2012.08.17. 08:00 – Lángoló Gitárok

Föl akarjuk írni a rockabilly szót a zenei térképre - Mystery Gang-interjú Egri Péterrel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

mystery_gang-2011-new.jpgAz augusztus 20-i programokat kiegészítve már 19-én megkezdődnek a koncertek a budai rakparton, ahol déli 12 órától megnyílik a Magyar Ízek Utcája. A Bem, illetve a Clark Ádám téren koncertek várják a rajongókat, ahol a Keresztes Ildikó Band, a Mókus és a Fabula Rasa, a Ferenczi György és a Rackajam, Odett, és a Silver Shine mellett fellép még a Mystery Gang is. Utóbbi zenekar frontemberével, Egri Péterrel készítettünk egy rövid interjút.

Miért döntöttetek úgy, hogy idén magyar nyelven jelentettek meg lemezt?
Az egész úgy kezdődött, hogy Budapesten, a szülővárosunkban, volt egy nagykoncertünk, ahova több mint ötezren jöttek el, hogy együtt énekeljék velünk az első tizenegynéhány év angol dalait. Ekkor fogalmazódott meg bennünk, hogy valamilyen formában megköszönjük a hazai rajongóinknak azt a sok szeretetet és figyelmet, ami körülvesz bennünket. Először csak egy-két dalra gondoltunk, majd megszületett a Megőrülök érted című lemez, ami harmadik helyen debütált a MAHASZ listáján. A lemeznek lesz természetesen magyar nyelvű folytatása, miközben nem adjuk fel az angol nyelvű identitásunkat sem, hiszen hamarosan megjelenik a legújabb, Wild Garaga Rockin' című albumunk, amit még idén több európai koncert követ.

Mennyire ültethető át a rockabilly a magyar kultúrába?
Tökéletesen, a rock and roll egyetemes. A klasszikus amerikai kultúra is európai gyökerekből táplálkozik. Az emberek az első perctől kezdve szerették a magyar nyelvű dalainkat, a 21. században nincsenek ilyen határok. Jó és kész, shut up and dance. Mexikóban például annyira szeretik, hogy elő kell adnunk magyarul is a Megőrülök érted című dalunkat.

Nem érzitek úgy, hogy elértétek a műfaj korlátait, ahol egy idő után önismétlitek majd magatokat?
Nem, nem, nem. Közel sem, hiszen ha valaki igazán benne van valamiben, akkor nincsenek se korlátok, se határok. Én inkább úgy érzem, a zenei lehetőségeink egyre inkább kinyílnak. Száz emberöltő nem lenne elég, hogy zeneileg igazán kiélhessük magunkat. Kezdettől fogva a legnagyobb ízléssel tágítottuk a rockabilly zenei és kulturális határait. Az ősszel akusztikus nagyzenekarral, jövő évtől pedig a triót fúvós szekcióval kiegészítve fogunk koncertezni és lemezt készíteni angolul és magyarul. Miközben gyűrjük a surf műsort, dolgozunk egy elektro alapú projekten, csináljunk az online Mystery Gang rádiót, könyven dolgozunk, szóval a gyerekkori álmainkat valósítjuk meg. Az első zenés darabunkat (Privát Buddy Holly sztori) az ősszel adja a Magyar Televízió. Szóval nem unatkozunk.

Nem hátráltatja a zenekar előrejutását, hogy a hazai rockabilly-színtér kifejezetten belterjesnek számít?
A koncertjeinken sokszínű közönség van, nem igazán befolyásol a színtér hogyan alakulása. Mi forradalmárok vagyunk, nekünk az a hivatásunk, hogy ezt a kultúrkört minden embernek megmutassuk. Azon dolgozunk, hogy fölírjuk a rockabilly szót a zenei térképre. Más színtéren mozgunk, mint amikor tizenegynéhány évvel ezelőtt a kétszáz fős klubban játszottunk a haveroknak. Nekünk új helyekre kell betörni, vinni a zászlót, hogy aztán tudjanak csatlakozni hozzánk.

Nemzetközileg hova helyezitek el a magyar rockabillyt?
Igazából én nem találkoztam ezzel, elég rangos felkéréseknek teszünk eleget, látom, hogy a The Silver Shine van még, aki játszik, de amúgy szerintem értékelhető szinten nincs ilyen. Amúgy se téma, hogy cseh vagy dán vagy magyar rockabilly. Aki jó, azt hívják, a többi meg majd csinálja.

Jártok még külföldre koncertezni?
Most igazán! Mióta a New York-i MTV leadta a koncertünket, egy új világ nyílt meg előttünk. Hétről-hétre válnak valóra gyermekkori álmaink, legutóbb Franciaországban a rajongók hatalmas méretű transzparensekkel (We Love You Mystery Gang) vártak minket, hihetetlen volt, megkönnyeztük. Olaszországban azt hittük lesz még valami nagy sztár, és nem. Ezek az emberek bennünket vártak. Az ősszel Angliában egy londoni hangmérnökkel fogunk együtt dolgozni, de előtte még Bulgáriában eszünk még egy uborkalevest a szófiai fellépés előtt.

A Müpában is felléptek megint hamarosan, oda mivel készültök?
Nagyon nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy harmadszor fogunk szerepelni a MüPában. Úgy gondolom, hogy eddigi munkásságunk legizgalmasabb állomását mutatjuk be, mégpedig azt, hogyan szól a Mystery Gang zenéje akusztikusan, nagyszerű közreműködőkkel. Most is ezt próbáltuk, kortalan igazi nagyvárosi jazz, igazi rock and roll. Fantasztikusan illeszkedik hozzánk a Hiperkarmás, Palermoboogi Gang-es Bacsa Gyula zongorán, Dudinszki Zoltán hihetetlen szwingszter klarinétja és szaxofonja, miközben még konga, szájharmonika vagy Gál Boogi Csabi dobrogitár játéka egészíti ki az akusztikus triót. A MüPa után máshol is be fogjuk mutatni.

A klipeket mennyire tartjátok fontosnak? Elég nehéz benneteket elkapni.
Folyamatosan klipeket forgatunk, a napokban vágjuk a Wild and Animalisticet, és a nyár végére egy koncertklipet, de értelek, sajnos nincs magyar csatorna, ahol ezeket látni lehetne. A Megőrülök érted című klipünk májusban jött ki, azóta a zene.hu élmezőnyében van. Szóval dolgozunk, az interneten mindet meg lehet nézni, és egy új, mobil-klip sorozatot is elindítottunk.

Milyen terveitek van még a jövőre nézve?
Túl azon, amit elmondtam, millió izgalmas tervünk vár megvalósításra. Augusztus 19-én szeretnénk egy nagyon nagy koncertet adni a Bem téren a Külügyminisztériumnál, a nemzeti rendezvény keretein belül. Ennek a meghívásnak nagyon nagy örömmel teszünk eleget. A Mystery Gang Facebook oldalán folyamatosan lehet követni a munkásságunkat, augusztus-szeptember folyamán nagyon sok koncertet fogunk adni itthon. Most nagyon izgat minket a jövő évi közreműködő fúvós szekció hangszerelése vagy a már korábban említett könyv, amin dolgozunk.


interjú rockabilly mystery gang



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása