2012.02.17. 12:00 – Hirdetés

Népi hardcore, balkáni alapokon – Zdob şi Zdub ma este az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A kelet-európai rock egyik legszínesebb zenekara, a moldovai Zdob şi Zdub (szabad fordításban: Csim-Bum) ma este mutatja be január végén megjelent új, Basta Mafia! című lemezét az A38 Hajón. Az Eurovíziós Dalfesztivál legszórakoztatóbb fellépője, a csattogós funkot vidám poppal és zúzós rockkal ötvöző együttes a Berlinben felvett, egyértelműen a nemzetközi piacra készült albumon a tőlük megszokott humorral, iróniával, eleganciával és
lendülettel ötvözi a védjegyévé vált "moldovai hardcore"-t. A Zdob şi Zdub pár éve teltházas koncertet adott a Hajón, így ezúttal is egy jó hangulatú bulira lehet számítani. Az előzenekar, a fiatal, 2011-ben Győrben alakult Romano Trajo (korábban: Romungro Gipsy Band) lesz, akik egy roma, magyar és német zenészekből álló öttagú formáció, és autentikus lovári és beás cigány népzenét játszanak.

A Zdob şi Zdub immár közel tizennyolc éve a kelet-európai rock egyik legszórakoztatóbb jelensége. Zenéjüket ők maguk "hardcore Moldovenesc"-nek, azaz "moldovai hardcore"-nak nevezik. A leginkább a Red Hot Chili Peppers mintáiból építkező erőteljes, csattogós, funk alapú, némiképp rádióbaráttá tett hardcore és a jellegzetes balkáni, moldovai népzenei motívumok üde ötvözete stabil népszerűséget szerzett a zenekarnak.

A kétnyelvű, románul és oroszul megszólaló zenekar masszív közönséget mondhat magáénak Moldáviában, Romániában és Oroszországban egyaránt, állandó szereplője a román Music Television díjátadóinak. Magyarországon sem ismeretlenek: viharos koncerteket adtak már a Sziget Fesztiválon, de felléptek a Művészetek Völgyében is. Népi hardcore, balkáni alapokon: ez a Zdob şi Zdub.

Az együttes számos tagcserén ment keresztül az elmúlt években, sokan vissza is tértek az együttesbe, ám egyetlen stabil tagja mindig maradt: a zenekarvezető-dalszerző-énekes-frontember-főbohóc Roman Iagupov, aki a kortárs moldovai művészeti élet egyik fontos alakja. Zseniális szerepjátszó, nagyszerű előadó, aki pontosan tudja, hogyan kell hatalmas adag öniróniával, eleganciával és ízléssel megszelídíteni és kifejezővé tenni a giccset.

Nem véletlen, hogy a Zdob şi Zdub már kétszer is tisztes szereplést tudhat magáénak az egyik legellentmondásosabb nemzetközi könnyűzenei eseményen, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A rengeteg "igényes popzenei" köntösbe bújtatott, giccses produkció között üdítő kivételnek számítottak a Zdob şi Zdub fellépései, amik leginkább egy pszichedelikus Stone Roses-tévészereplés és egy cirkuszi varieté őrült ötvözetére emlékeztettek.

Az előzenekar szerepét betöltő, öttagú Romano Trajo hagyományos roma hangszereken, akusztikus gitáron, kannán, kanállal játszik autentikus lovári és beás cigány népzenét. Ezt egészíti ki az ének és a szájbőgő, nagybőgő, mandolin és darbuka. A roma, magyar és német zenészek végtelenül vidám, táncos, hangulatos és egyben komoly produkciója valódi örömzene, amiben a cigányzene teljes hangulati és dinamikai töltése keveredik az újszerű hangszer-összeállítás adta fiatalos hangulattal.

A zenekar fontos szereplője volt a Mediawave-nek, és ennek köszönhetően immár két éve állandó résztvevője a Passport Control Zenei Workshop Sorozatnak, többek között Ferenczi Györggyel és Both Miklóssal dolgozva együtt.

A rendezvény ma 20 órakor kezdődik. Jegyár: 2500 Ft, elővételben: 2000 Ft.

További információkért az A38 weboldalát érdemes meglátogatni.


ajánló koncert hír program a38 zdob şi zdub romano trajo



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása