2011.11.13. 10:00 – Kovács M. Norbert

Falusi science fiction - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Carbonfools tagjait festékkel dobálják meg, és a basszgitáros apja mellett még néhány rajongó is feltűnik. A Die Antwoord klipjében élőlények kerülnek elő a zenekar tagjainak szájából, egy ismeretlen magyar formáció (?) pedig olyan klipet készített, amire alig találjuk a szavakat. Eheti válogatásunkban ezek mellett van két klip is a neves Jonas Åkerlund rendezésében, az egyikben a Rammstein tagjai csinálnak úgy, mintha ők lennének a Beach Boys, a másikban meg Cindy Crawford, Naomi Campell és más egykori szupermodellek játsszák el, hogy ők a Duran Duran.

Rammstein - Mein Land (16+)

A német zenekar a napokban lépett fel Budapesten, legújabb klipjüket pedig az elmúlt két évtizedben számos remek, több esetben nagy visszhangot kiváltó klipet készítő Jonas Åkerlund rendezte, aki legutóbb egy elég felejthető Britney-videóval szerepelt a 'megosztásban, tavaly viszont az év egyik legjobbját rendezte Lady Gaga és Beyoncé duettjéhez. A hatvanas éveket megidéző klipben a Rammstein tagjai az óceán partján egy csomó szexi fiatal lány gyűrűjében, rikító színes ingekben csinálnak úgy, mintha ők lennének a Beach Boys. Domborodnak a domborulatok, feszülnek az izmok, folyik a naptej, lebeg az USA zászlaja, és persze a többszörös Baywatch-utalás sem marad el a kissé azért túlpörgetett paródiában. A négy és fél perces videó utolsó szűk egy perce aztán egészen más hangulatban telik, de persze ezt sem kell komolyan venni. Nem rossz klip, de azért nem is annyira erős, hogy évek múlva is ezt emlegessük a zenekar, vagy Åkerlund legjobb dobásai között.

Duran Duran - Girl Panic!

Erre a hétre rögtön két Åkerlund-klip is jutott, ilyen sincs túl gyakran, ráadásul ez a videó már a megtekintése előtt izgalmasabbnak tűnik, mint a rendező eddigi idei munkái. A Duran Duran Girl Panic! című számára Jonas Åkerlund egy majdnem tíz perces klipet készített, amiben a főszerepeket a kilencvenes évek meghatározó szupermodelljei alakítják, ráadásul Eva Herzigova, Helena Christensen, Cindy Crawford és Naomi Campell a brit zenekar tagjait személyesítik meg a videóban, és persze az eredeti tagok is feltűnnek. Bárhogy is nézzük, ez máris nagyobbat szól, mint az előbbi Rammstein, és pláne, mint az év eleji Britney-klip. Ha mindehhez pedig még azt is hozzávesszük, hogy ez az egész nem is hagyományos videoklip, hanem egyfajta áldokumentumfilm, akkor teljesen egyértelművé válik, hogy nem csak az eheti klipmegosztásunk legérdekesebb darabjáról van szó, hanem az idei egészéves kliptermésből is kiemelkedik.

Die Antwoord - Fok Julle Naaiers

A dél-afrikai Die Antwoord korábban például itt és itt szerepelt ebben a rovatban. Általában elmondható róluk, hogy rendkívül őrült és idióta klipekkel jelentkeznek, most sem különösebben fogták vissza magukat, így a végeredmény egy nem túl mozgalmas, ugyanakkor furcsa, meghökkentő és groteszk képekkel teli klip lett, amiben például giliszták és egyéb élőlények kerülnek elő a szereplők szájából, de ennél jobban nem is részletezném. Aki úgy érzi, szerette a zenekar korábbi műalkotásait, ezt is nézze meg mindenképpen, bár ezúttal például nemi szerveket ábrázoló szobrok és hasonlók nincsenek, úgyhogy akár magukhoz képest még viszonylag visszafogottnak is nevezhető az új videó.

The Carbonfools - Sunset

A Carbonfools legutóbbi szereplése ebben a rovatban ide kattintva található meg, legújabb klipjükről pedig azt érdemes tudni, hogy talpig fehérbe öltözött emberek dobálják meg benne egymást színes festékkel, miközben egy lány és Fehér Balázs énekes különös egymásra találásának történetét is végig nézhetjük. A klipet az egyik mobilszolgáltató által szervezett szeptemberi promóciós koncerten, valamint utána, a bulinak helyet adó gyárépületben rögzítették a közönség néhány tagjának közreműködésével. További érdekesség, hogy feltűnik benne az együttes basszusgitárosának, Miklós Milánnak az édesapja is, ám a számban ekkor hallható operabetétet valójában nem ő, hanem egy másik apuka, Fehér Balázsé énekli. A videó egyébként látványos, szépen kivitelezett, igazán ügyes munka, amit egyszer abszolút érdemes megnézni, de ha valaki különösen vonzódik a rikító színekhez, akár többször is visszatérhet hozzá. A klipet a már korábban is több emlékezetes videót készítő Kostil Danila rendezte, akivel a nyomtatott Lángoló Gitárok magazin legelső számában készítettünk interjút.

Citerion - Puszta Illegal Professional

Ez a rovat azon túl, hogy klipeket igyekszik bemutatni, a hozzájuk írt rövid szövegekben némi információ átadására is törekszik, a Citerionról azonban mostanáig nem túl sokat sikerült kideríteni, a hozzá/hozzájuk (?) tartozó, valószínűleg a napokban regisztrált Facebook-profil például még gyakorlatilag üres. Kár, mert nagyon bíztam benne, hogy majd a Puszta Illegal Professional című produkció elkövetőiről fogok tudni ide írni valamit, magát a műalkotást ugyanis nem igazán sikerült megemésztenem, pedig többször is megnéztem. Így viszont mégis kénytelen vagyok a látottakról nyilatkozni, de hogy minél előbb túltehessem magam a dolgon, legyen elég annyi, hogy ez itt talán valamiféle falusi science fiction, amiben egy kertben zenélgető parasztlegény csak kapkodja a fejét a mellette megjelenő furcsa alakok láttán és nagyjából úgy érezheti magát, mint én most: fogalma sincsen, hogy mi a fészkes fene az, amit lát.


rammstein duran duran klip carbonfools klipmegosztás die antwoord jonas akerlund citerion



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása