2012.01.31. 13:00 – Lángoló Gitárok

Előkerült George Harrison elveszett gitárszólója a Beatles híres slágeréből

A Beatles 1969-ben megjelent Here Comes The Sun című számát mindenki ismeri, azt azonban még az együttes tagjaihoz közel állók sem tudták eddig, vagy aki tudta, már elfelejtette, hogy a számhoz George Harrison feljátszott egy gitárszólót, ami aztán valamiért mégis kimaradt a dalból. Ezt találták meg nemrég, több mint 42 év után, a legendás Abbey Road stúdióban, amikor Harrison fia, Dhani, a Beatles egykori producere, Sir George Martin, valamint az ő fia, Giles az együttes mesterszalagjai között kutakodott. Minderről ráadásul videó is van, úgyhogy a felfedezés és maga a szóló most itt megnézhető és meghallgatható.

A Here Comes The Sun a Beatles tizenegyedik, Abbey Road című lemezén szerepel, aminek címét ugye pont az a stúdió adta, ahol most a gitárszólót megtalálták. Az ugyan egyelőre nem egészen világos, hogy miért volt pont akkor ott egy kamera a stúdióban, de fogadjuk el, hogy tényleg spontán történt amit látunk.

A Here Comes The Sunt egyébként egy csomóan feldolgozták a megjelenése óta eltelt majdnem 43 évben, többek között Nina Simone, Richie Havens, Pete Tosh, vagy például a svéd metálzenekar, a Ghost is. Hogy ezek mit kezdtek volna a gitárszólóval, ha benne marad, már nem fog kiderülni.

Az eredeti dal az 1969-es Abbey Road albumról:

Itt pedig George Harrison, amint élőben játssza a Here Comes The Sunt egy 1972-es koncerten.


pop rock hír beatles george harrison abbey roadKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

☉ ☾ 2012.01.31. 15:25:26

Ez az "új" gitárszóló teljességgel érdektelen, viszont Harrison hangja sokkal életszerűbb ebben a feltolt potis meghallgatásban.

Mad Mind 2012.01.31. 15:32:34

A számba nem illik a gitárszóló, szerintem azért hagyták ki.

sysy 2012.01.31. 15:34:10

Mi az, hogy elveszettnek hitt, mikor senki sem tudott róla?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2012.01.31. 15:40:48

Valamikor én is gitározni akartam, de mondták, hogy nagyon gyorsan cseréljem ki a szólógitáromat egy nem szólóra... :)

GITÁROZOM...

Gitározom, pengetgetek,
Elpattan a vastag húrom!
Röppen, mint a mézeshetek,
S véle magam tokánszúrom!

Fémes fals hang, véres toka,
Pengetőm is megvág: galád!
Hát nagyjából ez az oka,
Mért sikoltoz Frady család.

Vérem fröcsög szerteszéjjel,
Vörös vagyok, mint a -marty,
Elsősegély egész éjjel:
Ez aztán a donor-party!

Legközelebb hangszer nékem
Akkor kell, ha nincsen benn húr.
Békés lesz, mint filmemlékem:
"The End" előtt megtért Ben Hur.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2009/08/gitarozom.html
:)

baba jaga 2012.01.31. 15:48:46

Eredetiben igazán a jó.

mista · http://langologitarok.blog.hu 2012.01.31. 15:50:58

@sysy: aki tudott róla, már az is elfelejtette, és azt hitte, elveszett, letörölték stb. ennek ellenére valóban jobb a cím úgy, hogy elveszett. javítva, köszi.

spinat 2012.01.31. 16:19:56

láttam egy Harrison emlékkoncertet, ahol ha jól emlékszem fellépett Bruce Willis is, bár nem ez az érdekes, hanem hogy a Harrison fiú is játszott, kék farmerszerkóban persze. Csiszta aptya az a kölyök.

májkiiii 2012.01.31. 16:51:38

Harrisont a tankcsapdába!!

mantis 2012.01.31. 23:22:41

"Az ugyan egyelőre nem egészen világos, hogy miért volt pont akkor ott egy kamera a stúdióban, de fogadjuk el, hogy tényleg spontán történt amit látunk."

Kedves LG! Ez ugye csak egy rosszul lefordított cikk??? A felvétel eredete egyáltalán nem kérdés: a közelmúltban, Martin Scorsese rendezésében megjelent Harrison-filmből való, a "Living in the material world"-ből. És nyilvánvalóan nem épp a szuperül beállított és megvilágított (és nagyon is megrendezett) filmfelvétel közben "találták meg" a gitárszólót...

Mentségetekre szolgáljon, hogy az ominózus film Magyarországon tudtommal nem jelent meg.

Üdv