkciót, igazán megható.

Of Montreal/MGMT

A két zenekar 2008 októberében turnézott együtt, és a New York-i állomáson ráadásként vették elő Cobainéket, hogy legyen mire a színpadra mennie a két zenekarnak integetni. Gyakorlatilag semmit nem változtattak az eredetin, de a felvétel megmagyarázza, miért is szeretik ennyien feldolgozni a Smells Like Teen Spiritet, elég csak megnézni a közönség reakcióját.

Paul Anka

Ha bendzsóval, zongorával, de még ukulelével is hozzányúltak már, akkor persze swingben is el lehet játszani, ezt pedig nem más tette meg, mint korunk egyik legnagyobb haknikirálya, mellesleg a bugyinedvesítő hangok egyik legnagyobbika, Paul Anka.

Miley Cyrus

Az idei év közepén a tinisztár botránkoztatta meg a világot azzal, hogy elővette a dalt. Igazán elrontani persze nem sikerült, hiszen az eredeti zenén semmit nem változtattak, és végül is csak Miley mindenfajta dögösséget nélkülöző hangja miatt idegesítő, és persze a videón mutatott színpadi mozgás miatt, ami kicsit emlékeztet arra, mikor az általános iskolás koromban léggitároztunk a Scooter Fire-jére.

Take That

A produkció talán még megrázóbb, mint az előző, hiszen itt még csak nem is az újra összeállt, valahol vállalható Take Thatről van szó, hanem a '90-es évek közepén ismert fiúcsapatról, akik egy évvel Cobain halála után már vígan tépik le magukról az atlétát a dal kezdésekor, egy mozdulatban definiálva ezzel, mit is gondolnak ők a rakenrolról.

Aki egyébként tud ezeknél jobbat/rosszabbat, ne fogja vissza magát, kommenteljen!


rock nirvana feldolgozás smells like teen spirit nevermind20



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása