2011.03.27. 11:59 – lánggitár

Dream Theater a Fezenen

Magyar részről hivatalosan csak hétfőn jelentették volna be, de mivel a zenekar már megosztotta az információt a honlapján, így mi is leírjuk, hogy az idei Fezenen fellép a Dream Theater. A progresszívmetál-zenekar azzal az új lemezzel érkezik majd augusztus 4-én Székesfehérvárra, ami az első lesz Mike Portnoy dobos nélkül (a képen még ő van), aki még tavaly nyáron szállt ki tőlük, majd miután meggondolta magát, már nem engedték vissza. Azt egyébként még mindig nem lehet tudni, hogy ki játszik Portnoy helyén a zenekarban.


rock metál fesztivál progresszív fezen dream theater2011.03.27. 10:52 – Egyedi Péter

Akiket ki kéne lőni az űrbe

Everything Everything @ Flex, Bécs, 2011.03.20.


Nekem a kétezres években egy idő után kezdett picit zavaróvá válni, hogy havonta tűnt fel egy-egy új indie- beat- táncrock-zenekar a világ angolszász területeiről, főképp az Egyesült Királyságból, ráadásul nagy többségük a The valami…s névformulát választotta. Mint amikor a kilencvenes évek mások felében a magyar zenetévén állandóan újabb és újabb fantasztikus fiú- és lányzenekarok (vagyis igazából kedves gondviselőik) diszkókísérleteibe volt kénytelen botlani a szerencsétlen halandó.


indie pop rock koncertbeszámoló everything everything2011.03.26. 14:00 – mista

Fürge ujjak - klipmegosztás

A Die Antwoord énekesnőjét, Yo-Landit még a vécén is alulöltözött, izmos férfiak szolgálják, a 30Y a városi lét kérdéseit boncolgatja és Fritz Lang Metropolisára emlékeztet, kezek táncolnak és koncertre mennek a Captain Ahab új klipjében. Az Akron/Family gyönyörű képekkel igyekszik nagy hatást kelteni, az angol James Woon Budapesten tömegközlekedik és közben rnb-t énekel, a szintén brit Yuck zenekar pedig egy teljesen meztelen lánnyal utazik keresztül Amerikán.


klip 30y akron family klipmegosztás die antwoord jamie woon yuck captain ahab2011.03.25. 18:14 – lánggitár

David Bowie haldoklik?


Igen, ezzel a rettenetesen hülye címmel adott ki közös dalt a Flaming Lips és a Neon Indian. Az Is David Bowie Dying? kislemezt fizikai formában csak a dallasi Good Records lemezboltban, illetve az Oklahoma Cityben található Guestroom Records lemezboltban lehet kapni, utóbbiba Wayne Coyne énekes saját maga vitt be egy dobozzal két nappal ezelőtt. A dal amúgy egy limitált példányszámú ep része eredetileg. Aki esetleg nem tud elugrani egyik boltba sem, az hallgassa meg itt: 


pop rock hír the flaming lips neon indian2011.03.25. 12:04 – lánggitár

Haláleset miatt mondta le lyoni koncertjét a Jamiroquai


A Jamiroquai lemondta március 24-i, lyoni koncertjét, miután az egyik munkás lezuhant a színpad tetejéről és szörnyethalt. A Sun szerint a La Halle Tony Garnier nevű helyszínen dolgozó színpadmunkás 15 métert zuhant az állványzatról. A munkás nevét a rendőrségi eljárás miatt nem árulták el. A zenekart sokkolta az eset, és tiszteletük jeléül nem léptek fel tegnap este a francia városban.


funk pop hír jamiroquai2011.03.25. 10:51 – _fá_

A sokadik új Maradona

The Vaccines – What Did You Expect From The Vaccines?
(Columbia)

Épp egy hete okoskodtam a gitárzene helyzetéről a Strokes negyedik lemezével kapcsolatban. Aki lusta elolvasni, annak gyorsan összefoglalom: gyorsan változó trendek, épp totálisan elérdektelenedett indie-rock-színtér, mindent letarol az elektronika, szükség van egy új hősre. Az új hőst természetesen általában a sajátjai felé legalább két hétig végletekig elkötelezett NME szokta a legnagyobb elánnal kutatni, és ennek a kutatásnak az aktuális eredménye a Vaccines, amit jó szokásuk szerint már bemutatkozó lemezük megjelenése előtt jóval sikerült kikiáltani a brit gitárzene megmentőjének.

Szerintünk: (3,5/5)
Szerintetek: (2,4/5)

lemezkritika indie rock the vaccines2011.03.25. 08:00 – lánggitár

Amikor keveredik a garázsrock és a soul - The Bellrays a Dürer Kertben


Nem is tudjuk hirtelen, hogyan mutassuk be az amerikai Bellrayst, de talán a legtöbben arra kapják fel majd a fejüket, hogy Lisa Kekaula, a garázsrock-zenekar énekesnője szerepel a Basement Jaxx Good Luck című slágerében, ráadásul ő énekelt a Szigeten is a popcsapat vendégeként 2004-ben. Aki viszont a tánczenében nem jártas, annak talán az mond valamit, hogy a Hellacopters búcsúlemezén a Making Up For Lost Time egy Bellrays-dal. Az együttest kimagasló koncertzenekarként tartják számon szerte a világon, minden egyes klub- illetve fesztiválfellépését lelkendező kritikák kísérik. A zenekar április 21-én először játszik Magyarországon, méghozzá a Dürer Kertben.


hír bellrays2011.03.24. 22:38 – lánggitár

Ingyenes újságot ad ki a Radiohead

Március 28-án jelenik meg a Radiohead King Of Limbs című nagylemeze fizikai formában. A zenekar ennek örömére nem csak az albumot adja ki, hanem tulajdonképpen az egész világot leterítik egy ingyenes újsággal, aminek The Universal Sigh a címe, és nem tudjuk mi lesz benne. Ezzel együtt már él egy honlap is, ahol némi információ mellett az is megtalálható, hogy melyik országban hol lehet beszerezni a titokzatos újságot, illetve elvileg majd képeket is lehet ide tölteni magunkról, feltéve, ha a kezünkben van már a sajtótermék. Ilyenkor általában le szoktuk írni, hogy persze Magyarország kimarad majd ebből is, de most kivételesen nem ez történik, ugyanis a honlap szerint Budapesten is be lehet majd szerezni ezt az Universal Sigh című cuccot, bármi is legyen benne. Szóval itt nálunk, az Almássy tér 8. alatt lévő Neon Musicban lehet majd érdeklődni március 28-án, hétfőn déltől. A zenekar a honlapon leszögezi, hogy ez az újság nem azonos a május 7-én megjelenő különleges "Newspaper Album" kiadással. Valaki amúgy már megkaparintotta ezt a 12 oldalas dolgot (a képen is ez van), és az Ebayen el is adta 60 dollárért, mellé pedig plusz információként még annyit írt le, hogy van benne egy kód, amiről a vásárló majd tudni fogja mire használja.


pop rock hír radiohead2011.03.24. 14:00 – lánggitár

Előkerült David Bowie 2001-es lemeze

Március 20-án különféle fájlmegosztó oldalakra került ki David Bowie eredetileg 2001-ben kiadni tervezett Toy című lemeze. A kiadvány Bowie régebbi dalainak átalakított verzióit tartalmazza, természetesen újra felvéve őket. A 14 dalból kettő végül szerpelt a 2002-es Heathen lemezen, további három pedig b-oldalakon került nyilvánosság elé. A Toy lett volna az első David Bowie-lemez az 1999-es Hours... után, de a zenésznek több vitája is akadt a kiadójával, ezért félretette az elkészült anyagot. A se Bowie, se a menedzsment által nem kommentált szivárgás már nagyon időszerű volt amúgy, hiszen David utoljára 2003-ban adott ki stúdiólemezt, a Realityt, azóta pedig csak pár vendégszereplét vállalt Scarlett Johansson és az Arcade Fire oldalán, köszönhetően a 2004-es szívműtétjének.


pop rock hír david bowie2011.03.24. 13:00 – Kovács M. Norbert

A legmagasabb szint

VA - Twenty F@%&ing Years of Planet E: We Ain't Dead Yet
(Planet E)

Carl Craig egy élő legenda. A Detroit techno és a hozzá kapcsolódó hangzások egyik legmeghatározóbb, legismertebb figurája, zenéje túlmutat a város zenei hagyományán, de még a szigorúan vett elektronikus tánczenén is. Életműve roskadozik az olyan produkcióktól, amik egyértelműen az elmúlt 20-30 év egyik igazán fontos zenei egyéniségévé teszik. Olyasvalakivé, akiben, nem túlzás, szinte lehetetlen csalódni, aki, legyen szó bármelyik alteregójáról és bármilyen ezek által képviselt hangzásról, eddigi pályafutása során gyakorlatilag képtelen volt mellényúlni. Bővebben egyik budapesti fellépése kapcsán itt írtunk róla. Craig karrierje kezdete óta egészen kiváló és stílusos zenéket jelentet meg, és nem csak saját zenéivel van ez így, hiszen kiadója, a Planet E is ezt teszi már húsz éve. Ezt a tekintélyes évfordulót ünnepli most a szóban forgó, digitálisan megjelent kiadvány. 25 szám, majdnem három és fél óra, szép nagy fájlok, de azért majd lesz limitált bakelit is, díszdobozban.

Szerintünk: (5/5)
Szerintetek: (3,8/5)

lemezkritika jazz house elektronikus techno carl craig electro elektro ezt hallgasd planet e2011.03.24. 11:30 – lánggitár

Snoop Dogg és David Guetta a Balaton Soundon


Tovább bővült a július 7 és 10 között megrendezésre kerülő Balaton Sound fellépőinek a névsora. A sajtóközlemény szerint idén Zamárdiba érkezik a hiphop műfaj egyik legnagyobb sztárja, Snoop Dogg (a fenti képen középen), akinek március végén jelenik meg Doggumentary című új lemeze, tehát nagyon aktuálisan teríti majd füstbe a Balaton-parti színpadot. És ha már hiphop: itt lesz az Outkast egyik fele, Big Boi is. Rajtuk kívül a tavalyi teltházat próbálja megismételni David Guetta, valamint igazi strandbulit ígér vidám zenéjével a tavaly a Szigeten fellépett Mika. A nagyszínpados fellépők közé sorakozott fel a New York-i Hercules & Love Affair, valamint a magyar származású egykori Kraftwerk-tag, Karl Bartos is itt mutatja be készülő albumát. A dubstep-rajongók örömére jön Rusko, az elektro és a hiphop kedvelői pedig DJ Krush-t várhatják. Jön Theo Keating legújabb elektro-grindcore projektje, a Fake Blood, illetve élőben lép majd színpadra a Simian Mobile Disco is. Tovább infók erre: www.balatonsound.hu


fesztivál hír balaton sound zamárdi