2012.04.27. 11:00 – [MTI]

Zárul a jubileumi Omega-turné első része

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A vége felé tart az 50. születésnapját ünneplő Omega együttes jubileumi turnéjának első etapja, amelynek keretében három részből álló, szimfonikus zenekar részvételével összeállított műsort adnak elő vidéki városokban.

"Nagyon jól fogadta a közönség a szimfonikus zenekar által előadott blokkból, a modern hangzásra épülő rapszódia részből, valamint az Omega klasszikus rockprogramjából felépülő koncerteket, minden eddigi állomáson megtelt a sportcsarnok. Az emberek a mai nehézségek közepette talán még jobban vágynak arra, hogy két-három órára kikapcsolódjanak, kivonják magukat a napi frusztrációból" - hangsúlyozta Benkő László. A billentyűs szerint talán nem túlzás, hogy az Omega öt évtizede bizonyos fokig része az ország elmúlt fél évszázados történetének, az emberek életében élmények kötődnek a zenekar számaihoz, lemezeihez, koncertjeihez. Benkő kiemelte: a koncertműsor hármas felépítése számukra is nagy kihívás, és menet közben tovább sikerült csiszolni a dramaturgián. "Most nincs előzenekarunk, mint korábban nagyon sokszor, ehelyett rögtön az Omega szól, az első részben egy szimfonikus zenekar előadásában. A dalok régiek, a program dinamikájával kell elérnünk, hogy a közönség figyelmét folyamatosan fenn tudjuk tartani".

A március 9-én Egerben kezdődött turné állomása volt Zalaegerszeg, Tatabánya, Békéscsaba, Nyíregyháza, Szolnok, Kaposvár, Szeged és Szombathely, pénteken Pécsett játszanak; a hármas felépítésű szakasz május 25-én Miskolcon zárul. Az Omega vasárnap idei első határon túli koncertjét adja Sepsiszentgyörgyön, május 4-én Szabadkán, június 29-én pedig Dunaszerdahelyen lép fel. "Ezek a koncertek hagyományos rockkoncertek lesznek a zenekar legnagyobb slágereivel. Úgy éreztük, hogy a határon túli magyarok az Omega jubileumi évében az együttest abban a formában látják a legszívesebben, ahogyan a nyolcvanas évek eleje óta megszokták. Harminc évvel ezelőtt jártunk először Romániában, ahol román és magyar közönség előtt egyaránt játszottunk" - idézte fel Benkő László.

Az idei jubileumi koncertsorozat harmadik változata, az Omega Rhapsody című produkció az ezen a címen az egyik német kiadónál 2010-ben megjelent lemez élő változata. A CD-n szimfonikus köntösben hallhatók az Omega legnagyobb slágerei, és ez májusban három kelet-németországi városban, Lipcsében, Suhlban és Drezdában egy német szimfonikus zenekarral közösen fog megszólalni. "Augusztus 17-én Berlinben is játszani fogunk, a spandaui Zitadellében ismét csak a háromblokkos műsort adjuk elő. Németországban ma is népszerűek vagyunk, az áttörést az 1977-ben ott megjelent Time Robber című angol nyelvű lemezünk jelentette, amely egymillió példányban kelt el" - mondta Benkő László.

A billentyűs a napokban jelentette meg szintetizátorokra épülő instrumentális szólólemezét Másik világ címmel, csaknem egy évtizeddel legutóbbi szólóalbuma, A Rózsa énekei című magyar-olasz filmdráma zenéjét tartalmazó Hogyan tovább? (2004) után. "Az anyagon többen is közreműködtek, Jülek Erik dobolt, Kaposvölgyi Goyo József billentyűs hangszereken játszott, Kiss István gitározott és komputerprogramokat készített, utóbbi két zenész végezte a hangszereléseket is. A lemez modern hangzásához, az effektekhez komoly hozzájárulást jelentett, hogy ezúttal is lehetőségünk volt kipróbálni, felhasználni a frankfurti hangszervásár legújabb modelljeit" - emelte ki Benkő. Mint megjegyezte, a CD címe is arra utal, hogy hangzásban egy másik világ nyílt meg előtte ahhoz képest, amire két-három évvel ezelőtt lehetősége lett volna. De - tette hozzá - a napjainkban megélt, a korábbitól eltérő másik világ a számok címeiben is jelen van, erre példa az Energia éhség, az El Nino vagy az Eszkimó nyár. "Nem relaxációs chillout zenét akartam csinálni, hanem elgondolkodtató muzsikát. Másfél-két év alatt írtam meg, időközben néhány lekerült a listáról, mert úgy döntöttem, inkább Omega-dal lesz belőle, persze majd szöveget kell rá írni. A lemez utolsó tétele, az I'm Sorry a mostani Omega-turnén is elhangzik: a szimfonikus zenekari blokk azzal indul, hogy szmokingban bejövök a színpadra és eljátszom ezt a számot" - mesélte a zenész.

Az Omega-koncerteken Mihály Tamás basszusgitáros tavaly megjelent szólólemezéről is elhangzik egy dal. Benkő László elmondta: a jubileumi év kapcsán szó van Molnár György "Elefánt" gitáros és Debreczeni Ferenc "Ciki" dobos szólómunkáinak megjelentetéséről is, de elképzelhető, hogy ezek helyett még az idén kijön a várva-várt új Omega-stúdióalbum. Mint elmondta, továbbra sem dőlt el, hogy az Omega szeptember 23-án egy nagy ingyenes koncerttel a Hősök terén, esetleg néhány héttel később egy vagy több Aréna-fellépéssel zárja le a fővárosban jubileumi évét. "A főváros minden háttértámogatást megad egy nagyszabású szabadtéri koncert megrendezéséhez, ugyanakkor szükség lenne további támogatók részvételére. Ha ezt nem sikerül időben megteremteni, akkor a Papp László Budapest Sportarénában fogunk egy-két egymást követő napon fellépni, fizető közönség előtt" - mondta Benkő László.

Az Omega minden idők egyik legsikeresebb magyar rockzenekara; első koncertjét 1962. szeptember 23-án adta a Műegyetemen. A hatvanas évek második felében első közép-kelet-európai zenekarként turnézhatott az Egyesült Királyságban. Az együttes világszerte több mint 50 millió albumot adott el, itthon eddig tizenhat stúdiólemez mellett több válogatás, koncertalbum és DVD jelent meg. A zenekar felállása 1971 óta állandó: Kóbor János - ének, Benkő László - billentyűs hangszerek, Molnár György - gitár, Mihály Tamás - basszusgitár, Debreczeni Ferenc - dob.


rock hír omegaKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása