2012.01.13. 12:20 – Lángoló Gitárok

Meghalt Bernáthy Sándor

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ma hajnalban, kéthónapos betegség után 63 éves korában elhunyt Bernáthy Sándor, a magyar kortárs művészet egyik neves alakja. Előbb képzőművészként tevékenykedett, majd zenei pályafutását az A.E. Bizottság alapító tagjaként kezdte, később meghatározó szerepet töltött be a hazai elektronikus tánczenei kultúra fejlesztésében. A kilencvenes években ő szervezett először technosátrat a Szigetre, fiával improvizatív elektronikus live actekkel lépett fel, és emblematikus szórakozóhelyek létrehozása is a nevéhez köthető. Több lap művészeti vezetője és szerkesztője volt, munkásságát 2011-ben Munkácsy-díjjal ismerték el.

Bernáthy Sándor pályafutását a hetvenes évek közepén autodidakta festőművészként kezdte, de már ekkor több szállal kötődött az alternatív zenei élethez, plakátokat és lemezborítókat tervezett, többek között ő készítette az ős-Bikini nagylemezeinek borítóit is. Első képzőművészeti kiállítása 1981-ben a Fiatal Művészek Stúdiójában volt látható.

Konkrét zenei pályafutását 1980-ban a máig legendás A.E. Bizottság alapító tagjaként kezdte, amiben gitározott, általában direkt hamisan. Innen való távozása után többek között a Doktor Újhajnal, a Matuska Silver Sound és a Konnektor együttesekben is részt vett.

Bernáthy későbbi munkásságával is maradandót alkotott, túlzás nélkül a hazai elektronikus zenei élet, a magyar techno egyik ősatyjának számít. Love Barikád néven ő szervezett először a Sziget Fesztiválra technósátrat a kilencvenes években, fiával, Bernáthy Zsigával pedig létrehozta a Bernáthy & Son nevű formációt, amit az egyik első hazai elektronikus live actként szokás számon tartani. Improvizatív techno produkciójukkal egészen haláláig léptek fel elsősorban hazai, és időnként külföldi elektronikus zenei eseményeken (a fenti képen is együtt láthatók).

Egykor az Új Hölgyfutár című lap szerkesztője és művészeti vezetője volt, majd a kilencvenes években szintén fiával közösen készítették a a Gépszava című, elsősorban a technokulutára fókuszáló művészeti magazinjukat.

Nevéhez köthető több meghatározó budapesti szórakozóhely, így az óbudai Supersonic Technikum, majd 2004-ben a Vörös Yuk és Kék Yuk klub megalapítása is.

Rendszeres szereplője volt a hazai elektronikus zenei kultúrával foglalkozó dokumentumfilmeknek, mindig kíváncsiak voltak a véleményére. Így többek között szerepelt Füstös Zsolt Az egyén diadala című munkájában, valamint Papp Gábor Zsigmond a Partik népe című filmjében is, ezekből is láthatók részletek a poszt végén található videókban. 2010-ben az Index Kell a mély a technóhoz címmel közölt róla egy hosszabb cikket, ez ide kattintva olvasható.

Bernáthy Sándor munkásságának elismeréseként tavaly, 2011-ben Munkácsy-díjat kapott. Halálával, egy kiugróan tehetséges, sokoldalú, egyedi látásmódú művészt vesztett el a hazai kortárs művészvilág.

(Fotó:Slezák Zsolt)

A alábbiakban néhány videó látható Bernáthy Sándorról.

Az A.E. Bizottság 1980. augusztus 23-án a Hajógyári-szigeten.

Szkárosi Endrével és a Konnektor együttes többi tagjával a Vörösmarty Mihály Fogytán van a napod című versén alapuló számuk előadása közben, 1990-ben a Virrasztás performancefesztiválon, Dunaújvárosban.

Egy 1998-as Bernáthy & Son-felvétel, az akkoriban fontosnak számító, hazai elektronikus előadókat bemutató Dee Zone Traxx című válogatásalbum második részéről.

Egy kétezres évekbeli performance, egyebek mellett ismét Szkárosi Endrével, már elektronikus alapokon.

Egy tavalyi Bernáthy & Son-szám és videoklipje Ez Én vagyok címmel, ami egy korábbi, Mindez én vagyok című Bizottság-szám újraértelmezése.

A Galántai György 70. születésnapja alkalmából készült, képzőművészek, írok, zenészek, és egyéb jeles művészek közreműködésével készített videóinterjúk egyik szereplőjeként 2011-ben.

Füstös Zsolt Az egyén diadala című filmjének ebben a részletében 5:50-től, illetve még többször is látható Bernáthy.

Papp Gábor Zsigmond Partik népe című munkájában pedig 21:45-től nézhető meg a Bernáthy Sándorral készült interjú.


rock hír gyász rip elektronikus techno ae bizottság bernáthy sándorsüti beállítások módosítása