2012.08.21. 17:28 – Sajó Dávid

Vonzanak minket az ősi dolgok - Dead Can Dance-interjú Lisa Gerrarddal

lisa_gerard_2012.jpg

Tizenhat év után idén augusztusban új Dead Can Dance-lemez jelent meg Anastasis címmel, és hogy a rajongóknak teljes legyen az örömük, október 17-én Budapesten, a Papp László Sportarénában lép majd fel a Lisa Gerrard és Brendan Perry alkotta, jobb híján világzenének nevezhető duó. A Lángoló Gitárok a zenekar hölgytagjának tehetett fel pár kérdést. 

Miért döntöttetek úgy, hogy 16 év után új lemezt készítetek?

Úgy éreztük, hogy még mindig maradt bennünk mondanivaló, amit közösen képesek lehetünk kiadni magunkból. Kíváncsiak voltunk, hogy ennyi év után vajon megvan-e még kettőnk között a varázs.

Ugyanúgy tudtatok együtt dolgozni, mint régen?

Elég sokat dolgoztunk egymástól távol, aminek köszönhetően kissé megváltozott a kreatív folyamat, így a legfeltűnőbb különbség az előző anyagokhoz képest az a kevés konkrét közös munka a dalokon. Ennek ellenére természetesen közösek a dalok. A saját szerzeményeink a másik intim kellékeivel fűszerezve nem csak többek, de sokkal egyedibbek is lesznek. Az új lemez a természetes evolúciója azoknak a hangoknak, amit mi 30 éve közvetíteni próbálunk.

Miért éppen ezt a görög-mediterrán témát választottátok az új lemez fő koncepciójaként?

Mindig is nagyon inspirált minket a görög zene, a ritmusok, a hangszerek, a nyelv, a történelem, a filozófusaik és költőik. Vonzanak minket azok az ősi dolgok, amelyek máig jelen vannak a kortárs zenében. A görög zene erre a tökéletes példa.

Milyen volt kettőtök között a viszony az utóbbi években?

Kettőnk kapcsolata mindig kiszámíthatatlan és néha viharos volt. Néha elgondolkozom azon, hogy vajon mondhatjuk-e még a viszonyunkra, hogy kiegyensúlyozott, de ez az egész kettőnk közötti feszültség annyira fontos szerepet tölt be a zenénkben, hogy lehet ez így van jól. A munkánk miatt sok áldozatott kell hoznunk a magánéletünkben. Mindig vágytunk arra, hogy egyszer jó útra térjen kettőnk kapcsolata, aztán végül mindig megelégszünk azokkal a napokkal, amiket együtt tölthetünk.

Mennyire tetszenek neked Brendan szólóanyagai?

Szerintem Brendan szólóanyagai azokat a privát érzelmeit tükrözik, amit a Dead Can Dance-en keresztült próbált lekommunikálni, csak más, sokkal intimebb hangszereléssel.

Mit terveztek a turné utánra?

Egyelőre még semmi biztosat nem tudunk, reméljük a turné alatt tudunk írni annyi új dalt, hogy összeálljon belőle egy élő koncertfelvétel rajta új szerzeményekkel. Ez attól függ majd, hogy mennyi időnk lesz dolgozni a koncertek előtt.

Milyen zenét hallgatsz mostanában?

Változó. Imádom a gyengéd, törékeny kortárs zenéket, mint a Sigur Rós vagy az Air, de szeretem a könnyedebb alkotásokat is, mint az Electric Light Orchestra, amely megszakítja azt a mélyen búvó feszültséget, amit az új dalok szerzésekor érzek. Nagyon szeretem Daniel Jones munkáit a Silverchairből és nemrég volt szerencsém együtt dolgozni vele. Ja, és odavagyok Patrick Cassidyért is.

Mit csinálsz, amikor éppen nem a zenével foglalatoskodsz?

Csak átlagos mindennapi dolgokat. Mivel édesanyámmal lakom, ezért elég sokat vagyunk együtt, és igyekszem minél többet találkozni a lányaimmal is.


interjú dead can dance ethno world music lisa gerrard dark waveKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Maki 2012.08.21. 18:34:42

DCD meg mindig qrvajo.
El kene menni a koncertjukre.
Remelem lesz lovem :D

Ötperces Nickregisztráció 2012.08.21. 21:15:05

Vonzanak, kijelentő mód: 1 z.
Vonzzanak, felszólító mód: 2 z.

Sákif za morro? 2012.08.21. 22:26:13

Parades alkotas! Nekem teljesen begyogyult a cd lejatszoba. Maxi riszpekt!

busoka 2012.08.22. 08:31:05

@Ötperces Nickregisztráció: akkor ezek szerint a mondatvégi felkiáltójelet hiányolod...? :)

Ötperces Nickregisztráció 2012.08.24. 16:13:34

@busoka: Nem, csak azt hogy kijavítsák a hibát, amit úgy tűnik nem fognak megtenni. Kár, mert valamikor ez egy viszonylag alapos zenei blog volt, bár a mostani profiljából (flórtomi és mások) már valóban kilóg a DCD-féle minőség. Még egyszer a probléma, példamontatokkal:

Engem vonzanak az ősi dolgok = itt egy Z kell.
Azt akarom hogy vonzzanak az ősi dolgok = itt viszont kettő.

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.10.04. 23:56:54

Ötperces: Hallgattál volna...

De ami tán fontosabb: örülök meg minden, hogy jönnek, de nem lesz az Aréna kicsit nagy? Elég hülyén fog kinézni az a kb. 150 gót, elárvultan kóvályogva a közepén.

hardenberg 2012.10.20. 08:26:51

@Keresztény szellemiségű luxuskurva: nem volt nagy az Aréna. Szorozd be kb. 20-al:-))))