2011.01.16. 10:00 – mista

Filmezünk az ágyban? - klipmegosztás

Íme, megérkezett 2011 első rendes klipmegosztása! Az elmúlt hetekben volt karácsonyi kiadás, szilveszter edition és best of 2010 is, úgyhogy már nagyon itt volt az ideje, hogy újra visszatérjünk a megszokott kerékvágásba. A hosszú szünet miatt eheti válogatásunk nagyjából duplája a megszokottnak, egy tucatnyi új klipet válogattunk össze 2010 legvégéről és az új év elejéről, ezeknek több mint a fele ráadásul magyar, úgyhogy, ha tovább jellemeznénk, még be kéne vallanunk, hogy igazából ez is egy rendhagyó kiadás. Itt az új Dimmu Borgir- és Crowbar-klip, acid house-szal és 90-es évekkel kezdi az évet a Hercules & Love Affair, önmagát nézi a Deerhoof ázsiai énekesnője, gyártelepen mászkál a The Radio Dept., öltönyös rókának okoz örömteli pillanatokat az EZ Basic. Ezek mellett első klipjét mutatja be a Zeropozitive, a Kesh, a The Pills és a Konyha zenekar is. Sőt, itt van Fluor és SP, akik hihetetlen sebességgel döntögetik a (haha, nem, hanem a) hazai YouTube-rekordokat.


konyha klip fluor dimmu borgir sp deerhoof ez basic hercules and love affair klipmegosztás the pills crowbar till we drop radio dept kesh zeropozitive2011.01.15. 17:59 – SCs

A Voivod él és örök

E Force 2E-Force, Mörbid Carnage, Megazetor @ 2011. 01. 14., Tündérgyár

Ha egy zenekart elhagy egy jó énekes, a legtöbb esetben a zenekar is megszűnik. Ha ezt a zenekart Voivodnak hívják, nemhogy nem múlik ki, de két testben él tovább. Az egyik test most Budapesten járt.

Nem lehet elégszer leírni, elmondani, hogy a kanadai Voivod a világegyetem egyik legjobb, legkreatívabb metálzenekara. A thrashből – sőt, ha az 1984-ben megjelent első nagylemezre, a War And Painre gondolunk, a punkból – kiindulva olyan különleges, semmihez nem hasonlítható zenét és hangzást sikerült létrehozniuk, ami utánozhatatlan. Mert az megesik, hogy zenészek, rátalálva az isteni szikrára, összehoznak egy-két-pár jó lemezt, de hogy egy több mint huszonöt évet átölelő diszkográfiában ne legyen igazán gyenge darab, csúcspont viszont annál több, nos, az ritka, mint a színes bőrű jégkorongos (ha már Kanada). Mindebben, főleg az egyedi hangzás kialakításában, elévülhetetlen érdeme volt az alapító-fő dalszerző-gitáros Dennis D’Amournak, azaz Piggynek, így amikor ő 2005-ben eltávozott közülünk, hihettük azt, hogy soha többé nem látjuk színpadon a Voivodot.

Szerintünk: (5/5)
Szerintetek: (0/5)

metál voivod koncertbeszámoló megazetor e force morbid carnage2011.01.14. 12:28 – lánggitár

Homofób tartalma miatt betiltottak egy Dire Straits-slágert

Mostantól, ha bármelyik kanadai rádió játszani akarja a Dire Straits Money For Nothing című slágerét, csak bizonyos feltételek mellett teheti. Egész pontosan a faggot szót kell eltüntetni a 26 éves szerzeményből, amit a homoszexuális emberekre szoktak használni az angol nyelvben. Egy rádióhallgató tett feljelentést a Canadian Broadcasts Standards Council-nál, akik helyt adtak a panasznak, és mostantól hivatalosan sem lehet az eredeti verziót használni Kanadában. Szerintük a faggot szó akkor még talán nem volt a melegekre nézve pejoratív, mikor a dal született, ma már azonban kizárólag támadó jelleggel használja mindenki, így sérti a homoszexuális közösségeket. A dalt amúgy sok rádió már régen megvágva játssza.


pop rock hír dire straits2011.01.14. 10:30 – lánggitár

Hip-hop lemezt készít a Big Pink

A 2009-es nagysikerű bemutatkozás után nemrég belekezdett második lemezének felvételeibe az angliai Big Pink. Milo Cordell gyorsan tett is az egyelőre csak vázlatokban létező hanganyagra egy furcsa megjegyzést: "Távol akarjuk tartani magunkat a sablon nyilatkozatoktól, amikor fehér középosztálybeli zenekarok elmondják, hogy ők rap hatásokat is felmutatnak, de ez van, mi egy hip-hop lemezt fogunk csinálni. Ugyanúgy lesz hip-hop, ahogy a maga módján a Massive Attack, vagy a Portishead is az." - mondta a Big Pink multiinstrumentalistája. A nyilatkozat úgy tűnik komoly, hiszen állítólag a legnagyobb hatással msotanában Dr. Dre, és Eminem voltak rá. A második Big Pink lemezről egyelőre csak annyi konkrétumot tudni, hogy a Florence and the Machine, és a Babyshambles mellől ismert Paul Epworth producer segítségével készül.


indie hírek the big pink2011.01.14. 08:01 – lánggitár

Új Voivod-stúdiólemez idén

Michel "Away" Langevin dobos szerint idén nem csak, hogy megjelenik egy Voivod-koncertlemez, de a kanadai zenekar kijön egy vadonatúj stúdióalbummal is. Maga az élő felvétel még nem annyira különleges, a stúdió viszont annál inkább, ugyanis Denis "Piggy" D'Amour gitáros 2005-ös halála után a cyber thrash csapat már két lemezt is megjelentetett a néhai zenésztárs kompletten feljátszott dalötleteire építve, ami után az eredeti tervek szerint befejezték volna a Voivod történetét. A régebbi interjúk alapján már csak egy nagyon személyes és rendkívül sötét felvétel áll rendelkezésre Piggytől, amit a csapat nem akar kiadni, a befejezés terve viszont egyelőre nem látszik megvalósulni. Magyarán az idei lemez lesz az első, amit nem Piggyvel, hanem az új gitárossal, Daniel Mongrainnel ír majd a zenekar. Ma este amúgy élőben is el lehet kapni jó pár Voivod-dalt a Tündérgyárban az E-Force előadásában.


metál hír voivod2011.01.13. 14:20 – lánggitár

Szólólemezt ad ki a Dinosaur Jr frontembere

J Mascis, a Dinosaur Jr híresen őrült főnöke március közepén jelenteti meg első saját neve alatt futó lemezét. Mivel a Dinosaur Jr-ben is szinte minden az ő ötletei körül forog, felvetődhet a kérdés, hogy miért van szükség más névre: "Nagyrészt akusztikus lemez lesz. Lesz húzása, de akusztikus úton. Dobok sem lesznek rajta, mindössze egy olyan dal van, amiben szerpel egy csörgődob. Ezt már korábban elhatároztam. Általában szeretem a dobokat, de ha nincsenek, az egész más megvilágításba helyezi a zenét, és könnyebbé teszi megtartani az eddigiektől eltérő megszólalást." - mondta Mascis. A Several Shades of Why címet kapott albumon több vendég is feltűnik, például Kurt Vile, a Band of Horesos Ben Bridwell, vagy a Broken Social Scene-ből ismert Kevin Drew. A hivatalos megjelenés március 14, ezt előzi meg egy február 28-án kikerülő single, amit a Not Enough-hoz készítettek.


indie rock hír dinousaur jr2011.01.13. 10:15 – lánggitár

Az Erő és a Voivod

Január 14-én pénteken az E-Force lép fel a Tündérgyárban. „Jó. És?” – kérdezhetik most nagyjából sokan. És ez az E-Force zömében Voivod-dalokat játszik majd egy volt Voivod-énekessel a fedélzeten. Akinek erre nem nyílik ki az eddig álmosan hunyorgó szeme, valószínűleg nem gondolja úgy, hogy a Voivod minden idők talán legjobb metálzenekara. Mi viszont így gondoljuk, úgyhogy ez a viszonylag későn bejelentett koncert máris az év egyik legfontosabb eseményévé lépett elő, még ha a szervezők saját bevallásuk szerint 30-60 embert várnak is rá.


metál program voivod e force2011.01.13. 09:19 – lánggitár

Új Burzum-lemez márciusban

Varg Vikernes nem sokkal a börtönből való szabadulása után felvette a Lángoló Gitárok által is nagyra értékelt Belust, most pedig bő egy évvel az után kiadja a Fallent. Vikernes az új Burzum-lemezt a Belus és a debütáló, 1993-as Det som engang var közé helyezi el zeneileg, de minden tekintetben sokkal kísérletezőbb volt most, mint eddig. Ígérete szerint sokkal dinamikusabb lesz az album, mint a tavalyi, mivel úgy keverték, mintha klasszikus zenét csináltak volna, szövegileg pedig szintén az első Det som engang var-hoz tudná hasonlítani a sok személyes mondanivaló miatt, de azért a mitológiát sem hanyagolta. Ahogy ambient is lesz majd a lemezen egy rövidebb intro és egy hosszabb levezető formájában, de a zene lényegét továbbra is a black metal adja majd.


metál hír black burzum