2012.04.14. 10:34 – Sajó Dávid

Mazel Tov, Lil Wayne! – klipmegosztás (a hétvégi duplarész első fele)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Erre a hétre annyi videó gyűlt össze, hogy kivételesen külön szedjük egymástól a magyar és külföldi klipeket. Először jöjjenek a határon túliak, köztük héber hip-hop Drake-kel, seggrángatós rap Nicki Minaj-zsal és film noirba ágyazott grime Margernek köszönhetően. Thundercat egy egész geekparádéval jelentkezik, a tUnE-yArDs pedig hiperaktív kiskamaszokkal. Visszatért Feist, na meg Squarepusher is. Lesz videó a dubstep vicces oldaláról (High Rankin) és a mainstream vonalból is (Bassnectar) illetve Mux Moolnak köszönhetően megismerhetjük a rejtélyes aranybábu titkát is.

Thundercat – Walkin’

Van az úgy, hogy hiába a magas büdzsé és profi technológia, egy videoklip úgy is lehet jó, ha az ember csak kipakolja a pincéjét, és az ott talált dolgokat ráadja a haverjaira, hogy nesze, most akkor játsszál idiótát pár percig, én meg elsétálok melletted egy pornósztárral. Valahogy így készülhetett Thundercat videója, ami a Golden Age of Apocolapse című lemezét hivatott propagálni. A poén az egészben, hogy a ’90-es évekbeli rajzfilmsorozatból kölcsönzött név azt a Stephen Brunert takarja, aki 10 éve basszusgitározik a legendás Suicidal Tendencies nevű hardcore punk zenekarban. Itt azonban szó sincs keménységről sőt, az egész videó egy kis szelete Thundercat gyerekkorából származó geekségének amelyet összekapcsol egy jó adag random hipszterkedéssel (geek+hipster=geekster?). A felvétel egyébként semmi másról nem szól, minthogy Thundercat Havana Ginger pornószínésznővel sétálgat az utcán, miközben körülöttük minden a feje tetejére áll.

Drake feat. Lil Wayne – HYFR

A kanadai Drake és a hip-hop Skrillexének számító Lil Wayne nem először állt össze egy közös produkció erejéig. Most azonban Drake-en volt a sor, hogy ne csak közreműködőként jelenjen meg agyontetovált másodmagával. Drake anyai ágon zsidó származású és Bar Mitzvah-ja is volt annak idején, ezt kívánta megidézni a HYFR című dalhoz készült videóban. A történet végigköveti Drake újra-Bar Mitzvah-ját (van ilyen?) egészen a végéig, ami egy szolid bulival fejeződik be. Az alapvetően tök jópofa ötletből viszont sajna nem sikerült többet kihozni, mint a még mindig látáskárosultak által öltöztetett Lil Wayne-re ráadni egy panda maszkot. Ja, és hogy mit jelent a HYFR? Hell. Yeah. Fucking. Right. És tényleg…

Nicki Minaj – Beez In The Trap

Nicki Minaj ugye nemrég jelentkezett új albumával (kritika róla itt) és már is itt a második videó hozzá. A fantasztikus nevű 2 Chainz közreműködésével készült Beez In The Trapben van egy csomó buli jelenet, tetovált fejű rapperek és rengeteg snitt seggekről. Minaj a rózsaszín után most zöld hajjal hódít és persze az ő fenekét sem felejtették el a készítők. És még csöcsök is vannak!

Feist – Bittersweet Melodies

Ennyi bulizás után ideje kicsit lenyugodni. Leslie Feist jó ideje építgeti szólókarrierjét, és még arra is van ideje, hogy a kanadai Broken Social Scene nevű indie szupergruppban szerepeljen. Most azonban egy saját szerzeménnyel jelentkezik, amelyhez egy egészen ötletes fotómontázst rakott össze. A képeket az argentin Irina Werning készítette, aki azzal vált híressé, hogy emberek gyerekkori képeit reprodukálja az immáron felnőtté vált szereplővel, majd rakja őket egymás mellé. Az egyszerű mégis nagyszerű ötlet igaz leköti a nézőt, de igazság szerint inkább pörgetném végig a képeket saját magam, mint nézném végig őket egymásba fűzve videoklipként.

tUnE-yArDs – My Country

A fenti zenekar (könyörgöm, had ne kelljen őket még egyszer legépelni) 2011-ben szinte a semmiből tűnt elő és a Whokill című lemezükkel szinte minden magára valamit is adó listára felkerültek, kezdve az indie blogoktól a Rolling Stone-on át egészen a New York Timesig. A még erről a lemezről előhalászott My Countryban San Franciscó-i zeneiskolás diákok produkálják magukat a legkülönbözőbb helyzetekben és a projekt kreatív agya, Merill Garbus is feltűnik a gyerkőcök között. Eszméletlenül jó hangulatú videó, ahol a zenei infantilizmus találkozik hús-vér párjával.

Squarepusher – Dark Steering

Squarepusher az a figura, akinek nincs szüksége ahhoz, hogy mondjuk pont a dubstep sikere miatt hirtelen őt is felfedezze magának az elektronikus zene iránt örökké szkeptikus amerikai tömeg. Stílusát tekintve nehéz, és igazából nem is kell besorolni, elég csak meghallgatni tőle bármit. A májusban megjelenő, sorrendben 15. nagylemezéről (16 év alatt!) választott magának tracket, amelynek hang és képi világát egy visszatérő rémálma ihlette, ahol nukleáris rakéták vonalait látta az éjszaka egén, majd egy űrhajót képzelt el, amely elhagyja a földet. Az egészen bizarr, mégis tipikusan Squarepusher-dal videójának LED-es vizuálját pedig szintén saját maga tervezte és készítette el. Egy kicsit olyan, mintha a Daft Punk maszkja találkozna a Glitch Mob Beyond Monday-ével és az egészet valaki hülyére MDMÁ-zva nézné végig.

High Rankin – Fuck You Virtual DJ

Ha már szó volt előbb a dubstepről… High Rankin a brostep producerek azon alfajába tartozik, aki tökéletesen tisztában van azzal, hogy amit csinál igazából állati röhejes és ő is inkább a vicc részét emeli ki az egésznek. A Facebookján pár napja azonban nagyon berágott az ő munkáját ellopó és abból pénzt csináló emberekre, meg úgy alles zusammen az elektronikuszenei szakbarbárokra. Több se kellett neki, és gyorsan összedobott erről egy irtó poénos kis videót, ahol a Filthy (mocskos) Kenre keresztelt laptop DJ személye testesíti meg mindazt, amit valóban utálni lehet egyesek zenéhez való hozzáállásában. Annyi a baj csak, hogy az üzenet rendben van, még az egyszerű kis animáció is elmegy, de ideje lenne már rendes zenét is kreálni hozzá.

Bassnectar feat. Lupe Fiasco – Vava Voom

Bassnectar is az amerikai dubsteprobbanás egyik emblematikus alakja, aki mára már megteheti, hogy a VEVO logója alatt jöjjön ki videója azzal a Lupe Fiascóval, akiről sose tudtam pontosan, hogy kicsoda, de ő is ilyen kötelező elem az éppen aktuális popsztárok slágereihez. A gyanúsan semmitmondónak tűnő Vava Voom nem is több annál aminek látszik: irritáló Nintendo hangok keverednek Fiasco szövegelésével, aki mellesleg úgy néz ki abban a halászsapkában és napszemüvegben, mintha egyenesen 1994-ből lépett volna elő. A videó furcsasága egy rock/metál zenekar, akik elképesztően keményen nyomják a háttérben, miközben a dal végéig igazából egy árva gitárhang sem hallható. Lehetséges, hogy a metálzenei háttérrel rendelkező Bassnectar ezzel kívánja kifejezni, hogy metált nem csak gitárokkal lehet játszani, hanem az egy attitűd. Hát, mindenki döntse el maga.

Mux Mool – Cash For Gold

Mux Mool brooklyni glitch-hop producernek ugyan nem volt kéznél egy Pitbull vagy Lupe Fiasco, annál inkább egy arany akciófigura. A Cash For Goldban egy fiatalembert kísérünk végig, akinek a töke tele lesz irodai munkájával és hazafelé menet valahogyan megidézi őt az autója műszerfalán álldogáló bábu. A slusszpoént nem lövöm le, legyen elég annyi, hogy hősünk drasztikus változáson fog keresztül menni.

Marger – Rain

Végezetül következzen Marger, aki a grime-ot próbálta ötvözni a Sin City látványvilágával, kisebb-nagyobb sikerrel. Az eső, a sportkocsis jelenet és a fekete-fehér-piros hangulat megvan végig, csak hát valaki szólhatott volna hősünknek, hogy egy bazinagy, vörös, mikiegeres baseball sapka rohadtul nem lesz film noiros attól, hogy fehér inget és nyakkendőt veszünk hozzá. Ezen kívül nagyjából rendben van a videó, annyira nem rossz amilyen lehetne, de azért egy-két nőnemű egyed szerintem simán elfért volna benne.


klip klipmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása