2012.01.17. 11:30 – Lángoló Gitárok

Csúnyán lenyomta a pop a rockot 2011-ben

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Aki figyeli a nemzetközi zenei sajtót, már biztosan többször szembesült azzal mostanában, hogy a tavalyi évről tett nagy megállapítások között szinte mindenhol szerepelt, hogy az előző évtized biztató tendenciái után a rockzene ismét haldoklani kezdett. De akik ennyire nem festettek sötét képet, azok is megállapították, hogy a tömegeket mostanában egészen más dolgok érdeklik, mint a rockzene. Most pedig arról cikkeznek a brit lapok, hogy erről már statisztikai adatok is rendelkezésre állnak, úgyhogy a szakírók véleménye vitathatatlan ténnyé vált.

A tavalyi évről készült eladási kimutatások alapján kiderült, hogy legutóbb 2003-ban adtak el Nagy-Britanniában olyan kevés rocklemezt, mint a tavalyi évben, a műfajba sorolható albumok piaci részesedése majdnem két egész százalékkal csökkent. Ami azonban ennél is fájóbb, hogy a lélektani 30%-os határ alá (29,4%) kerültek a rockalbumok, ráadásul a kislemezek közül összességében kétszer annyi pop fogyott, mint rock.

Nagy-Britanniában a 2011-es év tíz legnépszerűbb albuma közül mindössze 3 volt rocklemez, bár itt érdemes megjegyezni, hogy az összesítésnél a poplemezek közé sorolták Noel Gallagher és a Coldplay jó eladásokat produkáló lemezeit is.

A Brit Hanglemezgyártók Szövetségének vezetője mindezzel kapcsolatban elmondta: ők nem lepődtek meg a statisztikák láttán, hiszen az már jó ideje nyilvánvaló, hogy 2011 egyértelműen a popelőadók éve volt az egész világon. Geoff Taylor mindehhez hozzátette: véleménye szerint jócskán túlzóak azok a vélemények, amik mindennek kapcsán ismét temetni kezdték a rockzenét, hiszen az, hogy a tíz legnagyobb példányszámban eladott lemezből három továbbra is a rock címke alá sorolható, egyáltalán nem olyan rossz arány, ami okot adna erre.

Máris remegő térdekkel várjuk, hogy mit fognak mondani a zeneipari szakemberek jövő ilyenkor.


pop rock zeneipar hír lemeziparKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása