2012.06.04. 16:00 – minority

Lelkesedés és szeretet - Vader-koncertbeszámoló

Vader, Behemoth @ Club 202, 2012.06.03.

vader1Nem szép dolog két-három órát késni egy olyan koncertről, amiről az ember kritikát ír, de a szombati Denial Of God közben sikerült annyira elfáradni, hogy vasárnap este fél 8-kor kaptunk észbe: mindjárt kezdődik a Vader a Fehérvári úton, annak is a lehető legmesszebb pontján, a Club 202-ben. Így hát a Huntressről, a Nexus Inferisről és a görög veterán Septic Flesh-ről is sikerült lemaradni. Aláírom, nem túl jó kezdés, de mivel ezekbe a zenekarokba előzetesen azért belehallgattam (a Septic Flesh régi dolgai nem voltak rosszak), azt azért nyugodt lelkiismerettel állíthatom, valószínűleg egyáltalán nem volt kár értük. Ha modorosabban akarnék fogalmazni, nem az én zeném egyik sem. 

vader3A lengyel Vaderről sokan nyilván onnan hallottak, hogy az Eagles Of Death Metal róluk nevezte el magát. Aki viszont képben van a death metalt, mint stílust illetően, az azt is tudja, hogy a Piotr Wiwczarek - vagyis a stílus Lemmyjének - zenekara bárhol, bármikor képes hibátlan koncertet adni. Így történt ez most is. A 2000-es Litany lemezzel olyan magasra tették a mércét, hogy nekem azóta pl. nagyon nincs is kedvem az újabb albumaikat hallgatni, de élőben lényegtelen is, azóta mit és hogyan írtak meg. Ha a lehető legmodorosabb, koncertajánlókba, lemezkritikákba nyakló nélkül telepakolt kifejezéssel akarnánk élni, a Vader maga a Death Metal Hadigépezet. A tagság már kismilliószor kicserélődött Piotr, azaz Peter körül, ember legyen a talpán, aki tudta követni a történéseket, de a lényeg, hogy most mindenki tette a dolgát úgy, ahogy azt kell. A Vadernek valahogy mindig sikerült kiküszöbölnie a death metal zenekarok által leggyakrabban elvétett hibát, zenéjük sosem vált öncélú, értelmetlen, sűrű porfelhővé, a dög mindig megmaradt. Úgy képesek fénysebességgel darálni, hogy annak van lendülete, ugyanakkor olyan, mint ha géppuskával soroznák a hallgatót. Minden pontosan ott van, ahol lennie kell, semmi erőlködés. Ez a stílus arról szól, hogy 4-5 ember kimegy farmerben meg pólóban, aztán hibátlanul, feszesen, szó nélkül, de legalábbis nem sokat pofázva lenyomja a számokat pontosan úgy, ahogy azok a lemezen is vannak. Hiba itt nem fér bele, nem áll jól, ez nem a Sex Pistols. Az ember csak lesett, mikor elővették a Wingset, a Cold Demonst vagy a Carnalt. Ha tizenötször nem játszottak nálunk, akkor egyszer sem, de a lelkesedés mit sem változott. Volt valami szívmelengetően emberi abban, ahogy ez az izzadt, marcona kinézetű, kitetovált figura azt mondta, hogy "koszonom", aztán a következő dallal porig rombolták a termet. A Vader karaktere vitathatatlan, minden hangból, minden dobütésből, minden mozdulatukból süt az egyéniség, ez az, amit érezni kell, amire születni kell. Céltudatos, kíméletlen férfi-riffek hibátlan előadásban. 

A tehetség viszont már korántsem mondható el az ugyancsak lengyel, mostanában agyonsztárolt Behemoth-ról. Nagyon jó volt látni azt a lelkesedést és szeretetet, ami a Vader koncertje közben (magyar fan klub is van!) áradt a megjelentekből, de érthetetlen, miért rajongtak ugyanezek az emberek ezért a négy kifestett paprikajancsiért is. A Behemoth totálisan arctalan zenét játszik, a legjobb pillanataik talán azok, amikor a Morbid Angelt próbálják nyúlni, de volt itt mindenből egy kicsi. USBM (nachtmystiumos téma), kis Nile, ami a csövön kifér, a lényeg, hogy a végeredmény minden esetben egy totálisan lelketlen, gépies maszlag. A death metalban különösen irritáló, ha valaki a külsőségekkel akarja eladni magát, hiába a nyolcszög meg a lángoló kígyós színpadi kellékek, ezzel nem lehet palástolni az ötlettelenséget, ami minden dalukból árad.

behemoth3

Nagyon becsülendő, hogy ilyen szépen megtanultak zenélni, nem is vitatja ezt senki, de ettől még a Behemothnak, mint zenének semmilyen karaktere nincsen. Nem is foglalkozna velük az ember, ha mondjuk a Vader ötödik előzenekara lennének, de hát itt bizony ők voltak a fő attrakció, és bántóan sokan kajálják be ezt a Darkness-marketinget, pedig ilyen szintű banda körülbelül 5672 darab van a világon. Semmi baj azzal, ha valaki nem a spanyolviasz feltalálására született, de ha úgy akarja eladni a semmit, hogy itt most meg van váltva az univerzum, az bicskanyitogató. Akkor inkább játszanak Morbid Angel-feldolgozásokat, ennél többre nem képes a Behemoth.

A stílus egyik királyát és az udvari bolondját is láthattuk egy este alatt. A gond csak az volt, hogy itt a király melegített be az udvari bolondnak.

Képek: Udvarhelyi Gergely


zenekar tribute vader behemoth morbid angelKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeoThrasher 2012.06.04. 19:23:04

Kicsit több tiszteletet Nergaléknak!
A Vader meg tényleg mindig hozza a formáját! Zsenik!

czibere117 2012.06.04. 19:48:00

"A Behemoth totálisan arctalan zenét játszik, a legjobb pillanataik talán azok, amikor a Morbid Angelt próbálják nyúlni, de volt itt mindenből egy kicsi. USBM (nachtmystiumos téma), kis Nile, ami a csövön kifér,..."

Ennek nincs értelme.

Witchlord 2012.06.04. 21:00:43

Ave! Ízlések és pofonok, ahogy mondani szokták, de hogy mennyire irritálóan nem vagy képes objektív lenni, ha már kritikára merészeled pazarolni szégyenteljes elfogultságodat, na AZ a bicskanyitogató, öregem! Légyszíves a jövőben stílus és gyökerek tekintetében semmiképpen, maximum származásuk alapján kategórizáld be a fentebb említett két bandát!

minority 2012.06.04. 21:22:45

@Witchlord: Objektív? Már miért kéne objektívnek lennem egy koncert kritikájában? Talán a te véleményedet kellett volna leírnom? Vagy ha te írtad volna, más véleményét írtad volna le? Nem értem.

minority 2012.06.04. 21:24:11

@krferi: A sznobok nem szeretik a Vadert.

krferi 2012.06.04. 21:36:15

@minority: Ez az egykori Wan2-t, meg az indie-magazinokat idéző sznobéria. Egy bandát kiválasztunk kedvencnek, a többit szarba alázzuk, mégiscsak metálról van szó. A zagyva Behemoth-os szakértésed, meg főleg ez: "Aláírom, nem túl jó kezdés, de mivel ezekbe a zenekarokba előzetesen azért belehallgattam (a Septic Flesh régi dolgai nem voltak rosszak), azt azért nyugodt lelkiismerettel állíthatom, valószínűleg egyáltalán nem volt kár értük."

Menj te a fenébe, ne koncertbeszámolót írj, aminek a nagyobbik részére el se mész, de azért lehúzod nagy arccal. Ez az a gőgös sznobéria, ami azokra jellemző, akiknek nincs sok közük a műfajhoz, viszont úgy csinálnak, mintha.

minority 2012.06.04. 21:43:59

@krferi: Nem húztam le, azt írtam, valószínűleg nem volt kár értük, mert amit előzetesen hallottam tőlük, az nem tetszett.
Amin nem voltam ott, arról nem is írtam, ha nem tűnt volna fel. Kinek van köze a műfajhoz, elmesélnéd? Talán neked, aki értékeli azt a szemét módon lehúzott Behemothot? Szerintem versenyezzünk, hogy ki tud több death metal zenekart mondani!

voidmare 2012.06.04. 21:54:09

Pár éve a kék yukban és a kultiban is lépett fel a Behemoth, és ott is faszán szóltak. Meg tudniillik a féléve leukémiát és csontvelő átültetést átvészelő énekestől nem semmi teljesítmény volt a koncert (gondolom a hosszú kemoterápia miatt volt rövid még a haja).
Ha valakinek nem jön át egy banda, amit valószínűleg először egy koncerten hallgat, és még kritikát is kell róla írnia, annak láthatjuk a végeredményét.

Witchlord 2012.06.04. 23:08:40

Minority, ha nem vetted volna észre, ez nem egy death metal fesztivál volt és míg a Vader death metal-t nyom, addig a Behemoth meg nem, de talán ha ismernéd a teljes munkásságukat, akkor lenne sejtésed itt a fogalmakról...

xton 2012.06.05. 13:18:02

A szerző nagyon fiatal, vagy túl elfogult lehet. Vader és Behemoth igazából szerintem nem említhető egy lapon már csak mondanivaló alapján sem. Kritika írásához nem árt ismerni, érteni és szeretni legalább a műfajokat. Nem hátrány némi zenészi szemlélet, hangszeres tudás.
Ha ezek közül egyik sincs, akkor marad a laikus szemlélődés: "Milyen volt a konci, tetszett? - Ja, jó vót, csak nagyon hangos!Meg a többi bandát nem is ismertem..."

Witchlord 2012.06.05. 15:30:56

Már a cikk címe mindent elárul: Lelkesedés és szeretet - Vader-koncertbeszámoló... Persze így is lehetett volna: Köpködés és gyűlölet - Behemoth-koncertbeszámoló... Korrekt volna? Semmiképpen sem. De mint olyasvalaki, aki jelen volt, én ettől a kritikától függetlenül maradéktalanul elégedetten tértem haza! A bandák önmagukhoz (s nem egymáshoz...!) mérten a legjobbjukat hozták, azt meg mindenkinek szíve-joga eldönteni, melyik csapatra gerjed jobban... :P

Monarch (törölt) 2012.06.05. 20:42:15

@Witchlord: Az utóbbi néhány Behemoth-lemez eléggé egyértelműen death, a régi cuccaik valóban a black felől indultak, de most már lényegében semmi sem utal a blackre a külsőségeken és a szövegeken kívül. Legalábbis nekem nagyon így tűnik.

Amúgy szerintem egyáltalán nem rossz a Behemoth sem.

milyen szép a Vértes, ó 2012.06.06. 00:50:55

Legalább sikerült volna kiszámolni, hogy az ott egy hétszög (nem mintha ez önmagában lényeges lenne kicsit is)...

De kétségtelenül ügyesebb a szerző, mint a skinhead, aki anno azzal próbálta feldolgozni a Behemoth-pólót, hogy 'mérvanzsidócsillagahátadonbazmeg'. :)

Monarch (törölt) 2012.06.06. 00:55:39

@milyen szép a Vértes, ó: Igaziból nem is hétszög, hanem egy hétágú csillag. Nem ugyanaz.

Void Bunkoid 2012.06.06. 06:55:13

Ó, hát senki nem vette még észre, hogy a death metal egészében véve amúgy egy külsőségekre menő lökött ripacskodás?

Épeszű ember nem fog őszintén átérezve, vicceskedés nélkül olyan dalt írni, mint pl "frantic disembowelment" :)

Az egész stílus úgy indult, hogy annak idején kitalálták, hogy na, csináljunk olyan thrasht, ami még gyorsabb, még idiótább, még komplexebb, ehhez már a sima kiabálás is kevés, hát hörögjünk, mint akit most szúrtak hasba. Természetes hogy vér-bélben tocsogó dalszövegek illenek ilyen zenéhez, nem rózsaszín kispillangó. Ha már megvan ez a hangulatvilág, akkor csináljunk hozzá ilyen díszleteket is. Kész is van a death metal.

Azok a tizenhat évesek, akik meg komolyan gondolják, azokon meg jókat lehet röhögni.

A _zenei_ oldalát viszont egyáltalán nem szabad elhülyéskedni semmilyen death metalnak, mert - ebben egyet értek a cikkírónak - death metal zenekarban egyszerűen TILOS egyszerűsíteni meg koszosan játszani.

Void Bunkoid 2012.06.06. 06:58:06

A Behemoth ilyen-olyan nyúlásairól meg csak annyit, hogy ha a popzenészek már harminc éve ugyanabból a négy akkordból meg tudnak élni, a deathtesók miért ne alkalmazhatnák néha :))) egymás ötleteit? :)

Alhazred 2012.06.06. 07:22:39

a fővárosiak rinyálnak azon, hogy milyen messze van a club 202, én meg mindig röhögök ezen

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.06.06. 08:32:07

Kicsit mintha elfogult lenne a koncert beszamolo iroja.

A Behemoth-ot nem ertem miert kell fikazni.

Ha a bloger ennyire a tudas birtokaban van, hogy hogyan kellene zenelni akkor miert nem alapit egy hasonlo kaliberu zenekart, mint a Behemoth es er el vele nemzetkozi sikereket.

Ja, hogy ahhoz jol zenelni is meg kene tanulni?
Es nem a billentyuzet mogul osztani az eszt.

minority 2012.06.06. 09:39:30

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Pont azt írtam, hogy zenélni azt tudnak. Egyébként miért kéne okleveles zenésznek lenni ahhoz, hogy az ember leírja egy zenéről a véleményét? Zenét nem csak zenészek hallgatnak.

minority 2012.06.06. 11:50:58

@scorn: "Már mielőtt elkezdődött volna a Behemoth koncert látszott, hogy nem annyi lesz, hogy a tagok farmergatyában kiállnak és eltolják a zenét. Nergal-ék zenejéhez mindig is hozzátartozott a teátralitás, a külsőségek. A sznob erre azt mondja, hogy nem ezzel kéne eladni a zenét, majomkodnak, sztároskodnak, stb. Én meg amikor meglátom, hogy meggyújtják a kígyókat formázó valamiket mikronállványok tetején, akkor azt mondom “ooo yeah!”."

De hát ez egy válaszlevél! ;)

Gault 2012.06.06. 12:10:55

@scorn: "Meg különben is ők A blackened death metal maga!"

hagyd abba az írást

rock negyvenegy 2012.06.06. 13:53:57

Minority alapvető dolgokkal nem vagy tisztába.Volt a kezedbe gitár?Eltudod játszani a számaikat?Kétlem.Beszólogató provokátor vagy.Te is értékeled Őket csak így röhögsz az embereken.Én átlátok rajtad.A BEHEMOTH NEM DEATH METÁLT JÁTSZIK.Azt se tudod milyen stílusú.A Vader meg egy BEHEMOTH klón.Hidd el a sorrend nem véletlen.

minority 2012.06.06. 16:09:53

@rock negyvenegy: Nem, nem tudom eljátszani a számaikat, azért nem szeretem őket, mert irigy vagyok rájuk, hogy ők meg igen.

vtbxx 2012.06.06. 19:14:58

"Aláírom, nem túl jó kezdés, de mivel ezekbe a zenekarokba előzetesen azért belehallgattam (a Septic Flesh régi dolgai nem voltak rosszak), azt azért nyugodt lelkiismerettel állíthatom, valószínűleg egyáltalán nem volt kár értük"

...de most komolyan, ez milyen hozzáállás?
Nem kár a Septic Fleshért...pfff. Hallgasd már meg a The Great Masst! Vagy ha már megtörtént és azok után álltál így hozzá akkor meg inkább ne írj kritikát arról ami nem a te világod...

rock negyvenegy 2012.06.08. 08:12:03

Hát ez a vader a tucatzenekarok között van.Többmillió van belőlük.A metál hammer cd-n vannak ilyenek.meg se hallgatom őket olyan 1kaptafa zenekarok mint a vader.BEHEMOTH számokat veszek fel ezekre a cd-kre.Ha legalább JIMI HENDRIX számokat tudnának még lehet meg is kedvelném őket.Na de 3man nem mernek kiállni olyan gyengék 4en is.Egyszóval.GÉPPUSKAZENÉSZEK.

minority 2012.06.08. 13:27:45

@rock negyvenegy: Ezt a kommentet valószínűleg többen írtátok, és nem beszéltétek meg előre, hogy mi lesz a véleményetek, csak hogy mindenki próbálja meg egy mondatba belesűríteni a lehető legnagyobb hülyeséget, ami eszébe jut.

rock negyvenegy 2012.06.12. 04:16:02

@minority: Örülök hogy tetszik amit írok.Lehet hogy többen vagyok?.Egyedül én írtam a kommentet.Nem beszéltem meg senkivel és nem is fogom.Még csak az kéne,más se hiányzik.Nem vagyok kiváncsi senkire.Nem akarok senkit se látni se hallani csak BEHEMOTH-ot.Ezek nem hülyeségek.VÉRESEN komoly tények.Válságos időket élünk.Nem kritizálni kell,örülni hogy eljöttek ebbe a csóró országba.Ezt hozta ki belőlem a koncert.Minden fellépővel nagyon elégedett vagyok amúgy.