2012.05.09. 09:00 – Lángoló Gitárok

Zajok a szomszédból – a Bulbul, a Wattican Punk Ballet és a Lo-Fi Stereo az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az A38 Hajó Zajok a szomszédból elnevezésű, friss osztrák zenéket bemutató sorozatában ezúttal a csattogós, funkos-punkos, kicsit rockos, kicsit lo-fi, de mindenképpen innovatív, indie-nek is nevezhető zenéké a főszerep. Ennek keretén belül május 10-én, csütörtökön este az osztrák Bulbul (ők láthatók a fenti képen), az örmény Wattican Punk Ballet, és a hazai Lo-Fi Stereo lép fel a hajón. A lapozást követően ezekről a zenekarokról lehet részletesebben olvasni.

Ahogy a lexikonokban is áll, "a bülbül, avagy a csalogány vagy fülemüle, vidám és élénk énekű madár, jellegzetes dallammal". Hát, a Bulbul zenekarról sok mindent el lehet mondani, csak a vidám és kedves éneket nem. Épp ellenkezőleg: az osztrák trió mindent megtesz, hogy minél kevésbé emlékeztessen a nevét adó csalogányra. Tisztes metálzenekaroknak is dicsőségére váló riffek, kőkemény zúzda, laibach-i hörgés és mormogás, csattogós, basszgitár-vezérelt funk – ilyesmikkel lehetne leírni a zenéjüket, ha nagyon akarnánk.

A Bulbul valójában egyébként egy paródiazenekar, maró iróniával, gyilkos gúnnyal, szürreális dalszövegekkel és sok humorral. Az együttes karrierje 1996 tájékán kezdődött, amikor a frontember, név szerint Raumschiff Engelmayr (azaz Engelmayr Űrhajó) létrehozta a csapatot, aminek tagja többek között a Fuckhead-dobos, Dieter Kern is. A Bulbul azóta gyártja sorozatba gyönyörűen tervezett borítójú, cím nélküli albumait, és celebrálja komoly energiáktól duzzadó koncertjeit.

Talán a Primusra vagy a Mr Bungle-re emlékeztet leginkább az, amivel a Bulbul tagjai belevetik magukat a zenélésbe. Experimentális rock, szirupos keringő, sokkoló noise, szégyentelen pop, izzadt metál és hasonlók örvénylenek a trió zeneszínházában, aminek a vége mindig az, hogy a néző/hallgató már azt sem tudja, hol is van: egy brutális rockkoncerten vagy valami avantgárd varietében. A trió tagjai
Raumschiff Engelmayr (gitár, ének), Derhunt (basszusgitár) és Dieter Kern (dob)

A Wattican Punk Ballet egy budapesti székhelyű művész- és alkotóközösség, zenei ügynökség és lemezkiadó, ami az örmény-orosz-magyar zenekar, a Deti Picasso köré szerveződött. Két stabil tagja a Deti Picassót is alapító zenész-képzőművész testvérpár, Gaja és Karen Arutjunján. Műfajilag besorolhatatlan muzsikájuk a folk, a rock, a dzsessz és az elektronika határmezsgyéjén egyensúlyoz, amit csak növel a látványos, performance-szerű élő előadás.

Magát a Deti Picassót Magyarországon már bizonyosan nem kell bemutatni, a pszichedelikus rocktól a kortársi módon újraértelmezett népzenéig terjedő skálán mozgó zenekar számtalan szuggesztív koncertet adott már, többek között az A38 Hajón is. A zenekar két vezéregyénisége, a sokoldalú Arutjunján-testvérek azonban folyamatosan keresik az új önkifejezési lehetőségeket és formákat, és ezek gyakran túlmutatnak a Deti Picasso keretein. Épp ezért alapították meg a Wattican Punk Ballet-t, ami már nevében is jelzi a produkció gegekre épülő, spontán jellegét.

"Geg, tánc és punk" - a duó nagyjából így foglalja össze zenéjét és előadásmódját. Igazi kaméleonok: hol a White Stripes-ra emlékeztető felállás (lány a dobok mögött, fiú gitárral), hol kemény elektropunk zúzda, programozott alapokkal, hol színpadi előadás, varieté: kedves sanzonok, veszélytelen pop-blődlik keverednek sújtó rock and roll-lal, improvizációval, recsegős funkkal, jelmezekkel, szerepjátékokkal, állandóan váltogatott hangszerekkel. A duó tagjai Gaja Arutjunján (ének, dob, gitár, billentyűsök) és Karen Arutjunján (gitár, programozás, dob)

A est első fellépője pedig a Lo-Fi Stereo zenekar lesz, ami már a nevével is majdnem mindent elmond magáról: csittcsatt-reccsropp rockandroll, azaz lo-fi, és duó, vagyis stereo. Az egykori indie-rock zenekar, a Mizantróp romjaiból létrejött együttes a külföldön igen népszerű egy dob-egy gitár felállás büszke hazai képviselője. A dalokra leginkább a gyorsan lezavart, de sok váltással operáló, dallamokat kiabálós, bluesos power-stoner vonal jellemző, időről időre felbukkanó lírai énekekkel, illetve már-már követhetetlen darálással tarkítva, de a tavaly októberben megjelent, ingyenesen elérhető duplalemezük második felén az amerikai folk akusztikus dalaival is kacérkodik a zenekar. A duó tagjai Eron Mezza (gitár, ének) és Bódis Bence (dob).

A koncert és a Zajok a szomszédból sorozat támogatója az Osztrák Kulturális Fórum. A sorozat következő estjére 2012. június elsején kerül sor, amikor a Fuckhead formáció két tagja lép fel, ezúttal Mussurunga nevű projektjével, a kategorizálhatatlan szentpétervári N.O.M. zenekar társaságában.

További információkért az A38 hivatalos honlapját érdemes felkeresni.


indie ajánló pop rock koncert hír program bulbul lo fi stereo wattican punk ballet



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása