2012.01.23. 13:00 – Lángoló Gitárok

Itt az új Leonard Cohen-lemez - Hivatalos magyarországi premier

Több mint hét év szünet után, hetvenhét évesen, Old Ideas címmel tizenkettedik nagylemezét adja ki Leonard Cohen január 30-án. A kanadai zenészlegenda és költő, a huszadik század második felének egyik nagyon fontos dalszerzője 2004 októberében jelentette meg legutóbbi, Dear Heather című lemezét, amit akkor búcsúalbumként látott napvilágot, mostanra azonban mégiscsak felvett egy nagylemeznyi, egész pontosan tíz új dalt. Az Old Ideas hivatalos magyarországi premierje a lemez kiadójával, a Sony Music-kal együttműködve, most, a nemzetközi megjelenés előtt pontosan egy héttel itt a Lángoló Gitárokon hallható. A lapozás után néhány egyéb információ mellett az album teljes zenei anyaga megtalálható.

Leonard Cohen - Old Ideas (Klikk a linkre a lejátszó indításához!)

A tízszámos lemez felvételi munkálatai 2011 januárja és augusztusa között zajlottak Ed Sanders produceri közreműködésével, játékideje gyakorlatilag tökéletesnek mondható, 42 perc.

Az album dalai – voltaképpen Cohentől szokásosnak mondható módon – a költő szemszögéből reflektálnak az emberi élet, a létezés legalapvetőbb összetevőire, egyebek mellett az emberi kapcsolatok, a szerelem, a szexualitás, a vallás, az elszigetelődés, a halál kérdéseire.


premier pop hír exkluzív leonard cohenKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Q-rious 2012.01.23. 15:20:13

Nekem nagyon tetszik, különösen a Going Home, az Amen, a Come Healing és a Different Sides, de az egész egyben is.
Vicces, hogy már most is megjelentek cikkek azzal, hogy ez az utolsó album. Pedig Cohen a párizsi és a londoni sajtóbemutatón is megemlítette, hogy várhatóan egy éven belül kijön még egy lemezzel (reméljük, azon rajta lesz a Born In Chains és a Feel So Good is), sőt szívesen menne turnéra is, bár konkrét megállapodás még nincs. (Viszont a szokatlanul erős promózás remélem arra utal, hogy lesz :))

Tavaly ősszel egyébként megalakult a magyar Leonard Cohen Club: www.facebook.com/groups/145339838892714/ , a következő klubnap február 12-én lesz a Szikra Cool Tour House-ban.
Itt lehet bejelentkezni: www.facebook.com/events/289428541106385/

kulup 2012.01.23. 19:30:05

Cohen bácsi mindig nagy kedvenc volt, köszönjük. Éljen sokáig, még pár lemezt kiadhatna !

odamondó 2012.01.23. 19:43:08

Dance Me To The End Of Love a kedvenc.

A Take This Waltz pedig gondolom minden magyarnak kötelező :)

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.01.23. 20:09:20

Hú... ahogy az Amenben megszólal..!
Nem tud rosszat csinálni. Kész.

csillámpóni 2012.01.23. 21:48:37

Ha nem lenne az embernek masszív Hallelujah-túladagolása és nem lenne ez a kalapos dolog, akár el is nézné neki, hogy nem halt meg valahol a The Future után.
Ettől függetlenül sajnálom, hogy a Death of a Ladies' Man anyagáról egyetlen szám se szerepel a koncertfelvételeken, mert a True Love Leaves No Traces, az Iodine, és a Don't Go Home with Your Hard-On teljesen okés. A The Futureben pedig kár volt az anal sexet careless sexre változtatni. Egy új stúdióalbumot se nem vártam, se kedvem most meghallgatni - habár ha van olyan jó szerelmi bánat esetére mint a többi, akkor idővel úgyis előkerül.

csillámpóni 2012.01.23. 21:54:41

Pardon, a Memories szerepel a Field Commander Cohenen. De az viszont szerintem semmi különös.

ob.szerver 2012.01.23. 22:29:05

@csillámpóni:

"A The Futureben pedig kár volt az anal sexet careless sexre változtatni."

Irigylem a problémáidat.
Nekem a Dear Heather nagy csalódás volt és úgy véltem, hogy már túl öreg és már nem várható tőle semmi. De azért most kiváncsi vagyok megint. Érdekelne, hogy a Dear Heather csak nekem nem jött be?

csillámpóni 2012.01.23. 23:21:43

@ob.szerver: a Dear Heathert végig se hallgattam, de hát az talán leginkább arról szólt, hogy a régi menedzsment lenyúlta Cohent, aki megijedt, hogy mi van ha még él egy pár évet és elfogy a píz. Ezért aztán vázlatokból összedobta, és kb. olyan is lett. Habár igazán nem tudom megítélni, mert ez az egyetlen Cohen album, amit sose hallgattam. Meg persze a Book of Longing, habár az Philip Glasshoz sorol. Ugh. A Blue Alert szót se érdemel.
Ami viszont utána jön, az már az újraindított, felépített, kalapos, profi, hallelújás Cohen brand, aminek a One of Us Cannot Be Wrong Cohenjéhez nagyjából semmi köze.
De ha mondjuk válok és beleszeretek egy húsz évvel ifjabb pultos csajsziba, biztos előveszem őket is. Habár a nálam húsz évvel ifjabb pultos csajszik legkorábban az elkövetkező évtized vége felé várhatók.

ne ítélkezz 2012.01.23. 23:27:40

Én mindegyiket szeretem!!!!

uborkagyalu 2012.01.24. 03:34:45

Hm. Vegyes.

Darkness - Going Home - Show Me The Place - Lullaby (ebben a sorrendben).

Viszont a Darkness valamiért all-time viszonylatban is kiemelkedik nálam, fantasztikus.

lackó 2012.01.24. 11:22:53

@csillámpóni: ha nem hallgattad, akkor miért mondasz mégis ítéletet róla? Nem kötekedni akarok, de ez így azért nem korrekt, szerintem. Nem lehet, hogy Neked inkább ez a stílus nem jön be? De ez szerintem egy baromi szubjektív dolog, valami nem feltétlen szar attól, hogy nekem nem tetszik :).

Az új album pedig tetszik, igazából azt hozza, amit szeretek benne.

ElPadre 2012.01.24. 12:42:52

szép lemez. az eleje nagyon üt, a többi kevésbé, de így is igen jó.

csillámpóni 2012.01.24. 13:45:04

@lackó: a Dear Heathert is meghallgattam csaknem egészében. Amit untam azon átpörgettem, és sokat pörgettem. Ami még a Various Positions esetében se történt meg velem, noha a kezdetek után a "sramlis" korszak elég idegenül hatott. Mégis megszoktam. A Dance Me to the End of Love már akkor zavar, ha nem érzem tőle azonnal B kategóriás kisvárosi lagzin magam ahol fájdalmasan sír a Casio. Tehát már a 94-es Cohen Live albumon is.

Huszas éveimben én is szomorú, szerelmes pózer voltam, és Cohen sokat segített hogy ne kössem fel magam, bár nap mint nap hallani voltam kénytelen a falon át, hogy tömi az aktuális "vetélytárs" a szomszéd lányt. Akibe totálisan szerelmes voltam, és egy kicsit még most is vagyok. Mert Anna örök.

Az új album viszont nem érdekel. Nem vagyok arra hangolva amit várok tőle, úgyhogy ha hozza azért, ha nem hozza eleve nem.

Plusz sajnálom, hogy a nagy maestro átment utazó cirkuszba, kevesebb kalapozás és több méltóság nyilván sokaknak jobban bejönne akik régről kedvelik.

De ahogy írtam, szerelmi bánat és epekedés esetére jó tudni róla hogy új album is van. Ha a feleségemet megszöktetik (de nincs olyan szerencsém), vagy reménytelenül beleszeretek a lányom valamelyik barátnőjébe (de nem lesz merszem megszöktetni, mert nem lesz), előveszem.

lackó 2012.01.25. 11:02:54

@csillámpóni: :)

Nekem életem legjobb koncertélménye volt, szóval a kalapozásra nem tudok haragudni :)

Mirimag 2012.01.26. 11:56:24

csillámpóni
össze vissza fecsegsz, írj naplót inkább!!! ha szómenésed van. Minek kommentelsz, ha nem érdekel?
Itt azok írnak, akik érdeklődését felkeltette a Nagy Cohen megjelenő új lemeze.
----
Kedvellek Cohen bá, kivétel nélkül minden lemez maradandóan jó, gyönyörűséges, nosztalgikus, ifjúságomat idéző! Elfogult vagyok vele, ez tény.
hiszen ha szeretek egy költőt, írót, színészt stb.
akkor a kevésbé sikeres művét, előadását is elfogadom tőle, hiszen szeretem.

Gyertek minél többen a Cohen Clubba!!!

Dzsavesz 2012.01.26. 18:46:31

@ob.szerver: Mondanám ,a kedvec iróim sem írtak mindig olyat ,ami mindig örömet okoz,ez a zenészekre is igaz,de ezek is ők,mi sem teszünk mindennap csak jót,mégsem fordulnak tőlünk el..és mégis szeretnek.
Ha láttad élőben az öreget tudhatod minden pillanata őszinte volt,szerintem ez a lemez is az!!!!

1paradocsom 2012.01.27. 19:06:20

Mit élhetett át egy ilyen ember, aki ezt a zenét képes volt megcsinálni ?

ob.szerver 2012.01.28. 09:59:43

@Dzsavesz:

Számomra ez a lemez az I'm your man, a The Future és a Ten new songs-nak a szerves folytatása, és a Dear Heather-t kisiklásnak tekintem. Remélem, nem az utolsó lemeze.