2011.10.06. 10:00 – Lángoló Gitárok

Itt a Ragadozó – Hangmás-lemezpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Az egész nyarat a stúdióban töltötte a Hangmás, hogy elkészüljön harmadik nagylemezük, a Ragadozó, ami hivatalosan október 7-én jelenik meg, de itt a Lángoló Gitárokon már meg lehet hallgatni az egészet. A Funeral Party Budapest és a Valaki ma este megsérülhet után akár a trilógia befejező része is lehetne az album, de jelen esetben inkább egy teljesen új út indul el vele. A felvételek a Metropol Stúdióban készültek, a produceri feladatokat pedig Sándor Dániel vállalta. A dalokat Minda Endre, a zenekar énekese és szövegírója kommenteli. (A kritikánk itt olvasható.)

Fehér Zaj

Gyerekkorunkban jó páran Terminátor fanok voltunk, és úgy látszik a zenéje is beakadt, mert amikor meghallgattam a kész felvételt rögtön beugrott, hogy mire emlékeztet a Fehér Zaj első fele. A dalszöveg jóslat a kiégésről, mindenkinek szól, aki túlzásba viszi az életet. Meg kicsit az az érzés is belekerült, amikor eltávolodsz olyanoktól, akik régen nagyon közel voltak hozzád, és mikor évek után találkoztok, olyan mintha soha nem is ismertétek volna egymást: „sosemvolt emberek vagyunk”.

Luna

Néha álmatlanságban szenvedek. Egyik ilyen alkalomkor írtam ezt a szöveget, amikor inkább otthon maradtam, ahelyett, hogy megint elmenjek valahova éjszakai életet élni. Éppen ezért ez egy hűvös dal, olyan, ami kitisztítja a fejem. A húgom Kriszti vokálozik benne. Nekem olyan, mintha a női vokál a dalban a Hold lenne, a fő ének meg valamilyen lény, ami teliholdkor átváltozik.

Darabokban

Itt is a sampler volt meg először, aztán arra jöttek a tamok, meg a basszusgitár. A szöveg a megszállottságról szól: a főhős benne egy olyan figura, aki annyira rákattan egy lányra, hogy elrabolja, és inkább szét akarja tépni, mint egy játék babát, minthogy másé lehessen. 

Ragadozó

Szerintem az egyetlen dalunk eddig, ahol a zene alárendelődik a szövegnek, és a szavak ritmusának. A zenei alap törzsi aláfestés az alámerüléshez, ami a refrénben oldódik meg, ezért is örülök, hogy a refrén elszállósabbra sikerült. 

Horror Deluxe

Valami szokatlant akartunk itt csinálni: leültetni, sőt lefektetni az embereket.  Ez egy kifordított szerelmes dal. Csomó angol nyelvű popslágerben a szerelem kimerül az „I love you/I like you so much” sorokban, ezt próbáltam kifigurázni. Mi az, amit mindig elmondanál, amikor elragadtatod magad, de soha nem mered, ha meg elmondod, kinevetnek…

Lick My Pain

Az éjszakák, amikor maguktól történnek a dolgok, és elszabadul az őrület – azokról szól ez a dal. Ezeket hívják jól sikerült buliknak, amikor totális a kikapcsolódás, amikor elgurul a gyógyszered.

Out Of Order

Örülök, hogy a lemezen ez a két dal egymás utánra került, mert valahol folytatásai egymásnak. Ez a két dal az album két leginkább partidala. A szövegben az előző dalban leírtak csúnya következményeiről van szó. Lehet, hogy emiatt sokan megköveznek, de valami miatt a Prodigy-féle lakossági dühöngés ugrik be róla.

Haiku

A Haiku háromsoros japán versforma, amit a dzsiszei-k (halál előtti búcsúversek) megírásakor is használnak. Innen jött a cím, mert a szöveg egy tulajdonképpeni búcsúvers. A dédapám emlékére írtam, akit Szabadkán a Tito-féle partizánok öltek meg a második világháború végén. A szövegben az ő bőrébe bújva próbálom elképzelni, vajon mit gondolhatott, mit érezhetett akkor.

No Party (Dead City)

Az utóbbi években Budapesten hatalmas törés történt a party életben: először megszűnt egy rakás hely, amit szerettünk, ahol zenekar lett belőlünk (Süss Fel Nap, Kultiplex, Trafó Pince), majd idén megtörtént a West Balkán-tragédia is. Ezt a szöveget akkoriban írtam, ezek a sajnálatos események miatt. (Ironikus, hogy decembertől a Merlin is megszűnik, ahol a lemezbemutatót tartjuk.)

Reset

Mindenkinek ajánlom, aki szerint csak negatív dalszövegeink vannak, mert ez a dal az elejétől a végéig az újrakezdésről szól. Zenéjét tekintve elég sok minden belekerült, a templomi orgonától a trance révülésig. Jól lezárja a lemezt.


indie premier punk pop exkluzív hangmás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása