2012.01.16. 16:00 – Lángoló Gitárok

Növeli vinylkészleteit Anglia egyik legnagyobb lemezbolt-hálózata

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Érdekes bejelentést tett a minap Anglia egyik legnagyobb zenebolt-hálózata, a HMV. A cég az elmúlt hetekben többször került a lapokba azzal, hogy kiemelkedően pocsék eladásokat produkált a 2011-es karácsonyi szezonban a fizikai kiadványok terén (van, aki még ezen meglepődik?), most pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy hivatalos szóvivőjük bejelentette: növelni szándékoznak a boltjaikban található vinylállományt, ugyanis a CD-kkel és DVD-kkel ellentétben erre fokozatosan növekvő igény mutatkozik a vásárlók részéről. Mindennek kapcsán egyre többen teszik fel a kérdést: vajon az ősrégi formátum fogja megmenteni fizikai lemezeladást?

Miután az elmúlt évtizedben már a lemezlovasok is szinte teljes mértékben átálltak a CD-ről és digitális adathordozókról történő zenélésre, nagyjából mindenki végleg eltemette a vinyleket, most azonban meglepő bejelentést tett az egyik legnagyobb brit zenebolt-hálózat, a HMV. Az elmúlt időszakban üzleteikben értékesített fizikai kiadványok egyre tetemesebb részét teszik ki újra a vinlyek, és a vásárlóktól kapott személyes visszajelzések alapján is fokozódó érdeklődés mutatkozik ezekre a kiadványokra. Ráadásul nem régi albumokat, hanem a legújabb megjelenéseket keresik a vásárlók vinylen, amit azért nálunk a többség talán még mindig főleg bakelitlemezként emleget.

A fizikai formátumokon megjelenő zenei kiadványok iránt persze összességében továbbra is intenzíven csökken a kereslet, ám a fennmaradó részen belül a jövőben akár komoly átrendeződésre is lehet számítani a HMV szerint. Míg a fizikai formátumok közül eddig jellemzően CD-kből adtak el a legtöbbet, nem kizárt, hogy fokozatosan a vinyl veszi majd át a helyét a még megmaradó szegmensben.

Szóvivőjük elmondta továbbá, hogy bár az utóbbi időben egyre nagyobb teret kaptak üzleteikben a számítógépes játékok és a számítástechnikai termékek, mint például a táblagépek, a HMV profiljának a jövőben is fontos része marad a zene kézzel fogható adattárolókon történő árusítása.

A HMV szerint bár a trendek rohamosan az online és digitális csatornákon történő árusítás felé mutatnak, aminek egyébként ők is részesei, a többféle módon történő zeneforgalmazásé a jövő, hiszen azért van egy olyan alapvető érdeklődés a fizikai termékek iránt, ami biztosítja a forgalmazás fenntartását még egy darabig.

Hogy mit hoz a jövő, az persze valójában kérdéses, minden esetre a HMV a tervei szerint 2012-ben növelni fogja üzleteiben a vinlykészleteket a vásárlói igényeket szem előtt tartva.

Többek között emiatt pedig mostanában egyre erősödni látszanak azok a vélemények, miszerint elképzelhető, hogy CD koporsójába az utolsó szöget végül mégsem a digitális formátumok, hanem éppen a korábbi nagy előd, a vinyl üti majd.


vinyl zeneipar hír hmv lemeziparKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása